“Újratervezés…⌛” – avagy: így láttuk az Azerbajdzsáni Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év hatodik felvonása, avagy: így láttuk az Azerbajdzsáni Nagydíjat!

Csaba: “Jó hely ez a versenyirányítás, csak sok a köcsög! Mint tudjuk, az FIA (más, nagy francia szervezetekhez hasonlóan) sosem hoz megkérdőjelezhető döntéseket, mindig átlátható, jól irányítja és szervezi a sorozat… ja nem. Ez a bakui hétvége pedig a szokásosnál is nagyobb blama volt, a ma reggeli, F2-es verseny teljesen összevissza és követhetetlen versenybírói döntéseitől kezdődően egészen az F1-es piros zászlóig. Avagy amikor a középcsapat versenyzőjével történik valami (Stroll ugye), az fenét sem érdekel, de amikor egy nagy csapatéval… Lehet jobb, ha nem is megyek ebbe bele, de abban egyet érthetünk, hogy hasonló hétvégék után Michael Masi is ugyan úgy féltheti az ülését, mint az egész hétvégén elképesztő, hibátlan és lenyűgöző tempót diktáló Bottas 😃 😃 😃 A finnek az utóbbi években voltak már nagyon fura hétvégéi és gyenge teljesítményei, a mai azonban minden kiritkán aluli volt. Amikor erőből előz meg mindkét Alfa, akkor azt hiszem itt az ideje csomagolni. A sors amúgy döntetlen akart ma látni- Verstappen pechje után ugye Hamilton nem létező féktávot talált magának, nagyjából ecsetelve a csapat hétvégi formáját. Azért azt jegyezzük meg, hogy kvalin ismét ki tudott Hamilton húzni valami váratlant a kalapból. A két bajnokesélyes betlizése után az égbe ment a “kitaszítottak és bukottak” triója. A végig zseniálisan versenyző Pérez, az ismét bravúros Vettel és a hétvége igazi sötét lova, Gasly. Ilyen dobogókat mindig öröm látni!!! Másokra is kitérve, a Ferrari ma sajnos egyszerűen kevés volt, hiába az újabb mesteri időmérő. Sainz saját maga dobta el versenyét, Leclerc számára pedig akár egy dobogót is hozhatott volna a váratlan végjáték, Gasly azonban nagyon megdolgoztatta a -pénzéért a monacoit, megtartva a dobogót. Pozitív meglepetés volt ma délután Alonso és Tsunoda is, míg picit negatív a McLaren, akiknek jó eredményét ugyancsak a váratlan végjáték adta.”

– 1 – 49. Kör: 4,5/10

– 50-51. Kör: 10/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel

– a nap lúzere: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: A váratlan piros zászló🚩

Manapság divat szapulni Valtteri Bottast, de csapattársához nyújtott teljesítményéhez mérten, miután nincs egy mezőnyverő autó alatta, egyre inkább kitűnnek a hibái, ami miatt feltételezhető hogy rezegni fog alatta a léc idén.

Gergely: “Dráma, botrány, gyenge középszer. Nagyjából ezzel a három szóval lehetne jellemezni a bakui futamot. Dráma, mert az élen álló, csont nélkül a győzelem felé haladó Verstappen kiesett, az utolsó utáni esélyét megkapó Hamilton pedig saját hibájának köszönhetően bukta el a biztos 25 (+1) pontot. Botrány, mert amit a versenyirányítás művelt, arra nincsenek szavak. Stroll baleseténél azonnal le kellett volna állítani a futamot, a pálya egyik legveszélyesebb pontján heverő törmelékek, és maga a versenyautó is potenciálisan óriási veszélyt jelentett a többiekre…Verstappen balesete után pedig nem hinném, hogy újra kellett volna indítani a futamot, de még az SC beküldése is késve történt. Gyenge középszer, mert a futam első 40 köre minimális izgalmakat hozott, az egyedüli említésre méltó esemény a Red Bullok élre törése volt – az is a boxban. Akik mindebből jól jöttek ki, azok viszont minden elismerést megérdemelnek: Perez azt hiszem a mai nappal megváltotta a helyét jövőre is, Vettel szenzációs második helyezése önmagáért beszél, Gasly pedig korunk Jenson Buttonja lehet, aki a káoszt mindig a maga javára fordítja. Lando Norris és Fernando Alonso is nagyot mentett, Räikkönen is pontot szerzett, ugyanakkor csalódás volt a Ferrari, és nemkülönben Valtteri Bottas, aki ezzel a teljesítményével lassan a mezőnyből is kiírja magát, nem csak a Mercedestől.”

