Formula-2 2021 – Szezonelőzetes

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a 2021-es Formula-2-es idény előtt.

Egy sorozat, ahol fiatal versenyzők Forma 1-es karrierje a tét. Olyan nevek kerültek ki innen, mint Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly, Charles Leclerc vagy éppen az aktuális bajnok, Mick Schumacher. Vajon kik lesznek a következők? Egy hét sem választ el minket attól, hogy megkezdődjön a 2021-es Formula 2-es szezon. Cikkemben összeszedtem a legfontosabb szabályokat, kiértékeltem, melyik versenyzőtől mit várok a szezon előtti teszteket követően és egyesekről még néhány érdekességet is összegyűjtöttem. Jó szórakozást hozzá!

Az autók

Továbbra is a Dallara által épített, második generációs versenygépeket fogják használni, akárcsak az előző két szezonban. Ezeket a gépeket a francia Mechchrome cég által készített, 3.4 literes, turbófeltöltős, V6-os motorok hatják meg, melyek névleges teljesítménye 620 lóerő. A tavalyi évben bevezetett és sikeresen debütált 18 colos kerekek segítik a még nagyobb kanyartempó elérését. A legmodernebb biztonsági szabályok értelmében természetesen a fejvédelmi eszköz, a Glória is megtalálható az autókon.

Versenyhétvégék lebonyolítása

A legnagyobb változás ezen a téren történt, az eddigi szezonokkal ellentétben ugyanis idén már nem kettő, hanem három versenyt fognak lebonyolítani egy forduló során. Nézzük napokra lebontva, hogy is fog ez kinézni a gyakorlatban!

A pénteki nap nem fog változni: továbbra is először egy 45 perces szabadedzés, ezt követően pedig egy 30 perces időmérő áll majd a versenyzők rendelkezésére. Utóbbin azonban sokkal nagyobb szerepet kaphat a taktikázás, mint a nyers tempó, lássuk, hogy miért!

Szombaton kettő versenyt fognak rendezni, ez két sprintfutamnak felel meg. Az első futamnál a pénteki legjobb tíz versenyzőt fordítják meg, tehát az időmérő tizedik helyezettje rajtol majd a pole-pozícióból, a kilencedik lesz a második, és így tovább. A második versenynél az első futam végeredménye számít oly módon, hogy az első tízet fordítják meg délutánra, ezzel is segítve a középmezőny esélyeit.

Vasárnap rendezik meg a főversenyt, aminél már nem módosítanak a rajtrácson, a pénteki időmérő eredménye jelenti a sorrendet. Ez abból a szempontból kedvezőbb, mint a korábbi rendszer, hogy amennyiben egy versenyző mondjuk kiesik a szombati első futamon, a vasárnapot kvázi tiszta lappal kezdheti. Csak egy példa: tavaly az F3-ban Frederik Vesti a Hungaroringen rögtön az első kanyarnál önhibáján kívül ütközött és kiesett, emiatt pedig gyakorlatilag ugrott az egész további hétvégéje. 2021-ben ilyesmi már nem fordulhat elő.

A pontrendszert illetően nagy változásokra nem kell számítani. A szombati sprintversenyeken a legjobb nyolc helyezett szerezhet pontot (15-12-10-8-6-4-2-1), míg a vasárnapi főfutamon már a legjobb tíz versenyzőt jutalmazzák a 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 leosztásban. Megmaradnak továbbá a pole-pozícióért és a leggyorsabb körért járó extra pontok is, így tehát az egy hétvégén megszerezhető maximális pontok száma 48-ról 65-re nő.

Ami a gumiabroncsokat illeti, 6 szett száraz pályás (4 lágy és 2 kemény keverék) és 3 szett vizes pályára való gumi áll majd a versenyzők rendelkezésére versenyhétvégenként.

