🇵🇹 WTCR: Attila, a Lynkek ostora? – Estoril beszámoló

Honda diadalmenet is lehetett volna Estorilban, magyar szempontból azonban így sem lehet panasszunk, hiszen Michelisz Norbi után Tassi Attika is felállhatott a világkupa dobogó tetejére.

Guerrieri pole és Honda dominancia az időmérőn: mind a négy Münnich autó az első ötből rajtol, közben Michelisz Norbi hatodik lett!

Bár az edzések alapján még nem ez rajzolódott ki, a Hondák uralták az estorili időmérőt, mindhárom etapot behúzva, emellett pedig az összes autóval Q3-ba jutottak René Münnich “fiai”.
A Q1 konkrétan Honda 1-4-gyel végződött (Guerrieri-Tassi-Girolami-Monteiro), mögöttük pedig Michelisz Norbi futotta meg az ötödik leggyorsabb időt. A legjobb 12-be gyakorlatilag a maradék 3 Hyundai és a 4 Lynk&Co jutott, tehát a “papírfoma érvényesült”.
A Zengő Motorsport pedig igencsak bosszús lehet, hiszen Mikel Azcona éppen csak lecsúszott a Q2-ről, a 13. helyen végezve, a legjobb audis az Berthon volt, Azcona mögött a 14. helyen, míg a második legjobb zengős az Huff a 17. pozícióban (sajno Bence és Gené az utolsó helyezettek között végeztek a Backman tesókkal).

A Q2-ben az eddigi tendencia érvényesült, annyi különbséggel, hogy ezúttal Monteiro volt a leggyorsabb hondás, míg a 4 japán versenygép mellett Vernay jutott még a Q3-ba (Norbi éppen csak lemaradt róla a hatodik helyen). A Lynk&Co “családi duójának” pedig egy komoly esélye volt a fordított rajtrácsos első sorra, Tarquini azonban borsot tört a franciák orra alá és elcsípte a korábbi verseny első rajtkockáját Ehrlacher előtt.

Az utolsó etapot Guerrieri nyerte meg, így az argentin rajtolhat a pole-ból Monteiro és honfitársa Girolami elől. Attika pedig gyanúsan nem lesz maximálisan elégedett a Q3 után, hiszen pár ezreddel kikapott Vernay-tól a negyedik pozícióért.

A fő futam első 12 helyezettjének rajtsorrendje (az első 10 fordul az első versenyre):
Guerrieri-Monteiro-Girolami-Vernay-Tassi-Michelisz-Urrutia-Muller-Erhlacher-Tarquini-Engstler-Björk.

Guerrieri húzta be a Honda uralta időmérőt

TASSI ATTILA WTCR FUTAMGYŐZTES!!!

⚔️Az Úr 2021. esztendejében, René müncheni választófejedelem hűséges és fiatal zsoldosa, Tassi Attila legyőzte kihívóit az estorili csatamezőn és japán paripájával a legnemesebbek közé emelkedett!!! 

A fennkölt szófordulatokat mellőzve, egy roncsderbit és egy viszonylag jó futamot (annál szebb magyar eredménnyel) láthattunk a mai napon Estorilban.
Sajnos a pálya karakterisztikája nem tette igazán felejthetetlenné a versenyzést, a pechszériák pedig folytatódtak sokaknál, de a nap végére nem lehetünk elégedetlenek.

🏁Ugye az első verseny– a nagy sírás-rívás ellenére- egy sima Lynk&CO 1-3-at hozott, amihez persze kellett Tarquini váratlan defektje a verseny közepe után (a Hyundait még az ág is húzta, hiszen Norbit a rajtnál felöklelte Girolami, Vernay versenye is ott ért véget, míg Luca Engstler Huffal csatázta végig a versenyt a tizedik hely környékéért- az mondjuk legalább szép volt).
A kínaiak diadalát pedig kicsit a Honda is összehozta, hiszen a Münnich Motorsporton belüli, hol apró, hol nagyobbnak tűnő feszültség miatt Monteriro kicsit később engedte el Guerrierit, mint azt az argentin szerette volna, így már nem maradt ideje és gumija Urrutia után eredni.
Abszolút dícséret illeti amúgy Azconát, aki a hétvégén igencsak outsider Cuprát behozta a hatodik helyre, illetve a Björkkel nagyot csatázó és a spanyol mögött záró Attikát!

Az első futam pontszerzői: Ehrlacher-Muller-Urrutia-Monteiro-Guerrieri-Azcona-Tassi-Björk-Magnus-Huff-Berthon-Engstler-Vervisch-Gené-A. Backman.

🏁A második futam aztán (legalábbis eredmények terén) pótolt minket magyarokat, hiszen Attika megszerezte első WTCR győzelmét, amire már annyi ideje várunk. Plusz pont Portugáliában, két évvel ezelőtt vette el tőle a sors a legnagyobb lehetőséget. Mondjuk akkor ellenben Monteiro volt a szerencsés, ezúttal pedig fordult a kocka. A hazai pályán versenyző veterán egy biztosnak tűnő győzelmet veszített el a felpattanó motorházteteje miatt.
Bár onnan is nézhetjük, hogy Attikán kívül a Hondát sem kerülte el az ördög keze. Girdolami alapból csak az utolsó rajthelyre állhatott fel első versenyes balesete után- legalább pár pontot mentett- míg az átlagban a kulcsmomentumokban balszerencsés Guerrieri megint a rajtrácson ragadt… Nyolcadik helye innen nézve dícséretre méltó!

Attila a túraautózás csúcsán! [kép forrása: a WTCR hivatalos média felületei]

Attika mögött Vernay, Norbi és Tarquini értek célba, tehát a Hyundai egy eléggé pozitív versenyt zárt, mindhármuk számára picit elfelejtődhet így a peches első verseny.

⛔️UPDATE: Azcona egy 10 másodperces büntetést kapott Engstler kilökése miatt, amivel visszaesett a 10. helyre, míg Björk kiterelése miatt Attikát is megajándékozták 5 másodperccel, de ő pozíciót nem veszít. Közben Norbi kiütése miatt Girolami egy 3 rajthelyes büntit kap a spanyolországi első versenyre.

A második futam pontszerzői: Tassi-Vernay-Michelisz-Tarquini-Urrutia-Ehrlacher-Björk-Guerrieri-Muller-Huff-Vervisch-Berthon-Girolami-Magnus-Gené.

A versenyt (és Monteiro pechjét) követően Vernay 61 ponttal vezeti a bajnokságot az 56 pontos Muller-Urrutia-Tassi trió előtt, míg Monteiro és Guerrieri 52 egységet gyűjtött eddig. A bajnokság tehát nagyon szoros, az izgalmak garantáltak!

Folytatás Aragónban, két hét múlva!

Címlapkép forrása: a WTCR hivatalos média felületei

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.