TOP 10 rádióüzenet, és ami mögötte van

Gondolkodtatok már el azon, hogy egy rádióüzenet miért és hogyan kerül be az élő adásba? Mi adja a pikantériáját a dolognak? Esetleg egy teljesen unalmas futam közepén egy random, oda nem illő üzenet, vagy éppen a nagy csaták közepette elejtett vicces félmondat? Vagy csak egy időmérőn vagy szabadedzésen megeresztett pársoros gondolat? Bárhogyan is legyen, ma már elképzelhetetlen lenne bármilyen rádióforgalmazás nélkül végig nézni akár egy szabadedzés közvetítést is, pedig a hőskorban nem voltak ilyen szórakoztató elemek.

A kétezres évek szabályváltozásai közepette vezették be azon új szabályt, mely kimondta azt, hogy a csapatok rádióforgalmazásai nyitottak lesznek a versenyirányítás felé, majd a későbbi módosítással a nagyérdemű közönség felé is, ami magával hozta azt is, hogy a csapatok egymást kezdték figyelni a csapatrádiókon keresztül. Így alakultak ki a kódnyelvek az egyes csapaton belül, hogyha nem is tudják megakadályozni azt, hogy a rivális csapatok ne hallják, amit mondanak a pilótáiknak, akkor legalább időbe teljen kibogozni az átadott információt. Ezek általában nem nyújtanak túl sok érdekességet az ember számára, hiszen adott esetben az egértévén kérik XYZ pilótát, hogy a kettes kapcsolót állítsa sárga állásba, miközben a négyes gombot nyomja meg kétszer, majd húzzon meg egy kart. Vannak általában vicces, teljesen véletlenszerű, de akár érzelem-teljes rádióüzenetek is, amik megérnek egy misét, hogy megemlékezzünk róla, és hogy mi is volt a hátterében. Ezekből a rádióforgalmazásokból szedtem most össze az általam legjobbnak vélt tízet.

10. Jarno Trulli / 2008 / Török Nagydíj

Jarno_Trulli_2008_Britain_2.jpg

Ki is ne emlékezne vissza a 2008-as szezonra, mikor a McLaren és a Ferrari öldöklő csatát vívott egymással a világbajnoki címért? Sokáig a Ferrari mindkét pilótája, Felipe Massa és Kimi Räikkönen is esélyes volt a világbajnoki címre, végül viszont a finn beállt a brazil mögé vízhordónak, hogy el tudják kapni a második évében is remek eredményeket elérő Lewis Hamiltont. Végül a brit örülhetett az első címének, de ez a gyöngyszem nem ennek kapcsán született. Az évad elején világverő autónak kihirdetett Toyota, ami akkor is csak a középmezőny közepére volt jó Jarno Trullival és Timo Glockkal, hol kiemelkedő, hol gyalázatos tempót produkált az évad során. Azonban ez az autósportot kedvelő pilóták kedvét sem tudta elvenni attól, hogy  minden erejükkel arra fókuszáljanak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az autóból az adott hétvégén. Így történt az, hogy a Török Nagydíj alkalmával négy körrel a vége előtt rászóltak a 10. helyen autózó Trulli fülére, hogy van még keresnivalója a versenyben, és szerezhet pontot a csapatnak, ha elkapja az előtte autózó Nico Rosberget és David Coulthardot. Az olasz pilóta, mint aki egy vasárnapi kocsikázáson venne részt, decensen közölte mérnökével az alábbi sort:

„Ne aggódjatok! Nyomom, mint a pokol!”
– Jarno Trulli (2008)

Mondanom sem kell (és itt Palik László szavaival élnék), hogy Trulli maradt a tizedik helyen, a csapat megnyugodott, őt átvágták, mi pedig jót szórakoztunk! Emiatt maradhat emlékezetes ez a beszólás, de önmagában a futam alatt Trulli nem nyújtott valami nagy teljesítményt, hiszen a 8. helyről rajtolva lett 10. végezetül. Egy egysorosnak azért jó volt!