Versenynaptár

Nem kertelek: a GP2/Formula-2 történetének leggyatrább kalendáriumát alkotta meg az FIA. A bajnokság a tavalyi szezonzáró helyszínén, Bahreinben fog kezdődni. Ennek legfőbb oka, hogy közvetlenül két héttel előtte rendezték meg ugyanitt a szezon előtti teszteket, logisztikai szempontból pedig így az egész stáb a helyszínen tud maradni, nem kell a koronavírus miatti esetleges lezárások miatt aggódni.

A sivatag forrósága után két utcai pálya fogja kellően megterhelni mind az autókat, mind a versenyzőket. Először a legendás Monaco, nyár elején pedig Baku látja vendégül a mezőnyt. Ami klasszikus pályákat illeti, sajnos idén nem láthatjuk az Eau-Rouge-on átszáguldani a Formula 2-es autókat, hiszen Spa-Francorchamps kikerült, de legalább Silverstone és Monza fenntartja a tradíciót. Bár a rajongók részéről rengeteg kritika éri, idén is eljutnak majd Szocsiba, ahol bár valóban elég monoton F1-es versenyeket szoktunk látni, de azért az utánpótlás kategóriákra nem szokott panasz lenni, már ami az izgalmat illeti.

Az év zárása az arab világ privilégiuma idén. Érkezik a vadonatúj, dzsiddai utcai pálya, amiről jelen sorok írásakor csak egy számítógépes animációnk van, ami alapján rettentően tempós lesz. A bajnokság a hipermodern Abu Dhabi pályán zárul.

Csapatok és versenyzők

Prema Racing:

Robert Shwartzman

Kiváló eredményekkel és talán ennél is nagyobb elvárásokkal vágott neki 2020-as szezonjának az orosz versenyző, aki F3-as bajnokként lépett fel a bajnokságba. Remekül kezdte újonc évét, lényegében hozta azt, amit mind az orosz piac, mind a Prema elvárhatott tőle. Sokáig abszolút bajnokesélyesnek volt ki kiáltva, de aztán Silverstone környékén történt valami, ami miatt elveszett a korábbi konstans formája. Bár Spában a sprintversenyt behúzta, de utána négy futamon keresztül pontot sem tudott szerezni, ezzel végleg kiírva magát a bajnoki csatározásból. Köztudott, hogy az F2-ben az első év mindig nagyon nehéz, hiszen óriási a különbség a kisebb kategóriák autóihoz képest, idén azonban már a bajnoki cím az elfogadható eredmény Shwartzman számára. A csapat továbbra is adott mögötte, akárcsak az ultragazdag SMP bank tőkéje. A szezon előtti tesztekből kiindulva nehéz lenne megmondani, hogy lépett-e előre, hiszen mind egykörös, mind versenytempó tekintetében a középmezőny elejébe volt sorolható. Ettől függetlenül reálisan nézve mindenképpen számolni kell vele.

Tudtad-e?

Shwartzman tavalyi szezonját némileg beárnyékolta egy tragédia, hiszen 2020. áprilisában elvesztette az édesapját, aki a koronavírus járvány áldozatául esett. Az 52 éves édesapa egész karrierje során támogatta a fiát, minden versenyén részt vett. Bár Robert azt állította, hogy a versenyzésben nem gátolta a tragikus esemény, mégis érezhető volt némi megingás a teljesítményében. Édesapja távozása után a legfőbb tanácsadói szerepkört Oroszország első F1-es versenyzője, Vitaly Petrov tölti be.

