Hajsza a győzelemért! – avagy: Így láttuk a Francia Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év hetedik felvonása, avagy: így láttuk a Francia Nagydíjat!

Csaba: “A titánok csatájának újabb epizódja. Nem, én sem vártam egy izgalmas versenyt, majd Hamilton rajt utáni előretörését követően meg voltam győződve, hogy egy horribilisen unalmas körözgetést láthatunk ma, aminek az értékelése a jó öreg Molnár Kiki legendás idézete lett volna, a: nulllaaaaaa. Aztán jött a Red Bull taktikai zsenialitása az elévágással. Onnantól a verseny egy teljesen más arculatot kapott és egy meglepően izgalmaz végjátékot adott nekünk, A Mercedes gyanúsan mindkét autóval taktikát hibázott- vagy legalábbis Bottasnál mindenképpen, aki maga is kérte, hogy hozzák ki még egy kiállásra. Hamiltonnál igazából kockázat lett volna a kiállás, hiszen a sokáig kint tartott Pérez így is beleköpött a Mercedes levesbe, hát még akkor, ha Hamilton beragadt volna mögé. Ami a végjátékot illeti, őszintét megvallva én is kétségbe vontam, hogy miután Bottast bedarálta Verstappen, van-e elég köre és fognak-e tartani a gumijai a végéig Hamilton becserkészésére. Aztán teltek a körök, meglepő módon még nőtt is a címvédő előnye. Verstappen azonban húzott egy zseniálisat az utolsó 4-5 körben és egy olyan versenyt nyert meg, ahol alapvetően nem nekik állt a zászló nagyon sokáig. Az számomra is kérdéses, hogy tényleg ilyen egyenesen osztotta-e be gumijait, hogy a legvégén tudja legyőzni Hamiltont, vagy csak a brit és csapata becsülte alul az üldözőt? Akárhogy is legyen, a förtelmes paul ricardi futamok után ez egy felüdülés volt és lesz is az emlékeinkben. Egyúttal Pérez is dicséretet érdemel, aki tökéletesen ellátta ma feladatát, még ha az első körökben nem is volt meg a tempója, hogy az első hármas után eredjen. Igazság szerint a középmezőny csatáit nem  igazán követtem- emiatt is döbbentem le, hogy mennyire visszaesett a Ferrari a végére- az ifjú titánok közül (igen, ez egy utalás egyik kedvenc mesémre, a Tean Titans-ra 😛) Gaslyt azt sem tudom kell-e még dicsérné, vagy annyira megszoktuk, hogy ott van a nagyok mögött, míg Russell 12. helyével a Williams idei legjobb eredményét hozta.”

– 7/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: A 🇮🇹 Ferrari, mindenestől

– a hétvége pillanata: Egy 🇦🇺 Doohan nevet látni ismét a dobogó tetején a mai F3-as futamon 😃

Boldog a Red Bull, mert kettős a dobogó! Megvan az, amire 2018 óta csak áhítozni tudtak az osztrákok, mégpedig az abszolút versenyképesség. Perez pedig kulcsszerepet fog játszani Max Verstappen világbajnoki kampányában, amivel akár évekre bebiztosíthatja helyét a csapatnál!

Gergő: “Derült égből villámcsapásként értek az izgalmak a verseny második felében, egyáltalán nem számítottam akárcsak hasonlóra sem. A Red Bull és kiváltképp Verstappen megcsinálták a show-t, hatalmasat versenyzett a holland, óriási győzelem volt. Nem akarok rosszmájú lenni, de jó látni, hogy nem mindig a Mercedest van elől. Bizonyosan nem fogják annyiban hagyni és kitalálnak valamit, hogy év végére ők legyenek elől, ami szenzációs világbajnokságot ígér. Bottas tragikus volt ma (is), ami pedig igazán elképesztő, hogy még mindig Norris mögött van összetettben, ráadásul nem is kevéssel. Dupla McLaren- és Aston Martin pontszerzés (Vettel előtt különösen le a kalappal), és dicséret illeti Alonsót is, aki a kezdeti nehézségek után mégiscsak pontot szerzett. Így tovább, hasonlóan jó futamokban reménykedek az ausztriai double-header-en is!”

– 7/10

– a nap versenyzője: 🇳🇱 Verstappen

a nap balfékje: 🇫🇮 Bottas

– a hétvége pillanata: Mivel az edzések közül gyakorlatilag semmit nem láttam, ezért csak 🇳🇱 Verstappen győzelmet érő előzését tudom mondani!

Amikor nem ízlik a saját főztöd… A Mercedest ezúttal a saját receptje alapján készült levessel etette meg a Red Bull, de Hamilton és Bottas is tehetetlen volt, miután a csapat nem hívta be őket két kiállásra. De azzal, hogy egy Mercedes pályán verte őket Verstappen, azt jelentené bárhol van félnivalója Hamiltonéknak?