9. Kimi Räikkönen / 2012 / Abu-Dhabi Nagydíj

w-lotu-raik-yasm-2012-7.jpg

A 2012-es szezon talán a modern kori Forma-1 eddigi legjobb évada volt a versenyzés és az izgalmak szempontjából is. Összesen 6 csapat 13 pilótája volt képes dobogón végezni, és az első hét futamon hét különböző győztest avattak, ami már önmagában is egy igazán remek szezont produkált. A mezőnyben akkor hat világbajnok szerepelt, köztük a Lotus színeiben visszatérő Kimi Räikkönen, akinek az újonnan bemutatkozása sokkal jobban sikerült mint a 2012-es évad végén végleg visszavonuló Michael Schumacher visszatérése, anno 2010-ben. Räikkönen üde színfoltja volt már akkor is a mezőnynek, és a közönség kedvenceként, a nemtörődöm stílusát előadva nyerte meg magának rajongók ezreit. Nyernie azonban nem sikerült, egészen a 2012-es Abu-Dhabi Nagydíjig, mikor is a negyedik helyről rajtoló finn pilóta egy remek rajttal és némi szerencsével együtt, de végül elsőként tudott áthaladni a célvonalon, Fernando Alonso és a boxutcából rajtoló Sebastian Vettel előtt. A verseny alatt több biztonsági autós fázis is borzolta a kedélyeket. Ezek alkalmával a mérnökök elkezdik a szokásos mantrát, hogy a pilóta ne felejtsen el vigyázni az autóra, hűtse ami túlmelegszik és melegítse ami lehűlni készül. Ezekben a kritikus pillanatokban a mindig hűvös finn pilóta így szólt mérnökének ügyes bajos felhívásaira:

„Igen, igen, igen… Egész idő alatt ezt csinálom, nem kell tíz másodpercenként mindenre figyelmeztetned! Tudom mit csinálok, csak hagyjál már békén!”
– Kimi Räikkönen (2012)

A mérnöke egy csendes okéval nyugtázta a 2007-es világbajnok szavait, és a verseny további részére minimálisra fogta a beszélgetést Kimivel, vagy legalább is több rádióüzenetet nem hallottunk felőlük a futam során. A lényeg viszont, hogy Lewis Hamilton kiesését követően Kimi Räikkönen simán hozta az első helyet, amit még 2013-as ausztrál nyitófutamon tudott megismételni. Így van, lassan több mint öt és fél éve, hogy a finn futamot nyert! Ínséges idők, de mennyi esélyt kap még Kimi, hogy változtasson ezen?

8. Robert Kubica / 2010 / Bahreini Nagydíj

kubi_rena_hung_2010-1.jpg

A Forma 1-es szabadedzések általában arról szólnak, hogy a csapatok és a versenyzők megtalálják a legmegfelelőbb beállításokat, mind az időmérő edzésre, mind pedig a versenyre. Ezek mellett természetesen más, akár az autóra felkerülő új elemeket is kipróbálnak, amik célja az, hogy tökéletesítsék a versenygépeket. Az esetek többségében nem történik semmi érdemleges egy edzésnapon, csupán ezeket a  beállításokat próbálgatják a csapatok.

Vannak viszont olyan esetek, amikor a pilóták vagy éppen a csapatok kerülnek enyhén érdekesebb helyzetbe. Egy félresikerült rádióüzenet a csapaton belül okozhat némi félreértés, vagy maga a pilóta néz el valamit a pályán. Az is előfordulhat, még ezekben a nyugodt körülményekben is, hogy a csapat hibázik valamit. Esetlegesen kimarad az autóból valami, ami benne kellene hogy legyen vagy éppen bekerül egy olyan tárgy, ami nem kéne, hogy az autó rész legyen. Robert Kubicával a 2010-es bahreini első szabadedzésen az utóbbi esett meg, miután az egyik szerelője bent hagyta a mobiltelefonját a lengyel pilóta Renault-jának ülésén, amit Kubica csak menet közben vett észre. Ebből adódott a vicces helyzet, amit a lengyel a csapat felé is jelzett rádión keresztül:

Kubica: “Egy telefon van az ülésemben. Valaki, egy telefont hagyott az ülésemben! Mégis mit csináljak vele? Dobjam ki vagy jöjjek be?”

Mérnök: “Oké Robert, box box box!”


