Ross Brawn születésnapjának margójára – a Brawn GP története

1954. november 23-án született Manchesterben Ross Brawn, a modern Forma-1 egyik legendás alakja, számos győzelem és világbajnoki cím sikerkovácsa. A Benettonnál és a Ferrarinál elért sikerek után 2007-ben rövid pihenőre vonult, majd 2008-ban újra a paddockban láthattuk: ezúttal a gyári Honda csapatát erősítette. A sikertelenségek között sínylődve nem is sejtette, hogy rövidesen újra elképesztő időszak indul be a kezei alatt…

A gyári Honda csapat a 2006-os év kivételével – amikor Jenson Button révén futamgyőzelmet arattak a Hungaroringen – katasztrofális és a gyár szempontjából komoly anyagi-, illetve presztízs veszteséggel járó éveket tudhatott maga mögött a Forma 1-ben. 2007-ben mindössze hat pontot tudtak összekaparni, majd 2008 sem sikerült a legjobban, mivel az RA108-as is egy alapvetően rossz konstrukció volt (melyet ugyan egy jerezi teszt után valamelyest rendbe rakott a csapat, de ez is csak 14 pontra, illetve egy szerencsés dobogós helyezésre volt elég). Az év elején érkező új menedzsment Ross Brawn vezetése alatt ezért úgy döntött, a csapat szinte minden erejét a következő évi versenyautó elkészítésére fogja fordítani, mivel a 2009-es idény számos szabályváltozással várta a csapatokat. A legfontosabbak az autók aerodinamikáját érintették, a rengeteg apró légterelő-elemet betiltották, az első szárnyak szélesebbek és egyszerűbbek, a hátsó szárnyak magasabbak és keskenyebbek lettek, valamint ebben az évben már teljesen slick abroncsokat kaptak a csapatok, mindezt azért, hogy a modern Forma-1 egyik örök problémáját valamilyen módon orvosolják: az előzések számának növelése volt a cél. A “motorháztetők” alatt is komoly változások történtek, bevezették a KERS-rendszert, amely a mozgási energiát tárolta el oly módon, hogy a pilóták később gombnyomásra használhattak fel azt előzések alkalmával. Ez azonban nem volt kötelezően használandó eszköz, nem minden csapat alkalmazta, általában a rendszer nagy súlya miatt. Az új szabályok tudatában a Honda Ross Brawn vezérletével ezekre a radikálisan új szabályokra készült fel, és erre a rendszerre tökéletesített versenyautót épített 2008 során. Az akkoriban kibontakozó gazdasági világválság viszont közbeszólt…

RA108
[kép forrása: FavCars.com]

A válság alapjaiban rengette meg a túlköltekező Forma 1-et is: a Toyota, a BMW és a Honda is a kilépéssel riogatta a sportág vezetését, és félő volt, hogy a maradék néhány gyártó is követi őket már 2009-ben. Végül a Toyota és a BMW is maradt 2009-ben is, a Hondánál viszont már a válság előtt elhúzódó tárgyalások kezdődtek már 2008 elején, végül pedig közel egy év tanácskozás után a japánok úgy döntöttek, hogy befejezik az F1-es projektjüket a kialakuló válságra és a sikertelenségre hivatkozva. Ross Brawn azonban nem akarta veszni hagyni a 2008 folyamán kemény munkával összehozott, és a szélcsatornákban elképesztően jó eredményeket mutató versenyautót, hanem megpróbált vevőt találni a csapatnak a tél folyamán. Azonban nem járt sikerrel, egyedül a Richard Branson vezette Virgin Group érkezett komolyabb ajánlattal, végül azonban mégsem ők lettek a befutók, hanem maga Brawn, aki egyetlen euróért átvette a csapatot a japán gyártól. A Honda a jelképes összegért cserébe 200 millió dollár költőpénzt is biztosított a csapat számára, ez lényegében annak az összegnek felelt meg, mint amennyit ki kellett volna fizetniük a csapat összes alkalmazottjának végkielégítés gyanánt, valamint büntetést az FIA-nak a bajnokságtól való visszalépés, és a Concorde-szerződés megszegése miatt. Így viszont a csapat működése lényegében zavartalanul mehetett tovább.

Miután sikerült a csapatot megmenteni, a legsürgősebb megoldandó feladat a motor-kérdés volt, elvégre a Honda már erőforrást sem gyártott az új szezonra. Brawn Ferrari-kapcsolatai még mindig éltek, így logikus lett volna az olaszoktól motorokat venni, azonban tisztában volt vele, hogy a Ferrari-motorok méretüknél fogva nem passzoltak volna bele a tökéletesre csiszolt új versenyautóba. Választása így végül a Mercedesre esett, amelynek kompakt mérete és megbízható mivolta jó ajánlólevél volt a csapat számára. Azonban a német erőforrás sem illeszkedett egykönnyen a Honda-motorra tervezett autóba, ezért a csapatnak gyorsan át kellett alakítania az autó hátsó részét, a sebességváltót és a futóművet is.