Szilárd: “Hajsza a győzelemért! A Francia Nagydíj kivételesen egy eszeveszetten király futamot hozott nekünk. Már-már akciófilmet lehetne forgatni a pályán történt eseményekből, de maga a műsor és a verseny is követte az átlagos akciófilmek vonalát, aminek a végén a főhős legyőzte a főgonoszt és alakulatát, majd a közönség egekbe magasztalta a futam után. Én kifejezetten élveztem, hogy Verstappen elemében vadászhatott és nem ő volt a vad, hanem Hamilton. Bottas kifejezetten haszontalan volt ismét, de ezt most a csapat számlájára is lehet írni, miután nem reagálták le legalább az egyik versenyzővel a két kiállásra váltó Verstappent. Bíz igaz, akkor kivették volna a meccsből a hátvédet és még könnyebb dolga lehetett volna a Red Bullnak, de az is lehet hogy kettős dobogó lett volna. De ez is ha, meg az is ha. A McLaren maximalizált, és Ricciardo és észhez térni látszott, két nagyon is felejthető futam után. Gasly továbbra is viszi a hátán a csapatot, Alonso karmokat villantott és az Aston Martin pedig kiváló gumikezelésről tesz ismételten tanúbizonyságot.. szemben a Ferrarival, akik visszatértek 2020-ba, de most a rossz gumikezelés, az időjárás és az első tengely haszontalansága miatt. Az elmúlt évek legjobb francia versenye volt ez, és a világbajnoki harc nem csitul, ami mámoros!”

– 8/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: 🇮🇹 Ferrari

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen “kölcsön adja” az első helyet 🇬🇧 Hamiltonnak

Vissza a valóságba! Vagy jobban mondva: Menyből a pokolba? Mindenesetre a Ferrari komoly gumiproblémákkal küszködve képtelen volt pontot szerezni, és a McLaren is rengeteg pontot pakolt puffernek az olaszok és közéjük. Lesz-e visszavágás a dupla ausztriai versenyhétvégén?

Gergely: „Én is azok táborát gyarapítom, akik nem vártak semmit ettől a futamtól, de szerencsére máshogy történt. Feszültségben gazdag futamot láthattunk, amelyen egy zseniális taktikai húzás hozta meg a Red Bullnak és Verstappennek az újabb győzelmet – a holland továbbra is magabiztosan robog előre. A Mercedes ezt most nagyon benézte, nem véletlenül értetlenkedett Hamilton is a leintés után – a brit egyébként talán kicsit nagyobb ellenállást is kifejthetett volna Verstappennel szemben, meglepő volt számomra mennyire simán adta át az első helyet. A többiek: Perez ismét kitett magáért, Bottas idén talán most volt a legjobb, de ez még mindig kevés. Kudarcot vallott a Ferrari, óriásit javult a McLaren, Alonso, és a két Aston Martin ismét pontot szerzett Vettel vezetésével.

– 7/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: 🇮🇹 Ferrari

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen harca a győzelemért

Ricciardo úgy néz ki Franciaországban visszaszerzett valamit abból, amit elhagyott Monaco és Baku utcáin. Stabil pontszerzés, gyönyörű előzések, de még mindig Norris mögött az ausztrál, aki lassan ráérez a nehezen kezelhető McLarenre.

Andris: ” Az szép 2021-től, hogy még egy Paul Ricard-i Francia Nagydíjból is tud izgalmast csinálni. Olyan klasszikusan izgalmast, taktikával, csatákkal, óriási egyéni és csapatteljesítménnyel. A Ferrarikért kár, a McLarent (és Ricciardót!), jó volt újra látni. Ahogy Péreznek is itt az igazi helye. Azt még mindig szokatlan látni, hogy nem a Mercedesek diktálják a tempót. És még csak most jönnek az osztrák Red Bull-pályák…

-6/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: 🇮🇹 Ferrari

– a nap legjobbja: Mindkét 🇦🇹 Red Bull előz, amikor kell!

Bottas szeretett volna vezéregyéniség lenni, és a saját útját járni a startégiával, de a csapata nem engedte a két kiállást. A finn ezért elküldte melegebb éghajlatra a csapatot, akik esélyt sem adtak neki. Ha már süllyed a hajó, és nincs mentőcsónak érdemes-e kapálódznia?