Oscar Piastri

Formula 3-as bajnoki címmel a zsebében lép egy szintet feljebb a 19 éves ausztrál. Mondanom sem kell, ez azért elég jó ajánlólevél, de pont csapattársa példájából láthatjuk, hogy hiába megy valaki kiemelkedően az alsóbb kategóriákban, az F2-be még a legjobb versenyzőknek is beletörhet a bicskája. Márpedig Piastri tavaly nem dominált olyan szinten, mint  2019-ben Shwartzman, sőt egészen az utolsó méterekig ott lebegett a kérdőjel, hogy vajon behúzza-e a bajnoki címet. Végül pozitívan alakult a története, de azt már a szezon előtti teszteken láthattuk, hogy egykörös tempóban egyelőre még fel kell vennie a ritmust a mezőnnyel. Nagy szerencséje, hogy az utánpótlás szériák legerősebb szakmai stábbal rendelkező alakulata áll mögötte, akik mindent meg fognak számára adni, hogy elérje a célját. Emellett az Alpine akadémia támogatását is élvezi, de én egyelőre legfeljebb egy-két győzelmet jósolnék neki a bemutatkozó szezonra.

Tudtad-e?

Egy ausztrál versenyző számára önmagában hatalmas nehézséget jelent, hogy a távoli szigetországból Európába költözzön. Márpedig ez elengedhetetlen lépés, ha az ember világbajnoki szinten szeretne versenyezni. Ilyenkor mindig jól jön egy tapasztalt segítőtárs, pláne ha az illető egy korábbi Forma 1-es versenyző. Piastri útját honfitársa, Mark Webber terelgeti a Forma-1 felé. Az egykori Red Bull-os versenyző sok mindent megélt karrierje során, így ha netán belső harc alakulna ki a Premán belül, Webber biztosan tudna tanácsokkal szolgálni mentoráltjának.

UNI-Virtuosi

Guan-yu Zhou

2019 év végén megkapta – a jó barátjáról Anthoine Hubert-ről elnevezett – legjobb újoncnak járó díjat, ami komoly presztízzsel bírt. A tavalyi évben azonban nem tudott robbantani, sőt kimondottan beleszürkült a mezőnybe. Egy-egy villantásra azért futotta, ezek közül a Szocsiban elért győzelme emelkedik ki, bár értékét csökkentette a tény, hogy nem futották le a teljes versenytávot piros zászló miatt. Zhou ennek ellenére maradt az Alpine kötelékében és az UNI-Virtuosi csapatánál. Idén azonban még nagyobb a nyomás nehezedhet rá, hiszen ez már a harmadik éve lesz a bajnokságban. Ha pedig nem tud harcba szállni a címért, akkor könnyen azon pilóták sorsára juthat, akik a GP2/F2 csapdájában rekedtek.

Tudtad-e?

Zhoura azért is nehezedik nagy nyomás, mert ő lehetne Kína első F1-es versenyzője, aki futamon rajthoz áll (korábban Ma-qing Hua és Adderly Fong már vettek részt szabadedzéseken, igaz, utóbbi hong-kongi zászló alatt). Korábban szintén egy renault-s tehetség, Ho-pin Tung került közel a formaautózás királykategóriájához, de ő csak a tesztpilótai állásig jutott el, majd a hosszútávú versenyzés felé fordult. Zhou mellett szólhat a téli szezonos remek formája, hiszen szoros küzdelemben, de megnyerte a Formula-3 Asia Winter Series bajnokságot.

Felipe Drugovich:

Bár leginkább a tehetős háttértámogatás juttatta be a bajnokságba, az nem lehet kérdés, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését okozta a brazil versenyző, aki háromszor is győzni tudott, ráadásul rögtön debütáló versenyhétvégéjén. Senki, még maga Drugovich sem számított ilyen kiváló bemutatkozásra, de ez is mutatja, hogy mekkora a különbség az F3-as és az F2-es autók között (F3-ban ugyebár még a pontszerzés sem jött össze neki). Idénre egy erősebb csapathoz igazolt, ahol tovább csillogtathatja a tehetségét. Bár a márciusi teszten elég szerény eredményeket ért el, azt mondom, hogy nem árt őt is számításba venni a bajnoki esélyesek szempontjából.

