“Monaco InterCity” – avagy: így láttuk a Monacói Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év ötödik felvonása, avagy: így láttuk a Monacói Nagydíjat!

Csaba: “Nullának indult, aztán kettő lett belőle… Monacotól sosem várunk el sokat, de Bottas kieséséig annyira nem történt semmi, hogy komolyan elgondolkoztam a nullás értékelésen. Végül- többek pechjére- történt néhány esemény a futamon, de viccen kívül megfordult az agyamban, hogy a sprintfutamok pont működnének ezen a pályán: fő verseny nélkül. 😃 Ami a versenyt magát illeti, Leclerc pechje fájdalmas volt- a hazai pálya átka csak nem akarja elkerülni (legalább a Ferrari minimálisan kárpótlódott Sainz dobogójával), míg a Mercedes ma mindent megtett, hogy egy ócska eredménnyel zárják a napot. Valahogy a negatív meglepetésekre mindig felfigyel az ember: pl. Ricciardo pocsék napja, aki kört kapott Norristól, vagy Alonso vesszőfutása egész hétvégén, érdemes azonban kiemelni a pozitív dolgokat is, mint pl. Vettel meglepően jó versenyét, hiszen a német úgy lett ötödik, hogy idén eddig nem szerzett pontokat. Alapvetően az eredmény sokkal jobban néz ki, mint amit maga a verseny adott, hiszen meglett végre az Alfa Romeo első (nem elvett) pontja, Gasly is végre egy jó futamot zárt, tehát a Mercedeszen kívül mindenki az él és-középmezőnyből egy jó napon van túl legalább az egyik autójával. Ennél több pozitívumot sajna nem tudok kiemelni ebből az örökös vonatozásból”

-2/10

– a nap legjobbja: Vettel

– a nap lúzerei: Holtversenyben a Rendező 🎬 és a Mercedes

– a hétvége pillanata: A 750-es számok a jubiláló Williamseken

Sebastian Vettel egy szenzációsan jó versennyel végzett az 5. helyen, megszakítva ezzel második legrosszabb évkezdetének sorozatát! Ha ez még nem lenne elég, az Aston Martin dupla pontszerzésnek örülhetett és az összetettben is átvették az 5. helyet!

Szilárd: “Szegény Leclerc… Meg sem tudta mutatni mire lett volna jó igazából ma a Ferrari az élről indulva. Vagy ez volt talán az ára Olaszország Eurovíziós győzelmének? Lehet összeesküvés elméleteket gyártani, de senki nem lesz beljebb vele. Verstappen és a Red Bull kiválóan maximalizálta pontok szempontjából magának a Mercedes talán a hibrid éra óta legrosszabb hétvégéjét. Sainz mentette a menthetőt és első Ferraris dobogóját szedte össze, Norris pedig behozta a Gulf-McLarent a dobogó legalsó fokára. Az Aston Martin Vettellel ma varázsolt, és az Alfa Romeo is megszerezte első pontját Giovinazzi-val. Ja, és igen… a futam egy szar volt, főleg mert amikor éppen „akció” volt a pályán, hát akkor is a visszajátszást néztük. Remélem ezt a rendezőt nem Malajziából szalajtották, vagy ha igen akkor rúgják is ki azonnal…”

– 2/10

– a nap legjobbjai: Verstappen & Vettel

– a nap lúzere: A Rendező 🎬

– a hétvége pillanata: A halva született Leclerc pole

Míg Lando Norris szárnyalt és dobogón végzett, addig Daniel Ricciardo az egyik kedvenc pályáján csak a 12. helyen végzett, élete talán legnehezebb versenyén. Lesz min gondolkodnia és változtatnia az ausztrálnak Baku előtt!

Gergely: „Jó versenyt vártam, már csak a meglepetés-pole miatt is, azonban már a zöld lámpák kialvása előtt lényegében el is dőlt a verseny. A rajt utáni, könnyed vasárnap délutáni városi körözgetést nem nevezném versenynek, nagyon nem lehet elemezni semmit… Bottast még az ág is húzza, viszont a finn pechjéből két olyan pilóta profitált, akik idén már eddig is remek teljesítményt nyújtottak, és megérdemelten zsebelték be a díjakat. Norris remeklése Ricciardo számára különösen fájó lehet, aki ezúttal már kört is kapott a brittől… A bajnokság szoros, Hamilton a mai napon vélhetően letudta évi kötelezően egy pocsék versenyét, reméljük a folytatásban azért több izgalmat láthatunk majd, és nem csak az összetett számolgatása lesz a hétvége legizgalmasabb eseménye.”

