“Titánok harca!” – avagy: így láttuk a Bahreini Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év első felvonása, avagy: így láttuk a Bahreini Nagydíjat!

Csaba: “Megkaptuk végre a titánok csatáját! Hogy mennyire vagyunk elégedettek a végeredménnyel, az mindenkinek egy személyes kérdés, de sok év óta először azt láthattuk, hogy azonnal, már a szezon első versenyén harcol a Red Bull a győzelemért. A taktika terén majdnem mindkét csapat tökéletesen teljesítette a saját változatát, ami pedig a döntő pillanatot illeti, Max esetében pedig én a nem engedem vissza/esetleg jobb helyen, a második DRS zóna előtt teszem ezt meg. Izgalmak terén abszolút nem panszkodhattunk, az utóbbi időben kapott, nagyon jó bahreini futamok pedig lassan már-már megszerettetik a pályát velünk. Ami a többieket illeti, a tesztekhez képest azt láthatjuk, hogy a McLaren talán ugyanott tart, a Ferrari egy picit javult (az Alfa jelentőset), míg az Alpine esett nagyot, de az Aston is, a Haas pedig teljesen a mezőny végére szorult vissza. A Mazepin-esetet nem különösebben szeretném kommentálni, Vettel azonban nagyon úgy néz ki, hogy új csapatával is ugyanott tart… mint ahogyan ma ismét kijött Bottas töketlensége is. Pérezt persze sajnáltam, és reménykedtem egy ennél is nagyobb felzárkózásban a mexikói részéről, viszont az ötödik helye abszolút értékelendő, mint ahogyan Norris hibátlan versenye is. Soha rosszabb évnyitót!”

– 8,5/10

– a nap legjobbja: Norris

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: 1. A Williams megemlékezése Murray Walkerről 2. Ismét látni az Alonso-Vettel-Kimi hármast együtt csatázni a pályán

Yuki Tsunoda lett az első japán autóversenyző a Forma-1 történetében, aki élete első megmérettetésén pontokat tudott szerezni! A kis “Cuki” Yuki már most sok ember számára nyújt szimpatikus teljesítményt, pedig még csak idén lesz 21 éves!

Szilárd: “Mindig a szavak embere szoktam lenni, ha a futamról való csacsogást veszem alapul, de most ettől a versenytől még a lélegzetem is elállt, annyira zseniálisan jó volt! A kiélezett küzdelem a végsőkig és a különböző stratégiák kibontakozása is nagyon érdekes volt. Pont a futam közben mondták a srácok, hogy ezt a Red Bull nagyon benézte.. aha! Jó vicc. Pont, hogy ez volt az amit tenniük kellett, hogy a végén egy izgalmas test-test elleni küzdelmet láthassunk. Meg is voltak az év első kardváltásai a világbajnoki aspiránsok között, és egy híres kommentátor szava járásával élve: “Nakéremszépen! Még 22 gyönyörű, kaotikus verseny áll előttünk!” Hamilton és Verstappen fenomén volt, Bottas nem tudom, mit akar még, Norris tündökölt, Pérez kármentett! Leclerc remek, Ricciardo szépen teljesített, Sainz is jó volt, de Tsunoda mente talál a legnagyobbat, na meg Stroll is ott volt. Bármennyire Mazepin volt itt a legrosszabb, de Vettel arányaiban nálam még rosszabbul teljesített… Sebastian szerintem szögre fogja rakni a sisakot egyhamar, ha nem javul fel gyorsan.”

– 9/10

– a nap legjobbja: Perez

– a nap lúzere: Vettel

– a hétvége pillanata: Verstappen tortát nyom Coulthard arcába

Gergő: “Összességében egy kiváló futamot láthattunk, kár, hogy a végére rányomta a bélyegét az FIA következetlensége. Az egész hétvégére jellemző volt ez, ami egy hatalmas mélypont számomra így a szezon elején. Az F2-ben is volt rá példa, nem is egyszer, gyakorlatilag teljesen ugyanabban a szituációban Lundgaard és Ticktum büntetést kapott az első futamon, Shwartzman meg nem a másodikon. Érthetetlen, ahogyan ez a pályaelhagyásos dolog is… Visszatérve az F1-re: remek volt látni a stratégiai csatát úgy a vezető helyért, mint a középmezőnyben, nagy kár, hogy a két blokk között továbbra is hatalmas a különbség. Tsunoda engem megvett kilóra ezzel a bemutatkozással, Pérez a boxból hatalmasat ment, és az Alfa Romeo is pozitív meglepetés számomra. Szerencsétlen Gaslyt nagyon sajnáltam, nem ezt érdemelte a szombati remeklés után. Hasonlóan Alonso, a csávó szerencséje semmit nem változott a mclarenes évek óta. Az Aston Martin pedig számomra továbbra is egy sötét ló, nem igazán tudom őket hova tenni, és ugyanígy vélekedek Sainzról és Ricciardóról is. Legyen minden futam legalább ilyen izgalmas!”