Kubica: “Éppen csak meg állok a garázs előtt, kiadom a telefont, majd pedig folytatom a körözést, oké?”
– Robert Kubica és Simon Rennie (2010)

Robert Kubica első és mindmáig egyetlen idényét kezdte meg a bahreini hétvégén a Renault csapat pilótaként, mely idény végén több dobogós helyezést is szerzett. Sajnálatos módon a balesete megakadályozta abban hogy több sikert is elérjen mint amennyit eddig sikerült számára de úgy néz ki hogy jövőre akár újra ülést is találhat magának. Szorítsunk a lengyelnek!

7. Fernando Alonso / 2010 / Abu-Dhabi Nagydíj

btf1angitsxz.jpg

Fernando Alonso mindig is  nagy mesternek számított, ha a rádióban megjelenő üzeneteket nézzük, hiszen a rendező majdnem minden hétvégén bejátssza a spanyol titán egy-egy rádiókommunikációját. Ez még a 2010-es évek előtt nem volt annyira gyakori, mint a McLarenes időszaka alatt, de Fernando mindig is tudott olyan mondatokat mondani, ami vagy megmosolyogtatta az embert, vagy egy kicsit megbotránkoztatta, éppen ezért előre bocsátható, hogy nem ez az egyetlen Alonso rádióüzenet, ami a listámon szerepel.

A 2010-es év tele volt izgalommal, hiszen a McLaren, a Ferrari és a Red Bull pilótái közül öten még három futammal a bajnokság vége előtt is esélyesek volta arra, hogy akár az év végén a világbajnoki trófeának is örülhetnek, ráadásul az évadzáró Abu-Dhabi Nagydíj hétvégére úgy jött a mezőny, hogy Hamilton, Vettel, Alonso és Webber is esélyes volt, ám mind tudjuk, hogy mi történt. Végül Sebastian Vettel örülhetett első bajnoki címének, és tulajdonképpen a Ferrari egy stratégiai baklövéssel dobta el a biztosnak mondható 15 pontos előnyét Fernando Alonsónak. A futam során így a spanyol beragadt az egyenesekben gyors Renault (képzeljétek, volt ilyen is) pilóta, Vitaly Petrov mögé. Innen jön az emlékezetes pár soros, amit Andrea Stella végső elkeseredettségében közölt Alonsóval:

Használd a tehetséged legjobbját, mert tudjuk milyen nagy is az! Használd!”
– Andea Stella (2010)

Ennyit tudtak mondani egy kétszeres spanyol világbajnoknak, aki első Ferraris évében lehetett volna bajnok, de elvették a dicsőséget tőle, mint a nyalókát egy kisgyerektől. Keserves és egyben szomorú is, de a történelmen nem lehet változtatni.

6. David Coulthard / 2007 / Kanadai
Nagydíj

coul-redb-montreal-2007-rb3-2.jpg

David Coulthard mondhatni egy nagyon jó iparos volt míg versenyzett, hiszen a McLarennél töltött 9 év alatt összesen 13 győzelmet és 60 dobogós helyezést szerezett, míg az azt követő Red Bull csapatnál eltöltött időszakban még két dobogóra futotta a britnek. Összességében elmondható, hogy Coulthard jó partnere volt mind Mika Häkkinennnek, mind pedig Kimi Räikkönennek, és mindenben segítette a két finn pilótát, mikor esélyük nyílt a világbajnoki cím megszerzésére.

Amióta Coulthard visszavonult az autóversenyzésből és riporterré vált, elmesélt egy két sztorit a közönségnek az élményeiről. A brit mondhatni mindig is egy gentleman típus volt. Nem panaszkodott, nem ordibált, vagy idegeskedett, csupán közölte ha nem tetszik neki valami, de mindig a véleményét hallhattuk tőle. Ezt a szerepet Jenson Button töltötte be utána, de DC mindig is egy kulcsembere volt a mezőnynek.