– 1/10

– a nap legjobbja: Vettel

– a nap lúzere: Ricciardo

– a hétvége pillanata: Leclerc autója megadja magát a rajt előtt

Egy újabb be nem teljesedett álom! Az már az örök teóriák mezején marad, hogy mit tudott volna Charles Leclerc az élről rajtolva, de az biztos, hogy a lassú pályákon számolni kell majd a Ferrarival az idei évben!

Andris: ” Nagy sóhajtás… Tudjuk, hogy Monaco az ékkő, a verseny, ami nélkül (alapesetben) nincs szezon, de évek óta nem tudja azt hozni, amiért egykor jobban szerettük/szerették az idősebbek. Talán majd a 2022-es autókkal… Addig meg kellett elégednünk egy verseny előtti drámával, és néhány körrel, amikor egyáltalán történt valami. Ahogy a magyar közvetítésben elhangzott, mindenkinek megfelelt nagyjából, ahol volt, így maximum azt dicsérhetjük meg, hogy ezt szinte mindenki ügyesen tartani is tudta. Nagyon különös, hogy pont Hamilton nem, különösen érdekes, hogy ma (amolyan fordított napként) semmi nem játszott a kezére. Gyanakodtam, hogy esetleg ismét a Mercinél forgatott a Netflix, mert botrányos volt az is, ami Bottasszal történt. (NEM direkt, mielőtt rázendítene az okoskórus…) Reménykedjünk egy izgalmasabb Azerbajdzsánban, és egy folytatódó kiélezett világbajnoki harcban. “

-3/10

– a nap legjobbja: Vettel

– a nap lúzere: A Rendező 🎬

a hétvége pillanata: Leclerc pole pozíciója

A hibrid éra egyik, ha nem a legrosszabb hétvégéjén van túl a Mercedes! Bár Bottas vitte a haza becsületét, de az autóra rágyógyuló jobb első kerék úgy gondolta, hogy ez nem jár ki most számukra. Ezzel a Mercedes elbukta az egyéni és a konstruktőri vezetést is, de vajon Bakuban vissza tudják szerezni?

O.Bence: “A Monaco InterCity ismét eljött értünk! Sajnos már a rajt előtt eldőlt , hogy ez a futam nem lesz egy izgalmas délutáni program. Mivel a leggyorsabb autó indult az élről egész hamar eldőlt a futam sorsa, a Mercedes a biztonságos távolságtartás szellemében tartotta is azt Verstappen ellenében. Amitől féltünk bekövetkezett. Ez inkább egy állóháború volt, előzés és bármi nemű izgalom nélkül .  Az egyetlen izgalmas momentumot, a Vettel Gasly harcot is egy zseniális rendezői vágással is megszakítottak. Sajnos ezekkel a mai autókkal elég nehéz az előzés itt. Verstappen vezet a mai napon gyengélkedő Mercedesszel szemben, így egy csipetnyi izgalmat szolgáltatva a következő futamokra, míg a 3. helyért öldöklő harc folyik a Ferrari és McLaren között.Nem utolsó sorban emeljük ki Vettelt, aki zseniális teljesítményével az idei első pontjait szállította.”

– 2/10

– a nap legjobbja: Vettel

– a nap lúzerei: Ricciardo & Tsunoda

– a hétvége pillanata: Leclerc mennyből a pokolba szállása

Antonio Giovinazzi is egy remek hétvégén van túl! Stabilan Räikkönen előtt volt képes végezni, bejutott a Q3-ba és a versenyen ugyan csak egy pontot szerzett, de dicséretesnek mondható az olasz teljesítménye.

Gergő: „A boxkiállások által érintett néhány kört leszámítva fájdalmasan unalmas verseny volt, alig egy-két, említésre méltó pillanattal. A semleges nézők számára tökéletes végeredmény született, a világbajnokság szorosságát pedig jól mutatja, hogy hiába nyert többször Hamilton, mégis Verstappen vezet összetettben. Folytatódjon ez a tendencia, és boldog leszek, magáról a versenyről többet nem tudok mondani..”

