2019 tíz legjobb autóversenye

2019 tíz legjobb autóversenye - szigorúan szubjektív lista!

Hihetetlen küzdelmek, látványos ütközések, kiszámíthatatlan végeredmény, szoros befutók – egy igazán jó verseny jellemvonásai. Ha már legalább az egyiket megkapjuk, akkor már nyugodtan kijelenthetjük: megérte megnézni az adott futamot. Hát még ha mindegyik szempont megvalósul és tényleg a körmünket rágjuk izgalmunkban, vagy torkunk szakadtából őrjöngünk a legvégén! Az ilyen pillanatok miatt érdemes követni az autóversenyeket, de igazából legyen szó bármely sportágról. Az alábbi, hangsúlyozom, teljesen szubjektív listán azokat a versenyeket szedtem össze 2019-ből, amik előhozták belőlem, mint nézőből a fent felsorolt érzéseket.

10. Euroformula Open – Monza, második futam

Különleges versenyről beszélünk, hiszen a formaautózás történetének utolsó olyan futamát láthattuk októberben Monzában, amikor még nem használtak semmilyen fejvédelmi eszközt. De nem csak emiatt lett különleges, hanem mert meglepően szoros versenyt hozott! A szélárnyékharc remek előzéseket produkált, sokáig megmondhatatlan volt, hogy ki a legesélyesebb a győzelemre, pedig ez a bajnokság eddig pont nem a kiszámíthatatlanságáról volt híres. Jött aztán Jack Doohan zakója, aki bemutatta, hogy igenis kell az autóra a fejvédelem. Az újraindításnál is ütköztek, Liam Lawson pedig ügyesen sáfárkodott a legvégén, hiszen megnyerte a futamot és 1 pont híján ezüstérmesként zárt Lucas Dunner előtt a pontversenyben.

2019-top10 (8)
fotó: Euroformula Open hivatalos oldala

9. Formula-E – Mexico City e-Prix

Talán a Formula-E naptárának egyetlen olyan pályáján történt az eset, ami csak félig nevezhető utcainak. De mielőtt a végére ugranánk, megemlíteném Nelsinho Piquet nagy bukását, ami a modern Formula-E talán egyik legnagyobb csattanása volt. Ugyanakkor tökéletesen vizsgázott az új autó, hiszen a versenyző karcolás nélkül szállt ki a kocsiból. A „törésteszt” mellett az akkumulátor nagy tesztje is volt a mexikói verseny, ahol sorra fogyott el az autókból a végére az energia. A legrosszabbul Pascal Wehrlein járt, aki már magáénak érezhette a győzelmet, amikor az utolsó métereken ment el az erő autójából, Lucas Di Grassi pedig mesterien használta ki a lehetőséget és egy hirtelen kormánymozdulattal a célvonal előtt éppen megelőzte a németet. A megdöbbenés az emberek arcán nem volt véletlen. Felejthetetlen befutó!

2019-top10 (6)
fotó: Formula-E hivatalos oldala

8. MotoGP – Brit Nagydíj

És ha már felejthetetlen befutók, itt van egy újabb tökéletes példa, egyben egy kis kivételt teszek a csak autóversenyeket tartalmazó listán egy motoros megmérettetéssel.  “Ez már eldőlt, úgysem tudja megfogni” – gondoltam, amikor Marc Marquez és Alex Rins az utolsó kört megkezdték a legendás, egykori katonai repülőtéren kialakított versenypályán. A hondás nagyon stabilan motorozott, kizártnak tűnt, hogy ki lehessen zökkenteni a tempóból. De ekkor jött a Woodcote kanyar, ahol Rins szinte a semmiből bevágott honfitársa mellé, a lelátókon és a képernyők előtt pedig mindenki felordított. Talán az év legváratlanabb győzelmét hozta össze a Suzuki versenyzője. Végig Marquez állt elől, csak az utolsó 13 ezredmásodpercnél nem, ennyivel nyert ugyanis Rins.