– 8/10

– a nap legjobbja: Pérez

– a nap lúzere(i): A versenybírók

– a hétvége pillanata: Verstappen négy tizeddel veri Hamiltont a pole-ért

Nikita “Mazespin” sikeresen minden edzésen, az időmérőn, de még a futamon is megforgott! Ez volt az első ilyen alkalom, amikor egy pilóta össze tudta hozni ezt a “bravúrt” Pastor Maldonado és Romain Grosjean óta!

Andris: “Remek bemutatkozó futam, legyen ilyen az egész év! Külön kiemelendő, hogy már az időmérő edzés is oda tudott szegezni a képernyő elé. Szinte már el is felejtettük, milyen is az, mikor minimum két csapat simán esélyes a győzelemre – remélem, egyszer-egyszer a másodpilóták is felérhetnek a dobogó legmagasabb fokára, olykor szerencsével akár a McLarenek vagy a Ferrarik is. Kicsit persze beárnyékolta a végeredményt a versenybírók következetlensége (nem csak vasárnap), ezzel rövidtávon kezdeni is kell valamit, mert ez lehet a közeljövő legégetőbb problémája. De jelen állás szerint úgy tűnik, h a Red Bull óvatoskodta és Verstappen sportszerűsködte túl az előzését, szóval ez számomra egy megérdemelt Hamilton győzelem volt – ahogy persze Maxé is az lett volna! Tavaly után nem hittem volna, hogy lehet szorosabb a középmezőny, de nagyon úgy tűnik, hogy sikerül. Pérez bebizonyította, hogy jól döntöttek vele. Nem esküszöm meg rá, hogy az elmúlt években Gasly vagy Albon ebből a helyzetből ezt az eredményt kihozta volna. Tetszett, hogy még a gyengébben teljesítő középpilótáknak is voltak szép megmozdulásaik. Cunoda és Stroll nekem nagyon meggyőző volt, a McLaren-Mercedes hozni látszik a kötelezőt, jó látni, h a Ferrari tud velük harcolgatni – tiszta 90-es évek vége, mondhatnám.”

– 7/10

– a nap legjobbja: Perez

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: Verstappen tortája az 50 éves Coulthard arcában

Gergely: “Soha rosszabb évadnyitót! Kitűnő versennyel debütált az évad, és ugyan kissé vitatott körülmények közt, de végre a győzelem is az utolsó körökben dőlt el, nem pedig a rajt után…Verstappen szinte tökéletes hétvégét teljesített, de végül ezúttal alulmaradt Hamiltonnal szemben, sportszerűségének köszönhetően. Öröm volt nézni az öregfiúk meccseit, ahogyan Alonso és Vettel összecsapott, és ahogy Räikkönen is ott lopakodott mögöttük…remélem az évad során még egymásra akadnak ők hárman. Szép eredménnyel debütált Ricciardo a McLarennél, Tsunoda az AlphaTaurinál, de a csapatot váltók közül Perez vitte el a díjat, a mexikói elképesztő versenyt teljesített.”

– 8/10

– a nap legjobbja: Perez

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: Verstappen visszaengedi maga elé Hamiltont

Gali: “Végre egy izgalmas szezonnyitó!!! Izgalmas? Dehogyis, szenzációs. Nagyon sok egyéni teljesítményt lehetne fel, illetve lefelé is húzni, de összességében a futam nagyon rendben volt. A középmezőnyben oda vissza előzgették egymást, az élen összejött a várva várt Hamilton-Verstappen csata, amelynek első ütközetét Hamilton nyerte, (?) igaz 29 pályaelhagyása nagy port kavart, az FIA nyilatkozata meg még nagyobbat. Verstappen nagyon nagyot ment egész hétvégén, és úgy néz ki a Red Bull némi előnnyel is rendelkezik. Pérez gyönyörűen jött vissza az utolsó helyről, ahogyan tette ugyanezt tavaly Szahírban. Norris fenomenálisat versenyzett, ahogyan Alonso, Tsunoda vagy éppen Leclerc is a mezőny elejébe tartozott ebből a szempontból. Ennél rosszabb futamunk sose legyen, és a Forma-1 újra sok néző figyelmét vonzhatja majd.”

