“Elfújta a szél!” – avagy: így láttuk a Portugál Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év harmadik felvonása, avagy: így láttuk a Portugál Nagydíjat!

Gali: “A futam maga elképesztően unalmas volt. Voltak azonban szép megmozdulások megvillanások. Mick Schumacher előzésére szerintem a Haas pezsgőt is bontott, de nem panaszkodhattak az Alpine csapatánál dolgozók sem. Hamilton kitűnő futamot futott ismét, Pérez is jól teljesített, hiszen azért 54 kör a közepeseken, az 54 kör közepeseken. Mazepin hozta a formáját, Kimi pedig ezúttal nem a szabadedzés, hanem a verseny alkalmával aludt el az ülésében.”

– 4/10

– a nap legjobbja: Norris

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: A Haas előzött a pályán

Amennyire gyönyörűt rajtolt tavaly Kimi Räikkönen, most annyira volt figyelmetlen. A finn egyszerűen nekiment csapattársának az első kör végén, és így pályafutása 73. kiesését könyvelhette el magának.

O.Bence: “Unalmas hullámvasutazás Portugáliában! Sajnos az előzetes várakozások helyett nem sikerült túl eseményre dúsra az idény 3. futama. Az időmérő ismét egy kis Verstappen hibával végződött. Érdekes látni a holland versenyzőnél, hogy az év összes eddigi futamán elkövetett pár kisebb hibát ami nem látványos és végzetes, de mégis visszább vetik. A kiegyensúlyozott Mercedes ellenében azonban több mint 110%-os teljesítmény kell. Hamilton a gyengébb időmérő után kisvártatva megelőzte az ismét gyengélkedő Bottas-t. Perez ismét nagy lemaradásban volt, neki még időre lesz szüksége. A 3. erő ismét Mclaren volt, Norris ismét zseniálisan teljesített és Ricciardo is remek futamot teljesített a gyengébb kvalifikáció után. Leclerc szorosan érkezett a brit Mclarenes után, míg Sainz egy elrontott stratégiának köszönhetően pontot sem szerzett. Feltámadott az Alpine, kíváncsi leszek, hogy ez pünkösdi királyság volt e. Alonso ismét hatalmas kedvvel versenyzett. Aston Martin továbbra sem találja magát… Hihetetlenül visszaestek. Összességében továbbra is folytatódik a Mercedes Red Bull harc ám a Mercedes ismét lépés előnyben van. Találkozunk Spanyolországban.”

– 5/10

– a nap legjobbja: Alonso

– a nap lúzere: Räikkönen

– a hétvége pillanata: Futam első köreiben a Bottas-Verstappen-Hamilton harc

Daniel Ricciardo az erős szél áldozataként már a Q1-ben elvérzett a szombati időmérő edzésen. Az ausztrál ezzel szemben erős versenyt futott és a 9. helyen végzett, amivel így a McLaren maradt az egyetlen csapat idén, amely mindkét pilótájával pontszerző volt minden eddigi futamon.

Andris: ” Nagy kár, hogy nem folytatódott a szezon íve, nézhető, de messze nem jó futam volt a portugál. Láthatóan nagyon közel van egymáshoz a Merci és a Red Bull, elvileg jöhet az újabb nüansznyi RB-előny a következő nagydíjon… A középmezőnyben Ricciardo és Alonso zárkózását jó volt nézni, Sainz taktikájának elrontását és az Aston meg Vettel visszaesését nem. Norris még mindig nagyon ígéretes, Pérez pedig kompetensebb, mint Albon vagy Gasly voltak, de jó lenne már látni az összerázódást a csapattal.

– 4/10

– a nap legjobbja: Hamilton

– a nap lúzere: Räikkönen

– a nap legjobbja: Az oda-vissza csata az egyetlen pontért a verseny végén

Hiába szerezte meg George Russell a 11. rajthelyet, a fiatal brit vezethetetlennek titulálta versenykörülmények között az autót, miután a folyamatosan kavargó szélben és a turbulens levegőben csak bukta a pozíciókat. A brit végül csak a 16. helyen végzett.