2019-top10 (1)
fotó: Team SUZUKI ECSTAR

7. TCR Germany – Sachsenring, második futam

Négy versenyző vágott neki esélyesként Németország TCR bajnokságának szezonzárójának. A verseny sokáig nyugodtan zajlott, ám a vége előtt az egyik szabadkártyás versenyző, Sophie Hoffman került reflektorfénybe kavicságyban rekedt autójával. Bejött a biztonsági autó, ami össze is rázta a mezőnyt, az élen a négy esélyessel. Egy utolsó, mindent eldöntő körre elengedték a mezőnyt, Antti Buri pedig megcélozta a bajnoki trófeát. Az egyes féktávon neki is ment Harald Proczyknak, majd az élen álló Max Hesse után eredt. Paradésan szoros befutót hoztak ők ketten össze, 11 ezreddel Buri győzött, a pontversenyben pedig pontegyenlőség alakult ki, tovább feszélyezve az izgalmakat. A finnt végül megbüntették Proczyk meglökéséért, így Hesse tizenkilenc évesen lett a sorozat történetének legfiatalabb, egyben az első német bajnoka. Soha rosszabb szezonzárót!

2019-top10 (9)
fotó: TCRtalk.com

6. Supercars – Townsville, második futam

Az új Ford Mustangok megérkeztével és Scott McLaughlin dominanciájával egy kissé gyér idényen vagyunk túl Ausztrália első számú túraautó bajnokságában (muszáj kiemelni, mert idén életre hívták a TCR Australiát is). Ez persze nem azt jelentette, hogy ne volna mire visszaemlékezni. Ilyen emlékezetes verseny például a Townsville utcáin rendezett vasárnapi futam, ahol az időjárás igazi káoszt idézett elő. A listavezető számára már az első kanyarban elszállt a verseny, köszönhetően David Reynoldsnak, aki nekiment az új-zélandinak. A boxutca lángokban állt, Nick Percat tankolócsöve eltört, a kiömlő bioetanolt pedig az autó szellemlovas módjára gyújtotta fel, ezzel az év talán leglátványosabb és legveszélyesebb képsorait bemutatva. Szerencsére baj nem lett belőle, de emiatt a kelleténél hamarabb le is fújták a futamot. Shane van Gisbergen hajózott legjobban Holdenjével a vizes utcákon, némi változatosságot hozva a győztesek névsorára.

2019-top10 (7)
fotó: Supercars hivatalos oldala

5. Formula-1 – Brazil Nagydíj

A verseny nagyjából feléig egy altató estimesének tökéletes körözgetést láthattunk, aztán történt valami – nevezetesen Bottas motorhibája -, ami úgy felkavarta az állóvizet, hogy csak úgy kapkodtam a fejemet. Ha ilyen fordulatos, izgalmas és drámai versenyekkel szolgált volna az egész évben a Száguldó Cirkusz, mint amit ebben a nagyjából fél órában láttunk, akkor lehet, hogy nem Hamilton nyerte volna a világbajnoki címet. Merthogy ezúttal is hibázott, tönkretéve Albon élete versenyét. Ami viszont a thai-nak balszerencse, az Gaslynak maga az álom lett, hiszen zseniális gyorsulási versenyben legyőzte a bajnokot és másodikként befutva megmutatta, van benne még bőven potenciál. Verstappen az év egyik legszebb manőverével nyerte meg a futamot, a ferrarisok pedig úgy az egész évüket prezentálták egy futamon. Ami pedig kiemelendő, hogy mindezt száraz pályán hozták össze!

A verseny értékelését >> ide << kattintva elolvashatjátok.

2019-top10 (2)
fotó: MakFormula1 – Formula-1 Image Story

4. BTCC – Snetterton, harmadik futam

Szinte elképzelhetetlen lenne ez a lista Nagy-Britannia túraautós bajnoksága nélkül, ami rendre elképesztő versenyekkel kápráztatja el a nézőket. Noha idén azért akadt egy-két gyengébb futam is, a snettertoni utolsó versenyen nem maradtunk akció és dráma nélkül. Adott volt ugyanis egy csata a sorozat tapasztalt öreg rókája, Jason Plato és az egyik legtehetségesebb fiatal, Ashley Sutton között. Ebbe a csatába ráadásul ideig-óráig Chris Smiley, Jake Hill és Rory Butcher is beleszólt. Hihetetlen izgalommal töltött el az, ahogy körről-körre gyepálják egymást, a legkülönbözőbb íveket autózva. A küzdelem aztán idővel bedurvult, lévén a hétvége utolsó futama, nem olyan nagy baj, ha törik a verda. Plato nagyon rafináltan védekezett Suttonnal szemben, aki viszont eszméletlen dinamikus támadást mutatott be és fantasztikusan meg is előzte a vauxhallos pilótát. Igen ám, de Jason ezután csúnyán meglökte a subarust, utóbbinál ezután leereszkedett a redőny és még keményebben támadott vissza. Rory Butcher az öregecske Hondával is beszállt a küzdelembe, és mikor hárman egymás mellett zúztak végig a Bentley-egyenesen, érezhetővé vált, hogy ezt nem ússzák meg kocc nélkül. Sutton kiforgott, Plato visszaesett, Butcher pedig nevető harmadikként jött ki az eszement csatából, majd be is húzta a győzelmet, amivel nem kis meglepetésre bajnokesélyessé lépett elő.