A 2007-es év nem a Red Bull éve volt. Az autó bár gyorsnak bizonyult, de rendkívül megbízhatatlannak. Összesen 14 alkalommal nem tudták meglátni a kockás zászlót a pilótáik, pedig már a méltán híres Adrian Newey keze munkája volt az RB3-as kódjelű autó. A veterán DC és a frissen leigazolt ausztrál, Mark Webber azonban mindent megtettek azért, hogy legalább néhány futamon a pontszerzők között végezzen a csapat. A Kanadai Nagydíj mondhatni az egyik mélypontja volt az idénynek, hiszen DC a futamon kiesett, míg Webber éppen csak lecsúszott a pontszerzésről, és 9. helyen végzett. Ezen a futamon viszont Coulthard összefoglalóan, egy kis fanyar humorral fűszerezve mondta el, mi is a gond az autóval:

Mérnök: “Milyen az autó?”

Coulthard: “Semmi nem jó… Nem fordul, nem áll meg, rossz minden kigyorsítás. Ezeket leszámítva élvezem, és nagyon jól szórakozom!”
– David Coulthard (2007)

5. Felipe Massa / 2008 / Brazil Nagydíj

Felipe_Massa_2008_China.jpg

A 2008-as drámai végjátékhoz nem kellenek nagyon kommentárok, mert azokat az érzelmileg és feszültségben túlfűtött pillanatokat nem igazán tudja visszaadni semmi sem. Emlékezetes pillanatok, mikor az év utolsó futamának utolsó pár körében úgy tűnt, hogy a brazilok örülhetnek Felipe Massa bajnoki címének, miután az akkor még ifjú titánként az esős körülményekben Sebastian Vettel, még Lewis Hamiltont is képes volt megelőzni az 5. helyért, így megfosztva a britet a VB címet jelentő pontoktól… de csak néhány kör erejéig. Hiszen, jött Glock! Vagyis, inkább csúszott vissza a száraz pályára alkalmas gumikon, így az utolsó kör utolsó kanyarjában Hamilton visszakapta a meccslabdát, és ezzel a 2008-as Brazil Nagydíjon bár brazil állt a dobogó tetején, ám tőle független okok miatt mégsem övé lett a korona. A Ferrari garázsában, mikor Massa befutott, a szokásos őrjöngés megkezdődött, és már biztosra vett győzelem csúszott ki néhány másodperc alatt az olasz gárda kezei közül. A csapatbajnoki cím meglett, de a legértékesebb egyéni cím a McLaren-Mercedes tehetségénél landolt. Ezekben a másodpercekben Massa rádióüzenete, amit könnyeivel küszködve közölt a csapatával vitte igazán a prímet:

Mérnök: “Azt hiszem, amit biztosan tudok neked mondani, hogy igazán remek munkát végeztél, és rengeteg barátot szereztél magadnak! Remek munka volt, és nagyon büszkék vagyunk rád. Szép volt fiú, nagyon büszkék vagyunk.”

Massa: “Még így is büszke vagyok rátok én is! Még boldogabb lettem volna, ha a bajnoki címmel együtt mondhatom ezt, de ennek ellenére is köszönöm!”
– Felipe Massa & Rob Smedley (2008)

A brazil végül is megérdemelhetett volna egy „tiszteletbeli bajnoki címet”, de ezt a játékot sajnos nem így játsszák.

4. Michael Schumacher / 2001 / Japán Nagydíj

michael-schumacher-2001-hungarian-gp-ferrari_4158065.jpg

Michael Schumacher a valaha volt legnagyobb legendák között szerepel, hiszen a hét világbajnoki cím önmagában is magában foglalja azt a zsenialitást és precizitást, amivel a német rendelkezett. A haldokló félben lévő Ferrariba beülve öt évbe tellett neki, hogy tulajdonképpen maga köré gyűjtse azokat az embereket, akikkel ezt követően 2000 és 2004 között mondhatni sz*rrá vertek mindenkit, akik velük egy csoportba kerültek.

