2018 tíz legjobb Forma 1-es versenyzője

Örök kérdés minden szezon végén: kik voltak idén a legjobbak? A világbajnokság végeredményére rápillantva könnyen megállapíthatjuk a 2018-as idény tíz legjobbját, mi azonban most megpróbáltuk azt is nézni, hogy önmagához és a lehetőségeihez képest ki hogyan teljesített, valamint igyekeztünk egy kis szubjektivitást vinni a dologba saját toplistánk összeállításakor.

10. Kevin Magnussen

mag

Jó kezdés után botrányos folytatást, majd egy nagyszerű mezőnybeszürkülést mutatott. Versenyzői intelligenciájából a szabadedzéseken is rendszeresen megmutatta, hogy nem sok van, de nem is használja sűrűn. Mindenesetre a nagy vitái ellenére akkor is tudta gyűjtögetni a csapatnak a pontokat, amikor Grosjean nem volt a legjobb formájában (tehát gyakorlatilag egész évben). Emellett látványos és médiafelkavaró, ami kell az embereknek.

csapata: Haas F1 Team
legjobb eredménye: ötödik (2x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 11-8
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.3

9. Fernando Alonso

alo

Amit tudott, kihozott a harmatgyenge McLarenből. Tizenegyedik lett az összetettben, Vandoorne-t pedig nullára verte az időmérőkön úgy, hogy miközben a fiatal belga rendre az utolsó helyek egyikén szerénykedik, addig a kétszeres világbajnok ott tud lenni a Q2 közelében, sőt van, hogy tovább is jut. Emellett persze a futamokon sincs általában sehol Alonsóhoz képest a csapattársa. Nem éppen a legtökéletesebb hattyúdal egy kétszeres világbajnok számára az idei év, de amit lehetett, megtett.

csapata: McLaren F1 Team
legjobb eredménye: ötödik (1x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 12-9
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.7

8. Pierre Gasly

gas

Kiugróan jó teljesítményeket tudott mutatni erőpályákon. Megvan benne a spiritusz, de még egy kicsit gyerek. Voltak hatalmas villanásai, például a bahreini vagy a hungaroringi szereplése, emellett bucira veri kétszeres WEC-bajnok és Le Mans-győztes csapattársa fejét. Ha Verstappen mellett nem esik össze jövőre, akkor szép jövő állhat előtte, csak tanuljon meg nem hisztizni .

csapata: Scuderia Toro Rosso
legjobb eredménye: negyedik (1x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 13-7
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.7

7. Nico Hülkenberg

A nagy csapatoknak nem kellő, valószínűleg pályafutása végéig középcsapatokban sínylődő Hülkenberg csapattársa legyőzésén kívül igazán szembetűnően jó eredményt nem ért el. Tudjuk, hogy van benne potenciál, ami még nem jött ki belőle az évek alatt. Nagyon szép, kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott egész évben, amivel ő nyerte a B-ligát. Viszont hozzá kell tenni, hogy nem egy Leclerc, aki egy gyenge autóval is kiugrót tudott idén mutatni. Azzal, hogy Ricciardo jövőre beül mellé, kiderül, mire képes igazán.

csapata: Renault Sport Formula One Team
legjobb eredménye: ötödik (1x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 10-11
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.5

6. Sebastian Vettel

Legtöbbünk számára ő okozta idén a legnagyobb csalódást. Szépen indult a szezon elején, olyannyira, hogy már-már sokan elhitték, hogy ebből ismét Ferrari bajnoki cím lesz. Sokáig szépen tartotta magát, de a németországi 25:0 után egyéni hibák sorozatát követte el, nem élve az autójában rejlő lehetőségekkel. A nyomás ezúttal (is) túl nagy volt rajta, és mivel a csapat sem volt óramű pontosságú, így szétesett fejben.

csapata: Scuderia Ferrari
legjobb eredménye: győzelem (5x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 12-9
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.8