– 1 – 49. Kör: 3/10

– 50-51. Kör: 10/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel

– a nap lúzere: 🇩🇪 Mercedes

– a hétvége pillanata: Vettel a dobogón 🏆

Már-már mi is lemondtunk Sebastian Vettelről, de a német két szenzációs futamon van túl, amivel jelezte a világnak, hogy nekimég dolga van az F1-ben! Az Aston Martin ismét “sötét ló” lesz a bajnokságban, ha így folytatják.

Gergő: “Az utolsó körös drámákon kívül ez a hétvége számomra a versenyirányító részleg ténykedéséről marad emlékezetes, ami valami irtózatosan pocsék munkát végzett. Megkérdőjelezhető döntések tömkelege, fölösleges és elmaradt büntetések, a konzisztencia teljes hiánya. Folytatva a negatívumokat, nem tudok szó nélkül elmenni Bottas teljesítménye mellett. Amit a finn mutatott ezen a futamon, arra nem igazán találok jelzőket. És a legrosszabb az egészben, hogy fogja a helyet Russell előtt, aki meg abban a Williamsben sínylődik harmadik éve, amit már a Haas is megelőzött a konstruktőri pontversenyben. Röhej! Verstappen ellenben szenzációs teljesítményt nyújtott ismét. Nincsenek szavak arra a pechre, ami most érte, de legalább baja nem esett. Amit viszont lehetett, azt visszakapta a sorstól Hamilton elfékezése által (apropó: a magukat szurkolóknak nevező, gyalázkodó kommentelők kárörvendése több mint szánalmas), Pérez pedig ha ezt a teljesítményét fenn tudja tartani egész évben, akkor tényleg komolyan számolni kell a Red Bullal vb-fronton. Remekelt Vettel, Gasly, Alonso és Tsunoda is, valamint a két Alfa, akik asszem’ erőből nyomták le Bottast. Összességében a futam végkifejlete abszolút pozitív (drámák, meglepetésgyőzelem, meglepetésdobogó, szoros maradt a vb), csak kár, hogy a táv 90 százaléka dögunalom volt. – 5/10 – a nap legjobbja: Vettel (nehéz döntés volt, legalább öt pilótát tudtam volna mondani) – a nap balfékje: egyértelműen Bottas – a hétvége pillanata: Hamilton elfékezése a restartnál”

– Futam: 5/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel (de legalább öt másik pilótát tudtam volna mondani)

– a nap lúzere: 🇫🇮 Bottas (egyértelműen)

– a hétvége pillanata: Hamilton elfékezése a restartnál ⚠️

Charles Leclerc ismét első rajtkockának örvendhetett, azonban a Ferrari még nem áll készen versenytempóban arra, hogy a győzelemért menyjenek. Mindenesetre az utcai jellegűpályákon számottevő előrelépés mutatkozik részükről.

Andris: “Azon kevesek közé tartozom, akik már akkor élvezték a versenyt, mielőtt a nagy események történtek volna – bár azok nélkül valószínűleg nem nagyon maradna meg az emlékezetemben. Voltak jó taktikák, erős egyéni teljesítmények, bátor momentumok – na, és persze a káosz. Naná, h kellenek sprintfutamok a Forma 1-be, ha nem is feltétlenül két körösek 😛 Öregként mindig ezzel jövök, de nekem igazán hiányzott a régi szép idő, amikor egész meglepő személyek is el tudnak csípni egy-egy dobogót, urambocsá futamgyőzelmet is. Mondjuk az sem ma volt utoljára, hogy a két legnagyobb esélyes nullázzon – a nagyobb név ráadásul önmagát. De ettől szép szerintem most a Forma-1. Bottast már-már sajnálom, sajnos itt már tényleg semmi keresnivalója, azt nem tudom, egy középcsapatban lehet-e még egy amolyan Massa féle másod-tiszavirágzása. És finoman, de Ricciardóért is kezdek aggódni. Vettel előtt meg le a kalappal, hiányzott már, bevallom 🙂

– 1 – 49. Kör: 5/10

– 50-51. Kör: 9/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel

– a nap lúzere: A versenyigazgatóság

– a hétvége pillanata: Hamilton megdicséri Pérez (autójának) farát 🍑

“Mexikói feneke” győzelmet hozott Perez számára, ami a hatos szám jegyében telt! Perez ugyanis hatodik Red Bull-os versenyén, Június 6-án nyert futamot, napra pontosan hat hónappal az első győzelmét követően!

Gali: “Well done Baku! Nagyjából ennyivel tudnám jellemezni az elmúlt hétvégét. Négy időmérős töréssel indulván, a futamon két defekttel színesítve, és egy boldog dobogóval fűszerezvén. Őszintén sajnálom mind Verstappent, mind pedig Strollt, hiszen önhibán kívül nullázni egy futamot sosem jó, főleg ha harcban vagy a világbajnoki címért. Vettel dobogójának kifejezetten örültem, megérdemelte.”