– 2/10

– a nap legjobbja: Verstappen

– a nap lúzere: Ricciardo

– a hétvége pillanata: Vettel visszatérése a boxkiállását követően

Charlos Sainz első Ferraris dobogójának örülhetett Monaco utcáin! Bár ennél jóval többre lehetett volna képes a csapat, de még így is szemmel látható a fejlődés. Lépésről lépésre haladnak az olaszok, és reméljük mihamarabb az első helyekért küzdhetnek majd a többiekkel!

Gali: “Izgalmas unalom. Nagyjából ezzel tudnám röviden összefoglalni a Monacói Nagydíj történéseit. Az elején a kivárásra autózást láthattuk, utána pedig a kerékcseréket (már akinél). Szegény szerencsétlen Valtteri szárnysegédet még az ág is húzza, hiszen az 5. futam után simán lehet, hogy már most eldőlt a sorsa a címért folytatott küzdelemben. Vettel és Pérez is végre mutatott valamit, hogy végtére miért is kerültek ahhoz a csapathoz, ahová szerződtették, Sainznak pedig mindösszesen 5 futam kellett első Ferraris dobogójához. Kár azért, hogy a pole pozícióból végül nem indulhatott el Leclerc, megnéztem volna hogyan teljesít az élen.”

– 2/10

– a nap legjobbja: Vettel

– a nap lúzere: Mercedes

– a hétvége pillanata: Nem látjuk a nap előzését, mert a rendező valószínűleg fogyasztott valamit a Rascasse-ban

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
  2. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
  3. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
  4. Portugál Nagydíj – 4,70/10
  5. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

A szezon eddigi értékelése: 5,84/10

Válogatás olvasói kommentekből

P. László István: “Futam: 10/4

Verseny legjobbja(i): Vettel, Perez

Nap Lúzere(i): Nehéz kérdés. Lehetne a Ferrari Leclerc miatt. De az a kockázat vállalható volt szerintem. Lehetne a Mercedes, mert nem nagyon találták saját magukat egész hétvégén. Bottas-t kicsit sajnálom. Nálam nap lúzere most nem volt.

Hétvége pillanata: Senki nem esett ki vezetői hiba miatt a versenyen. Ritka ilyet látni ezen a pályán.”

D. Daniel: “Nem igazán lehet erre mit mondani.”

T. Péter: “A legjobb Mick volt. Kb. az egyetlen pályán előzés volt az övé. Sokat elmond a pályáról. A nap vesztese a kicseszett tv rendező, hogy két szorosabb helyzetet is elbaltázott visszajátszással.”

Finoman szólva is pocsék volt a Monacoi Nagydíj rendezői munkája. A rajtot leszámítva nem volt olyan esemény amit jól tudtak volna mutatni a pályán, plusz a grafikai elemekkel is bajok voltak a futam során. Lehet maláj volt az illető?

K. Richárd: “A futam maga 2,5/10. Lényegében nem történt semmi, előzéseket nem láttunk, autótörés sem volt, az SC így elmaradt. Amiért emlékezetes hétvége marad, az maximum a Mercedes blamája, és hogy Verstappen életében először, a 2021-es monacói futamot követően vezette a vb-t. A verseny legjobbjai, Norris, Vettel és Sainz voltak. Persze Verstappen is, de Leclerc autójának meghibásodása miatt, és a Merci blamája végett, nem volt rá veszélyes pilóta a futamon, így viszonylag könnyen meg tudta nyerni a nagydíjat.”

K. Levente: “10/3, de csak azért mert Norris meg Sainz dobogós lett. A nap legjobbjának Vettelt mondanám, balféknek meg a Ferrarit és azt a balfasz operatőrt, aki elváltotta a képet, amikor némi csata lett volna.”

G. Tibor: “0 , nem volt verseny… 😏

M. József: “1974-től követem a F1-et. Minden közvetítést, műsort ami kapcsolatos volt ezzel a sporttal megnéztem. Ez volt az első amin elaludtam.”

H. Dávid: “A verseny lúzere én voltam, hogy ezt végigszenvedtem.”

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
címlapkép: XPB Images, a többi kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
2021.05.24.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.