Közepesen erős verseny – avagy: így láttuk az Osztrák Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év kilencedik felvonása, avagy: így láttuk az Osztrák Nagydíjat!

Csaba: “Max dominancia egy közepesen erős versenyen. Kellemesen jobb a közepesnél- avagy jobban tetszett mert kimondottan gyenge volt a múlt heti? Érdekes kérdések ezek, sőt azt is feltehetnénk, hogy jobb volt-e mint a francia futam, ahol viszont a győzelemért csatáztak? Miközben Maxra ma nem volt ellenszer- köszönhetően valamennyire Norrisnak is- a McLaren versenyzője ismét bizonyította, hogy a legjobbak egyike és hatalmas fejtörést okozna sokaknak egy még jobb autóban. Közben Hamiltonnál valami ma elcsúszott, Bottas pedig idén először hozta azt, amit várhat tőle a csapat (de durva belegondolni, hogy 9 futam kellett ahhoz, hogy harmadiknál jobb helyen érjen célba). Ami Norris, majd Pérez büntetéseit illeti, bár hajlottam az elején én is a versenybaleset irányába, legalább ezúttal következetesek voltak a bírák. Checot pedig ezúttal az ág is húzta, a Mercedes ennek ellenére ismét pontokat veszített az összetettben- köszönhetően ismét Norris ambícióinak és összeszedett versenyzésének. Az igazán jó versenyzést azonban a középmezőny produkálta, a múlt vasárnaphoz hasonlóan nagyot zárkózó Ferrarik, Ricciardo valamint Pérez hátracsúszásának főszerepével. Sainz ötödik helye pedig igencsak elismerésre méltó. Az, hogy szegény Russel ismét lemaradt a pontokról, valahol már kegyetlenül keserű édes, hiszen folyton csak még jobbként tér vissza hétvégente. Az igazi vesztesek ma az Astonok és Alphák voltak a korai kerékcsere és nem éppen működő taktika miatt- bár Tsunoda saját maga dobta el pontjait a “fehér vonalhoz vonzódásával” 😃 A végén érkező Kimi-Vettel koccanás pedig teljesen fölösleges volt, ez pedig kb. aláhúzza az Aston kiábrándító és letargikus futamát.”

– 6.5/10

– a nap legjobbja: 🇬🇧 Norris

– a nap lúzere: az 🇬🇧 Aston Martin és a stratégia

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Norris éppen csak lemarad első pole-járól.

Sajnos a lágyakon a Q3-ba jutók annyival hátrányban voltak a versenyen a korai kiállásuk miatt, hogy az elveszett időt nem lehetett visszahozni. Az Aston Martin kivételesen nem volt okos a startégiával és kijátszották magukat a pontszerző helyekről, már a szombati kvalifikációjukkal.

Gergő: „Számomra vegyes érzelmekkel telt ez a futam, hiszen noha láttunk jó csatákat és élvezetes párharcokat, a győzelemért egyáltalán semmiféle meccs nem volt, Verstappen dominálta az egész távot. Szinte hihetetlen, hogy fél év alatt mennyit fordultak az erőviszonyok, és azok után, hogy a Mercedes hét évig tarthatatlan volt, most a Red Bull van ugyanezen a kimagasló szinten. De főleg Verstappen, mert Pérez a pontszerzés ellenére nulla volt ma – túlzottan agresszív, fölösleges kockázatokat vállaló, nem előrelátó. A negatívak között tudom még kiemelni az egész Aston Martin és AlphaTauri csapatot, különösképpen Tsunodát a vonalazásaival, valamint Räikkönent is. Egyszerűen nem értem, mit akart ott a végén a finn, érik már nagyon az a nyugdíjba vonulás. Alonso ellen parádézott egész hétvégén, életkorát meghazudtoló módon versenyzett, nagy kár azért az időmérős feltartásért. Muszáj vagyok még kiemelni Russellt is, aki szenzációs napokat tudhat a háta mögött. A hétvége hőse mindazonáltal egyértelműen Norris, aki ismét bizonyította, hogy korosztályának egyik legnagyobb csillaga. Az egyéni értékelésen kívül magáról a futamról túl sokat nem tudok mondani, sajnálom, hogy a legélvezetesebb csatákat megint a középmezőny hozta.”