Carlin

Daniel Ticktum

Tavaly ismét magára talált a Red Bull kegyvesztettje. A botrányairól és merész nyilatkozatairól ismert brit versenyzőt tavaly sem kerülte el a média figyelme, de ezúttal inkább eredményessége, mintsem galibái miatt került a középpontba. A tempója megvan, ez nem lehet kérdés, ami mellé elég agresszív vezetési stílus társul. Talán kezd végre benőni a feje lágya, főleg, hogy tudatában van, egy nagy lehetőséget már elpackázott az energiaitalosok keretében. Most a Williams pártfogását élvezheti, de ez is csak addig fog kitartani, amíg jönnek a jó eredmények. Erre pedig jó esélye lehet, hiszen a Carlin egy nagy múltú csapat, a téli teszteken is jól szerepeltek.

Jehan Daruvala

2019-ben az F3-at a harmadik helyen zárta, ezzel India nagy reménységévé lépett elő. Helmut Marko figyelmét is felkeltette a teljesítménye, ezért bekerült a Red Bull Junior programba, amelynek idénre is a tagja maradt. Annak ellenére, hogy a tavalyi szezonja nem éppen túl elismerésre méltó. Sok saját hibát követett el, sokszor túlerőltette a versenyzést. Érzésem szerint az év utolsó versenyein nyújtott formája mentette meg, hiszen a szezonzáró versenyt nagyon simán nyerte meg, előtte pedig Mick Schumachert kivédekezve állhatott fel a dobogóra. Megkapta a második esélyét, de ezúttal szintet kell lépnie. Ráadásul házon belül is komoly riválisokat kapott, akik szintén az AlphaTauri egyik ülésére pályáznak.

Hitech GP

Liam Lawson

Ha tavaly a technika ördöge nem babrál ki vele kétszer is a Hungaroringen, akkor talán az utolsó versenyig harcban lehetett volna az F3-as bajnoki címért, így viszont egy szerény ötödik hellyel kellett megelégednie. A szezon során mutatott konstans formája azonban igencsak biztatóra sikerült. Most szintet léphet, a technika-szakértők szerint az F2-es autó sokkal inkább feküdni fog neki. Ezt azonnal alátámasztotta a teszteken nyújtotta teljesítménye, ami több, mint meggyőző volt. Mind versenytempóban, mind egykörös sebességben a legjobb ötben zárt. Kicsit merész dolog lenne kijelenteni, hogy újoncként bajnokesélyes lehet, de ha továbbra is hozza a formáját, akkor komolyan számolni kell vele.

Tudtad-e?

Lawson gyakorlatilag egyszerre került Európába Yuki Tsunodával: ugyanabban az évben, ráadásul csapattársként debütáltak a F3-ban és az Euroformula Open bajnokságokban. Összességében az új-zélandi nyújtotta a jobb teljesítményt, mind győzelmek, mind pontok terén. Tavaly hazája szériájában, a Toyota Racing Series-ben is jócskán elverte a japánt, mégis most Tsunoda az, aki bemutatkozhat az AlphaTaurinál. Ha Lawson jó idényt zár, akkor arra is megvan az esély, hogy jövőre újra csapattársak legyenek, immáron a királykategóriában.

Jüri Vips

Ha valakivel nagyon kitolt a járványhelyzet, az az észt versenyző. Tavaly eredetileg a japán Super Formulában versenyzett volna, de a lezárások miatt, nem tudott beutazni a szigetország területére. Helyette Sean Gelael sérülése miatt három versenyhétvégére lehetőséget kapott a DAMS csapatától. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem vezetett még F2-es autót korábban és rögtön a szabadedzésen kellett élesben debütálnia, kijelenthetjük, hogy nem vallott szégyent. Messze jobban ment, mint az indonéz, sőt Mugellóban még a dobogóra is felállhatott. A maximalista Vips azonban még ezzel a 3. hellyel sem volt teljesen elégedett, idén azonban jó esélyeket jósolok arra, hogy a dobogó felső fokára is felállhasson. A hiteches szerződés adott volt a számára, hiszen maga a menedzsere, Oliver Oakes a csapat vezetője. A teszteken remekül ment, versenytempóban a legjobbak közé tartozott. Komoly harc alakulhat ki közte és Lawson között, hiszen mindketten az AlphaTauri ülésére pályáznak. Egyikük pedig szinte biztosan meg fogja kapni a lehetőséget.

