Magas elvárások, alacsony színvonal – Euroformula Open szezonértékelő

Az Euroformula Open 2020-as szezonjának értékelése.

Autósport kedvelő karrierem során először szántam rá magam, hogy végigkövessem a korábban spanyol Formula 3-nak, majd European F3 Opennek hívott, jelenleg Euroformula Open Championshipként ismert együléses versenysorozatot. A szezon futamainak eseményeiről év közben is rendszeresen írtam a Facebookon, az alábbi cikkben ezeket az összefoglalókat gyűjtöttem egy csokorba és kiegészítettem egy-két szubjektív megjegyzéssel is.


Előzetes

Alaposan átalakult 2020-ra a Formula 3-as ranglétrán valahol a felső középkategóriába tehető Euroformula Open. A széria hosszú évek után ejtette a 2012-es fejlesztésű Dallara F312-es gépeket, helyükre pedig az olasz cég 320-as kódjelű gépei léptek, amelyet egy sokkal korszerűbb, modern biztonsági elemekkel (köztük pl. a glóriával) ellátott autók. Az új gépből azonban mindössze hat csapat tudott vásárolni, így a tavaly még egészen népes mezőny is tizenkét-tizenhárom fősre olvadt. A motorszállítók közül teljesen eltűnt a sorozatból a Toyota, idén minden csapatot a Volkswagen és a Mercedes látott el erőforrásokkal. A tavalyi istállók közül újra köszönthettük a Motoparkot, a Carlint, a Drivexet és a Double R Racinget, illetve belépett a sorozatba két csapat, az egyéb kategóriákból jól ismert Van Amersfoort Racing, illetve a teljesen új CryptoTower Racing.

A csapatok, illetve a szezon során legalább kettő fordulóban rajthoz állt pilóták

1.forduló – 2020. augusztus 8-9, Hungaroring

Az ígéretes előjelek ellenére a hungaroringi nyitóforduló túlságosan sok izgalmat nem tartogatott, az első futam gyakorlatilag egy 17 körön át tartó, végeláthatatlan vonatozás volt. A pole-ból rajtoló Ye magabiztosan kontrollálta a versenyt és folyamatosan növelte az előnyét az Estner fivérek, Andreas és Sebastian előtt, a leintéskor több mint hét másodperces különbséget mutatott az óra. A tavalyi Brit F4-es bajnok, Maloney zavartalanul lett negyedik, Maldonado pedig az 5. helyen futott be, miután a 2. kör elején bemutatta a futam egyetlen előzését Cohen ellen.

Az első futam pontszerzői: Ye – A. Estner – S. Estner – Maloney – Maldonado – Cohen – Simmons – Krütten – van Berlo – al Habsi

A vasárnap délutáni második verseny is hasonlóan alakult. Ye a pole-ból simán nyert, ugyanúgy 7.4 másodperces különbséggel, mint előző nap. A kínai már a rajtot követő első kanyarban is simán vezetett, semmi nem veszélyeztette újabb fölényes diadalát. Andreas Estner újra 2. lett, a dobogó legalsó fokára pedig Maloney állhatott fel. A harmadik kockából rajtoló Sebastian Estner a rajtnál visszaesett hatodiknak és csak öt körrel a vége előtt tudta megelőzni Maldonadót, így végül 5. lett. A verseny másik vesztese Krütten, aki az 5. helyre kvalifikált, de a rajtot követően a 11. pozícióba esett vissza, és csak azért tudott egyet előrébb lépni, mert Andrade kipördült előle.

A második futam pontszerzői: Ye – A. Estner – Maloney – Cohen – S. Estner – Maldonado – Simmons – Bardinon – van Berlo – Krütten

A hétvége értékelése: 1/10

A hétvége sztárja: Ye

A hétvége meglepetése: Maloney

A hétvége csalódása: Simmons

Felejthető futamokkal kezdődött a szezon a Hungaroringen.

2.forduló – 2020. augusztus 22-23, Paul Ricard

Ye Hungaroringen tanúsított dominanciája után nem sokan fogadtak volna ellene a Paul Ricard-on sem, a szombati nyitóversenyen azonban keresztülhúzta a kínai pilóta számításait egy 18 éves fiatal. Lukas Dunnerről van szó, aki a két héttel azelőtti szezonnyitón nem lehetett ott, mert akkor épp Silverstone-ban versenyzett az FIA F3 mezőnyével, ahol amúgy stabilan a mezőny végéhez tartozott. Volt egy másik új pilóta is a hétvégén, méghozzá Cameron Das, aki szintén az FIA F3-as elfoglaltságai miatt hagyta ki a hungaroringi fordulót.

Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy az első futam első körében több akciónak és előzésnek örvendhetett a közönség, mint a teljes hungaroringi hétvége alatt, mindazonáltal a végeredmény 90 %-ban itt is már az első két körben kialakult. Dunner a pole-ból hibátlanul abszolválta a rajtot, Cohen pedig bement Ye mellé, végül azonban nemhogy előzni nem tudott, de még pozíciót is bukott Andreas Estnerrel szemben. Féltáv környékén Simmons kezdte el “támadgatni” Krüttent, de az előzésig nem jutott el, hátrébb van Berlo előzte Dast, Al Habsi pedig a pályáról lefutó Bardinont. Ezt leszámítva az égvilágon semmi nem történt, Dunner simán nyert, Ye hozta a második helyet, a dobogó legalsó fokára pedig Andreas Estner állhatott fel. Sebastian Estner a rajtnál visszaesett az utolsó helyre és ott is maradt a leintésig, míg Maloney műszaki hiba miatt el sem tudott rajtolni a futamon.

Az első futam pontszerzői: Dunner – Ye – A. Estner – Cohen – Krütten – Simmons – Maldonado – Andrade – van Berlo – Das

Vasárnap már némileg több akciónak lehettünk szemtanúi, de ezek is többnyire a mezőny végén zajlottak és már az első néhány körben végbe mentek. A pole-pozícióból Ye rajtolhatott és meg is őrizte a vezetést, mögé pedig a remekül induló Maloney zárkózott fel. A barbadosi egy ideig szorongatta is Ye-t, de igazán előzési közelségbe nem jutott, illetve hozzá sem tudott soha közel férkőzni Dunner. A dobogósok sorrendje így lényegében már a második körben kialakult, sőt egy kivételtől eltekintve a pontszerzőké is, Sebastian Estnert ugyanis csak az utolsó előtti körben tudta megfogni van Berlo a 10. helyért. Az akciót leginkább Manuel Maldonado szolgáltatta, aki lefulladt a rajtnál, majd felzárkózás közben egy meglehetősen amatőr mozdulattal nekiment Shihab Al Habsinak (akinek fedélzeti kameráját már-már zavaróan sokat láthattuk a közvetítések alatt), mindkettejük megforgását okozva ezzel. A rajtot követően még Bardinon forgatta ki van Berlót, majd később ő maga is megpördült.

A második futam pontszerzői: Ye – Maloney – Dunner – A. Estner – Cohen – Krütten – Simmons – Das – Andrade – van Berlo

Tabella: Ye 99 – A. Estner 63 – Maloney 45 – Dunner 42 – Cohen 42 – Simmons 26 – S. Estner 25 – Maldonado 24 – Krütten 23 – van Berlo 7 […]

A hétvége értékelése: 2/10

A hétvége sztárja: Dunner

A hétvége meglepetése: Dunner

A hétvége csalódása: S. Estner

Dunner szereplése – összevetve FIA F3-as teljesítményével – megmutatta, hogy az Euroformula Open az idei szezonra hozott fejlesztések ellenére sem sorolható továbbra sem a top Forma 3-as szériák közé, a Paul Ricard pedig újfent bizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan bármilyen együléses autóverseny megrendezésére.

3.forduló – 2020. szeptember 12-13, Red Bull Ring

Az ausztriai Red Bull Ringen került sor az Euroformula Open idei harmadik fordulójára. A paul ricard-i mezőnyhöz képest ismét nem volt Dunner és Das, akik az FIA F3-mal Mugellóban versenyeztek a hétvégén, így tehát újra a hungaroringi felállást köszönthettük.

Az eseménydús első időmérő edzésen többeknek meggyűlt a baja a pálya határaival, így Ye mellé (aki szokás szerint megszerezte a pole-pozíciót) Maldonado kvalifikált az első sorba. Utóbbit már a rajtnál megelőzte Sebastian Estner, a venezuelai azonban a második kanyarban visszaelőzött! Krütten beragadt és visszaesett a mezőny végére, Maloney és Bardinon pedig már az első kör végén a szervizelésre kényszerültek. Ye hamar kényelmes előnyre tett szert a mezőny élén és igazából senki egy pillanatig sem veszélyeztette az újabb sima győzelmét, amely már az idei negyedik volt számára, az ötödik versenyen! Hogy mennyire nehéz előzni, azt jól mutatja, hogy Sebastian Estner hiába követte nagyon sokáig fél másodperc körüli távolságból Maldonadót, előzni nem tudott, így ők ebben a sorrendben értek célba a 2-3. helyeken. Érdemi események igazán a középmezőnyben sem történtek, mindenki végigment az őt megillető pozícióban.

