Rosenqvist és Power a pokolban, Ericsson és O’Ward a mennyekben: Detroit-dupla beszámoló!

Egy év pandémiás szünet után tért vissza a széria a Belle Isle-re, szokásosan egy dupla fordulóval a versenyeke pedig bővelkedtek drámában és izgalmakban is!

Nem tartozik túl sokak kedvencei közé a pálya, de abban mind egyet érthetünk, hogy a naptár egyik karakteres helyszíne, most függetlenül attól, hogy kinek milyen emlékei vannak róla. Nem feltétlen a GM főnök Corvette falazására céloztam  hanem pl. Rahal dupla győzelmére pár évvel ezelőttről, vagy a Hunter-Reayt kergető Rossi kicsúszására 2018-ból- ami könnyen lehet, hogy a címesélyébe került az Andretti versenyzőnek akkor.

A mezőny Ferrucci csatlakozásával 25 autósra nőtt, az utcai pálya miatt pedig ismét láthattuk Jimmie Johnsont és Romain Gorsjeant a pályán.
A két Spotter Guidera nézve (első, második), Hunter-Reay kissé megosztó pride színei mellett új festés nem érkezett a napokban Ferruccién kívül. Rahal fog váltani szombatról vasárnapra a Fifth Third Bank és United Rentals dizájnja között, míg Palounál visszatér a főleg Kanaan autóján látott, igencsak jól sikerült American Legion színterv. És ha már a fiatal spanyol versenyzőnél tartunk, szombaton egy hat helyes rajtbüntetéssel kell versenyezzen, hiszen az Indy 500-as kvali balesete után motort cseréltek az autójában, amit nem lehet a szabályok értelmében, csak a Carb Day előtt konkrétan.

Első kvali: Patricio O’Ward szerezte meg a pole-t a detroiti dupla ma esti versenyére

Az AMSP pilótája mellől Alexander Rossi (Andretti Autosport) rajtolhat, a második sort a Romain Grosjean (DCR/RWR) – Ed Jones (DCR) páros alkotja, míg a harmadik sorból Josef Newgarden (Team Penske), valamint Colton Herta (Andretti Autosport) várják majd a verseny indulását.

Első verseny: Rosenqvist hatalmas csattanást úszott meg, Ericsson pedig IndyCar futamgyőztes!!!

Sajnos nem ilyen detroiti nyitányra számítottunk… Reméljük, hogy Rosenqvist állapota minél jobb a hatalmas balesete után, a verseny pedig piros zászlóval áll!
Kicsit továbblépve a szomorú eseményeken, alapvetően igencsak jó futamunk van Detroitban. Will Power vezet gyakorlatilag, Marcus Ericsson és Rinus VeeKay azonban megdolgoztatják a pénzéért az ausztrál veteránt.

Azonban az ördög sosem alszik, itt az ÚJABB PIROS: Grosjean falba tette az autót 6 körrel a vége előtt!

Szerencsére a francia versenyző jól van. És innentől jöhet az igazi káosz és sprintfutam. Sato közben átlépte VeeKayt a harmadik helyért és riválisainál több push to pass idővel komoly fejfájást okozhat Power és Ericsonnak.

Majd jött az újabb dráma: Power-OFF
Will Power autója nem tudott elindulni a piros utáni felvezető körre, egyszerűen nem kapott gyújtást a motor… így kiesni az első helyről… Valahogy az ő pechszériája sem akar véget érni.

Power drámáját követően nem akadt ellenszer Ericssonra az utolsó 3-4 körben, mivel előbb Satot bedarálta a “fiatal szekció”, VeeKay azonban inkább hátrafele kellett nézzen a hatalmasat hajrázó O’Ward miatt. Végül viszont a mexikói nem tudta átlépni fiatal holland riválisát, Ericsson pedig köszönte szépen és megnyerte a versenyt– megérdemel minden dícséretet, hiszen ma hibátlanul versenyzett.
A svéd a szezon hetedik (és a széria negyedik új) győztese lett hét futam alatt, amivel új rekordot állítotottunk be!

A dobogóért harcoló trió mögött a három RLL autó futott be, Sato-Rahal-Ferrucci sorrendben. Igazán sokat pedig a tempót és ütemet is vesztő Pagenaud bukott az adok kapokban, a francia kb. hat helyet esett vissza az utolsó másfél körben és 12. lett.

A top tíz helyezett: Ericsson-VeeKay-O’Ward-Sato-Rahal-Ferrucci-Rossi-Dixon-Jones-Newgarden

Marcus Ericsson Detroitban ért fel az IndyCar csúcsára! [kép forrása: The Checkered Flag]

Vasárnap reggel pedig már hatalmas megkönnyebbülésre ébredtünk, hiszen Felix Rosenqvistet már aznap kiengedték a kórházból, mivel semmilyen komoly sérülést nem szenvedett a balesetben. Oliver Askew ugrott be a helyére a második futamra.

Második kvalifikáció: Josef Newgarden szerzett pole-t vasárnap Detroitban!

“Józsi” mellől Colton Herta várhatta a hétvége második futamának rajtját, mögülök pedig a VeeKay-Palou kettős indulhatott.
Az időmérő első 12 helyezettje: Newgarden-Herta-VeeKay-Palou-Grosjean-Dixon-Rossi-Daly-Rahal-Pagenaud-Jones-Ferrucci.

Második verseny: MILYEN UTOLSÓ KÖRÖK VOLTAK TE JÓ ÉG!!! MEKKORÁT ELŐZÖTT O’WARD A GYŐZELEMÉRT! EZ AZ INDYCAR KÉREMSZÉPEN!

A verseny elején elhúzott Newgardent lassacskán elcsípte Herta és körök kérdése volt már csak az előzés, viszont a Johnson falazása miatt érkező sárga miatt utolérte a fiatal amerikait a Palou-Rahal duó, szóval lett izgalom bőven a végére.

És amint az IndyCar-ban megszoktuk: Yellows breed yellows! Majd megindult az adok-kapok az újraindítás után, Newgarden elhúzott az élen, közben pedig nem semmi képkockákat láthattunk: az égő autóját oltani akaró Grosjeant a marshallok tanácsolták el a Dallara mellől.

A végén azonban a sokkal frissebb gumikkal nagyot hajrázó O’Ward a legvégén csípte el Newgardent, így a Penske első 2021-es győzelme tovább váratott magára.

Az első tíz helyezett: O’Ward-Newgarden-Palou-Herta-Rahal-Power-Dixon-Pagenaud-Ericsson-Ferrucci

Röviden áttekintve a történteket, bár megtört a különböző győztesek sorozata, panaszunk kb. semmire sem lehet. O’Ward mindkét újraindítás után zseniális volt, mesteri előzéseket bemutatva és végül megverte a majdnem teljes versenyt vezető Newgardent. A második helyért is nagyon komoly csata volt Pat’O előzése után, amit végül Newgarden meg tudott tartani Palou, Herta és Rahal előtt.

Soha rosszabb versenyeket mint ez a detroiti hétvége!

Címlapkép forrása: Getty Images

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.