Tudtad-e?

Vips 8 éves korában már megszerezte első győzelmét, ugyan nem a versenypályán, hanem egy észt tehetségkutató műsorban. Jüri ugyanis kiváló fejszámoló, másodpercek alatt tudja elvégezni a műveleteket igencsak nagy számjegyekkel is. Ez a képessége az autóversenyeknél is jól jön, az alábbi videóban pedig ti is megnézhetitek, miként matekozik. Meglátjuk, hogy idén mennyire jönnek be a számításai.

ART Grand Prix

Christian Lundgaard

Ha van valaki, aki igazán ért ahhoz, miként kell jól bemutatkozni egy szériában, az Lundgaard. A dán versenyző mind az F3-ban, mind pedig tavaly az F2-ben impozáns első versenyeket mutatott be, meggyőzve ezzel a Renault vezetőségét, akik komolyan számolnak vele a folytatásban. Bár tavaly még előfordultak a szezonjában hullámvölgyek, a márciusi tesztek alapján kiváló formában van. Ő futotta ugyanis a három tesztnap összesített leggyorsabb idejét, de a versenytempója sem tűnt rossznak. Bár meglehetősen szerényen nyilatkozott, szerintem mindenképp az esélyesek közé sorolandó.

Théo Pourchaire

Már az F4-es szériákban is látszott, hogy egy tehetséges fiatal srácról beszélünk, de amit tavaly mutatott F3-as szinten, az egészen lenyűgözőnek mondható. Éppen csak betöltötte a tizenhatodik életévét az induláshoz, máris futamot nyert, ráadásul a szezon végére Piastri legfőbb kihívójává vált. A francia tavaly már beleszagolhatott az F2-be a HWA-val, idén azonban visszatér korábbi színtereinek sikercsapatához. A mezőny legfiatalabb tagja biztató teszteredményeket produkált, végig a legjobb tízben zárt. Ha bajnoki címre még nem is lesz esélye, de néhány győzelem valószínűleg összejöhet neki, bár amilyen szezont tavaly futott, azután már nem merek vele kapcsolatban esélyekbe bocsátkozni.

MP Motorsport

Lirim Zendeli

A német-albán kettős állampolgárságú Zendeli korábban megnyerte a versenyképes német F4-et, az elmúlt években pedig az F3-ban vitézkedett. Néhány győzelem, egy-két látványos előzés a mérlege, ami alapján egy közepesen erős versenyzőnek mondható. A teszteken rendre a középmezőnyben végzett, de hangsúlyozta, hogy első F2-es évében nem a győzelmet tűzte ki célul. Egyelőre tanulni szeretne, hogy minél inkább kiegyensúlyozottabban tudjon teljesíteni a versenyeken.

Tudtad-e?

Zendeli hatalmas Marvel-rajongó, nem véletlen, hogy még a sisakjára is Vasembert festette. Mikor megkérdezték tőle a tesztek során egy interjúban, hogy ő lesz-e a leghíresebb Vasember, csak annyit válaszolt nevetve: „Nehéz megmondani, hiszen ilyen tempóra még Tony Stark sem lenne képes”.

Az MP Motorsport jelen sorok írásakor még nem jelentette be, hogy ki lesz a második versenyzője. A sajtó a holland Richard Verschoort tartja esélyesnek az ülésre.

