Vajon altat a Mercedes? – 2021 erősorrend tippek

Az F1-Zóna szerkesztő csapatának előrejelzése a 2021-es erőviszonyokról.

Hasonlóan az előző évek gyakorlatához, az F1-Zóna csapata idén is bátorkodott betippelni az erősorrendet az előszezoni teszteket követően. Szinte már közhelyesen hangzik, hogy teszteredményekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mi viszont ennek ellenére megpróbáltuk megválaszolni a címben is feltett kérdést, amire amúgy mindenki kíváncsi…


10. Uralkali Haas F1 Team

Két újonccal, megújult külsővel, de gyakorlatilag egy tavalyi technikával készül az új idényre a mezőny legnemzetközibb istállója, amely amerikai tulajdonossal, orosz befektetővel, orosz és német pilótákkal, az olaszok autóépítési technikájával vitte végig mindazt, amit elértek. Bár nagyon kíváncsian várjuk, hogy Mick Schumacher és Nikita Mazepin mire lesznek képesek, az esetek 90 százalékában valószínűleg csak egymással meccselhetnek majd a mezőny végén. A két újonc tehát nem éppen a legjobb körülmények közt ejti meg a debütálását, ráadásul a hírek szerint a csapat nem is fogja fejleszteni az autót. Ha néha meg tudnák szorongatni a többi csapat versenyzőit, esetleg elcsípnének egy-két pontot, azt sikerként kell majd értékelnünk a Haas esetében, amely minden valószínűség szerint az utolsók legutolsója, vagy ha úgy tetszik, a mezőny F2-es autója lesz 2021-ben.

9. Williams Racing

A Williams egyértelműen előrelépett tavalyhoz képest, de kérdés, hogy ez mire lesz elég? A tesztek során bizakodásra adott okot az autó tempója és fejlődése, de őszintén szólva mi nem várunk akkora javulást, mint amiről Russell nyilatkozott. Az ifjú brittől idén is lehet számítani megvillanásokra, de a pontszerzésért várhatóan így is csak ritkán fognak küzdeni Latifivel. Az új vezetőség mindenesetre komoly elkötelezettséget mutat a sportág iránt, ami mindenképpen pozitív. Fontos azonban kiemelni, hogy a csapat nem titkoltan átmeneti évre készül és valószínűleg már most 2022-re fejlesztenek.

8. Alfa Romeo Racing ORLEN

Hasonlóan a Williamshez, az Alfa Romeo is elindult a javulás útján, és talán a 2022-es szabályváltozások meg is hozhatják számukra a középmezőnyhöz való abszolút felzárlózást. Az idei technika azonban láthatóan is csak a középmezőny legvégére lesz jó, ami amolyan senki földje lesz a hinwili istállónak. A Ferrari motor idénre valamicskét fejlődött, valamint Räikkönen sem felejtett el autót fejleszteni. A finn veterán valószínűleg idén is megvillan, és ha lesznek kaotikus futamok, meglepetést is okozhat, illetve Giovinazzi fokozatos fejlődését is érdemes lesz figyelni, ő is elcsíphet néhány pontot majd. Rendszeres pontszerzést nem várunk tőlük, de jobb teljesítményt nyújthatnak, mint az elmúlt években.

7. Scuderia AlphaTauri Honda

Az AlphaTauri még nem tűnik annyira kifinomult autónak, hogy a középmezőny elejére stabilan beférjen. A csapat új igazolása, Yuki Tsunoda egy rendkívül jó és gyors versenyzőnek tűnik, aki az abszolút vezéregyéniséggé váló Pierre Gasly-val kiegészülve egy igazán hatékony és jó csapatot alkothat 2021-re. A francia idén is valószínűleg számos alkalommal fel fog tűnni az élmezőny mögött, sőt talán a dobogón is, míg Tsunoda ha több pontot szerez, mint Kvyat – amire komoly esély van -, akkor már megérte lecserélni az oroszt. Valószínűleg sokszor ott lesznek a nagyok nyakán, de még nem érezzük azt, hogy stabilan lelépnék a Ferrari-Alpine párost. Persze Tsunoda a tesztek második legjobb idejét autózta, de gyanítjuk, hogy abban a körben az autó közel maximumon volt már akkor is, míg másoknak még bőven volt tartaléka.

6. Alpine F1 Team

Az Alpine rendkívül erősen kezdte az évet, Fernando Alonso úgy ült vissza az autóba és vezetett több száz kilométert, mintha egy futamot sem hagyott volna ki. Ez mutatja, hogy a veterán spanyol még mindig tud harapni, és a rengeteg hátráltató tényező ellenére tehetsége mit sem csorbult. A háromnapos bahreini tesztet probléma nélkül teljesítették, a versenytempójuk teljesen rendben volt, mindazonáltal a rendszeres Q3-as szereplés már sikerként lenne értékelendő. Abban biztosak lehetünk, hogy Alonso még ezzel a közepes autóval is villantani fog, Ocon karrierje szempontjából pedig meghatározó lehet, hogy mire megy kétszeres világbajnok csapattársa ellen.