Szilárd: “Nem érzem azt, hogy ez egy annyira borzalmas futam lett volna, mint ahogy annak azt eladják az emberek. Inkább van az az érzésem, hogy két olyan átlag feletti és jó futam után vagyunk, amit nehéz überezni. Nekem tetszett, nem volt annyira jó, de ennél azért bőven láttunk rosszabbat is. De elismerem, ha a 17. helyért látunk csatát a közvetítésben, ott már kezdőnek a bajok. Verstappen ma mindent megtett, de ezek az apró hibák… Eddig nem lehetett észrevenni, de most, hogy a VB cím a tét és van verseny az elején, ezek az apró kilengések amiket Verstappen bemutat (ha összeadódnak) komolyan fájhat majd az év végén. Szerintem Verstappen ma nyerhetett is volna, de egyszer hibázott egy kritikus pillanatban és onnan nem volt visszaút. Hamilton pedig annyi tapasztalattal rendelkezik már ilyen kiélezett bajnoki helyzetben, hogy ezt vérmesen ki is használta. Bottas pedig le lett ültetve a kispadra… megint. Perez “okés” volt, ahogy Norris és Leclerc is, habár a Ferrari ismét bebizonyította, hogy két autóra nem tudnak stratégiát kitalálni (RIP Sainz versenye). Alpine felvirágzás, Aston Martin mélybe hullás, Ricciardo felzárkózás és Gasly potya pont. Én úgy fogalmaznék, hogy ezt a versenyt elfújta a szél!”

– 6,5/10

– a nap legjobbja: Hamilton

– a nap lúzere: Maze(s)pin

– a hétvége pillanata: Vettel a Q3-ba jut

Verstappen ezen a nyerhetett is volna! Bár mindent is kisajtolt az autóból, de egy apró megingás és Hamilton “fel is falta”. Egy ereje teljében lévő Hamilton ellen a holland nem engedhet meg hibákat, ha ő szeretne az év végén világbajnokként pezsgőzni!

Gergely: Amennyiben nem lettek volna egészen szenzációs egyéni teljesítmények a futamon, akkor azt hiszem végig aludtuk volna a mai versenyt, mert nem lettünk elkényeztetve. Hamilton ma verhetetlen volt, a hétszeres bajnok ezen a vasárnapon bizony kitett magáért, egyetlen megingásán kívül uralta a pályát, és Verstappen hiába préselt ki talán 110%-nál is többet a Red Bullból, nem tudott a brittel mit kezdeni. A két McLaren és Alpine is remek volt, Norris hibátlanul lehozta ezt a mai versenyt, Ricciardo pedig jó taktikát alkalmazva tört előre. Jó volt látni Alonsót csatában, Ocon pedig valóban a fejlődés útjára lépett. A nap vesztesei viszont többen voltak: az Aston Martin, a Ferrari, Gerorge Russell, és Kimi számára többet is tartogathatott volna ez a futam. Külön kiemelném Nikita Mazepint, akinek jelenléte kezdhet kínossá válni Günther Steinerék számára, főleg miután Mick Schumacher állva hagyta most is.”

– 4/10

– a nap legjobbja: Hamilton

– a nap lúzere(i): Räikkönen/Mazepin

– a hétvége pillanata: Verstappen előzése Hamiltonnal szemben az SC újraindításnál

Vettel meglepetés Q3-as szereplése a futamon végül leszereplést eredményezett. A csapat valahogyan nem tudta működésre fogni az eleve tapadáshiánnyal küszködő autóját, de legalább láthattunk valami életjelet abból a Vettelből, akire jó szájízzel gondol vissza az ember.

Csaba: “Egy szóval a mai versenyről: Mehhh. A hétvége valahogy nem kényeztetett el minket izgalmas versenyekkel a különböző szériák top kategóriáiban- vagy eddig kaptunk túl sok ínyencséget? A Red Bull ma nem volt elég a feladathoz, Hamilton hibátlan versenyt futott (az SC utáni újraindításos pozíció vesztésen kívül), Verstappen pedig erőlködött, de ma csak arra volt ez elég, hogy Bottast megverje. És sajnos Pérez sem tudott eleget hozzátenni a Red Bull stratégiájához. A középmezőny csatájában Norris ma is hibátlan volt, míg az Alpine érdemel még dicséretet (na a két autót használni nem tudó Ferrari sem…). Igazából voltak jó csaták a középmezőnyben, meg a mezőny végén, de valahogy nem tudott kellően lekötni a mai verseny. Ami a jó öreg Kimi hibáját illeti, picit no komment volt.”