Az első futam pontszerzői: Ye – Maldonado – S. Estner – A. Estner – Cohen – Simmons – van Berlo – Krütten – Andrade – Al Habsi

A vasárnapi második futam már kissé izgalmasabban indult. Ye újra a pole-ban volt, de előbb S. Estner, majd Maldonado támadta meg a rajtot követően (néha már a sportszerűség határait is súrolva), a kínainak azonban mindkét pilóta akcióit sikerült kivédekeznie. Innentől pedig gyakorlatilag csak annyi volt a kérdés, hogy Ye végül mekkora előnnyel nyer… Maldonado az egész futamon tartotta a 2. helyet, így szerzett egy újabb dobogót, az utolsó körökre pedig legalább annyi izgalom maradt, hogy a rajtnál visszaeső S. Estner utol tudja-e érni a 3. helyen autózó Krüttent. Az utolérés sikerült, az előzés nem, így Krütten megszerezte első idei dobogóját, S. Estnernek maradt a 4. hely, valamint idei legjobb eredményét érte el van Berlo is, aki 5. lett. A verseny nagy vesztese Andreas Estner, aki a rajtot követően összeakadt Maldonadóval és rögtön ki is esett, illetve technikai hiba miatt Maloney sem látta meg a kockás zászlót.

A második futam pontszerzői: Ye – Maldonado – Krütten – S. Estner – van Berlo – Cohen – Simmons – Al Habsi – Bardinon – Andrade

Tabella: Ye 153 – A. Estner 75 – Maldonado 60 – Cohen 60 – S. Estner 52 – Maloney 45 – Dunner 42 – Krütten 42 – Simmons 40 – van Berlo 23 […]

A hétvége értékelése: 2/10

A hétvége sztárja: Ye

A hétvége meglepetése: Maldonado

A hétvége csalódása: Maloney

Az Euroformula Open újfent nem vizsgázott jelesre izgalmak szempontjából.

4.forduló – 2020.szeptember 26-27, Monza

VÉGRE VERSENY – csupa nagybetűkkel! Az International GT Open betétsorozataként a folytatás Monzában következett, ezúttal ráadásul rendhagyó módon három futamos hétvégét bonyolítottak le. Újra ott volt a mezőnnyel Dunner és Das, hiszen az FIA F3-as szezon végeztével nekik a továbbiakban nem volt ez irányú kötelezettségük. Hiányzott azonban Al Habsi, kedvenc ománi sofőrünk szezonja a Red Bull Ringen véget ért.

Az egyáltalán nem volt meglepetés, hogy az első futamot Ye kezdhette az élről, az már annál inkább, hogy mellé Krütten kvalifikált az első sorba, a 3. helyről pedig Das rajtolhatott! Ye ellentmondást nem tűrően jött el a rajttól, Krütten viszont pocsékul indult és egészen a 6. pozícióig esett vissza. Das mögé Dunner zárkózott fel az ideiglenes dobogóra, míg hátul kisebb koccanások történtek ugyan, de a nagyobb balesetet megúsztuk. Az előző hétvégéken látottak alapján a papírforma az lett volna, hogy Ye utcahossznyi előnyre tesz szert az élen, ezúttal viszont Das és Dunner alaposan megizzasztották a kínait. A motoparkos a 3. körben a vezetést is majdnem átvette, ezt követően viszont Dunnerrel egymás ellen kezdtek csatázni, körökön keresztül oda-vissza előzgetve egymást, aminek köszönhetően Ye stabilizálni tudta előnyét. A gyakorlatilag vízszintes hátsó szárnyak a szélárnyékkal kiegészülve akkora sebességkülönbséget tudtak jelenteni a hátul autózó pilóta részére, hogy Dunner csak nagyjából a 8. körre tudta annyira lerázni magáról a Krütten-Das-Maldonado triót, hogy Ye után eredhessen. A kettejük közti különbség azonban 1,3 másodperc környékén megrekedt, az osztrák pilóta próbálkozásait pedig még Sebastian Estner lekörözése, valamint a Bardinon kicsúszása miatti dupla sárga zászló sem tudta elősegíteni. A francia amúgy az Ascari-sikánnál forgott ki, jóllehet Cohen is alaposan hozzájárult ehhez, hátulról megtolva a VAR pilótáját. Dunner tehát hiába igyekezett, nem jutott előzési közelségbe, Ye így megszerezte szezonbéli hatodik futamgyőzelmét, Dunner hozta a 2. helyet, a dobogó legalsó fokára pedig Krütten állhatott fel, mentve a menthetőt a pocsék rajt után. Ki kell még emelnem Maloney-t, aki az utolsó kockából rajtolva egészen a 7. helyig jött fel, végül azonban a pálya határainak nem tisztelése miatt kapott egy egymásodperces időbüntetést és csak 9. lett. Simmonsszal egyébként ők ketten nyújtották a verseny egyik legszórakoztatóbb párharcát, a brit végül a 14. körben tudott felülkerekedni.

Az első futam pontszerzői: Ye – Dunner – Krütten – Maldonado – Das – A. Estner – Simmons – Maloney – van Berlo – Andrade

Ye nyerte a szezon első igazán jó futamát (is).

