Fordult a kocka Silverstone-ban: Turkington megszerezte 150. dobogóját, Ollie Jackson pedig 224. futamán aratta az első győzelmét a szezon egyik legbolondabb versenyén!

Mondhatnánk akár, hogy a szokásos, izgalmakkal teli BTCC fordulót láthattunk ismét, de a Fortuna ezúttal visszatért az örök mákos Turkingtonhoz, riválisai közül pedig egyedül Cammish tudott sok pontot hozni az észak-ír máguson.


Dan Cammish Thruxtonhoz hasonlóan ismét pole-t szerzett a silverstone-i időmérőn, de egy héttel ezelőtti mumusa, Ingram mellé kvalifikált az első sorba. Ezúttal azonban a hondás rajtolt jobban, és bár pár körig megnehezítette Ingram az életét, a verseny második felére eléggé lerázta a toyotást, megszerezve idei harmadik győzelmét. Az igazi adok-kapok azonban a harmadik helyért zajlott: Rory Butcher a múlt vasárnapi harmadik futamhoz hasonlóan élete árán védte a harmadik helyét Sutton és Ingram helyett ezúttal Turkingtonnal szemben. A leggyorsabb egyértelműen a BMW-s címvédő volt, azonban nem tudta átrágáni magát Butcheren, amiben a nyakán loholó Sutton is nagy szerepet játszott. A csata azonban végig fair és igencsak élvehezető volt. Az első futamból amit még érdemes kiemelni, hogy ezúttal Oliphant érte utol a múlt héten Turkington hátráltató technikai probléma a BMW-ben, míg szegény Jack Goff szezonja továbbra is peches az ezeréves VW-vel: egy kör után kellett kiállnia motorhiba miatt…

Pontszerzők:
🥇Cammish (+pole, leggyorsabb és vezetett kör)🥈Ingram🥉Butcher-Turkington-Sutton-Morgan-Hill-Neal-Jelley-Cook-Moffat-Boardley-Jackson-Proctor-Chiton.

A második futam rajtjánál Ingram már nem kérdezett Cammish-től, az élmenők azonban hamar elkezdtek hullni. A rajt utáni kakaskodásokban Sutton kilökte Butchert, a fordos pedig egy messze nem tökéletes autóval csúszott a mezőny végére, innen pedig örülhet, hogy egyáltalán két pontot is gyűjtött. Azonban a bajnokságot vezető Sutton Infinitije is megsérült, visszacsúszva a top tíz végére, ahol csapattársa, az igencsak nagyot menetelő Moffat hosszú körökön át beragadt mögé. Sutton versenyének aztán egy defekt vetett véget, ami gyanúsan a Butcher elleni kakaskodás eredménye volt.
Ingram hamar átvette a vezetést Cammish-től, akit Turkington is legyűrt a verseny közepe fele. Az igazi dráma viszont az utolsó körökben érkezett: miután Sutton kiesett az említett defekt miatt, a versenyt vezető Ingramet is utolérte a defekt ördöge. Tehát egy olyan hétvégéből, amelyben ráeshetett volna a bajnokságot vezető trióra, egy keserédes vasárnap lett számára (a mezőny végéről rajtolva már az első körben véger ért harmadik futama, egy elég nagy kakaskodásban Boardley-vel). Turkington ölébe tehát egy hihetetlenül szerencsés győzelem hullott Sutton kiesésével, egyúttal megszerezve karriere 150. BTCC dobogóját (kis érdekesség, hogy a futam előtt már 5. versenye nem állt dobogón a bajnokság két éllovasa). A maximális ballasszttal a verseny végére visszaeső Cammish is örülhetett második helyének, míg Ingram kiesésével a hétvégén végig versenyképes Adam Morgan “örökölt” meg egy dobogót Neal, és az egészen ötödik helyig előretörő Moffat előtt.