– 7/10

– a nap legjobbja: Tsunoda

– a nap lúzere: Mazepin

– a nap legjobbja: Alonso időmérős rádióbeszélgetése

Sebastian Vettel egy nap alatt szerzett 5 büntetőpontot úgy, hogy a hétvége előtt makulátlan volt a licensze a négyszeres világbajnoknak! James Bond ezek szerint még nem mutatta meg a titkos fegyvereit a németnek, de reméljük Imolában már tudja, merre is van a fékpedál…

O.Bence: “Micsoda parázs első futam! Már az edzések után láthattuk, hogy igencsak szoros a mezőny és tényleg a pillanatnyi forma dönthet csak. Mazepin bizonyította, hogy nagyon kilóg a mezőnyből és az egész hétvégén esett kelt. Sok időre van még szüksége és a Haas nehéz vezethetősége nem nagyon lesz segítségére. A Williams nem nagyon lépett előre, nem várhatunk tőlük jobbat mint tavaly. Alfa Romeo egyértelműen előre lépett, ugyan pontot nem szereztek, de 22 futamuk még van rá. Ami az elejét illeti viszont kialakulhat ebben a szoros versenyben a Mercedes Red Bull páros mögött kialakulhat egy éles Mclaren Ferrari harc. Kíváncsian várom a folytatás. Meglátásom szerint az élmezőnyt az Alpine Aston Martin és Alpha Tauri alkotja. A futamra visszatérve hatalmas taktikai harcot hozott, viszont az FIA következetlensége ismét elrontott egy parázs csatát. Hatalmas verseny várható a Mercedes és Red Bull között és ha szerencsénk van a végéig nyitott marad ez a párharc és Perez is felzárkózhat hozzájuk, aki megőrizte hidegvérét és fantasztikusan versenyezve ismét kihozta a mai napból a maximumot.”

– 7,5/10

– a nap legjobbja: Perez

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: Verstappen tortája Coulthardnak

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Bahreini Nagydíj – 7,86/10

A szezon eddigi értékelése: 7,86/10

Válogatás olvasói kommentekből

G. Szilveszter: 9,5/10 a verseny, annyira kellett már egy ilyen, jó csaták, változatos taktikák, merész húzások. Ez az F1, ezért szerettünk bele menthetetlen módon! Mégis, ami most is a téma, a következetlenség. Számomra ez tökre csalódás, hogy ilyen módon szóltak bele az amúgy kiváló futamba.

Nap versenyzője: Perez, hozta azt amit kellett egy borzasztó kezdés után.

Nap balfékje: FIA/Vettel. Drukkolok Vettelnek mindenhogy, de a maira nincs mentség. Hétvége pillanata: Amikor elindult az FP1 és elmondhattuk, hogy a szezon elindult! 😁

T. Attila: Futam: 10/8. (sok pozíció cserélt gazdát, taktikai izgalmak, Safety car, technikai hibák, stb.) A nap pilótája: többen is megfelelnének, a futamgyőztes, a második, vagy a fiatalabbik McLarenes – aki csodásan küzdött – de talán Perez, aki boxutcából rajtolt.

Mindenki imádta a Verstappen-Hamilton csatát az első helyért! Reméljük, ez ki fog tartani egész évben!

R. Zoltán: Szerintem a verseny embere az Perez volt, jó tempóval, boxból rajtolva 5. helyen végzett! Mi lesz majd, ha 4. helyről fog majd rajtolni? 😃 Ki volt futam lúzere? Inkább ki volt futam csalódása: Én Vettel mondanám mert nagyon elveszett a mezőny közepén, míg Stroll 1 pontot hozott.

T. Ádám: 8/10! Kiváló szezonnyitó volt 😀 Voltak, akik hozták magukat (Hamilton, Leclerc, Perez, stb.). Voltak, akik többet is nyújthattak volna (Verstappen, Bottas, stb.). És voltak, akik alulmúlták magukat (Vettel, Mazepin, stb. ). Verstappen rutintalan ebben még. A DRS nyújtotta előnnyel kb 10× élhetett volna, ehhez képest talán elkapkodta az előzést… Legjobb: Perez Balfék: Vettel.

K. Edit: 10/9 nagyon jó volt már látni egy “face to face” versenyt. Már a rajt se ment simán. Nálam a verseny embere Hamilton, azért, mert rossz taktika és szabálytalanság és rosszabb gumik ellenére nála lengett a kockás zászló. DE, Max, Perez, Norris előtt is megemelem a nemlétező kalapomat, ùgyhogy mind a 4 versenyzőnek gratulálok! Balfék is több van, a legnagyobb a FIA & Vettel, Mazepin illetve a Mercedes csapat (kerékcsere Lúzer=Bottasnál, rossz taktika), Alonsónál kár hogy az autó bemondta az unalmast.A nap pillanata, mikor Max elengedte Hamiltont, persze, abban a minutában senki sem tudta, hogy önszántából vagy utasításra. (Nem azért mert sportszerű volt, hanem mert szabálykövető Max. [végre,… valaki] De ennél rosszabb verseny ne legyen!

Mick Schumacher egy csendes 16. hellyel kezdte a pályafutását. Nem túl jó, de nem is tragikus!

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra, várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
címlapkép: XPB Images, a többi kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
2021.03.29.

 

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.