F1 2018 Magyar Nagydíj – péntek, avagy: az ezüst nyíl, a fekete ló vagy a vörös bika?

Megérkezett tehát a Forma-1 mezőnye a nyári szünet előtti utolsó futamra, ami után egy röpke három hét erejéig ki tudnak kapcsolódni a csapatok és hazamehetnek szeretteikhez, hogy aztán újult erővel kezdhessék meg az utolsó 9 nagydíjat felölelő 3 hónapot.

Ennek az élménybeszámolónak a lényege, hogy bemutathassam nektek, hogy az én szemszögemből, hogyan is néz ki egy Magyar Nagydíj, ezáltal azok is betekintést nyerhetnek, akiknek még nem adatott meg ez az élmény. Mint minden nap, ezúttal is utazással kezdődött a kalandozásom, egy izmos reggel 5 órai kelést követően. Még mielőtt elindultam, azért csomagoltam magamnak szendvicseket, némi gyümölcsöt, zöldséget, hogy majd a tribünön legyen mit majszolgatnom, mialatt “az autókat bámulom, miközben azok csak körbe-körbe mennek”. Mint tudjuk, egy igazi motorsport rajongó számára ez felér egy halálbüntetést érdemlő kijelentéssel, de hát, ha az ember családjában akad olyan, aki így gondolja, akkor két megoldás van. Vagy világgá menekül arról a helyről, vagy marad és tűr. Sajnos felesleges 20 millió Ft híján az északon élésem egyelőre fuccsba ment, de hát van ez így.

20180727_155154.jpg
Látkép a tribünről.

Utazásomat nem fogom részletezni, hiszen azt az előző részben már megtettem. Akit érdekel, vagy kíváncsi arra, hogy hogyan lehet eljutni a Hungaroringre (nem autóval) a legkönnyebben, a tegnapi részben megtalálja a választ.

A péntek az én napom! Vagy éppen még 7,8 milliárd emberé is egyben, de ez most lényegtelen. Ha péntek, akkor F1-es szabadedzések. Ha F1-es szabadedzések, akkor izgalom és reménykedés egy jó vasárnapi futamban. Ekkor derülnek ki ugyanis az igazi erőviszonyok, hogy ki milyen tempót tud diktálni, és képet kapunk mindenről, amit csak szeretnénk tudni! De… ne szaladjunk ennyire előre.

Kora reggel, kapunyitásra érkezni mindig buli dolog. Legalábbis, ha az ember fel tud kelni elég hamar hozzá, mivel ez a jól sikeredett csütörtök este után, nem mindig adja ki. Elmondhatom magamról, hogy az elsők között léptem be a pályára a pénteki napon! Annyira siettem, hogy még a táskám tartalmát is elfelejtettem megmutatni. Holnap már meg kell, szóval reméltem, nem lesz bajom abból, hogy egy egész napra elég vizet és kaját viszek be magammal, miközben ez szigorúan tilos. Kiderül a holnapi részből, maradjanak velünk!

Ha az ember korán megy, elkerülheti a végtelen sorban állást a FANZONE-ban található összes szórakoztatóipari egységnél, de kezdjük az alapoknál.

Mi is az a FANZONE?

Egy olyan hely, ahol az F1 vezetősége a közönség szórakoztatása érdekében kialakított különféle játékokat. Ezen játékok között szerepel a kerékcsere, a szimulátor, a fitnesz felmérés, a reakcióidő próba, és egy hatalmas színpad, ahol nyitástól zárásig tolják a DJ-k a jobbnál jobb slágereket. Nem a dáridós tuc-tuc zenére kell itt gondolni, hanem a rádiók által napi hatszázszor lejátszott számokra. Jó, mi?

20180727_094010
A pilóták hasonmásaival is lehet találkozni a FanZone-ban!

Hogy teljes legyen az összkép, kipróbáltam a felét ezeknek a szórakoztató lehetőségeknek, csak azért, hogy maradjon szombatra is mesélni valóm. Fontos része ezeknek a játékoknak, hogy a legjobbak busás jutalomban részesülnek. Ez lehet egy kör a kétüléses F1-es autóban, vagy akár egy vasárnapra szóló VIP bérlet, amivel a padockban lehet flangálni, ahol a pilóták és a sztárok járkálnak.