A pontszerzők:
🥇Turkington (+vezetett kör)🥈Cammish🥉Morgan-Neal-Moffat-Cook-Hill-Jackson-Oliphant-Proctor-Chilton-Osborne-Thompson-Butcher-Smiley+ Ingram a vezetett kör és Sutton a leggyorsabb kör miatt.

Az igazi bolondokháza és a szezon eddig talán legjobb futama viszont csak ezután következett. Pole-pozícióba azt az Ollie Jacksont sorsolták, akinek már 223 futam állt a neve mellett győzelem nélkül- ez pedig tegnapelőtt változott meg, de ne szaladjunk ennyire előre!
Jackson mindkét alkalommal lerajtolta a mellőle induló Oliphant, ami az elsőkerékmeghajtású Forddal nem sikerült volna mondjuk tavaly sem, néhány frissebb BoP változás nélkül.
No de várjunk csak egy kicsit, mi az, hogy mindkétszer lerajtolta?
Nos a verseny pár kör után megszakadt, Jackson csapattársának, Butchernek a balesete miatt. Ez viszont messze nem egy Nelson Piquet Jr. sztori volt újratöltve: a mezőny közepéről elég szépet rajtoló Butcher éppen Matt Neallel kakaskodott a Beckettsben, egy apró összerés pedig elég volt ahhoz, hogy a fordos átcsússzon a füvőn, kb. fékezés nélkül elkapva a gumifalat, autója pedig kétszer átfordult a tetején utána… ekkora balesetet ritkán lát az ember túraautózásban- szerencsére Butcher azonnal, gond nélkül ki tudott szállni az autóból. A versenyt azonban piros zászlóval leállították, az újraindítás után pedig már csak 12 kört futottak, az eredeti 25 helyett, így sem múlott sokon, hogy besötétedjen Silverstone-ban.

A féltávnál rövidebb “új verseny” pedig mindenkiből kihozta a legjobb formáját: ennyi előzést még a BTCC-ben is 3 futam alatt szoktunk látni. Jackson egyáltalán nem tudott meglógni Oliphant elől, a BMW-s pedig át is vette a vezetést több alkalommal, Jackson számára azonban jött egy megváltó: a mezőny végéről kb. mindenkit bedaráló Sutton, akinek ha lett volna még egy köre, gyanúsan még a versenyt is megnyeri a 26.(!) rajthelyről. Jackson azonban volt elég gyors, hogy az utolsó két körben feltartsa a mögötte hajrázókat, Sutton második helyét pedig utólag elvették, hiszen a bírák szerint kissé szabályellenesen előzte meg Oliphant.
Három körrel korábban viszont még Josh Cook állt a második helyen, akire aztán a fél mezőny ráesett az őrülten menetelő Sutton vezetésével. Szegény Cook egy adott ponton még a 12. helyen is állt a gyakran 4-5 egymás mellett harcoló autó között, végül pedig a hetedik helyen látta meg a kockás zászlót. Cammish is jól jött ki az adok-kapokból, negyedik helyével messze a legtöbb pontot gyűjtve a hétvégén, kevesebb mint 20 egységre megközelítve a bajnokságot vezető kettőst. Turkington ekközben nem kockázatatott a maximum ballasztot cipelő autójával. Végül az utolsó körben előzte meg Matt Nealt a tizedik helyért, így is értékes pontokat mentve. Aki teheti, mindenképpen nézze meg ezt a versenyt!

A pontszerzők: 🥇Jackson (+vezetett kör)🥈Oliphant (Sutton büntetése után+ vezetett kör)🥉Sutton (+leggyorsabb kör)-Cammish-Morgan-Proctor-Cook-Moffat-Chilton-Turkington-Neal-Thompson-Smiley-Boardley-Hill.

Sutton utolsó futamos büntetését követően 4 ponttal vezeti (237) a bajnokságot Turkington (233) és tizenhéttel Cammish előtt (220). Ingram (195) és Butcher (192) hátránya pedig maradt 40+ pont fölött.

Folytatás jövő hétvégén, Croftban!

Címlapkép forrása: a West Surrey Racing és Colin Turkington hivatalos média felületei
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.