A második futamot Dunner kezdhette az élről, miután a pole-pozíciót eredetileg megszerző Ye kapott egy kéthelyes büntetést. A kínai ráadásul még a rajtot is elrontotta és egészen az 5. helyig esett hátra, a vezetést pedig Andreas Estner ragadta magához. A 3. körben pályára állt a Safety Car, miután Bardinon elrontotta az első kanyart és kiütötte Maldonadót, a venezuelai autója a bukótérben ragadt. Az újraindítást követően hatalmas helyezkedés kezdődött, Dunner például átvette a vezetést, Das feljött mögé másodiknak, Ye pedig Sebastian Estnerrel csatázott a 4. helyért, de végül nem járt sikerrel. Mögöttük Simmons kiforgatta van Berlót (később jutalmul kapott is érte öt másodpercet), Cohen pedig még a Safety Car alatt maradt a sóderágy foglya a Curva Grandéban. Sebastian Estner a 9. körben már Dast támadta a 2. helyért, azonban az Ascari sikánnál elmérte a féktávot és a rázókövön átugratva a gumifalnak ütközött, az ő versenye így itt véget is ért. Ye-nek a 9. kör végére sikerült feljönnie a 2. helyre, az ekkorra már kényelmes előnnyel vezető Dunner mögé, csakhogy ezt követően Das az első sikánnál kitette a kínait a bukótérbe, aki egészen az 5. helyig esett vissza, Krütten mögé. A csata azonban ezzel nem ért véget – Ye hamar visszaelőzte Krüttent, majd amikor Das a következő körben újra elfékezte magát, már újra a 3. volt. Innen pedig már csak újabb egy körnek kellett eltelnie, míg a 2. helyet is sikerült visszaszereznie Andreas Estnertől – apróbb szépséghiba a történetben, hogy a manőver közben a két autó összeért, a német defektet kapott, míg Ye első szárnya megsérült. A bajnoki éllovast azonban a törött alkatrész sem zavarta és Krütten támadásait visszaverve 2. lett a sima győzelmet arató Dunner mögött, stabilizálva vezetését a pontversenyben. Kiemelni ezúttal is Maloney-t kell még, aki újra az utolsó helyről rajtolt és szenzációs felzárkózást bemutatva a 4. helyen futott be.

A második futam pontszerzői: Dunner – Ye – Krütten – Maloney – Das – Andrade – Simmons – van Berlo – A. Estner

A harmadik futam kissé laposabban alakult, mint az első kettő, de az eddigi fordulók versenyein még így is bőven túltett. A pole-ban ismét Ye (ki más?) volt, mögötte Krütten, Dunner és Andreas Estner sorakoztak. A rajt Dunnernek sikerült a legjobban, aki felzárkózott Ye mögé, hátrébb pedig a “man to watch” ismét Maloney volt, aki megkezdte a felzárkózást és Sebastian Estner hibája után már az 5. helyen haladt. Dunner a 3. körben intézte első komolyabb támadását Ye ellen, sikerrel azonban csak két kör múlva járt a célegyenes végén. Ye nem várt sokat az ellentámadással, a Roggia-sikánnál ugyanis vissza is vette a vezetést csapattársától. Ezzel a csoporttal egyébként még Krütten és Andreas Estner ment, míg az üldözőket Maloney vezette fel, aki azonban később 2 másodperces időbüntetést kapott, mert a 2. körben a pályán kívül előzött. Ye a 10. körig kitartóan védekezett, ekkor azonban csúnyán elfékezte magát az első sikánnál, így nemhogy Dunner, de még Krütten is elment mellette. A 13. körben Andrade és Bardinon értek össze a Curva Grandéban, minek következtében mindketten defektet kaptak, az angolai pilótának pedig még az első szárnya is megsérült, még ezen a körön le is parkolta a kocsit az Ascari-sikán bukóterében. Kettő körrel a vége előtt Ye visszavette a 2. helyet Krüttentől, majd ezt követően egyéni legjobb körrel igyekezett nyomást gyakorolni Dunnerre, aki azonban nem tört meg és megszerezte e hétvégi második, szezonbéli harmadik futamgyőzelmét. Ye bár ezúttal saját hibájából dobta el a győzelmet, továbbra sem tud a másodiktól rosszabb helyen végezni idén, míg Krütten zsinórban a negyedik dobogóját szerezte.

A harmadik futam pontszerzői: Dunner – Ye – Krütten – A. Estner – Simmons – Das – Maloney – S. Estner – van Berlo – Maldonado

Tabella: Ye 219 – Dunner 110 – A. Estner 97 – Krütten 87 – Maldonado 73 – Maloney 67 – Simmons 62 – Cohen 60 – S. Estner 56 – Das 34 […]

A hétvége értékelése: 9/10

A hétvége sztárja: Dunner

A hétvége meglepetése: Krütten

A hétvége csalódása: Cohen

A három futamból kettőt Dunner nyert Monzában.