– 1 – 49. Kör: 3/10

– 50-51. Kör: 8/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel & 🇲🇽 Perez

– a nap lúzere: Latifi versenymérnöke 🎙️

– a hétvége pillanata: Bottas még úgy is Hamilton előtt végzett a futamon, hogy egy másodpercig nem volt hetediknél jobb helyezett 🤷‍♂️

Pierre Gasly minden évben tudott dobogós helyet szerezni, azt követően, hogy a Red Bull lecserélte őt!érdekes lesz nézni, hogy hova jut majd a francia a karrierje során, mert ha az “Anyacsapat” nem tart rá igényt, akkor más munkáltató után fog kacsingatni.

O.Bence: “Gumidráma és újratervezés Baku utcáin! Nagy várakozásokkal indultunk neki a futamnak, hiszen mikor a Mercedes-en látjuk azt hogy nincs jó tempója akkor az mindig mozgalmas futamot eredményez. Emellett kíváncsian vártuk, hogy a német csapat beváltja e az óvásra tett ígéretet. A futamot Leclerc kezdte élről, itt ki kell emelni a Ferrari zseniális taktikáját, ami kihasználta a Mercedes szélárnyékát szombaton. Viszont Ferrari nem tudta átmenteni a tempót vasárnapra, mindkét autójuk nagyon visszaesett. Viszont a Red Bull villogott. Mind Verstappen mind Perez a mezőny felé nőttek és Hamilton csak bottal ütötte nyomukat. Lassan csörgedezett a futam, az Aston Martin-ok szépen felegerészték magukat erős pontszerző helyre, ami után jött Stroll durrdefektje és elindította a dominót, amelyek után Verstappen is defektet kapott. Itt ismét elővehetjük a Pirellit hosszú évek után. Ezek után Hamilton meg is nyugodhatott volna egy 2. hellyel, de hibázott és búcsút is intett pontjain. Perez kiegyensúlyozott teljesítményévél ismét révbe ért. Vettel fantasztikus 2. és Gasly nagyszerű 3. helyéről nem is beszélve. Boldog dobogót láthattunk. Találkozunk a naptár legunalmasabb pályáján, Paul Ricard-on!”

– Futam: 8/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel

– a nap lúzere: 🇫🇮 Bottas

– a nap lúzere: A fekete Mercedes elmegy a Rottenbiller utcába ↩️

Egy kihagyott lehetőség, vagy elképesztő mázli? A bajnokságba nem szólt bele Azerbajdzsán, hanem inkább igazságot szolgáltatott azoknak, akik “elvesztettek valamit” az elmúlt évek alatt. Kell-e aggódnia a Pirellinek ezek után?

Szilárd: “Az egyik legnehezebb és talán legfájóbb dolog bármelyik sportágban szerintem az, hogy elfogadd a vereséget és a hibákból tanulna válj jobb sportemberré. De amikor egy rajtad kívül álló dolog miatt esel ki úgy, hogy semmi hibát nem vétettél, hát az lehet az igazán idegőrlő dolog. Max Verstappen idegeit idén igazán próbára teszik, pedig még csak hat futam ment le a 23-ból. Mindenesetre örülök, hogy nem szólt bele nagyban ez a futam a bajnokság állásába, hanem megmaradt a „Status Quo” Hamilton és Verstappen között. Nem akarnám azt látni, hogy buta hibák és külső hatások miatt bukja el az egyik a másik ellen a bajnoki címet, hanem igazi test-test ellenimeccs legyen! Az „első futam” kifejezetten eseménytelen volt, és ez így is maradt egészen Stroll majd Verstappen defektjéig. Ekkor két dologra jöttem rá. Az egyik, amit Csaba mondott, hogy egy kis csapatot szarba sem vesznek, míg a nagy csapatoknál mindenki fejhullásokat akar látni, ha valami rossz dolog történik. A másik pedig, hogy a versenyirányítás és maga a felügyelői testület alkalmatlan a pozíciójára. Erről hamarosan >>ITT<< olvashattok bővebben. A „második futam” annyira intenzív volt, hogy legalább 5x visszanéztem, csak hogy minden eseményt el tudjak kapni. Lehet mégsem lesz rossz az a sprintfutam Silverstonban?  Felcsigázta az agyamat rendesen, az tuti. Perez 5 futamot kért, hát a hatodikra összerakta, Vettel visszatért, Gasly hadvezérlett, Leclerc mindent megtett, de a Ferrariban ennyi volt, míg Norris szerintem mentette a menthetőt. Alonso meglepi hatodik, Tsunoda feltámadós hetedik, Saniz és Ricciardo szürke futam és Räikkönen pontocska. Kérünk ilyen eredményeket még, köszönjük F1!”