Charouz Racing System

David Beckmann

Már majdnem úgy tűnt, hogy a karrierje belefullad az F3-as középszerűségbe, lévén zsinórban öt szezont húzott le a kategóriában, komolyabb eredmények nélkül. Tavaly sem számolt vele szinte senki, ennek ellenére ha megnézzük, igencsak konstans eredményekkel szolgált. Nem érezni benne azt az áttörő erőt, mint jónéhány vetélytársában, de ha gyorsan belerázódik az F2-es autóba, akkor hozhat jó eredményeket. Ez a folyamat pedig akár egészen hamar sikerre juthat, hiszen ha csak a versenytempót vesszük alapul, akkor ő ment a legjobban a teszteken.

Tudtad-e?

Ha alaposan megnézzük, Beckmann sisakján egy sárkányt vélhetünk felfedezni. A német versenyző 2000-ben született, ami a sárkány éve volt a kínai állatövben. Eziránti tisztelgésből David már gokartos időszaka óta mindig úgy tervezteti meg a sisakjait, hogy a sárkány motívum kiemelkedő helyet kapjon.

Guilherme Samaia

Samaia nevéhez érve mosolyodik el leginkább az ember, főleg ha tudatában van, mit ért el az előző évben. A brazilt tavaly láthattuk először az F2-ben, de már az egy évvel ezelőtti teszteken is látszott, hogy a tempója kissé elmaradt a többiekétől. Persze minden évben van egy sereghajtó, emlékezzünk csak Mahaveer Raghunathanra. Samaia azonban még indiai barátunkat is alul tudta múlni tempóban, átlagban olyan 2,5-3 másodperc volt a lemaradása az élmenőkhöz képest. De hát van az a pénz ugyebár, Samaia pedig maradt a szériában, de csapatot váltott. A valódi meglepetés azonban nem ez, hanem hogy javuló tendenciát véltem tőle felfedezni a teszteken. Azért ne gondoljunk nagy dolgokra, a nagyok levesébe így sem fog beleköpni, de versenytempó tekintetében óriási előrelépést könyvelhettünk el a köridők alapján. Aztán persze élesben majd meglátjuk, hogy mire lesz képes, de talán-talán lényegesen többet láthatunk tőle: nagyjából azt, amit egy gyengébb F2-es szintű versenyzőtől elvárnánk.  

DAMS

Roy Nissany

A francia istállónál egy ideje már divat, hogy egy jó képességű versenyző mellé, egy kevésbé jó képességűt szerződtetnek. Nissany utóbbi kategóriába tartozik, noha édesapjánál még mindig jobban teljesít (Chanoch Nissany azzal a nem éppen pozitív rekorddal büszkélkedhet, hogy cirka 12,9 másodperccel ment lassabb köridőt a 2005-ös Magyar Nagydíj szabadedzésén, mint az első helyezett). A fiának tavaly már akadt egy-két egészen szépnek mondható megmozdulása. Spában például nagy versenye lehetett volna, ha nem ütközik Ticktummal, de azért öt pontot csak összekapart. Idén egy erősebb csapat színeiben körözhet, de túl nagy eredményeket ennél az istállónál sem jósolok neki.

Tudtad-e?

Ha létezik olyan kifejezés, hogy állampolgársági identitás zavar, akkor Roy Nissany magára aggathatja. Emberünk ugyanis Izraelben született, de édesapja magyar felmenői révén ugyanúgy magyarnak is érzi magát, mint izraelinek. Sőt, ha ez nem lenne elég, még francia állampolgársággal is rendelkezik, hogy tovább bonyolítsuk a képletet. Egyébként a magyar köteléket tovább erősíti, hogy az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás is segíti a versenyző karrierjét.

