Townsville beszámoló – Fordult a kocka, de még mindig nincs elvetve

A múlt heti Red Bull fölény után sok minden változott. Parádés csaták és kemény büntetések színesítették a palettát, egy azonban állandó: Shane van Gisbergen előnye továbbra is tetemes a pontversenyben.

A múlt heti, kissé talán unalomba fulladó Triple Eight fölény után, megérkeztek a riválisok és három kifejezetten izgalmas sprint versenyt láthattunk Townsville utcáin. Kezdődött rögtön azzal, hogy a szombati időmérőn a DJR és Cameron Waters is elverte a Red Bullokat, sőt a múlt hétvégén csak szenvedő Chaz Mostert is megtalálta a tempót. Mindenképp megemlíteném Zane Goddard nevét is, aki bejutott a legjobb tízbe.

Az első verseny eleje igencsak látványosra sikeredett, sokan nem bírtak magukkal, élükön az újonc Brodie Kostecki-vel, aki egy őrült féktávot vett a célegyenes végén, kis híjján több embert is magával rántva. A nagyobb koccanást megúszták, ugyanakkor igencsak megkeveredett a mezőny középső része, majd a 4-es kanyarban Macauley Jones-t forgatta ki Bryce Fullwood (meg is kapta érte utólag a büntetését). Az első kör nagy nyertese egyébként Fabian Coulthard volt, aki a 20.rajthelyről a 8.helyen találta magát, nagyon jól helyezkedett, habár a futamot végül nem tudta befejezni.

A verseny legfontosabb momentuma Brodie Kostecki és van Gisbergen nevéhez fűződik, utóbbi a középmezőny elejére csúszott vissza a Boost Mobile-os újonc manővere miatt, majd később ténylegesen össze is értek. A listavezető egy rá jellemző bevetődést próbált végrehajtani a célegyenes ráfordító kanyarban, Kostecki azonban nem hagyta magát a külső íven, aminek az lett a vége, hogy az új-zélandi kiterelte őt a pályáról, bele a betonfalba. Gizzy-t ezért 15 másodperces időbüntetéssel sújtották, amit a boxkiállás alatt töltött le. Én /Ádám/ személy szerint inkább hajlok afelé, hogy versenybaleset történt, hiszen Kostecki is túl optimista volt kintről, de Giz sem vette volna el egy pillanatra se. A Red Bull versenyzője ennek ellenére gyönyörűen felzárkózott a 6.helyig, kihozta a futamból a maximumot. A Triple Eight-nél azonban foghatták a fejüket, mert Whincup-ot is megbüntették, ő a boxutcai sebességet lépte át. A futamot a tökéletesen teljesítő Waters nyerte.

A második versenyre már összekapta magát az előzőnapi zakó után a Red Bull, meg is szerezték az első rajtsort, majd óriási csatát vívtak a győzelemért. Bár a kiállásokig Whincup vezetett, van Gisbergen egy körrel későbbi stratégiája bejött és visszajött csapattársa elé. Csakhogy a hétszeres bajnok támadásba lendült és rendesen megizzasztotta a bajnoki éllovast. Fej-fej mellett, körülbelül 230 km/órás sebességgel száguldottak a célegyenesben, na ott mondtam, hogy az ilyen pillanatokért érdemes nézni ezt a szériát😍. Később aztán ezt a Waters-Reynolds-Fullwood trió sikeresen felülmúlta, mikor hárman zúgtak végig az egyenesen egymás mellett, de egyikük sem vette volna el a gyors törésben, autó törés viszont nem lett belőle. A Red Bull házi csatát végül a mesterien védekező Gizzy nyerte meg, Mostert pedig ezúttal is felfért a pódiumra, szoros küzdelemben maga mögött tartva Will Davisont.

Forrás: Fox Sports.com

A harmadik futam Gizzy és Waters küzdelméről szólt, akik egymás mellől rajtoltak az első sorból, teljesen egyszerre kapták el a rajtot és gyorsulási versenyt nyomtak le az első féktávig. A további izgalmakat egy SC-fázis hozta meg, amit Macauley Jones miatt kellett behívni (Brad Jones fia elérte a száz versenyes mérföldkövet a hétvégén, de továbbra sem meggyőző a teljesítménye, a teljes szezonos versenyzők közül idén is eddig a legkevesebb pontot szerezte). A végére Waters ismét megkapta van Gisbergen-t, de a Tickford versenyzője parádésan védekezett és így két versenyt is megtudott nyerni a hétvégén, amit egy látványos gumiégetéssel ünnepelt (majdnem lemásolta Will Davison 2013-as ünneplését).

Bár koránt sem nevezheti tökéletes hétvégének, Gizzy most is kihozta a lehető legtöbbet a versenyekből. Lassan már tényleg arról kell beszélnünk, hogy vajon hány futamot kell várnunk arra, hogy bebiztosítsa második bajnoki címét. Whincup ugyan igyekszik megszorongatni, de érződik, hogy már nem a régi. Waters most nagyszerű hétvégét hozott össze, a harmadik helyért nagyon szoros a küzdelem.

A folytatás egyelőre még kérdéses, hiszen a legfrissebb információk szerint a Supercars vezetősége tárgyal a Queensland Raceway-el egy esetleges augusztusi hétvégéről. Mindenképpen jó lenne, hiszen nem szeretnénk szeptemberig várni, másrészt személy szerint tavaly is már hiányoltam Ipswich-et a versenynaptárból, ami egy rövid, de nagyon klasszikus versenypálya. Természetesen, amint kiszivárog valami hivatalos infó, azt megosztjuk veletek.

Címlapkép forrása: Supercars.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.