🇧🇪 IGTC: Porsche győzelem az esős, kiszámíthatatlan spa-francorchamps-i 24 órás versenyen

Remek küzdelmet, változatos időjárást és a hétvége főszponzorához méltóan TOTAL-is kiszámíthatatlanságot tartogatott a spa-francorchamps-i 24 órás verseny 2020-ban, melyen végül a ROWE Racing diadalmaskodott egy Porsche 911-essel. Természetesen 24 óra eseményeit egy ilyen posztban rendkívül nehéz – szinte lehetetlen – leírni, de a leglényegesebb eseményeket mégis megpróbáltuk összefoglalni.

Az események már a Lamborghini Super Trofeo betétfutamon megkezdődtek, egy hármas baleset miatt ugyanis megsérült a szalagkorlát, melynek javítása miatt a 24 órás is csak fél óra késéssel kezdődhetett meg. A baleset egyik érintettjét, Raul Guzmánt egyébként kórházba szállították, de a hírek szerint nem sérült meg komolyabban.

A pole-pozícióból a 88-as AKKA ASP Mercedes (Marciello/Fraga/Boguslavskiy) rajtolhatott száraz, felhős időjárási viszonyok között. Az első óra meglehetősen eseménydúsan telt, számos pozícióváltás, több defekt és egy baleset is történt, Marciello pedig eleinte vezetett. Ahogy az este leszállt és megtörténtek az első pilótacserék, a 63-as Orange 1 FFF Lamborghini (Lind/Mapelli/Caldarelli) állt az élre, Igor Fraga azonban a hatodik órában visszavette a vezetést az AKKA-ASP-nek, miután előle két autó is áthajtásos büntetést kapott.

Ekkor történt az első komolyabb dráma, amelyben két Audi volt érintett. Először egy amatőr kategóriás autó csúszott ki a Blanchimont-nál, majd nem sokkal később a végső győzelemre is esélyes 31-es gép (Vanthoor/Mies/van der Linde) műszaki hibával egyszerűen megállt! Fragáék menetelése is csak féltávig tartott, a brazil előbb 20 másodpercet bukott egy rosszul sikerült boxkiállással, majd mialatt a 3. helyért üldözte az egyik ROWE Porschét, tönkrement a fék a Mercedesben. A vezetést ekkor az Orange 1 FFF Lambót korábban már megelőző 51-es AF Corse Ferrari (Calado/Nielsen/Pier Guidi) vette át. A 47-es KCMG Porsche (Christensen/Estre/Lietz) ugyancsak kiesett a pikszisből, ezt az autót felfüggesztéshiba érte utol.

Hét és fél órával a vége előtt véget ért a verseny első harmadában sokáig vezető Orange 1 FFF Lamborghini versenye, miután Dennis Lind a Raidillonnál elveszítette uralmát a Huracán fölött és nagy sebességgel a falnak ütközött. A következő fordulat hat órával a vége előtt jött, amikor az egyik amatőr kategóriás AF Corse Ferrari balesetezett a Paul Frére-kanyarban, minek következtében elrendelésre került a tizenegyedik Safety Car fázis a versenyen. Ebből a 25-ös Sainteloc Audi (Winkelhock/Haase/Boccolacci) profitált és átvette a vezetést, Caladóékat pedig még a 66-os Attempto Audi (Drudi/Niederhauser/Vervisch) is megelőzte. Az utolsó hat órába lépve egyébként nyolc autó volt körön belül.

A két Audi tovább kergette egymást a következő órákban is, hamarosan azonban egy okos stratégiai húzással az Attempto az élre állt. Az eső ekkortájt érkezett meg komolyabban a pálya fölé, így amikor a 22. órába lépve a 33-as WRT Audi (Breukers/Hall/Goethe) balesetezett a Raidillonnál, az addig slick abroncsokon maradók is esőgumikra váltottak. Boccolacci ekkor visszaszerezte a vezetést a Saintelocnak, az utolsó két óra azonban több Safety Car-fázist is tartogatott, ami teljesen felkavarta a sorrendet.

A 163-as Emil Frey Racing Lamborghini (Costa/Perera/Altoé) balesetét követően előbb Full Course Yellow, majd Safety Car került bevezetésre, ami lehetőséget adott a vezető nyolcasnak az utolsó boxkiállásokra. Percekkel az újraindítást követően jöhetett újra a Safety Car egy kipördülő BMW miatt, Tandy ekkor már az élen állt, mögötte Niederhauser haladt, a 3. helyért pedig Pier Guidi csatázott az 54-es Dinamic Motorsport Porschéval (Müller/Engelhart/Cairoli).

A dráma a végén még majdnem a vezető Porschét is utolérte, Tandy autójából ugyanis az utolsó két körben elkezdett folyni a váltóolaj, végül azonban sikeresen megtartott 4,6 másodpercet az előnyéből és megnyerte a futamot! Niederhauser hozta a 2. helyet az Attempto Racingnek, a harmadik a Dinamic Porsche lett, Pier Guidit pedig később még a 12-es GPX Porsche (Jaminet/Campbell/Pilet) is megverte. A nürburgringi 24 órást és az indianapolisi 8 órást is megnyerő BMW-nek felejthető hétvégéje volt: a 34-es (Farfus/Catsburg/Eng) egy amatőr kategóriás autóval ütközött a negyedik óra elején, a 35-öst (Tomczyk/Yelloly/Pittard) pedig Martin Tomczyk összetörte.

A Silver Cup kategóriagyőzelmét az 5-ös Haupt Racing Mercedes (Afanasiev/Piana/Beretta/Haupt) szerezte meg, a Pro-Am győzelem a 77-es Barwell Motorsport Lamborghinit (Mitchell/Ri.Collard/Ro.Collard/Leo Machitski) illette, míg az Am Cupot annak egyetlen célbaérője, a 108-as CMR Bentley (Ricci/Lémeret/Tribaudini/Mateu) nyerte.

címlapkép forrása: ROWE Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email