Brawn és Nick Fry végül 2009. március 6-án átvette a csapatot hivatalosan is a Hondától, az FIA pedig március 17-én elfogadta a csapat nevezését a 2009-es világbajnokságra Brawn GP néven, azonban nem mint a Honda jogutódja, hanem mint teljesen új konstruktőr. Ez anyagilag meglehetősen rosszul érintette az istállót, mivel a televíziós pénzek elosztásából így kimaradtak. Rendeződött Jenson Button és Rubens Barrichello szerződése is, mindkét pilóta maradt a csapatnál, pedig ők már úgy készültek, hogy 2009-ben versenyzői ülés nélkül maradnak, Brawn azonban bizalmat szavazott nekik. A régi-új csapat rohamtempóban elkezdett készülni az új szezonra, az utolsó pillanatokban is dolgoztak az autón, amelybe már tökéletesen illeszkedett a Mercedes-motor.

Március 11-én futott ki először a pályára a hófehér versenyautó, és rögtön ámulatba ejtette a szakembereket: az első nap végén Button egy másodperccel gyorsabb volt mindenkinél. A kritikusok ezt PR-fogásnak vélték, a fehér versenyautó ugyanis híján volt a szponzoroknak (egyedül a Branson-féle Virgin-logó volt hangsúlyosabb rajta), így sokan azt gondolták, Button extra könnyű autóval körözgetett és a jó eredményekkel próbálta felkelteni a csapat a befektetők figyelmét. Azonban a BGP001-es kódjel alatt futó versenyautó nem az üres tank miatt volt pokolian gyors. A versenyautó alapjaiban különbözött a többi csapat autójától, az orra teljesen más kialakítású volt, mint a riválisoké, hiányzott belőle a rettenetesen nehéz KERS, valamint a szezon csodafegyverével, a duplafedeles diffúzorral szerelték fel, amely elképesztő mennyiségű leszorítóerőt termelt az autó hátsó részén. Ezt a megoldást a Williams és a Toyota is alkalmazta, viszont a Brawn-Mercedesen nagyságrendekkel hatékonyabban működött. Ezt a komoly helyzeti előnyt több csapat is óvással kívánta semlegesíteni, azonban az FIA többször is nyomatékosította, hogy az érintett csapatok csak éltek egy kiskapuval, így az eszközt szabályosnak minősítették.

[kép forrása: autoevolution.com]

Ausztráliában aztán minden kritikus elhallgatott, a két Brawn-Mercedes kisajátította az első sort az időmérő edzésen, majd vasárnap Jenson Button vezetésével kettős rajt-cél győzelmet arattak. Ehhez fogható teljes sikert utoljára 1954-ben látott a Forma-1, amikor a Mercedes aratott újonc csapatként kettős győzelmet. Malajziában Button újabb pole-pozíciót szerzett, majd a másnapi elképesztő monszunt hozó futamon újra elsőként végzett, bár itt csak a pontok felét kapták meg a pilóták, mivel nem futották meg a versenytáv 75%-át. Kínában feltűnt a színen a Red Bull és Sebastian Vettel, aki megfékezte a Brawn-hengert, az esős futamon Button a harmadik helyen végzett, de így is fölényesen vezette a brit a bajnokságot, miközben az előző évet uraló McLarenek és Ferrarik csak küszködtek (sőt, az olaszok még pontot sem szereztek három nagydíj után). Bahreinben újabb Button-győzelem következett, majd Spanyolországban és Monte-Carlóban jöttek az újabbak, ráadásul utóbbi két verseny újabb kettős győzelmeket hozott a csapat számára. A szezon hetedik állomásán, Törökországban szoros csatában Button újra győzött, a brit ekkor 61 pontnál járt, a második helyezett Barrichello 35-, a harmadik Vettel 29 egységet tudott eddig gyűjteni. Máris úgy tűnt, eldőlt a bajnokság.

BRAWN1
[kép forrása: www.motorsport-magazin.com @ Sutton images]

Törökországban azonban már érezni lehetett, hogy a Brawn lendülete kezd elfogyni, Button győzelme korántsem volt annyira fölényes, mint a korábbiak, főleg a Red Bull közeledett a csapathoz fenyegető sebességgel. Amíg a riválisok gőzerővel fejlesztettek, a Brawnnál a szűkös anyagiak miatt csak apróbb módosításokat tudtak csak eszközölni az autón. Az első komoly csapást pont a csapat hazai versenyén, a silverstone-i Brit Nagydíjon szenvedték el: a Red Bull kettős győzelmet aratott, ráadásul a rossz napot kifogó Button csak hatodik lett. A Nürburgringen rendezett Német Nagydíj sem hozott számukra jó eredményt, az ígéretes rajtpozícióik ellenére csak az 5. és 6. helyen intették le a két pilótát, közel fél perccel lemaradva a győztes Webbertől. A szezon ezen szakaszában már nem csak a Red Bull, de a feltámadó Ferrari és McLaren-Mercedes is fenyegetést jelentett a újonc csapatra, de a pontelőny még mindig kitartott.