O.Bence: “Paul Ricard exp…Ja nem! Az utóbbi évek legjobb Francia nagydíját láthattuk a hétvégén, ami remek harcokat és taktikai csatát hozott legnagyobb meglepetésünkre. Élesedik a harc a két élcsapat között, ám most úgy néz ki, hogy a Red Bull erős lépéselőnybe került.  Az osztrák istálló és Verstappen hihetetlenül erős párost alkot és a rajtnál elkövetett hibája után is visszaküzdötte magát. Perez is egyre jobban a holland segítségére van és a Mercedes elleni harcban ez a legfontosabb. Rátérve a Mercedesre. Saját terepükön lettek megverve. Bottas egyre jobban marad le és veszít motivációt míg Hamilton se tudott előhúzni semmit a zsákból. A középmezőny harcát, a McLaren nyerte akik nagyon stabil versenyt teljesítettek. Az Alpine és a Ferrari a remek kezdés ellenére elsüllyedt a futamon.. A Scuderia tempója gyakorlatilag eltűnt a futamra. Érkezik a kettő osztrák futam, ami ismét a Red Bullnak kedvezhet, de biztos lesz a Mercedesnek egy két szava.”

– 7/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: 🇮🇹 Ferrari

– a hétvége pillanata: 🇳🇱 Verstappen visszavág és megelőzi 🇬🇧 Hamiltont

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
  2. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
  3. Francia Nagydíj – 7,00/10
  4. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
  5. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
  6. Portugál Nagydíj – 4,70/10
  7. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

A szezon eddigi értékelése: 6,11/10

Ne menjünk el George Russell elképesztően autó feletti teljesítménye mellett sem! Az ifjú brit kiválóan vitte véghez csapata egy kiállásos stratégiáját és végzett a 12. helyen, önerőből!

Válogatás olvasói kommentekből

K. János: “Nagyon jó futam volt 10/10 pont. Max volt a nap versenyzője!”

K. Áron: “A verseny legjobbja nekem Perez. Ő úgy csinálta meg az egy kiállást, hogy végig tempót tudott autózni, emellett gondoljunk arra is, hogy az összes újonc, és új csapathoz szerződő versenyző közül ő az, aki a leggyorsabban tudott alkalmazkodni az autójához.A nap balfékje számomra egyértelműen a Mercedes. Az elmúlt versenyeken azt érzem, hogy nem elég, hogy a RedBull azonos szinten van velük, talán még kicsit előrébb is, a Mercedes a hülye taktikai húzásai miatt is vágja maga alatt a fát. Bottas kivételesen nem a nap balfékje, végre odaszólt a Mercinek, és igaza is volt, mert két kiállással Perezt azért elkaphatták volna, és akkor most ket Merci lenne a dobogón.Tényleg az elmúlt évek legjobb francia nagydíja volt, de ez az eddigieket minősíti. 6/10, mert nagyon izgalmas volt a taktikai csata, de a pályán az élmezőnyben nem voltak nagy harcok.Viszont külön öröm számomra, hogy Alonso láthatóan fejlődik az Alpinnal. Ezt nem csak azert mondom, mert örök Alonso rajongó vagyok, hanem azért is, mert külön jót tenne a sportnak, ha a jövő évtől a régi nagyok (Alonso, Vettel, nagyon esetlegeseb Räikkönnen) az utolsó éveikben még borsot törhetnének az elmezőny pilótáinak orra alá. Formula 1, így tovább, végre versenyeket látunk az elmúlt évek után 😍

Versenyt láttunk, egy olyan pályán ahol eddig nem volt verseny! Hála a Honda és Red Bull munkájának, felértek (vagy inkább elé értek?) a Mercedesre. Még 16 gyönyörű verseny áll előttünk!

H. János: “Váratlanul jó futam volt a mostani, többségében persze a taktika dominált ismét, de előzésekből és akciókból sem volt hiány. A legjobb teljesítményt szerintem alapvetően 3 csapat alkotta: a McLaren, az Aston Martin és a Red Bull, utóbbi mindkét mercit megverte a maga formájában, ami csapatban nem kevés pontot jelent. Ha a nap versenyzőjét kéne megszavaznom akkor Riciardot mondanám, főleg az elmúlt versenyekre való tekintettel. A nap balfékje csapat szinten a Ferrari, de pilóta szinten (és most ezzel senkit nem akarok megbántani) Hamilton. Csapat szinten egyértelmű, hogy eltolta a merci, erről nem ő tehet, arról viszont igen, hogy Verstappen ellen a védekezés legkisebb jelét sem mutatta, pedig a győzelemért ment ő is. Azt gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki ott szorosabb befutóra és nagyobb küzdésre számított a győzelemért.”

J. Pál: “Azt gondolom régen láttam ilyen jó stratégiai döntés Max-tól… persze kellett hozzá a Honda motor és a Red Bull kasztni is! Végre van egy jó páros a Red Bullnál van támogató Max mögött is. Jó verseny volt vagy nem az “mindegy” végre verseny volt és ez a lényeg!”

P. Róbert: “Istenkirály futam volt, de csak azért mert a Red Bull verte a Merciket. Gratulálok!”

Sz. Gabi: “A nap balfékje az egész Ferrari 😂 Amit leműveltek… Kritikán aluli. Bár már megszoktuk 😂😂

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
címlapkép: XPB Images, a többi kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
2021.06.22.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.