– 6/10

– a nap versenyzője: 🇬🇧 Norris

– a nap balfékje: többen is voltak (fent részleteztem), nem tudok egyvalakit konkrétan kiemelni

a hétvége pillanata: 🇬🇧 Norris majdnem pole-t megy

Lando Norris egy szenzációs hétvégén van túl! A fiatal brit rendkívül kiegyensúlyozottan versenyezve, ugyan apró hibákat vétve, de hozta amiért az F1-ben van! Viszont vigyáznia kell, mert még egy rossz húzás, és jön az egy futamos eltiltás…

Gergely: „Feszültséggel, kíméletlen párharcokkal, és remek egyéni teljesítményekkel rukkolt elő a mai futam, ahol a győztes kiléte egyetlen másodpercig sem volt kétséges. Verstappen tönkreverte a mezőnyt, még ha a parádés – és jogosan büntetés kapó – Norris nem is tartotta volna fel a Mercedes-armadát, a holland akkor is győzött volna. Nem Toto Wolffék napja volt a mai, Hamilton sérült autóval csak negyedik lett, így eléggé nagyra nőtt a hátránya a bajnokságban.  Szokás szerint a középmezőny hozta a “kötelezőt”, Ricciardo, Sainz, Leclerc, Alonso, Russell szolgáltatta a műsort, akikhez némileg váratlanul csatlakozott Perez is, aki viszont teljesen elvesztette a fonalat, és Leclerc-el szemben a sportszerűség határait kétszer is átlépte, másodjára ráadásul talán túl enyhe büntetést kapott, aminek köszönhetően bőven a pontszerző zónában végezhetett.”

– 7/10

– a nap legjobbja: 🇬🇧 Norris

– a nap lúzere: 🇲🇽 Perez

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Russell a Q3-ban

A hétvége egyik, ha nem a legnagyobb hőse az a George Russell, aki a Q3-ba juttatta a Williams csapatát a 2018-as Olasz Nagydíj óta először. Hatalmas küzdelme Alonsóval az utolsó pontért akár egy VB csata is lehetett volna, de végül a spanyol örülhetett. Node, nevet-e majd az évvégén George?

Andris: „Azért ezt a futamot sem tennénk alapból az évkönyvekbe, de úgy, hogy Verstappen ezen lett a történelem első pilótája, aki 3 hét alatt 3 futamot nyert, és a legfiatalabb, aki elérte az 50 dobogót… Végre nem kérdés, hogy legalábbis ideiglenesen letaszították a Mercit a trónról. Nagyon kíváncsi vagyok, erre a szokatlan helyzetre, hogyan reagál a csapat és Hamilton hosszabb távon. Persze azért a futam sem volt rossz a folyamatos mezőnybeli csatákkal, az egyéni teljesítményekkel – és persze a buta hibákkal (Pérez, Tsunoda, Räikkönen). Ahogy Alonso és Russell viselkedett egymással a verseny után, az epic! Majdnem azt választottam a hétvége pillanatának. Ricciardót is jó volt látni, őszintén remélem, hogy ez a belerázódás jele!”

