Liam Lawson és Kelvin van der Linde az új DTM első győztesei: Monza beszámoló és évad beharangozó!

Ezt is megértük végre, hétvégén Monzában rajtol az új DTM, immár GT3-as autókkal és egy nagyon felfrissült mezőnnyel!

Most azt mindenki tegye félre, hogy miként kezeli az új érát, szerintem már az utóbbi x évben sem volt túraautózás a DTM, hanem egyfajta sziluett versenyzés. Illetve ha nagyon szőrszálhasogatók akarunk lenni, az elődsorozat, a DRM is sportautózás volt, tehát végülis nem annyira ördögtől való ez az egész. Az persze egy másik kérdés, hogy nem nyújt semmivel többet (most a komoly promóciót és reklámértéket félretéve) mint bármelyik GT3 alapú sprint széria. Az árak jóval ezek fölött vannak, az egyetlen pilóta/autó rendszer pedig szintén nem segít ezen.

A nyitány helyszíne Monza, ami a jó versenyzéshez Kánaán, nekünk pedig eléggé pozitívak az előérzeteink. Ezután egy hónap múlva a Lausitzringre utazik a mezőny, majd következik Belgium a zolderi versenypályán, innen pedig a Nürburgringre veszik az irányt a pilóták. A következő helyszín a Red Bull Ring lesz, ahonnan Assenbe mennek tovább. Október első hétvégéjén, Hockenheimben kerül sor a szezonzáróra. A versenynaptár tartalmaz továbbá még egy norisringi fordulót is, ennek azonban jelenleg még nincs dátuma a pandémia miatt, és könnyen lehet, hogy teljesen ki is marad az idei szezonból. ***Update- Csaba a jövőből- a szezonzáró végól a Norisringen lesz megrendezve.***

A mezőnyt részletesen bemutatni ebben a posztban nem szeretnénk, hiszen a bejelentésekről mindig azonnal írtunk. Esmee Hawkey utolsó perces csatlakozásával 19 nevezőnk (7 Mercedes, 5 Audi, 3 BMW és 2-2 Ferrari, illetve Lamborghini) van a hétvégén, ami korrektnek mondható. Talán a Porsche teljes hiánya az, amire nem sokan számítottunk a szezon előtt – érdeklődő csapat lett volna pedig – amit az is hátráltatott, hogy a más szériákba előrendelt, új 911 GT3-ak mellett nem állt rendelkezésre autó, amit a DTM-be nevezett volna bárki.

A Red Bullnál Albon versenyzik a hétvégén az Alpha Tauri festésű autóban. Mindez ellentmond a korábbi bejelentésnek, miszerint a thai versenyző az F1-el közös fordulókban a formula autós szériában tölt be tartalékversenyzői szerepkört. Mivel viszont Nick Cassidy a világ másik felén versenyzik a Formula-E-ben, az energiaital gyárosoknak nem volt túl sok választása. Az elektromos széria miatt Gary Paffett is hiányzik- ahogy tegnap megírtuk, a sorozat kétszeres bajnoka a következő fordulót is ki kell hagyja a Lausitzringen- helyén az a Maximilan Buhk indul a Mücke Motorsportnál, aki talán még keményebb rivális lesz, hatalmas mennyiségű GT3-as tapasztalatával.

A lebonyolítás nem sokat változott az új formulával. Az eddig megszokottakhoz hasonlóan 1-1 időmérőt rendeznek szombat és vasárnap délelőtt, míg a versenyek délután fél kettőtől (helyi idő szerint) rajtolnak mindkét nap.
📺Tavalyhoz képest az sem változott, hogy a grid.dtm.com oldalon minden élőben nézhető, illetve magyar nyelvű közvetítés is lesz a DIGI Sporton, sőt a DTM Trophy versenyeit is élőben nézhetjük a csatornán.

Vincent Abril szerezte meg a pole-t 3 mercis márkatárs előtt Monzában!

A tesztek után nem történt óriási meglepetés a szezon első DTM időmérőjén, a Mercedes kibérelte magának az első két sort, a fiatal zseni Vincent Abrillal a pole-ban. Mellőle Dani Juncadella rajtolhat, az Auer-Götz második sor elől. Kimondottan jó időmérőn van túl a kvázi alig tesztelő T3 csapat a két Lamborghinivel, hiszen Esteban Muth ötödik lett a Mercedeszek mögött, míg az utolsó utáni percen beugró Esmee Hawkey 12. Kimondottan gyenge időmérőn van viszont túl a BMW, akiknél a Wittmann-S. van der Linde-Glock hármas csak a 15-17. helyről rajtolhat a nemsokára kezdődő futamon.

Mintha autót és kategóriát sem váltott volna: Liam Lawson nyerte a szezon első futamát a pole-ból rajtoló Vincent Abril és Maxi Götz előtt!

A verseny igazi vesztese pedig a végül top tízből is kiszoruló Lucas Auer volt, aki tíz helyet veszített a rajtpozíciójához képest. Nico Müller pedig az adok-kapokban fél autóját otthagyta, ahhoz képest le a kalappal előtte, hogy hetedikként célbaért. A Red Bullnál pedig kimondottan jól kezdődött a szezon, hiszen Alex Albon is dobogóra állhatott az első DTM versenyén.

A futam pontszerzői: Lawson-Götz-Albon-K. van der Linde-Juncadella-Buhk-Müller-Wittmann-Rockenfeller-Muth

Kelvin van der Linde domináns győzelmet aratott Nico Müller és Lucas Auer előtt Monzában!

Pontosabban fogalmazva az Esteban Muth-Mike Rockenfeller csatájáról szóló versenyen, mert kb. csak azt mutatták az utolsó 5-10 körben, miközben pl. Sheldon van der Linde és Wittmann is csatáztak a negyedik helyért. A versenyt a pole-ból rajtoló Kelvin van der Linde nyerte Müller, és a leggyorsabb kört megfutó Auer előtt, míg a tegnap domináló, és ma második helyről rajtolsó Liam Lawson nem tudott pontot szerezni, az adok-kapokban elszenvedett károk miatt.

A futam pontszerzői: K. van der Linde-Müller-Auer-S. van der Linde-Wittmann-Ellis-Albon-Rockenfeller-Muth-Götz.

A dél-afrikai zseni születésnapján aratta első DTM győzelmét!

A bajnokság július utolsó hétvégéjén folytatódik, a Lausitzringen.

Címlapkép forrása: DailySportscar
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.