5. Scuderia Ferrari Mission Winnow

Azután, hogy a Ferrari a nyolcvanas évek óta a legrosszabb szezonját teljesítette a tavalyi év során, még annyi elvárásunk sincs feléjük, mint általában korábban volt. Charles Leclerc és Carlos Sainz is rendre küzdött az autóval, ha lassú, ha gyors kanyarokról volt szó. Különösen akkor Látszott ez, amikor nem volt sok benzin az autóban, mert akkor volt a legstabilabb az SF21-es mindkét versenyző alatt. Sainz helyzetét természetesen nem segíti, hogy alig volt ideje megbarátkozni újdonsült autójával, míg Leclerc azért már valamennyire ismeri és tudja, mihez kell nyúlni, hogy a rosszból némileg mérsékelt rosszat csináljon. Ebben az évben talán többet láthatjuk őket a dobogón, de a győzelemtől még messze vannak.

4. Aston Martin Cognizant F1 Team

Számunkra óriási kérdőjel ez a csapat, és nem csak Vettel miatt. Semmi kiugrót nem produkáltak a háromnapos teszt során, ellenben rakás megbízhatósági problémájuk akadt. Minden nap volt valami motorral vagy elektronikával összefüggő gondjuk, az egész mezőnyből Vettel tette meg a legkevesebb kört a három nap alatt. Meglátásunk szerint a csapat az év elején még szenvedni fog a technikai gondoktól, a szezon végére azonban felfejlődhetnek, és becsatlakozhatnak a versenyfutásba a konstruktőri harmadik helyért. Vettel motivációját még nem igazán érezzük, Stroll már tavaly is elkövetett éppen elég hibát, szóval igazából fogalmunk sincs, hogy mit lehet tőlük várni.

3. McLaren F1 Team

A McLaren az idei évben egy rettenetesen erős csapatnak ígérkezik, az MCL35M az egyik legstabilabb gép volt a háromnapos tesztelés során. A Mercedes motorjaira való váltás extra lóerőket adhat nekik az egyenesekben, az autó maga viszont nem sokat változott a tavalyi évhez képest, mert minden fejlesztési zsetont az új motor integrálására használtak fel. A rutint és a sebességet magával hozó Ricciardo kifejezetten jól érezte magát a tesztek során az autóban, de még Norris is rendkívül ígéretes teljesítményt nyújtott. Az évad első felében valószínűleg több jó eredményük lesz, ám a nyár közepétől kezdve szerintünk visszaesés várható tőlük, mégpedig a jövő évre való felkészülés miatt. A konstruktőri harmadik helyet szerintünk még így is meg fogják tudni tartani, akár futamot is nyerhetnek, arra viszont nem mernénk fogadni, hogy mekkora lesz az átlagos lemaradásuk az első kettőtől.

2. Red Bull Racing Honda

Magabiztos Max Verstappen, még jobb Honda-motor, rendkívül stabil autó és ígéretes Sergio Perez. Talán ezek az alkotóelemek kellenek végre ahhoz, hogy valaki legyőzze a hét éve veretlen Mercedes csapatot. A versenyzőpárosuk nagyon erős, talán a legerősebb, és lelépő évében a Honda is erősebb lett, mint valaha. A csapat most tűnik a legjobbnak a hibrid éra kezdete óta, teljesítményük a téli teszteken meggyőzőbb volt, mint a többi istállóé. Verstappen és Pérez különösebb probléma nélkül rajzolták a köröket Bahreinben, a holland úgy vezetett, mint aki csak játszadozik a mezőnnyel. Biztosan faragtak a Mercedeshez képest a hátrányukból, a Verstappen-Perez páros pedig kellően erős ahhoz, hogy alkalomadtán borsot törjön fő riválisuk orra alá.

1. Mercedes-AMG Petronas F1 Team

A Mercedes a 2010-es visszatérésük óta nem zárt olyan pocsék felkészülési időszakot, mint most, ami számukra felettébb aggasztó lehet, de az izgalmak szempontjából rendkívül jó előjel. Ettől függetlenül nem hinnénk, hogy elveszítették vezető helyüket, a hosszú etapokat nézve – és figyelembe véve a Toto Wolff által is beismert tényt, hogy végig nehéz autóval köröztek – továbbra is ők az etalon. Ha a technikai problémákat nézzük, feltételezhető, hogy idén többször megverik őket, de mindezzel együtt talán egy hajszállal még mindig előrébb tartanak, mint a Red Bull. Az autójuk pokolian gyors, de ismét csak egy kis tartományban működik jól. Még ha a legfrissebb fejlesztéseik nem is válnak be, akkor is a legkomolyabb esélyesként kell velük számolni.

A Ti erősorrendetek hogy néz ki? Írjátok meg nekünk a Facebookon!

https://www.grandprixzona.hu/://www.facebook.com/f1zona

a cikkben megjelenő képek forrása: Reddit / F1 Porn

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.