5. Daniel Ricciardo

ric

A sorozatos technikai hibák meggátolták legalább három-négy dobogó megszerzésében, de ettől függetlenül mind időmérőkön, mind versenyeken – az esetek többségében – alulmaradt Verstappennel szemben.

csapata: Aston Martin Red Bull Racing TAG-Heuer
legjobb eredménye: győzelem (2x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 5-14
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.5

4. Kimi Räikkönen

rai

Teljesen felfrissült idénre. Noha végre-valahára sikerült összekaparnia egy győzelmet, ha megnézzük az egész évre vetített teljesítményét, elmondható, hogy nem igazán volt sem gyors, sem kiegyensúlyozott. Ettől függetlenül sokak meglepetésére évek óta a legjobb formájával állt elő idén, de még ez is kevésnek bizonyult a szezon második felében rengeteget bakizó Vettel legyőzéséhez és a Ferrarinál maradáshoz.

csapata: Scuderia Ferrari
legjobb eredménye: győzelem (1x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 9-12
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.4

3. Charles Leclerc

lec

Teljesítménye önmagáért beszél, Verstappen óta a legtehetségesebb fiatal versenyző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a jövő évi ferraris szerződése. Többször is kiugróan jól szerepelt mind időmérőkön, mind versenyeken. A legtöbben ennek ellenére túlértékeltnek tartják és azt várják, hogy Vettel jövőre majd jól elveri, mi viszont nem vennénk rá mérget, hogy így lesz. Tíz csapattagunkból hétnél végzett a legjobb háromban, így joggal érdemelte ki a képzeletbeli dobogó legalsó fokát.

csapata: Alfa Romeo Sauber F1 Team
legjobb eredménye: hatodik (1x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 11-8
átlagos értékelés az Autosport szerint: 7.9

2. Max Verstappen

ves

Ő fejlődött idén a legtöbbet. Beérett, mint versenyző és tanult a hibáiból. Talán azért csak második és nem első, mert amekkorát brillírozott a szezon második felében, annyira gyatrán ment az első néhány versenyen. Az ezt követő időszakban, főleg a nyári szünet után viszont már-már schumacheri és sennai megvillanásokat láthattunk tőle, nem egyszer előzte meg kilenc-tíz kör alatt a teljes mezőnyt, emiatt nem lehet kérdés a helye a dobogón. Ha képes lesz jövőre még egy picit lehiggadni, a Honda pedig előáll egy megbízható erőforrással, nem lehet kérdés, hogy a világbajnoki címért fog harcolni.

csapata: Aston Martin Red Bull Racing TAG-Heuer
legjobb eredménye: győzelem (2x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 14-5
átlagos értékelés az Autosport szerint: 8.0

1. Lewis Hamilton

ham

Sok segítséget kapott, de képes volt a teljes csapatot maga köré állítani és támogatni őket, ami a legjobbat hozta ki belőle. Világbajnoki címén nincs mit magyarázni: azt hiszem, nem nagyon tudunk feljegyezni komolyabb hibát tőle az idei évben. Kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtott, Bottast porig alázta, időmérőkön pedig a valaha volt legjobbá nőtte ki magát. Pályafutásának legjobb idénye volt az idei, amivel nem lehetett kérdés, hogy tőlünk is az első helyet érdemli ki.

csapata: Mercedes-AMG Petronas Motorsport
legjobb eredménye: győzelem (11x)
csapattárs elleni mutatója futamokon: 17-3
átlagos értékelés az Autosport szerint: 8.8

Az alábbi táblázatban szerkesztőkre lebontva láthatjátok, hogy láttuk mi a 2018-as idényt. Jöhetnek a vélemények a Facebookon, hideg-meleg, pro és kontra: kivel értetek egyet a legjobban, és kivel a legkevésbé?

Szerkesztőkre lebontva, hogy miként látjuk az idei szezont.
a cikkben megjelenő képek forrása: Reddit / F1 Porn
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.