“Még nem tudni, mit hoz a jövő, de a célom egyértelmű: a WTCR!” – interjú Tassi Attila autóversenyzővel

Tassi Attila 1999-ben született, korábbi jégkorong játékos és BMX-versenyző. A Suzuki Swift-kupa és a SEAT León Európa-kupa korábbi résztvevője, a TCR International Series ezüstérmese, jelenleg a HELL ENERGY Racing Team with KCMG versenyzője a TCR Europe sorozatban. Ő volt vendégünk egy interjúra.

Először is köszönjük, hogy elfogadtad a felkérésünket! Kezdjünk rögtön egy személyes kérdéssel: a sajtóban gyakran Attikaként emlegetnek téged, viszont olyanok is vannak, akik felhördülnek ezt látva, mondván, miért nem lehet téged a becses neveden szólítani. Elárulnád ennek a hátterét, honnan ered ez a becenév?

12 éves korom óta versenyzek, akkoriban – a koromból adódóan – Attikának becéztek, de rajtam maradt ez a név, és még most is gyakran szólítanak így.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy Magyarország egyik legnagyobb energiaitalos cége szponzorál, én magam is előszeretettel fogyasztok “pokoli” termékeket. Honnan ered ez a kapcsolat, ők kerestek fel téged?

Két éve találkoztam először a HELL ENERGY-vel, amikor egy másik csapattal versenyeztem, akikkel akkor a cég szerződésben állt. A HELL mindig keresi a tehetséges magyar sportolókat, szóval szerencsém volt, hogy felfigyeltek rám, mondhatni jó időben voltam jó helyen. Az együttműködés tavaly olyan sikeres volt, hogy idén folytattuk, sőt, az idei csapatom névadó szponzorai is lettek a TCR Europe sorozatban, így idén a HELL ENERGY Racing Team with KCMG csapatban versenyezhetek.

09 Attila Tassi_2

Mit szeretsz a versenyzésen kívül? Szorosan ide kapcsolódva, mennyi szabadidőd van?

Konditermi edzés, illetve számítógépes játékok és persze szimulátorozás. Most így nyáron egész sok szabadidőm volt ahhoz képest, amennyi szokott lenni, de idén szeptembertől nagyon elfoglalt leszek, mivel most fogok érettségizni.

Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Az, hogy higgyek magamban, és hogy a lehetetlent is meg tudom csinálni.

Kilences rajtszámmal versenyzel idén a TCR Európa-kupában, illetve tavaly az International Series-ben is ez volt a számod. Ez valamiféle babona, szerencseszám, vagy a puszta véletlen műve?

A 9-es a kedvenc számom gyerekkorom óta. Amikor jégkorongoztam, már akkor is ez volt a mezszámom, és el sem tudtam volna képzelni, hogy más rajtszámmal induljak az autóversenyeken. Sok minden kötődik ehhez a számhoz, sokat jelent nekem.

Volt gyermekkori példaképed a motorsportban?

Lewis Hamilton és természetesen Michelisz Norbi.

A legtöbb magyar autóversenyző szimulátoron, vagy legalábbis számítógépes játékokon kezdi karrierjét.  Neked milyen emlékeid vannak ezzel kapcsolatban?

Én gokarttal kezdtem, és amikor már nem csak hobbi volt, hanem versenyekre is elkezdtem járni, akkor kezdtem el szimulátorozni.

Mi volt az a pillanat, amikor tudtad, hogy autóversenyző akarsz lenni? Más karrier lehetőség fel sem merült benned?

Azon a nyáron, amikor BMX-ezés közben betört a koponyám és feladtam azt a sportot, megismerkedtem a gokartozással, ami annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, hogy ezt akarom csinálni.

Milyen alsóbb kategóriákban versenyeztél korábban, és hogyan jutottál el az egyik legrangosabb nemzetközi túraautós sorozathoz?

Négy évadban is indultam a Suzuki Swift kupában, utána jött két év a TCR International Series-ben, majd idén a TCR Europe.

09 Attila Tassi_213

A Hungaroringen tudjuk, hogy nagyon jól mozogsz, de van más kedvenc versenypályád?

Nagyon sok pálya van, amit szeretek. A Hungaroring a kedvencem, de nagyon szeretem például a Slovakiaringet is.

Mi volt karriered eddigi legkiábrándítóbb élménye?

Szerencsére még nem volt, és nem is hiszem, hogy lenne ilyen.

Volt már komolyabb baleseted versenypályán?

Tavaly a Salzburgringen 200 feletti sebességgel a falba csapódtam a gyors kanyarban. Az autó kétszer fordult át a tetején és totálkárosra tört, de szerencsére én egy karcolás nélkül megúsztam.

Ki volt a valaha volt legnagyobb ellenfeled versenypályán? Kivel vívtad a legemlékezetesebb csatádat?

Nem volt ilyen soha! De tavaly Vernay-vel nagyon sok kiélezett küzdelmünk volt.

Nem tudom, szabad-e kérdeznem téged jövőbeli terveidről. Mi az álmod? Egyelőre marad a TCR, vagy fentebb lépnél?

Hogy mit hoz a jövő, azt egyelőre nem lehet tudni, még zajlik a TCR Europe 2018-as szezon. A célom persze egyértelműen a WTCR.

Ha hasonlítanád magad egy jelenlegi vagy korábbi Forma 1-es versenyzőhöz, ki lenne az és miért?

Lewis Hamilton. Nem csak mert a kedvencem, hanem szerintem nagyon hasonló a versenyzési stílusunk.

Az interjú elkészítésében nyújtott segítségért ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni a HELL Energy junior PR-menedzserének, Tóth Liliánának!

fotók: HELL Energy

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.