Mindezek mellett Michael nem feledkezett meg a csapatról sem, és tulajdonképpen minden eszközét arra használta fel, hogy ha valami remek eredményt értek el, akkor azt a csapatának is megköszönje. Mint versenyző, nem ismert kegyelmet versenytársaival szemben, de mind csapatjátékos, egy erős és összetartó családod sikerült összehoznia maga köré, ami működött, egészen a 2006-os visszavonulásáig. Egy ilyen csapatösszhangnak a megnyílvánulása volt a 2001-es Japán Nagydíjon aratott győzelem is, amikor már régen biztos volt Michael Schumacher negyedik bajnoki címe, de még így is volt ideje arra, hogy megköszönje mindenkinek, aki ebben részt vett:

Mérnök: “Köszönjük Michael, remek volt! Köszönjük! “

Schumacher: “Nem srácok, én köszönöm, ÉN köszönöm, hogy egy ilyen autóval ajándékoztatok meg, és hogy ezzel az autóval tudtam nektek egy olyan eredményt adni, amit mind megérdemeltek, mégpedig a bajnoki címet!”
– Michael Schumacher (2001)

Ezt követően, mondhatni elbeszélgetett a csapattal, hogy csapattársa hol ért célba, miért esett vissza, mi volt a probléma, és szerinte, hogy lehetne ezt orvosolni. Csak lazán a levezető körön.

3. Fernando Alonso / 2017 / Olasz Nagydíj

Fernando_Alonso_2017_Malaysia_FP2_1.jpg

Fernando Alonso bizonyítványát sem kell magyarázni, és miután már szerepel a listán a kétszeres spanyol bajnok (ugyan nem egy általa mondott szöveg okán), így érdemes összefoglalni mi is lehet az oka ennek az újbóli szereplésnek.

Mikor 2014 végén bejelentette, hogy öt sikertelen év után otthagyja a Ferrarit, mindenki azt találgatta, hogy vajon mennyi idő lesz majd, mire Alonso felér a McLaren-Hondával a bajnoki címig. Kiderült, hogy Alonso cseberből vederbe került, és McLaren akarom is meg nem is gondolkodása sem segített a probléma hegyeken, amibe ütköztek a Hondások az új fejlesztésű turbómotorral. Végül ez a házasság is csúnya vége lett, amiben Fernando Alonso lejáratókampánya is jócskán belejátszhatott. Ha majd egyszer csinálok egy „Best of Fernando Team radio” listát, akkor biztos belekerülnek majd a már legendás, „GP2 Engine” és „Remek ez a motor! Sokkal lassabb mint, bármikor!” beszólások, de én a harmadik helyre egy olyan párbeszédet raktam, ami hűen tükrözi Fernando Alonso mérhetetlen frusztráltságát a csapatnál.

Alonso:  “Mit csinál Palmer? Vissza kéne adnia a pozíciót. Átvágta a sikánt!”

Mérnök: “Palmer 5 másodperces büntetést kapott!”


Alonso: “Micsoda vicc az az 5 másodperc, micsoda
vicc!”

(pár kör múlva)

Alonso: “Hol van Palmer?”

Mérnök: “Fernando, Palmer kiállt a versenyből.” 


Alonso: “KARMA!”
– Fernando Alonso & Mark Temple 
(2017)

Szerintem mindent elmond ez a pár sor arról, hogy mit él meg egy olyan ember, aki nem az őt megillető helyekért harcol. Minden jót 2019-ben Fernando, és reméljük látunk még!

2. Lewis Hamilton / 2018 / Német Nagydíj

a523QGV.jpg

Az élmény még friss, és a blogunkon bővebben is foglalkoztunk az esettel, amit >> IDE KATTINTVA << el is tudtok érni, ha szeretnétek.

Lewis Hamiltonnak érdekes módon nem voltak olyan horderejű rádióüzenetei, amik úgymond viccesek vagy éppen szenzációhajhászok lettek volna. Egyszerűen minden futam után megköszöni a csapatnak a kemény munkát, és tudatosan építi az embereket maga körül, hogy megmaradhasson ez a nyerő széria. Nem ismerős ez valakinek? Itt mindenki gondoljon amit szeretne, de egy bizonyos német úriember a jelenlegi mezőnyben ugyan ezt csinálja a saját vörös színekben pompázó csapatánál, és előtte nagy sikerrel szintén egy vörös autóban ülő német úriember tudta ezt véghez vinni.

Lewis Hamilton tipikusan az az ember, aki a lehető legjobban tud teljesíteni, ha a testi és lelki világa egyensúlyban van. Mára már egészen kifinomult versenyző vált belőle, aki a Schumacheri rekordokat is döntögeti sorban, de még így is csúszhat néha hiba a számításokba. Így történt ez a legutolsó Német Nagydíjon is, amely rádióüzenet a csapat felől Hamilton felé érkezett, és egy egész autósport szerető világot botránkoztatott meg vele, amit a négyszeres bajnok megúszott holmi megrovással.