5.forduló – 2020. október 3-4, Mugello

A felettébb izgalmasra sikerült monzai fordulót követően egy másik olaszországi helyszínre, Mugellóba látogattak a pilóták. Monza után elbúcsúzott a mezőnytől Ayrton Simmons, a Double R Racing pilótájának a hírek szerint pénzügyi nehézségei adódtak. Köszönthettünk ellenben ismét egy újoncot, miután a Carlin nevezett egy harmadik autót a brit Ben Barnicoatnak. A 23 éves versenyző a McLaren támogatottja (konkrétan a GT-csapat gyári pilótája), idén részt vett az FIA F3-as sorozat négy futamán, ettől eltekintve azonban az elmúlt három szezonban szinte kizárólag csak sportautókkal versenyzett.

A nyitóversenyt Dunner kezdhette az élről, míg Ye csak a 4. rajtkockát csípte el, miután Andreas Estner és Krütten is befurakodtak elé. A futam szakadó esőben, vizes pályán, a Safety Car mögött kezdődött, a piros Alfa Romeo két kör után állt ki a mezőny éléről. A nehéz körülmények között néhányan kifejezetten jól érezték magukat, de a legtöbb pilóta óvatosra vette a figurát és csak a kockás zászló elérése volt a cél. Ennek megfelelően alig történt valami említésre méltó az időlimit elérése miatt végül néhány körrel megrövidített futamon. Dunner egy apró hibától eltekintve a rajttól a célig magabiztosan vezetett és sima győzelmet aratott. Krütten sokáig tartotta a 3. helyet, de a 13. körben kifutott a sóderágyba, aminek köszönhetően Barnicoat rögtön dobogóval ünnepelhette debütálását. Sőt, a brit a végére még A. Estnert is megszorította, de előzni már nem maradt ideje. Ye idei leggyengébb futamát maga mögött tudva az 5. helyen futott be.

Az első futam pontszerzői: Dunner – A. Estner – Barnicoat – Krütten – Ye – Cohen – van Berlo – Maloney – Das – Bardinon

Vasárnap már száraz körülmények között kezdődött a verseny, melyet a hétvége sztárja, Barnicoat kezdhetett az élről. A brit újonc mögül Ye, A. Estner és Dunner várhatta a piros lámpák kialvását. A futam lényegi részéről, a rajtról sajnos pont lemaradtunk, miután a felvezető kör végén a stream elsötétült, és legközelebb a 2. kör közepén tért vissza az élő kép… Ekkor Barnicoat vezetett, mögötte A. Estner, Dunner, Krütten és Ye sorakoztak, a bajnoki éllovas kínai tehát három pozíciót is bukott a startnál és az azt követő másfél körben. A 4. kör elején Dunner megelőzte Estnert, Ye pedig Krüttent, a CryptoTower csapat két versenyzője tehát megkezdte a felzárkózást és elkezdte ostromolni az újabb futamgyőzelmet (a japán istálló ekkor még veretlen volt a szezon során, hat versenyt nyert Ye és négyet Dunner). Ye ezt követően két kör alatt utolérte Estnert is és simán meg is előzte (a következő körben Krütten is elment honfitársa mellett), Dunner pedig ekkor már ott loholt Barnicoat szélárnyékában. Az osztrák a 9. kör elején próbálkozott először előzéssel, nem sokkal később azonban a csapatok stratégái kerültek reflektorfénybe, ugyanis elkezdett esni az eső! A mezőnyből Cohen, van Berlo, Bardinon, Andrade és a két Estner fivér szereltetett fel esőgumikat, amely végül nem bizonyult jó döntésnek, hiszen a felhők hamar elvonultak a pálya fölül, amely így alkalmatlanná vált az esőgumikkal való körözgetésre. Barnicoat a két támadás kivédekezése után vérszemet kapott és egészen elképesztő tempót kezdett diktálni, a végére azonban visszavett és inkább előnye beosztására összpontosított. A célvonalon alig hat tized választotta el a két versenyzőt, de Dunnernek nem volt esélye támadni, így tehát megszületett az első nem CryptoTower győzelem a szezonban!

A második futam pontszerzői: Barnicoat – Dunner – Ye – Krütten – Maloney – Maldonado – Das – van Berlo – Cohen – A. Estner

Tabella: Ye 244 – Dunner 155 – A. Estner 116 – Krütten 111 – Maldonado 81 – Maloney 81 – Cohen 70 – Simmons 62 – S. Estner 57 – Das 42 […]

A hétvége értékelése: 8/10

A hétvége sztárja: Barnicoat

A hétvége meglepetése: Barnicoat

A hétvége csalódása: Ye

Barnicoat jött, látott, győzött Mugellóban!

6.forduló – 2020. október 17-18, Spa-Francorchamps

Belgiumban folytatódott a szezon. Még mielőtt azonban rátérnénk az események tárgyalására, tekintsük át, hogy a pilótafelállást illetően milyen változások történtek az előző hétvége óta. A Carlin csapatánál ezúttal már nem indult Barnicoat, ellenben két újonccal visszatért a mezőnybe a Double R Racing: Ayrton Simmons eddigi autóját honfitársa, Louis Foster kapta meg, illetve indítottak egy második gépet is az amerikai Benjamin Pedersen számára. A mezőny így tehát összesen 14 autós volt Spában!

