Colton Herta uralta St. Petersburg utcáit egy nem körömlerágós, de alapvetően jó futamon!

A 2021-es IndyCar szezon második futamhétvégéjénak beszámolója.

Egy kis beharangozó:

Hétvégén St. Pete-ben folytatódik rohamlépésben a bajnokság, mielőtt Texasba menne a mezőny egy hét múlva!

A pandémia okozta káosznak “köszönhetően” második alkalommal rendez futamot a floridai St. Petersburg három, szezonokat átívelő fordulón belül.
A mezőny összetétele és az autók száma semmit sem változik Alabamához képest, viszont pár versenygép eltérő színekben lesz láható a hétvégén. Scott McLauglin a Dex Imaging szponzorációja miatt piros-fehér színekben indul St. Pete-ben. Pagenaud enyhén raj, Australian Gold Chevyjéről szól a fél internet, Palou a klasszikus, kék NTT Data Ganassi dizájnra vált. Hármukat leszámítva más autójának színterve nem változik a hétvégére.

Egy kis időmérő: Taroltak az ifjú titánok: Herta-Harvey első rajtsor St. Pete-ben!

Kezdjük is az időmérő előtt érkező legfontosabb hírrel. A márciusban 40. évét betöltő Willie P. egy többéves szerződéshosszabbítást kötött a Kapitány csapatával, aminek pontos részletei egyelőre még nem ismertek, az ausztrál viszont legalább a 2023-as idényig marad a Penske versenyzője.

A kvalifikációra áttérve, az első Q1-es csoport nem okozott óriási meglepetéseket. Alex Rossi futotta meg a legjobb időt Herta és O’Ward előtt, míg Hunter-Reay, Sato, Rosenqvist, Daly, Jones és Johnson búcsúztak. Oké, Rosenqvist meg Hunter-Reay kiesése felborzolhat pár kedélyt, de ha hozzátesszük, hogy Dixon, Pagenaud és Bourdais voltak a maradék továbbjutók, sosem lehet minden tökéletes.
A második csoportban viszont azonnal kihullott egy nagy név: a hétvégén eddig végig szenvedő, éppen szerződést hosszabbító Power, aki korábban 9 (hangsúlyozzuk, kilenc!!!) alkalommal rajtolt az első helyről a pályán. Az ausztrál mellett Kellett, Chilton, a múlt hétvégén brillírozó Grosjean, örök pajtija Ericsson, valamint McLaughlin búcsúztak az időmérőtől. A csoportot amúgy Newgarden nyerte meg Rahal és Harvey előtt.

A Q2-ben már nagyobb tüzijáték volt, ahol 3-3 Penske és Andretti, 2 Ganassi, valamint Harvey, VeeKay, O’Ward, Bourdais és Rahal harcoltak meg a továbbjutásért.
Nagyot pedig ezúttal sem fordultak az erőviszonyok, hiszen a Herta-Newgarden-O’Ward trió végig sima továbbjutónak tűnt, a többször forgó Dixon pedig ki is esett, VeeKay, Rahal, csapattársa Palou, Rossi és Hinchcliffe mellett.

A Fast 6 között pedig ismét nem talált legyőzőre a Q2-t megnyerő Colton Herta, aki karriere ötödik IndyCar pole-ját szerezte meg, éppen csak megverve a végig brilliánsan teljesítő Jack Harvey-t.
A két ifjú titán mögül a Penske-s csapattársak, Newgarden és Pagenaud rajtolnak holnap, a Bourdais-O’Ward kettős elől.

Az első 12 helyezett a rajtrácson:
Herta-Harvey
Newgarden-Pagenaud
Bourdais-O’Ward
VeeKay-Dixon
Rahal-Palou
Rossi-Hinchcliffe

Herta uralta St. Petersburg utcáit egy nem körömlerágós, de alapvetően jó futamon!

Tisztázzuk is le rögtön a címet. Eléggé ellentétes véleményeket lehetett olvasni a tegnapi versenyről a sajtóban/rajongói oldalakon és a különböző portálokon. Az alaphangulat jó versenyről szól, de akadtak elégedetlenebb értékelések is. Én valahol a közön vagyok: talán egy picit izgalmasabb futamot vártam (a pályán rendezett tavalyi szezonzáró miatt is), de azt le kell szögezni, hogy még mindig egy utcai pályáról beszélünk, ahol mondjuk 2014-15-ben senkit sem lepett meg az első ötben záró 4 Penske autó, 1-1 Ganassi/Andretti dobogóssal.