Mérnök: “Oké Lewis. Box-box. Box-box.”

Hamilton: “De Kimi kint marad!”


Mérnök: “Akkor maradj te is kint… Nem! BE BE BE BE BE BE BE BE!”


Hamilton: “Hé haver…”


Mérnök: “Ne… Bocsánat Lewis. Csak haladj tovább akkor.”

Hamilton: “Már a bejáratban voltam. Bajban vagyunk?”

Mérnök: “Negatív. Negatív. Szóval, maradj kinn, maradj kinn.”
– Lewis Hamilton & Peter Bonnington (2018)

Eléggé erősen nyitott a listámon, de úgy gondolom megérdemelten foglalja el a második helyet, miután abban a káoszban minden történt, és egy sokak szerint bőven büntetést érdemlő esetet úszott meg, egy ilyen rádióüzenet mellett Hamilton… Nem lettem volna a cipőjében, az biztos!

1. Sebastian Vettel / 2012 / Spanyol Nagydíj

redb_vett_jere_2011-7.jpg

Az első helyen pedig a mezőny másik négyszeres bajnoka található, mégpedig, véleményem szerint az egyik legösszeszedettebben ideges üzenettel, amit valaha bárki is mondott a rádión. Hogy mi is történt azon a 2012-es Spanyol Nagydíjon, ami miatt a német ennyire ideges lett volna, azt meghagyom Vettelnek:

Vettel: “Nem is mentem túl gyorsan! Végig láttam mindent, ami történt, aztán pedig használtam a KERS-t, és egyáltalán semmi nem érződött. Mégis mi mást kellett volna még látnom? Mindenre figyeltem, még mondtam is neked, hogy sárga zászló van érvényben!  Láttam is az egyenes végén. Nem az én gondom innentől, hogy használhatom a DRS-t vagy sem. Nem lehet felengedni… Most 4 tizedről beszélgetünk!”

Mérnök: “Értettem, de a büntetésen ez nem változtat. Végy mély lélegzetet és maradj koncentrált! Nem szeretnék több sírást hallani erről a futam további részében, oké?”
– Sebastian Vettel & Guillaume Rocquelin (2012)

Történt ugyanis, hogy miután Sebastian Vettel kvalifikációja borzalmasan sikerült Spanyolországban, kénytelen volt a mezőny közepéről indulnia. A futam során, mikor megkezdődtek a kiállások, Bruno Senna és Michael Schumacher ütközött össze a célegyenes végén, miután a hétszeres bajnok benézett egy féktávot, és egyszerűen felöklelte a Williamsben autózó brazilt. A törmelékek és Michael autójának mentése okán dupla sárga zászló volt az egyenes végén, amit pont akkor léptettek érvénybe, mikor Vettel és Massa az egyenesbe értek, és már mindketten használták a DRS-t, miután volt előttük autó egy másodpercen belül. Vettel ezért boxutca áthajtásos büntetést kapott, ami a jelek szerint nem tetszett neki. Végül a német a 6. helyen végzett, egy remek felzárkózást követően.

Azért került fel nálam ez az üzenet az első helyre, mert megmutatja, hogy Vettel mennyire ott van fejben egy versenyen. Pontosan tudta mi történt és képes volt még a verseny közben „elsírni” a panaszát, miközben háromszázzal futkosott körben a pályán, más versenyzőket előzve. Majd pedig félre tudta rakni a sérelmeit, és visszaküzdeni magát a mezőnyön. Lenyűgöző!

Ez tehát szerintem a tíz legjobb rádiós üzenet a Forma-1 modern korszakából. Ne feledjétek, ez csupán a személyes sorrendemet tükrözi, és még rengeteg jó beszólás született az elmúlt évek alatt, amik megérnek még egy misét.

/Szilárd/
főszerkesztő, F1-Zóna
Képek forrása: Getty Images, XPB Images, GEPA Images, LAT Images
2018. 08. 23.
 
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.