Az első futamon Dunner rajtolhatott az élről, idén negyedik alkalommal, mögötte pedig Ye, Krütten és Pedersen sorakoztak. Dunner a rajtnál megtartotta a vezetést, a Kemmel-egyenesben azonban – ahol az egész hétvégén rengeteget segített a szélárnyék – Ye állt az élre. Az első körökben számos szép csatát és előzést láthattunk, de az egetverően nagy akciók alapvetően elmaradtak. Ye és Dunner először a 4. körben feszült egymásnak, innentől kezdve pedig szinte mintha körökön keresztül ugyanannak a jelenetnek az ismétlését láthattuk volna: Dunner az egyenes végére utolérte Ye-t, aki zárta a belső ívet, az osztrák így inkább hamarabb fékezett és visszasorolt csapattársa mögé. Ez egészen a 9. körig tartott, amikor Dunner a külső íven tartotta az autót, és a bukótérben, a kanyart levágva, teljesen egyértelműen szabálytalanul elment Ye mellett és átvette a vezetést. A középmezőnyben a csaták ekkorra már lecsendesedtek, így azt is láthattuk az élő közvetítésben, ahogyan Dunner a következő kör elején visszaadja Ye-nek az első helyet. Az osztrák innen mintha megtört volna, az egyetlen hátramaradt támadását Ye kivédte, megszerezve idei hetedik győzelmét! Maradt azonban dráma az utolsó körre: Maloney a Buszmegálló-sikánnál bevetődött Krütten mellé, a meglehetősen amatőr manővernek azonban ütközés és mindkét pilóta kiesése lett a vége. A dobogó legalsó fokára így Ido Cohen állhatott fel.

Az első futam pontszerzői: Ye – Dunner – Cohen – A. Estner – Das – Maldonado – Foster – Pedersen – S. Estner – van Berlo

A második futamon újra Dunner és Ye álltak az első sorban, mögöttük Das és Foster következtek. Nyugodt rajtot követően a 2. kör elején alapos tülekedés jött a Les Combes-nál, melynek során Das összeért Maloney-val. Mindketten defektet kaptak, majd a barbadosi félre is állt a második szektor végén, előidézve egy biztonsági autós megszakítást. Ez jól jött Dasnak, aki az újraindítást követően szép lassan elkezdte előzgetni ellenfeleit, miközben elől hol Ye, hol Dunner vezetett. Így ment ez egészen a 13. körig, amikor jött a dráma: Dunner a Kemmel-egyenes elején leterelte a pályáról Ye-t, aki megpördült és lefullasztotta autóját, de nem úszta meg az osztrák sem, aki defektet kapott. A két éllovas a szezon során először feszült igazán komolyan egymásnak, ennek eredményeképp pedig nevető harmadikként Louis Foster győzött, pályafutása második EF Open versenyén! A brit mögött Ido Cohen jött a 2. helyen, őt azonban egy körön belül van Berlo és Das is a pályát levágva, ugyanúgy, ugyanott előzték meg. A két pilóta végül az utolsó kör legvégén lelassított és visszaadták a 2. helyet Cohennek, aki így újabb dobogót könyvelhetett el, van Berlo pedig ha csak századokkal is, de bejött a 3. helyen (az utolsó kockából rajtolva). Szokatlan dobogó, mindhárom pilóta eddigi legjobb eredményét érte el a szériában. Micsoda utolsó körök voltak ezek, te jó ég!

A második futam pontszerzői: Foster – Cohen – van Berlo – Das – Pedersen – Krütten – A. Estner – Andrade – S. Estner – Bardinon

A két élmenő ütközését követően Foster győzelmet aratott a középső futamon.

A zárófutamot (merthogy ismét három volt) Ye várhatta az élről, az első körben azonban rögvest annyi minden történt, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Rögtön az első kanyarban az előző futamot megnyerő Fostert lökték meg hátulról, a keresztbeforduló autóba pedig saját csapattársa, Pedersen ütközött bele. A Kemmel-egyenesben folytatódott az akció: Dunner elment Ye mellett, majd a kínai a Les Combes-nál kiforgatta Dast, minek köszönhetően számos pozíciót veszített és Maldonado jött fel a 2. helyre. Eközben S. Estner defektet kapott és a boxba kényszerült, a biztonsági autó pedig beállt a mezőny élére. Az újraindítást követően a középmezőnyben folyamatosan voltak a pozíciócserék, Ye viszonylag hamar visszaszerezte a 3. helyet, illetve Das is megkezdte a felzárkózást a pördülését követően. A verseny ezután egy kissé leült, bár voltak szép csaták és előzések, de az igazán komoly akciók már elmaradtak. Dunner simán, nagy előnnyel nyert az idei legjobb eredményét elérő Maldonado előtt, Ye számára pedig a 3. hely tökéletes kármentés volt az előző futam kudarca és az első kör akciója után.