Kábé öt perc sorbaállás után a szimulátort próbáltam ki legelőször, de annyira megtetszett és bosszantott is egyben, hogy háromszor próbálkoztam rajta. Egy olyan széket tessenek elképzelni, amiben nem lehet kényelmesen ülni, hiába akarja az ember. Fejedre tesznek egy fejhallgatót, beállítják rád a pedálokat és a kormányt, majd mehet a menet! Három kör a Hungaroringen, cél a leggyorsabb kör elérése. Az első alkalommal félgázzal mentem, sajnos szó szerint, mert a pedál meghibásodott, és nem tudtam tövig nyomni. A második versenyen egy újabb sorbaállást követően már rendben volt a technika, csak én voltam a szar: 1’30.523 volt ekkor a leggyorsabb köröm. Még a nagyim is gyorsabb ennél! Nem csüggedtem el, újabb sorállás, három a magyar igazság! Harmadjára már megelégedetten, ám csalódottan távoztam, hiszen sikerült egy 1’20.321-es időt menni, de a dicsőséget elvette egy 1’18-as űridővel egy nálam ügyeebb tag. Bravó innen is!

Képkivágás.PNG
A “stuff” bemutatja a szimulátor használatát a közönségnek is!

A második esemény amit kipróbáltam, az a fitnesz volt. Ezen a helyszínen felmérték az ember állóképességét, reakcióidejét és alap testadatait, és ezt összevetették egy átlagos F1-es versenyző adataival, hogy megtudhasd MENNYIRE VAGY PILÓTA ALKAT? Nagyon élvezetes és érdekes volt, melynek végén megtudtam, hogy 75 %-ban vagyok alkalmas F1-re! Ha vezetni is akarnék, akkor 100% a minimum, szóval ez a karrier is kilőve. Node, elég a fecsegésből, irány a pálya!

20180727_103723.jpg
Reakcióidő tesztelés a fitnesz sátorban.

A tribünön ülve mindig elcsodálkozom, mennyire király itt ülni és figyelni élőben mindazt, ami olyan elérhetetlen tűnik a TV-n át. Egy zárt világ, amibe nem egyszerű bekerülni, de ha csak egy „üvegfal” választ is el ettől, sokkal közelebb tudom érezni magam ezáltal a sporthoz. Az ülőhelyemről a pálya 70%-át belátni, ha nem lenne egy erdő a pálya közepén, akkor mindent IS lehetne látni! A nap kérdése viszont mindenkinek ez volt: Mercedes, Ferrari vagy Red Bull lesz az élen? Tribünön ülő társaimmal együtt ezt serényen megvitattuk és arra jutottunk, várjuk meg, míg a vasárnapi futamot leintik. A szabadedzés az első alakalom a hétvégén, mikor mozgásban is láthatjuk ezeket a mesterműveket, hallhatjuk a hangjukat és gyönyörködhetünk bennük.

20180727_154427.jpg
A látvány igazán magával ragadó tud lenni.

Az első edzést a Red Bull nyerte, én pedig nem bírtam a mosolyomat sehova se rejteni, így magamon hagytam, de ami a pályán látható volt, az magával ragadó. Az ember ilyenkor figyeli a pilótákat. Ki hogyan veszi a kanyart, hol fékez, és miért úgy csinálja, amit csinál. A Red Bullok nem hiába voltak a leggyorsabbak, mert én még életemben nem láttam ennyire stabilan elfordulni egy autót egy szektorban sem. Amit a bikások az utolsó pályarészen és a középső szektorban műveltek, az botrányosan észvesztő, ám a hátrány az első szektorból jött, röpke hat tized, ám szerencsére hét tizedet nyertek a másik két szektorban. A Ferrari is stabil volt, ám nem annyira kiegyensúlyozott. Az első szektorban tudtak annyit hozni, hogy a második edzésen már Sebastian Vettel álljon az élre, de csak pár ezred különbséggel a Red Bull pilótákhoz képest.

Meglepetésemre a Mercedes hozzá sem tudott szagolni az ultralágyhoz. Estek-keltek a pályán, tapadáshiány majdnem az összes kanyarban. Lesz ott fejmosás az éjszaka folyamán, én azt érzem.

20180727_155242.jpg
A Sauber éppen jól fordul rá a célegyenesre.

A középmezőnyben egyértelműen a Haas és a Renault stabilitása tűnt ki, de Alonso és a Toro Rosso is befigyeltette az oroszlánkörmeit egy esetleges vasárnapi pontszerzés reményében. Akit nem tudok hova tenni, az a Force India. Az autót vezetni nem látványos, ám de kifejezetten nem lassú. Olyan semmilyen. Ezzel szemben a Williams jószerével kukás. Nem volt olyan kanyar, amibe ne bicsaklott volna meg Sirotkin és Stroll autója. Így már értem ezt a „Stroll megy a Force Indiához” pletykát, mert lehet tényleg léket kapott az a hajó.

A kérdés még nyitva marad. Ki nyeri a Magyar Nagydíjat 2018-ban? Szombaton eggyel közelebb leszünk a válaszhoz!

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.