A Brit Túraautó-bajnokság 2019-es szezonjáról Csaba kollégám egy három részes cikksorozatban részletesen írt, ezeket az írásokat >> itt <<, >> itt << és >> itt <<, éritek el.

2019-top10 (4)
fotó: Phil Laughton Photography

3. Formula-1 – Német Nagydíj

Régi, bevált recept szerint csupán egy kis eső kell és máris jó versenyt látunk. Ezt igazolta a Német Nagydíj is, ami nem kérdés, hogy az idei legjobb Forma 1-es versenyt hozta. A vizes pálya komoly kihívás elé állított mindenkit, még a legtapasztaltabb versenyzők is komoly hibákat vétettek. Hamilton egymást követő második évben vágta le a boxbejáratot, Bottas is falba tette a kocsit, így a Mercedes apró porszemekre hullott hazai közönség előtt, a jubileumi futamon. A Toro Rosso 11 év után tudott ismét dobogóra állni Kvyatnak köszönhetően. Nagyot menetelt Vettel is, aki a mezőny végéről lett második, míg a káoszt Max Verstappen uralta. Lehet, hogy sajnos ez volt az utolsó verseny Hockenheimben, de egy biztos: maradandó emlék lesz!

A verseny értékelését >> ide << kattintva elolvashatjátok.

2019-top10 (3)
fotó: MakFormula1 – Formula-1 Image Story

2. IndyCar – Gateway Park

Idén sem panaszkodhattunk az izgalmakra az első számú amerikai open-wheel szériában, de ez az oválverseny kiemelkedett a többi közül. Takuma Sato a verseny felénél még a legutolsó helyen haladt, majd a biztonsági autós fázisokat (amikből elég sok volt) és az általuk keltette káoszt kihasználva valahogyan az élre került. Az utolsó körökben Ed Carpenter szorongatta, aki szintén már igencsak régen nyert futamot (legutóbb 2014-ben), mögöttük pedig az idei egyetlen kiemelkedő helyezésért versengő Tony Kaanan és a remeklő újonc, Santino Ferrucci vívtak kemény csatát. Sato végül kivédekezte Carpentert, 39 ezreden múlott a győzelem az amerikai számára. A szoros befutó mellé még egy drámai fordulat is társult, a listavezető Newgarden ugyanis az utolsó kanyarban forgott meg (Ferrucci hathatós közbenjárásával), ezzel még inkább szorosabbá téve a bajnokságot.

2019-top10 (5)
fotó: LAT Images

1. WTCR – Sepang, második és harmadik futam

Listámat egy kis csalással fejezem be, hiszen nem egy, hanem kettő verseny szerepel a dobogó tetején. Ezt a két futamot ugyanis képtelen vagyok nem egyként kezelni, hiszen ezek döntöttek Michelisz Norbi bajnoki címéről. Idegtépő hangulatot hozott a kiszámíthatatlan időjárás, ami a versenyzőket és a stratégákat is rendesen megkeverte. Összességében nézve talán nem ezek voltak az év legizgalmasabb versenyei, viszont számomra (és bizonyára számunkra, magyaroknak) akkora extra izgalmi faktort adott Norbi miatt a vizes pályán csúszkálás, mint egyik másik verseny sem. Azt, ahogy az első négy együtt haladt és oda-vissza előzték egymást, Guerrierit meglökte Azcona és percről-percre változott a bajnoki állás. És bár tény, hogy nem jó, ha a technika dönt el egy küzdelmet, de mégis hihetetlen érzés volt, amikor Norbi átszelve a célvonalat, sporttörténelmet írva egy ennyire erős túraautó mezőnyben.

2019-top10 (10)
fotó: JAS Motorsport

A listában szereplő futamok felvételei közül néhányat megtalálhattok (magyar kommentárral) YouTube csatornámon:

>>> Adam99 <<<

Kérjük, segítsétek a munkánkat a következő kérdőív kitöltésével:

https://www.grandprixzona.hu/://forms.gle/oXMyxUPPhfgaxxoR8

/Ádám/
szerkesztő, GP-Zóna
címlapkép forrása: Hyundai Motorsport
2019.12.17.
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.