Nürburgring 24h előzetes

A hétvégén újabb klasszikus eseményre kerül sor: jön a 49. nürburgringi 24 órás verseny a legendás Nordschleifén!

Általános információk

A koronavírus járványhelyzet miatt a versenyt annak története során először tavaly el kellett halasztani, idén azonban a “Zöld Pokol”-nak nevezett pályán jelentősebb csúszás nélkül sor kerülhet a megmérettetésre. Maga a verseny egy önálló esemény, azaz nem része egyetlen bajnokságnak sem (ellentétben például Le Mans-nal, amely ugye a WEC egyik állomása), betétfutamok viszont lesznek, nevezetesen az FIA Túraautó-világkupa, az ADAC Német Formula-4, a Nürburgring Circuit Challenge, a Tourenwagen Legenden és a 24H Classic.

A nürburgringi 24 órás verseny történelme 1970-ig nyúlik vissza, a gyakran 200 autót is megközelítő nevezési listához pedig a profik mellett szép számmal járulnak hozzá amatőr versenyzők is. A legtöbbször Timo Bernhard, Pedro Lamy és Marcel Tiemann diadalmaskodtak, mindannyian öt győzelmet számlálnak, de szép számmal akadnak négyszeres és háromszoros győztesek is. Tavaly a Nicky Catsburg – Alexander Sims – Nick Yelloly trió nyert, akik a ROWE Racing csapat BMW-jével 85 kört tettek meg. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a verseny az éjszaka csaknem tíz órán keresztül állt, az előzetesen legnagyobb esélyesnek kikiáltott Porsche pedig a le mans-i 24 órás után kirobbant járványhullám miatt erősen korlátozott személyzettel utazott a Nürburgringre.

[fotó: Andrew Hall / Daily Sportscar]

A rekord egyébként 159 kör (4035,1 km), melyet 2014-ben állított fel a Christopher Haase – Christian Mamerow – René Rast – Markus Winkelhock felállás, Audival. A legrövidebb versenyre 1992-ben került sor, amikor az éjszaka során a pályára telepedő köd és a rendkívül heves eső miatt órákra félbeszakították a körözést, a győztes autó (Johnny Cecotto – Christian Danner – Jean-Michel Martin – Marc Duez) végül 76 körig jutott.

Nevezési lista

A versenyen a hagyományoknak megfelelően számos kategória versenyautói képviseltetik magukat. A csúcsot a GT3 jelenti Audikkal, Ferrarikkal, Mercedesekkel, Porschékkal, Lamborghinikkel, BMW-kkel. Ezen kívül láthatunk majd:

  • a szériaautókra a leginkább hasonlító túraautókat,
  • kupás Porsche Caymanokat, BMW M240i-ket és KTM XBOW-kat,
  • TCR kategóriás túraautókat,
  • illetve a tavalyi év egyik fő újdonságát, az “AT” kategóriát, amely az alternatív hajtású autókat jelenti.

A pandémia miatt az ideiglenes nevezési lista idén is szűkebb lett a megszokottnál: összesen 123 autót láthatunk majd, ebből 36 lesz GT3-as. Pilóták terén viszont normalizálódni látszik a helyzet, gyakorlatilag a világelitbe tartozó versenyzők utaznak el a Nordschleiféra. Nincs tehát az, mint tavaly, amikor több csapat hirdetni volt kénytelen a versenyüléseit, hogy legalább találjanak pilótákat (12-15 ezer euróért konkrétan GT4-es Porschékba lehetett helyet “vásárolni”). Összehasonlításképp: a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 149 autó nevezett, ebből 3 már a rajtig sem jutott el, 101 ért célba, 44 kiesett, egyet pedig utólag kizártak, méghozzá a pályán eredetileg dobogós helyet szerző Porschét.

Egy autón kettő, három, vagy négy pilóta osztozhat az 1440 perc folyamán. A szabályok szerint egy sofőr egyhuzamban, megszakítás nélkül legfeljebb 150 percet vezethet, két etap között pedig legalább 120 perc pihenőidőt biztosítani kell. A szabályok lehetővé teszik azt is, hogy egy pilóta két autóban is szerepet vállaljon a fentebb részletezett kötöttségek megtartásával.

[fotó: Andrew Hall / Daily Sportscar]

A GT3-as autók között az egyes márkák gyári támogatású csapatai mellett találunk olyan istállókat, mint a Phoenix Racing, a Car Collection Motorsport, a Manthey Racing, a Walkenhorst Motorsport, a GetSpeed Perormance, a Frikadelli Racing, a KCMG, a Falken Motorsports, vagy a ROWE Racing, amelyek mind jól csengő nevek a sportautózásban. Pilótákat most nem kezdek sorolni, mert napestig írhatnám a világsztárokat – egyszerűbb, ha rápillantasz a nevezési listára.

A TCR-kategóriát egy Hyundai Elantra (Manuel Lauck, Moritz Östreich, Marc Basseng, és egy még nem bejelentett negyedik pilóta), egy Hyundai i30 N (Luca Engstler, Hendrik Still, Jean-Karl Vernay, és egy még nem bejelentett negyedik pilóta), egy Honda Civic (Dominik Fugel, Tiago Monteiro, Nestor Girolami, Cedrik Totz), egy Audi RS3 LMS (Tom Coronel, Nicolas Baert, és két, még nem bejelentett pilóta), valamint egy régi (Mikel Azcona, Joachim Nett, Jürgen Nett, Michael Paatz) és egy új (Hermann Bock, Max Partl, és két, még nem bejelentett pilóta) Cupra León képviselik.Az egyik nagy érdekesség a Scuderia Cameron Glickenhaus SCG004c kódjelű prototípusa lesz, amely 704-es rajtszámmal indul Richard Westbrook, Thomas Mutsch, Franck Mailleux és Felpe Laser kezei alatt.

Az eseményeket élőben lehet követni a Nürburgring hivatalos YouTube-csatornáján.

címlapfotó: Frozenspeed
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email