Colton Herta kimaxolta a hétvégét- talán túlnőve korábbi, legnagyobb gyengeségén– mivel nem egyszer hangoztatta, hogy nincs oda a szűk utcai pályákért és van amit fejlődnie ebben a környezetben. Hibátlanul vezette végig a 100 kört, annak ellenére, hogy többször is komolyan megszorongatta a kétszeres bajnok Newgarden, de egyszer sem tudta hibába hajtani a fiatal Andretti versenyzőt. Józsi is lerótta tehát múlt heti hibáját, de sorozatban harmadik győzelme nem jött össze Floridában. Míg a dobogóra a sukármobilt terelgető Pagenaud fért még fel- a francia egy relatív sima futamot teljesített (azt leszámítva, hogy a rajtot követően Bourdais picit felöklelte, szerezve egy kis aranyat a Foyt Chevy orrára), amire már szüksége is volt, hiszen tavaly július óta nem tudott dobogóra állni. Honfitársa versenyét a koccanás kicsit kibillentette a jó kerékvágásból, bár azt élőben nem láhattuk, hogy miért esett vissza a 7-8. helyről a tizedikre az utolsó körökben Bourdais.
Az alternatív taktikát választó és igencsak sokáig forgalomfeltartót játszó Harvey-ról nem mondhatjuk, hogy csalódott lehet, hiszen bár lemaradt a dobogóról, abszolút a nagyokkal autózott a futam során és negyedik helyével megszerezte karrierének második legjobb IndyCar eredményét.

A mezőny maradék részéből pedig két pilótatípust érdemes még kiemelni. A Dixonokat és a Satokat . Bár a Jégember tavaly év elején mutatott dominanciája idén eddig elmaradt, célbaért ötödikként, harmadik a bajnokságban (2 pontra éllovas csapattársától) és tipikusan Dixonosan menetel egy újabb címesélyes szezon felé. Már Alabamában nyújtott teljesítménye után is kiemeltem, hogy Powerből is Dixon lett 2021-ben. Nem kapkod, stabilan rágja át magát a mezőnyön és a nap végére jó helyen zár. Az elrontott időmérője után folyamatosan lépdelt előre, előzött pár nagyon szépen a futam végén. Igaz, hogy az utolsó körökben beragadt Sato és Ericsson mögé, de rajtpozícoiójához képest 12 helyet javítva lett nyolcadik és pontegyenlőségben Dixonnal második az összetettben. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog kitartani nála ez a stabilitás idén.
Áttérve a kamikazes legénységre, a jó öreg Takuma ismét alakított, ezúttal Hinch versenyét hazavágva (bár mindketten ludasok voltak bőven), ennek ellenére nagyon jó futamon van túl a veterán japán, aki Powerhez hasonlaón a mezőny végéről rajtolt és végül egészen a hatodikg helyig menetelt előre. Közben csapattársának Rahalnak egy még jobb verseny nézett ki, ő azonban Rossival karöltve túlagresszívkedett egy csatát, hazavágva mindkettőjük versenyét. Az Andretti versenyző újabb betlizése (tegyük hozzá, hogy Hunter-Reay ismét a középmezőnyben autózott, Hinch versenye pedig a Satos eset előtt sem ígért rengetget) pedig egyre inkább abba az irányba sodorja a csapatot, hogy Herta legyen a vezérpilóta.

Szegény Johnson út és célkeresését már ki sem emelném, az újoncok közül pedig ezúttal McLaughlin volt a legjobb, a 11. helyen célbaérve. Grosjeant is megviccelte tegnap a szűk és megterhelő pálya, háromszor is falazva egy kör alatt a verseny végén. A csapat azonban nem engedte kiállni, hiszen minden környi tapasztalat számít a franciának, pláne mivel a texasi dupla és május végi Indy 500 miatt csak egyetlen versenye lesz a következő, szűk másfél hónapban.

A top tíz célbaérő: Herta-Newgarden-Pagenaud-Harvey-Dixon-Sato-Ericsson-VeeKay-Bourdais.

A bajnokság állása:
Palou 67 pont, Power és Dixon 65 pont, Herta 62, Pagenaud 54.

A hétvégén pedig ismét forduló, méghozzá két futammal, Texasban.

Címlapkép forrása: az IndyCar hivatalos média felületei

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.