A harmadik futam pontszerzői: Dunner – Maldonado – Ye – Das – Krütten – van Berlo – Cohen – A. Estner – S. Estner – Andrade

Egy fordulóval a szezon vége előtt Ye előnye 84 pont volt Dunnerrel szemben, ami azt jelentette, hogy akár már a barcelonai forduló első versenyén bekövetkezhetett a bajnokavatás. Andreas Estner őrizte a bronzérmes pozíciót, de előnye már csak 9 pont volt Krütten előtt.

A hétvége értékelése: 8/10

A hétvége sztárja: Foster

A hétvége meglepetése: van Berlo

A hétvége csalódása: Maloney

7.forduló – 2020. október 31 – november 1, Barcelona

Egy rendhagyó, négy versenyes dupla fordulóval búcsúzott az idei szezontól az Euroformula Open. A helyszín Barcelona volt. Ami a pilóta-felállást illeti, természetesen ezúttal is volt néhány változás. A Double R Racing ezúttal is két autót indított, a második spái futamot nevető harmadikként megnyerő Foster mellé a német Matthias Lüthen ült be. A Drivex a szeptemberi ausztriai forduló óta először nevezett két autót, van Berlo csapattársa a mexikói Rafael Villagomez lett, ő azonban szabadkártyásként indult, magyarán a végeredménybe beleszámított ugyan, de pontokat nem kaphatott helyezéseiért.

A szombati nyitóversenyt Ye kezdhette az élről, mellőle egyetlen kihívója, Dunner rajtolhatott, míg a második sorból A. Estner és Krütten várta a piros lámpák kialvását. A rajtot követő első sikánnál az Estner-fivérek egymással ütköztek, így ők a mezőny végén folytatták a körözést, míg az élen Dunner megtámadta ugyan Ye-t, de előzni nem tudott. A pilóták innen felvették a gyorsvonat formációt, amivel a futam totális unalomba fulladt, értékelhető eseményről nem igazán tudunk beszámolni. Egyedül Foster vitt némi színt a teljesen érdektelen körözgetésbe, a brit pilótának sikerült átlépnie Dason, de van Berlo támadása közben hibázott, így az amerikai visszaelőzte. Újabb sima győzelmével Ye karnyújtásnyira került a bajnoki címtől.

Az első futam pontszerzői: Ye – Dunner – Krütten – Maloney – Maldonado – van Berlo – Das – Foster – Andrade – Cohen

Szombat délután újra Ye kerül a pole-ba, mellé Das kvalifikált, Dunner pedig a 3. volt a sorban. Das noha úgy tűnt, hogy az indítás pillanatát jobban kapta el, végül besorolt Ye mögé, Dunnert viszont megelőzte A. Estner és Maldonado is. Az “izgalmak” ezzel gyakorlatilag be is fejeződtek, a 18 kör végén újra Ye-t intette le elsőként a kockás zászló, aki ezzel matematikailag is bebiztosította a bajnoki címet!

A második futam pontszerzői: Ye – Das – A. Estner – Maldonado – Dunner – van Berlo – Krütten – Foster – Maloney – S. Estner

Sandy Stuvik, Vitor Baptista, Leonardo Pulcini, Harrison Scott, Felipe Drugovich és Marino Sato után Yifei Ye lett az Euroformula Open következő bajnoka!

A harmadik futamon ki más állt volna az első rajtkockában, mint Ye, ezúttal viszont S. Estner jobban indult és az első jobbosba ő érkezett elsőként. Az újdonsült bajnok azonban tartotta magát, átugratott a rázóköveken, aminek a következő balosban kontakt és Estner kicsúszása lett az eredménye. Ye mögé ekkor Foster került a 2. helyre, a kínai azonban kapott egy öt másodperces büntetést, így tudta, nem elég csak szimplán elsőként célba érnie a győzelemhez. Ennek megfelelően vezetett is, körönként három-négy tizedet adva Fosternek, hibátlan vezetéssel, lassan, de biztosan kiépítette magának azt az előnyt, amely a plusz öt szekundummal együtt is az első helyen tartotta. Foster mögött eleinte Dunner haladt, az osztrák azonban az 5. kör végén hibázott és Das megelőzte, így a Motopark pilótája állhatott fel a dobogóra.