Marcus Armstrong

A Ferrari akadémiájának üdvöskéje az alsóbb kategóriákban sorra gyűjtötte a jobbnál-jobb eredményeket. Az persze várható volt, hogy házon belül kikap Swartzmantól, de sajnos saját magához képest is gyengén sikerült a debütáló év. Pedig egyáltalán nem nézett ki elsőre rosszul a helyzet, rögtön az első F2-es versenyen a 2. helyen végzett. De a kitűnő nyitást egy rettenetes középszerűség és temérdek pont nélküli verseny követte. Az olaszok ennek ellenére kitartanak az új-zélandi mellett, hiszen a tehetsége kétségkívül megvan a feladathoz. Kellett egy tanuló év, idén pedig kiderülhet, hogy a DAMS zászlóvivőjeként fel tudja-e venni a tempót. Jelen helyzetben azonban nem őt, hanem Lawsont érzem Új-Zéland legesélyesebb versenyzőjének az F1-es ülésre.

Tudtad-e?

Armstrong Kimi Räikkönent tekinti a példaképének. Már kisgyermekkorában is a Jégembernek szurkolt, édesapjával ellentétben, aki viszont Michael Schumacher drukker volt. A kis Marcus azonban már csak azért sem akart a hétszeres világbajnoknak szorítani, sokkalta közelebb állt hozzá a finn hideg kíméletlensége, amit a pályán tanúsított vetélytársaival szemben. A Ferrari máig utolsó bajnokán kívül természetesen hazája befutott versenyzőit is nagyon tiszteli, különösen Mitch Evanst, Nick Cassidy-t és Shane van Gisbergent.

Campos Racing

Gianluca Petecof

A brazil kiváló példa lehet arra, hogy nem muszáj végigjárni az FIA által tökélesített szamárlétrát az F4-től az F1-ig. Petecof ugyanis nem versenyzett az FIA F3-as bajnokságában, helyette a nagyjából azonos szintű Formula Regional Europe bajnokságban indult a Prema színeiben és rögtön első évében bajnok lett, legyőzve a nagy rivális Arthur Leclerc-t. Kihagyva a nemzetközi F3-at, egyből az F2-be ugrik, ami nagy falatnak tűnhet így elsőre, de ha beválik a formula, akkor mások is követhetik ezt az utat. A tesztek alapján azonban ez egyelőre egy nagyon tanuló év lesz számára, hiszen rendre a mezőny végén zárta az edzéseket.

Tudtad-e?

Petecof szerződését nagyban köszönheti Adrian Camposnak, aki ez év januárjában elhunyt. A legendás spanyol csapatfőnök a végrendeletében kérte a csapatot, hogy szerződtessék le a 18 éves brazilt. Gianluca számára már csak a Campos Úr iránti tiszteletből is fel van adva a lecke. Főleg, hogy bár megnyerte tavaly a regionális bajnokságot, a Ferrari mégis kitette az akadémiájáról.

Ralph Boschung

Majd egy év kihagyás után ismét visszatér a bajnokságba a svájci, akiről nehéz bármi olyat írni, ami megindítaná az olvasót. Végtelenül középszerű versenyzőnek ismerhettük meg az eddigi években és most sem látni, hogy nagy előrelépésre lenne képes.

Tudtad-e?

Boschung számára az idei lehet az első olyan év az F2-ben, amikor teljes szezont fut. 2017-ben a szezonzárót hagyta ki, akkor éppen Lando Norris kapott helyette lehetőséget. 2018-ban anyagi problémák miatt kényszerült parkolópályára idő előtt. 2019-ben a Tridenttel próbálkozott, de ismét finanszírozási gond ütötte fel a fejét. Talán 2021-ben már végre tényleg az összes versenyen rajthoz fog tudni állni.

HWA Team

Matteo Nannini

A korábbi F1-es versenyző, Alessandro Nannini unokaöccse, Matteo tavaly lépett először a nemzetközi színtérre, amikor indult az F3-ban. Egyedül Barcelonában szerepelt jól, ahol dobogóra is állhatott, igaz ebben erősen szerepet játszott, hogy még a keskenyebb F3-as kocsikkal sem tudtak előzni Montmelóban. Szerződtetése meglepő, nem lennék meglepve ha kilógna kicsit a mezőnyből és nem pozitív értelemben.