– 4,5/10

– a nap legjobbja: Hamilton

– a nap lúzere: Aston Martin

A hétvége pillanata Csaba szemszögéből 😂

Gergő: Sokkal laposabb volt ez a futam, mint vártam. Igazából amennyire jó volt tavaly a Portugál Nagydíj, ez legalább annyira volt unalmas. Hamilton teljesen megérdemelten győzött. Verstappen is ügyes volt, mindkét Mercedest megelőzte a pályán, de ezúttal ez kevés volt ahhoz is, hogy egyáltalán versenyben legyen a győzelemért. Három hétvége alatt ez az utolsó kanyaros pályaszélesítés volt a negyedik komolyabb vezetői hibája, ami értékes pontjaiba került – kíváncsi leszek, hogy a vb-címmel kapcsolatosan rá nehezedő nyomást mennyire tudja majd elviselni. A Track Limits ismét téma lesz (antihamiltonosok majd megint károghatnak), meg Mazepin is, nem igazán tudom jelzőkkel illetni a teljesítményét. Räikkönen ugyancsak elbénázta, és bár azonnal bocsánatot kért, nagyon nem vall rá egy ilyen amatőr hiba. Schumacher ellenben remekelt ma, és szintén a jók táborába sorolnám Alonsót, Pérezt és Giovinazzit is. Egy hét múlva folytatás egy olyan pályán, ami az előző években finoman szólva sem az izgalmas futamairól volt híres, remélhetőleg ezúttal ez másként lesz!”

– 4/10

– a nap legjobbja: Schumacher

– a nap lúzere: Mazepin

– a hétvége pillanata: Passz ⛔️

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
  2. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
  3. Portugál Nagydíj – 4,57/10

A szezon eddigi értékelése: 7,23/10

Senki nem érti hogyan csinálták, de az Alpine hirtelen a középmezőny végéről az elejébe került. Ocon és Alonso erőből és jó startégiával a 7. és 8. helyen végeztek, amivel jogosan bizakodhatnak a jövőre nézve.

Válogatás olvasói kommentekből

Gy. Csaba: “Nap lúzere (nem bántásképp): talán Mazepin és Perez, nehéz eldönteni. Nem érdemelték volna meg egyikük sem, hogy nap versenyzője legyen.

Nap legjobbja: Hamilton (bár nem kedvelem, de talán ő is lehetet volna a nap versenyzője vagy Norris).

A hétvége jelenete: Ahogy Schumacher előzi Latifit. Tudom, tudom a neve miatt meg minden, de a név nem elég ahhoz, hogy egy Williamst előzz egy ilyen autóval.

A verseny sajnos 10/4, pedig több izgalmat vártam.”

K. Richárd: “5.75/10 a futam.

Nap legjobbja: Hamilton/Ocon

Nap “lúzere”: Raikkonen

Ami egyedül megmaradt a hétvégéből, mint “jelenet”, az Max csalódottsága az időmérő után, amikor elküldte a kamerát. Nem is tudom, igazán pozitív emlékezetes esemény, nem is volt… Maximum, ha Hamilton két fontos előzését ideveszem, legalább volt némi csata az elején. Mick viszont jót ment, az Alpine meg szépen előrejött, sok pontot szereztek. Az Aston viszont nagyon gyenge volt, Norris meg továbbra is az év egyik legnagyobb pozitív meglepetése.”

Bár Perez végre olyan tempóra képes, amivel a Red Bull konstruktőriben a Mercedes bajszát tudja húzogatni, egyelőre az elmúlt futamokból egyszer sem tudtak a bikások helyzeti előnyt kovácsolni maguknak, ami sokak szerint csakis a mexikói hibája.

P. Imre: “A Ferrari szépen elrontotta Carlos Sainz versenyét. Simán bevállalhatták volna a két kiállásos taktikát a spanyolnak. A közepes keveréken csak szenvedett. Vagy a lágyról a keményre kellett volna váltani. Hamilton megérdemelte a győzelmet. Az Alpine kettős pontszerzésének örülhetett, valamint Ricciardo felzárkózásának a McLaren is.”

R. Tamás: “A nap lúzere (sajnos) Räikönnen (hogy ez a “bealvás” mi volt a részéről az jó kérdés). A nap legjobbja Hamilton, a szokásos “Tyres are gone” -on kívül visszahozta magát, kellően agresszív volt Verstappennel szemben. A hétvége jelente pedig megint csak Räikönnen hibája… Sajnos a verseny maga elég unalmas volt…10/5.”

H. Gergő: “Megérdemelt Hamilton győzelem, végig ott volt!! 👌🍾

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
képek: XPB Images, MakFormula1 – Formula-1 Image Story, Reddit
2021.05.04.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.