🇩🇪 24hNBR: Porsche diadal minden idők legrövidebb nürburgringi 24 órás versenyén!

Ahogyan a címsorban is olvasható, minden idők legrövidebb nürburgringi 24 órás versenyét rendezték meg idén, a pályára zúduló csapadék és a kedvezőtlen látási viszonyok miatt a győztes egység ugyanis mindössze 59 kört tudott megtenni.

A pole-pozícióból a Yelloly – Catsburg – Edwards – Eng összeállítású 1-es BMW rajtolhatott, a futam első hat órájában viszont a főszerepet nem ők, hanem az időjárás és a stratégia játszotta. Rögtön az első órában már alaposan megkavarodott a sorrend, amikor az élmenők többségének vizes gumikért kellett a boxba hajtaniuk, illetve többen a gumifalba is beleálltak. A káoszból leginkább a 911-es Manthey Porsche profitált, Kevin Estre ugyanis tíz helyet előrejőve átvette a vezetést. Kevésbé volt szerencsés a Lamborghini: Marco Mapellinek vissza kellett térnie a boxba javítani, miután ütközött egy másik autóval, de nála is szerencsétlenebbül járt a Konrad Motorsport autója, amely összeszedett egy sérülést bal hátul, így korán kiszállt a győzelemért folytatott harcból.

A harmadik óra elején – már erősen száradó pályán – a 4-es HRT Mercedes vette át a vezetést, miután Luca Stolz szép manőverrel utasította maga mögé Estre-t. Az élmezőnyből a tavalyi győztes ROWE Racing váltott vissza elsőként slick gumikra, ennek köszönhetően pedig a harmadik óra végén rövid időre a vezetést is átvették, később azonban visszaestek, amikor John Edwardsnak újra a boxba kellett hajtania. Többen még rosszabbul jártak: Dries Vanthoor a Kallenhard előtti balosban törte össze Audija hátulját, a Frikadelli Porsche pedig kormánymű hiba miatt parkolt a garázsba.

[fotó: Frozenspeed]

A negyedik óra végére a csapadéknak már nyoma sem volt az Eifel-hegységben, helyette a köd kezdett leszállni a pályára, ami miatt a hatodik óra végén bemutatták a piros zászlót. Adam Christodolou a megszakításkor mintegy 40 másodperccel vezetett a mögötte haladó Schubert BMW előtt, a Manthey Porsche pedig a boxkiállások alatt harmadiknak esett vissza. Ezen időszak legnagyobb búcsúzója a Glickenhaus volt, Richard Westbrook ismeretlen eredetű műszaki hiba miatt pördült ki az első kanyarban.

22:30-kor aztán megérkezett a hír a versenyirányítástól, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt reggel 7 előtt biztosan nem lesz újraindítás, a legközelebbi update 6 órakor várható. Emlékezzünk: tavaly a szakadó eső miatt az éjszaka több mint tíz órán át állt a verseny, egy jó nyolc órás megszakítás pedig itt is megvalósulóban volt. A futam végül többszöri halasztást és közel 14 óra várakozást követően másnap 11:40-kor rajtolhatott újra.

Az újraindításnál a Schubert BMW hátraesett, cserébe a bajorok egy másik autója, a ROWE Racing 1-es gépe (Catsburg/Edwards/Eng/Yelloly) ragadta magához a kezdeményezést. Eng nyomában eleinte ott loholt Maro Engel, a Haupt Racing versenye azonban mintegy fél órán belül véget ért, amikor a német pilóta a Tiergartennél a betonfalnak csapódott, majd még egy alacsonyabb kategóriás Opel Manta is belerohant. A baleset kiváltó oka mindeddig tisztázatlan.

[fotó: Frozenspeed]

Ekkor Eng egyedül maradt az élen, hamarosan azonban őt is utolérte a végzet. Ennek egy különös szabályértelmezési malőr állt a hátterében, az autó piros zászló előtti utolsó boxkiállását ugyanis nem vették figyelembe, ami miatt az újraindítást követő első boxlátogatásakor hosszú időt volt kénytelen várakozni. Eng ekkor alaposan hátraesett, majd nem sokkal ezután a ROWE technikai hibára hivatkozva vissza is vonta autóját a versenyből.

Ekkor a ROWE másik autója, a 98-as (S. van der Linde/de Phillippi/Tomczyk/Wittmann) került az élre egy nagyon rövid, mindössze hatkörös etapnak köszönhetően, viszont ez egyúttal azt jelentette, hogy az utolsó szervizelést a Manthey Porsche két körrel később hajthatta végre. Ez pedig elég volt Kevin Estre-nek ahhoz, hogy jó tempót autózva az élre kerüljön (ráadásul a Manthey Racing boxkiállása is közel egy perccel gyorsabb volt, mint a ROWE-é), előnyét pedig a célig simán beosztotta. Estre és váltótársai, Michael Christensen és Matteo Cairoli mindössze 59 kört tettek meg a 24 óra alatt, ezzel az idei lett minden idők legrövidebb nürburgringi 24 órás versenye. A trióhoz az előzetes tervek szerint egyébként még Lars Kern is csatlakozott volna, a német pilóta azonban betegség miatt nem volt bevethető.

[fotó: ADAC]

A 3. helyért egy egészen szenzációs, öt autós csata bontakozott ki, melyből végül az utolsó 10 percben a 7-es GetSpeed Performance Mercedes (Götz/Juncadella/Marciello) került ki győztesen, így ők állhattak fel a dobogó legalsó fokára, a negyedik pedig a 44-es Falken Motorsports Porsche (Bachler/S.Müller/Picariello/Ragginger) lett.

A TCR-kategória értékelését a 830-as rajtszámú Hyundai Elantra nyerte, a volánja mögött Marc Bassenggel, Manuel Lauckkal és Moritz Östreichhel.

címlapkép: Frozenspeed
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email