– 6/10

– a nap legjobbja: 🇬🇧 Norris

– a nap lúzerei: 🇲🇽 Perez & 🇫🇮 Räikkönen

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Norris hatalmas beszólása 🇬🇧 Russell felé az izzadsággal és a pezsgővel

O.Bence: “Másodszorra már jóval mozgalmasabb és változatosabb volt. Igaz, Verstappen dominált egész hétvégén és mercedesi simasággal nyert. A Mercedes ismét jelentős hátrányban b volt és innen már hatalmasat kellene menteniük, ha bajnokok akarnak lenni idén. A 3. erő ismét a nagyszerű időmérőt futó Mclarenes , Lando Norris volt. Mögötte öldöklő harc folyt és a remek futamot futó Sainz lett, aki egyre jobban egybeforr a Ferrarival. Perez feltűnően frusztrált volt a Norris utáni ütközés után és Leclercen vezette le feszültséget. Az utolsó pontot mindannyian reméltük, hogy Russell elcsípheti, de a nagyot hajrázó Alonso elvette tőle. Az Aston Martin elsüllyedt vasárnapra, pocsék futamot futottak. Jöhet Silverstone, ahol a Merciknek kell valami nagyot dobbantani, ha versenyben akarnak maradni.”

– 6/10

– a nap legjobbja: 🇳🇱 Verstappen

– a nap lúzere: 🇲🇽 Perez

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Russell a Q3-ban

Hasonlóan az Aston Martinhoz, az AlphaTauri futama is meg volt bélyegezve már a rajt pillanatában. Egyedül Gasly tudta megmenteni a haza becsületét a megszerzett 9. helyével a csapat számára. Csoda, hogy nem kötött még ki a kórházban… ennyi terhet elvinni egymaga azért az nem egyszerű feladat!

Szilárd: “Ha valaki még emlékszik arra, hogy milyen volt a “Vettel éra” és abból is a 2013-as és a 2011-es, akkor az-az elmúlt futamon szabályszerűen újraélhette ezen évek élményeit. Max Verstappen nem ismert kegyelmet és domináns győzelem után újabb domináns győzelmet aratott. Nincsenek szavak arra mennyire jó formában van a holland és mennyire kezére játszik a Red Bull alatta, csakugyan mint 2011-ben és 2013-ban Vettelnek. És hogy tökéletes legyen a párhuzam, abban az időszakban is volt egy szárnysegéd, aki ugyan hozta a kötelezőt, de még is alulmaradt egy más csapatok toppversenyzőivel szemben is. Ezzel nem azt mondom, hogy Mark Webbern nem lett volna jó pilóta, de hiányzott belőle az a plusz, ami egy bajnokhoz kell. Nagy nap volt ez a Red Bullnak, hisz sok pontot nyertek egyéniben, és Verstappen már kényelmes előnnyel ül a bajnokság élén, de még messze nincs vége! Bottas attól függetlenül, hogy nulla volt, hozta a kötelezőt, Norris meseszerűen teljesített. Ugyan a büntetés amit kapott szerintem abszolút jogos volt, de hogy 10 büntetőpontja van már… vigyázni kell neki, mert fájhat ha lesz még egy dádá! Hamilton kármentett, Sainz nagyon jó taktikával versenyzett, Perez agya viszont kicsit elszállt a Norrisos akciót követően, és túlakarta. Leclerc szépet küzdött, Ricciardo elvegetált, Gasly szomorkodott és Alonso elvette Russell pontját. Az a csata, amit letoltak egy bajnoki pontért tényleg olyan volt, mintha egy világbajnoki címért menne az öldöklő csata. Ez az Osztrák Nagydíj legalább verseny volt, ugyan nem az élen, de verseny volt!”

– 7.5/10

– a nap legjobbjai: 🇳🇱 Verstappen & 🇬🇧 Norris

– a nap lúzerei: 🇲🇽 Perez & 🇫🇮 Räikkönen

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Russell & 🇪🇸 Alonso vérmes küzdelme a 10. helyért

Sergio Perez gyógyszere valószínűleg elgurult a futam alatt. A mexikói kétszer is kirakta a sóderágyba a mögötte lelkesen próbálkozó Charles Leclercet. A versenybírák ezt nem is tolerálták, de sokak szerint a 2×5 másodperces büntetés nem volt elég “nevelő célzatú”.