A Hungaroringen sem a sikeres arcát mutatta a csapat, sőt Barrichello autójáról egyszerűen leesett egy rugó, amely ironikus módon éppen honfitársát, Felipe Massát találta el. A mogyoródi dombok között egyáltalán nem működött a fehér versenyautó, Button csak a hetedik lett, míg Barrichello mindössze a tizedik, a brazil ráadásul egész hétvégén futómű-problémákkal küzdött.

BRAWN2
[kép forrása: f1zone.net]

A Magyar Nagydíjat követő nyári szünet jól jött a csapatnak, a Valenciában megrendezett Európa Nagydíjon pedig ismét győzelemnek örülhettek, viszont ezúttal a jól taktikázó, veterán Rubens Barrichello örülhetett, aki a 2004-es Kínai Nagydíj után tudott nyerni ismét. Belgiumban Button már az első körben kiesett, miután belekeveredett egy komolyabb balesetbe, Barrichello itt is csak hetedik lett. Olaszországban váratlanul ismét lecsapott a Brawn-henger: kettős-győzelmet szereztek, de ezúttal is Barrichello volt a jobb, a brazil 14 pontra megközelítette csapattársát az összetettben.

BRAWNBARRI
[kép forrása: www.grandepremio.com.br]

A kettős győzelem után következett a Szingapúri Nagydíj, ahol azonban ismét alulmaradtak a riválisokkal szemben, Button az ötödik, Barrichello a hatodik lett, viszont elérhető közelségbe került a konstruktőri bajnoki cím, mivel ekkor már csak három nagydíj volt hátra, és a Brawn előnye 42,5 pont volt a Red Bullal szemben. Suzukában be is biztosíthatták volna a címet a fehér autók, azonban újra előjött a gumikezelési probléma, amivel a csapat lényegében a szezon második részében állandóan küszködött, így pedig nem tudtak jó eredményt elérni a fehérek, mindössze a 7. és 8. helyen futottak be. Az egyéni bajnoki cím sem dőlt még el, Button 14 ponttal vezetett Barrichello, és 16-tal Vettel előtt, amikor már csak két futam volt hátra.

BRAWN3
[kép forrása: wikipedia.org]

Végül az utolsó előtti futam, az interlagosi pályán megrendezett Brazil Nagydíj lett a bajnoki döntő helyszíne. A szombati nap során azonban nem úgy tűnt, hogy itt bajnokavatás lesz, Button mindössze a 14. helyet szerezte meg az időmérő edzésen, Barrichello pedig a hazai nézők nagy örömére a pole-pozícióba kvalifikálta magát. Vettel sem teljesített jól, ő is csak a 16. lett szombaton. Vasárnap egészen elképesztő első néhány kört láthatott a közönség, Button a kavarodást, és a baleseteket megúszva egészen a kilencedik helyre jött föl, majd szívós munkával egyre feljebb és feljebb zárkózott. Barrichello viszont elvesztette az első helyét, és rossz taktikája miatt a klasszis teljesítményt nyújtó Button mögé is került. Sebastian Vettel és a Red Bull viszont jól taktikázott, ő megelőzte a britet a boxkiállások után, ám ez kevésnek bizonyult, Button az ötödik helyen futott be, ezzel pedig eldöntötte a világbajnokság sorsát. A csapat egyben behúzta a konstruktőrök címét is.

BRAWNBAJNOK
[kép forrása: twitter.com /Mercedes-AMG Petronas]

Az évad utolsó versenyén, az első alkalommal megrendezett Abu-Dhabi Nagydíjon Button már bajnokként óriási csatát vívott Mark Webberrel, és végül harmadik lett, Barrichello pedig egy számára csendes futamon a negyedik helyen végzett, ezzel viszont elvesztette a világbajnoki ezüstérmét. Ennek ellenére az egész csapat önfeledten ünnepelhetett a szezon végén, elvégre – ha az FIA álláspontját vesszük alapul – újonc csapatként történelmet írtak a két bajnoki címmel. Bő két héttel később a csapat sorsa ha lehet, még jobbra fordult, november 16-án ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy a Daimler AG megvásárolta a csapat tulajdonrészének 75,1%-át Ross Brawntól és a 2010-es évtől kezdődően a csapat Mercedes GP-ként fog részt venni a világbajnokságon, immár teljes gyári háttérrel, de továbbra is Ross Brawn vezetése alatt. A Brawn GP története ezzel tehát véget ért, azonban a csapat egyedülálló rekordokat hagyott maga után: 17 versenyen indultak, ebből 8-at nyertek meg, összesen 172 pontot gyűjtöttek, ami elegendő volt az egyéni, és a konstruktőri világbajnoki címhez is.

brawn_team_end_2009
[kép forrása: drivetribe.com]
Címlapkép forrása: www.southampton.ac.uk
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.