A harmadik futam pontszerzői: Ye – Foster – Das – Dunner – A. Estner – Maloney – Maldonado – Krütten – Andrade – Bardinon

A szezon idei utolsó futamán újra Ye volt pole-pozícióban, mellőle pedig Maldonado vághatott neki a távnak. Ye a pole-ból hibátlanul jött el, az első sikánnál azonban többen lefutottak az aszfaltról, illetve egy hármas ütközés is történt, minek következtében van Berlo és Bardinon versenye véget is ért. Ye mögött egyébként Maldonado és az Estner-fivérek következtek, majd miután kiállt a Safety Car, Foster és Villagomez ütköztek a La Caixa kanyarban. A brit az eset miatt kapott egy öt másodperces büntetést, illetve kapott két másodpercet S. Estner is, miután egy előzésnél a versenybírák szerint túl agresszív volt és leszorította a pályáról Dast. Ye harmadik futamos büntetésével együtt ezt erősen túlzónak tartom, főleg egy olyan szezonban, ahol amúgy is alig van előzés és 80 %-ban vonatozás van. Az ilyen manővereket engedni kellene, ha nem akarják teljesen megölni a versenyzést… Más amúgy nem történt, Ye újra simán nyert, a bajnok Maldonado és A. Estner társaságában pezsgőzhetett.

A negyedik futam pontszerzői: Ye – Maldonado – A. Estner – Maloney – Das – S. Estner – Dunner – Cohen – Krütten – Andrade

Az idei szezonra meghozott új szabály értelmében a 18 futamból csak a legjobb 15 eredménye számított bele a bajnokságba. Ye így végül 369 ponttal zárta a szezont, a második helyen Dunner végzett 248 ponttal, a harmadik pedig A. Estner lett 177-tel. Az újoncok értékelését Niklas Krütten nyerte, míg a csapatok között toronymagasan a CryptoTower Racing végzett az élen.

A hétvége értékelése: 4/10

A hétvége sztárja: Ye

A hétvége meglepetése: Das

A hétvége csalódása: nincs

Ye lesöpörte a mezőnyt a szezonzárón.

A bajnokság végeredménye, értékelés

pilótapontszámlicenszpont
1.Yifei Ye369+15
2.Lukas Dunner248+12
3.Andreas Estner177+10
4.Manuel Maldonado153+7
5.Niklas Krütten153+5
6.Cameron Das123+3
7.Ido Cohen114+2
8.Zane Maloney113+1
9.Glenn van Berlo800
10.Sebastian Estner760
11.Ayrton Simmons620
12.Louis Foster570
13.Ben Barnicoat410
14.Rui Andrade280
15.Benjamin Pedersen140
16.Alexandre Bardinon90
17.Shihab Al Habsi60
18.Matthias Lüthen00
Az egyéni bajnokság végeredménye

pilótapontszám
1.Niklas Krütten140
2.Glenn van Berlo112
3.Zane Maloney109
4.Sebastian Estner101
5.Shihab Al Habsi23
6.Matthias Lüthen15
Az újoncok értékelése

A CryptoTower Racing mindent vitt 2020-ban.
csapatpontszám
1.CryptoTower Racing244
2.Motopark115
3.Van Amersfoort Racing84
4.Carlin76
5.Double R Racing24
6.Drivex9
A csapatok értékelése

A szezon értékelése: 4,86/10

Alaposan beárazta az egész bajnokságot, amikor az FIA F3-ban kutyaütő Dunner átjött Paul Ricard-ba és rögtön győzött, illetve valljuk be, Ye sem volt a legacélosabb más bajnokságokban az idei évben. Hiába a fejlesztések, az Euroformula Open megítélése általam idén sem változott: alsó középkategória. Volt néhány teljesen nézhető, ezek közül is egy-két kimagaslóan jó verseny, de összességében a szezon 90%-ára nem fogok emkékezni egy héten belül. Nem biztos, hogy 2021-et is követni fogom…

A szezon legjobb versenyzője: Ye

Kérdés nélkül. Leiskolázta a mezőnyt, többször oktatólag fellépve, a futamok többségén kimagaslott a társaságból. Voltak hétvégék, amikor Dunner személyében emberére talált, de összességében nem lehetett kérdés Ye elsősége.

A szezon legnagyobb meglepetése: Krütten

Többször is láthattunk emlékezetes megmozdulásokat és szép dobogókat a fiatal némettől, aki amúgy annyira ismeretlen globális szinten, hogy még Wikipédia oldala sincs. Nem hiszem, hogy jövőre jelentősen fentebb tudna lépni, talán az új, egységes FREC-Alpine sorozatot megcélozhatja.

A szezon csalódása: Maloney

Az első két forduló két dobogós helyezésén kívül igazán emlékezeteset csak negatív irányban alkotott a barbadosi versenyző. Egy friss Brit F4-es bajnoktól többet várt az ember, én mindenképpen szerettem volna, ha a bajnoki címért tud harcolni.

Számomra Zane Maloney okozta a szezon legnagyobb csalódását.

Akit esetleg bármelyik időmérő vagy futam érdekel akár teljes egészében, akár csak összefoglaló formájában, az keresse fel az Euroformula Open hivatalos YouTube-csatornáját! Köszönöm a figyelmet, olvassátok továbbra is GP-Zónát!


képek forrása: Fotospeedy
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.