– 1 – 49. Kör: 3,5/10

– 50-51. Kör: 10/10

– a nap legjobbja: 🇩🇪 Vettel & 🇲🇽 Perez

– a nap lúzere: A versenyigazgatóság

– a hétvége pillanata: Verstappen az élről a falba 💥

A versenyigazgató, Michael Masi közel sem volt a helyzet magaslatán a futam során. Csak dupla sárgát lengetni mikor a pálya leggyorsabb része tele van törmelékkel? Két hasonló eset de az egyik csak SC a másik meg piros zászló? Felmerül a kérdés, hogy alkalmasok-e a posztjaira Charlie Whiting utódai?

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
  2. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
  3. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
  4. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
  5. Portugál Nagydíj – 4,70/10
  6. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

A szezon eddigi értékelése: 5,97/10

Válogatás olvasói kommentekből

N. Berta: “Nap legjobbja Vettel, nagyot ment. Lúzer Hamilton, gondolom ezt nem kell magyarázni, ez tőle nagyon szokatlan hiba volt. Dobogót Perez érdemelte meg legjobban. 10/10”

L. János: “Nap legjobbja Vettel. Lúzer nálam kettős egész futamot tekintve Bottas, az újra indításnál pedig Hamilton. Dobogót egyértelműen Perez érdemelte meg legjobban. A futamra 10 pont mind a két részére.”

B. Milán: “A futam eszméletlenül jó volt, nem akarom elkiabálni, de a nehéz kezdés után végre kezdem azt érezni, hogy Seb lassan de biztosan visszatalál oda ahová való. A képességeihez kétség sem fér, az autó működik. A nap legjobbja egyértelműen ő, legrosszabbjának talán Bottast mondanám most. 10/10”

P. László István: “Verseny legjobbja: Vettel kérdés nélkül.

Nap lúzere: Hamilton, egy látványos hiba elég volt hozzá. Bár Bottas szenvedése is elég látványos volt.

Melyik dobogós érdemelte meg legjobban: Perez.

Futam a piros zászlóig: 10/6 Piros zászló után 10/9,5

Nem volt rossz futam. Főleg az első defekt után. Persze sajnálom Stroll-t jó futam volt. Ahogy Verstappennek is.De azért remélem nem változtatnak a gumi összetételén. Nem lenne baj ha még egy faktor benne lenne az amúgy se unalmas vb harcban.”

Fernando Alonso csendes futamon van túl, de így is képes volt a ravaszságát kihasználva behozni az Alpine-t a hatodik helyre. Lassan, de biztosan beindul a szekér a franciák háza táján is!

D. Tamás László: “Pirelli nélkül nagyon unalmas lett volna. Az olasz gumigyártó elhozta a várva várt showt, csak nem úgy ahogy mindenki várta. A bajnokság szempontjából remek futam volt, illetve jó volt megint drámákat látni.A nap legjobbja szerintem nem kérdés, hogy Vettel, de tiszteletlenség lenne elmenni Gasly, Perez, Tsunoda teljesítménye mellett. A nap lúzere lehetne Hamilton, de basszus…a győzelemért ment és nem elégedett meg a biztonságos második hellyel, mint annó egy másik Mercedes versenyző. Ez szerintem inkább tökös, még ha nem is jött ki jól. A nap legrosszabbjának Bottast mondanám, aki érthetetlenül lépkedett hátrafele!

Futam piros zászló előtt: 8/10 (Verstappen balesetével és drámával)

Futam piros zászló után: 9/10

Szerintem két dolgot megtudtunk: ‘Hamilton és a Mercedes nem egy tökéletes gép ami csak Monacóban nem működött’ és hogy ‘Hamilton minden versenyt meg akar nyerni’.”

T. Ádám: “8/10… fordulatos egy futam volt 🙂 Leclerc kapjon pár plusz lóerőt a Ferrariba… legjobb: Vettel, balfék: Hamilton (no meg persze állandó jelöltként Bottas 🤣🤣

G. Péter: “Nap legjobbja: Red Bull és Aston Martin (stratégákkal, pilótákkal együtt)

Nap legrosszabbja: Mercedes (stratégákkal, pilótákkal együtt) és Pirelli

Piros zászló előtt: 10/8,7 piros után: 10/10

Voltak előzések az elején, a kiállások környéke megint izgalmas volt, az RB szépen átlépte Hamiltont. Duplacsavaros dráma se maradt el az utolsó 5 körre. Igazából a Merciket és Mazepint (aki az utolsó körben majdnem falba rakta Micket) leszámítva mindenki jól ment az autójához képest. Érdekes, hogy klasszikus pilótahibából származó törés nem volt a futamon, a bukóteret is ha jól emlékszem csak Sainz és Hamilton látogatták meg.”

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
címlapkép: XPB Images, a többi kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
2021.06.08.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.