Gali: “Egyértelműen jobb versenyt láthattunk, mint a Stájer Nagydíj. Jó volt nézni a folyamatos csatározásokat. A versenyirányítás is sokat dolgozott a verseny alatt, és szerintem jól is végezték a dolgukat. A Norris féle eset után Péreznek elgurult a gyógyszere, de az vesse rá az első követ, akivel ez még nem fordult elő. Verstappen félelmetes teljesítményt nyújtott Ausztriában, és kíváncsian várom, hogy a további helyszínek mit hozhatnak majd. Kiminek az utolsó körös balesete felért egy röhejjel, lehet ideje elgondolkodni a visszavonuláson, nem csak a baleset miatt.”

– 5/10

– a nap legjobbja: 🇬🇧 Norris

– a nap lúzere: 🇲🇽 Perez

– a hétvége pillanata: 🇬🇧 Norris majdnem pole pozíció & 🇬🇧 Russell a Q3-ban

Kimi Räikkönen utolsó körös hibája sok kérdést vetett fel a szurkolók körében. Az időmérőkön rendre alulmarad már Giovinazzitól, míg a futamokon butábbnál butább hibák miatt ér el rossz eredményeket. Ideje szögre akasztani a sisakot a “Jégembernek”?

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
  2. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
  3. Francia Nagydíj – 7,00/10
  4. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
  5. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
  6. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
  7. Portugál Nagydíj – 4,70/10
  8. Stájer Nagydíj – 2,86/10
  9. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

A szezon eddigi értékelése: 5,77/10

Elindult a Red Bull experss és úgy tűnik nem áll meg addig, míg le nem tarol mindent. Lesz-e elég erő a Mercedesben, hogy már Silverstone-ban visszavágjon?

Válogatás olvasói kommentekből

Sz. Joco: “Perez elkapkodta a versenyét, Norris, Russel Alonso szenzacios volt. Jó verseny volt, de eső hiányzott 😊

K. Richárd: “A hétvégének két kiemelkedő pilótája volt: Russell és Norris. A lehetőségeikhez képest kiválóan teljesítettek. Persze Max is, de most neki könnyű dolga volt. Illetve még Alonsot emelném ki, aki egyre erősebb.A hétvége balfékje, Kimi. Elég bamba 1 eset volt az a futam végén.A verseny, 5.5/10. Ennél többet nehéz lenne rá adni.Amúgy meglepően sok büntetést osztottak ki, jóval többnek tűnt mint az átlag.A Red Bull meg borzasztóan szerencsés, hogy ezen a pályán két futam is volt. Itt nagyon kijöttek az előnyeik, a Mercinek meg a gyengeségei. Domináns sikereket arattak Hornerék.”

A hétvégén mutatkozott be egyébként életében először F1-es hétvégén szabadedzés keretén belül Guanyu Zhou. A kínai versenyző a 14. helyen végzett, alig lemaradva Ocontól. Lehet ő lesz Alonso utánpótlása, ha a spanyol végleg visszavonul?

K. H. Csaba: “Röviden tömören – Nap legjobbjai: Russell, Norris – Nap balekjai: Perez, Kimi.

Utóbbi meg most már tényleg rá jöhetne, hogy van szép gyereke asszonya, foglalkozhatna jobban velük most már minthogy foglalja a helyet csak feleslegesen. A hétvége emlékezetes pillanata a sok büntetés, ami elgondolkodtató a mai F1-re nézve. A futam 4/10, de ez is csak azért, mert Russell miatt izgultam egy kicsit. Sajnálom hogy nem jött össze neki.”

K. Levente: “Hát, ez azért jobb volt mint az előző. A nap legjobbja szerintem több ember is lehetne, pl.: Russell, Alonso Norris, de a balfék az Perez. Nagyon rondán védekezett ☹️

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

F1-Zóna
címlapkép: XPB Images, a többi kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
2021.07.07.

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.