Tudtad-e?

Nannini lesz az első olyan versenyző, aki egyszerre fog teljes szezont teljesíteni az F3-ban és az F2-ben is. Petecof esetében már beszéltem arról, hogy az FIA által létrehozott ranglétra igenis megkerülhető, Matteo esetében azonban kissé érthetetlen, hogy miért döntöttek a dupla szezon mellett. Véleményem szerint sokkal jobban járt volna, ha csak az F3-ban fut még egy évet, mert ez így sanszosan valamelyik bajnokságban nyújtott szereplés rovására fog menni.

Alessio Deledda

Nehezen lehet komolyan hozzáállni az esélylatolgatáshoz, amikor az ember belefut Deledda nevébe, mint F2-es versenyző. Bizonyára a negatív rekordok megdöntése is egyesek számára élvezetnek számít, mindenesetre én inkább az ellenkező célok elérését preferálom. Mit írjak azonban arról a versenyzőről, aki tavaly teljesen utolsó lett az F3-as tabellán és a legjobb eredménye egy szerencsésen összejött 20. hely volt? A márciusi teszteken 5 másodperc körüli hátránnyal zárt a legjobb időkhöz képest. El lehet persze viccelődni azon, hogy Deledda és Samaia milyen jókat fognak meccselni egymással az utolsó helyért, de maga a tény rendkívül szomorú, hogy gyakorlatilag a szomszéd Marika nénit is lehet leszerződtetnék a megfelelő összegért.

Tudtad-e?

Deledda még kiváló formaautós karrierje előtt a motorversenyzéssel is megpróbálkozott. Az olasz Supersport bajnokságban húzta a gázkart, azonban mily meglepő, ott sem termett babér a számára. A versenypályán kívül azonban kétségkívül érzi a sebességet, hiszen tavaly elég nagy botrányt kavart, amikor feltett a közösségi oldalára egy olyan videót, amin Ferrarijával őrültködik az olasz autópályán. Lehet, hogy ott próbálta mentálisan kiélni azt, hogy a versenypályán mindenki más olyan gyorsan elment mellette.

Trident

Bent Viscaal

A holland tavaly az F3-ban az év egyik legfantasztikusabb befutóját produkálta Silverstone-ban, amikor is az utolsó körben hatalmasat csatázott Zendelivel. Ezen kívül még a Hungaroringen nyert meg egy versenyt, habár azt a győzelmét utólag elvették tőle, mivel kilökte egy másik versenytársát. Ezen kívül mást különösebben nem tudnék róla kiemelni. Nem rossz képességű versenyző, meglátjuk, az F2-ben mire lesz majd képes. Egy körön eddig elég jól szerepelt a teszteken, hiszen Lundgaard után a második legjobb időt autózta, hosszabb távon viszont a vert mezőnyben végzett.

Marino Sato

A korábbi Euroformula Open bajnok, tavaly futotta első szezonját az F2-ben. Mindössze 1 pontra futotta tőle, amivel egyedül a tökutolsó Samaiát tudta megelőzni a pontversenyben. Gyenge teljesítménye ellenére a csapat hosszabbított vele 2021-re, aminek legfőbb oka az anyagi háttér lehet. Sato a teszteken sem találta a tempót, így nagy valószínűséggel hasonló formát láthatunk tőle, mint tavaly.


Így fest tehát a Formula-2 2021-es mezőnye, kevesebb mint egy hét múlva pedig már fel is bőgnek a motorok Bahreinben. Ha nem akarsz lemaradni a bajnokság eseményeiről, kövess minket a GP-Zóna Facebook oldalán!

/Ádám/
szerkesztő, GP-Zóna
képek forrása: Formula-2.com, Reddit
2021.03.19.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.