Ericsson nyerte az őrült futamot Nashville-ben!

Új helyszínnel, 27 autóval és nagy elvárásokkal ért véget a nyári szünet az IndyCar-ban, megérkezett a Music City GP Nashville-ből, egy versenyhétvége amit sokáig nem fogunk elfelejteni.

A beharangozó:

A hétvégét nagyjából mindenki várta -bár egy új utcai futammal kapcsolatban mindig akadnak kérdőjelek- plusz a sűrű szezonban nagyon feltűnt az egy hónapos szünet az elsőszámú tengeren túli open wheel szériában, tehát ki vagyunk éhezve egy adag jó minőségi versenyzésre!

A pálya vonalvezetését leírni az elhízott fejű golfütő kifejezés jutott eszembe.  De neeeem? 
Cserébe viszont kapunk hidat, stadiont, hosszú egyeneseket, hát mi kell ide még? [kép forrása: az IndyCar hivatalos média felületei]

Arról már korábban írtunk, hogy Santino Ferrucci visszatér a harmadik RLL Hondában, közben pedig az is beigazolódott, hogy össze tudták rakni a költésgvetést a harmadik Coyne Hondához is, amelyben idén másodszor indulhat a résztulaj Rick Ware fia, Cody. Azt már gyanúsan nem kell sokat emlegetni, hogy Pókember is visszatér. Castroneves is a hétvégén teljesíti idei második versenyét a sorozatban, viszont a hétvégétől számolva egyedül csak a Gateway-en fog hiányozni a brazil veterán.

Rátérve a Spotter Guide-ra, a sok autó rakás változást is jelent a színtervekben, és maradjunk annyiban, hogy van amit szokni a hétvége előtt!
Scott McLaughlinnál tűnik idén először fel a klasszikus fehér-piros Penske séma. A hármas Chevy a DEX Imaging szponzorációt magára öltve fog pompázni az említett színekben.
Marcus Ericssonnál a Husky Chocolate miatt már megszoktuk a piros-fehéret, ezúttal azonban felejtenünk kell, hiszen a svéd azzal a Bryant vörös-fekete-bordó dizájnnal versenyzik Nashville-ben, amit korábban Tony Kanaan Hondáján láthattunk (és rohadt jól is néz ki- erről találtok egy videót a hozzászólások között).
Az ASMP-nél sem voltak restek két rohadt jó, rajongói dizájnt festeni a Chevykre (ezekről külön is találtok képet a posztban), ahogyan az tették Jimmie Johnson autójával is. A hétszeres NASCAR CUP bajnok a szokásonál világosabb, metálszürke-kék autóval indul Nashville-ben. Pókembert a Transcard szponzoráció miatt nem rózsaszínben kell keresni ezúttal, hanem egy kétféle kékre festett Hondában. Talán amit még érdemes kiemelni, hogy Rossi ezúttal Autonation rózsaszín-szürkében versenyzik, míg Satonál visszatér a Shield fehér-piros dizájn.

Az időmérő: Colton Herta rommáverte a mezőnyt Nashville-ben!

Megkezdődött az időmérő Nashville-ben és Johnson már a falban… Az óra pedig közben pörög, mért köre pedig senkinek sincs még az első csoportban… lesz itt kapkodás.

Az első kvalifikációs csoportot végül Alex Palou nyerte Rossi-O’Ward-Rosenqvist-Newgarden és Power jutottak még tovább, míg Rahal és Castroneves éppen csak lemaradtak. A második csoportban Herta hatalmas taktikai előnnyel ment tovább– a keményebb gumikkal simán második lett, miközben Dixon nyerte a csoportot! Harvey-Hinch-Pagenaud és Grosjean jutottak még tovább, míg Hunter-Reay (aki egy boxutcai sebességátlépés miatt egy áthajtásost is le kellett töltsön) éppen csak lemaradt a továbbjutásról.

A Szűk és gyors utcai pálya, valamint a nagy nyomás megtette hatását: Newgarden falba tette az autót hazai pályán… Bár éppen csak továbbjutott a legjobb 6 közé, legjobb körét azonban elvették a lokális sárga okozása miatt, második leggyorsabb körével pedig visszaesik a 12. helyre. Ezzel Grosjean a Fast 6 között! A Q2-t amúgy Palou nyerte, Rossi-Herta-Dixon és Rosenqvist és Newgarden büntetése után Grosjean előtt. A csattanást követően O’Ward jött Józsi mögött, a belső kamerából azonban nem tűnt úgy, hogy komolyan feltartotta volna a törmelék a mexikóit.

Ami a Fast Six köreit illeti, Herta utolsó körében 1.2 másodperccel volt gyorsabb bárkinél (aztán Dixon utolsó körén feljött 6 tized hátrányra), egy nagyon domináns pole-pozíciót szerezve. Ugyan Alex Palou csípte el a harmadik rajtkockát, a bajnokságot vezető spanyol fiatalnak egy 6 helyes rajtbüntetése van motorcsere miatt, így holnap csak a 9. helyről vághat neki a futamnak.
Ennek tükrében Rossi 3., Rosenqvist 4., Grosjean 5. a holnapi rajtrácson.

Nem igazán akadt kihívója Coltonnak szombaton

A futam: Ericsson a futam elején összetört autóval nyerte a több mint 3 órás drámát!

A hajnalba nyúló verseny miatt kicsit fáradtan dolgozza fel az agyunk az eseményeket, de még mindig alig hihető, hogy Ericsson ezzel az autóval megtett 70+ kört és egy áthajtásos büntetéssel is nyerni tudott… 

Azt tudtuk, hogy káosz lesz, 27 autóval ezen a pályán nincs ahogy ne legyen káosz. És abban is igazunk lett, hogy a sárgák és leállítások egy jelentős részét a hétvégén a Jimmie Johnson, Dalton Kellett, Cody Ware trió okozza majd…
Ware esetében talán kicsit felelőtlen volt pont most megejteni az utcai pályás debütöt, de a kiforgásáig igazából jobban állta a sarat mint említett társai. Az, hogy Will Power milyen bolygón volt tegnap és melyik csapatban érezte magát, az egy fantasztikus kérdés…
Newgarden maga vágta el a versenyét, Power pedig gondoskodott róla, hogy Pagenaud és McLauglin se szerezzen túl sok pontot. Bár az új-zélandi is mindenben benne volt tegnap- talán egyszer sem saját hibából.

Andrettiéknek meg egyszerűen nincs szerencséje. Mind a négy autójuk az első ötben volt, és meghúzták az eltérő taktikákat, ez sem jött be… Herta tény, hogy túlnyomta, de egy ilyen hétvégén, amikor ennyivel a mezőny fölött volt, jogosan frusztrálhatta az elveszített győzelem, és az, hogy Ericsson ellen egyszerűen nem tudott már mit tenni. Közben ugye a korábban kiálló Rossit is ismét utolérte a pech, bár kicsit be is bambult, engedve O’Wardnak, hogy beessen maga mellé.

Millió és egy további gondolatot lehetne még írni az éjjeli káoszról, egyelőre legyen elég ennyi. 😅

A top tíz helyezett: Ericsson- Dixon- Hinchcliffe- Hunter-Reay- Rahal- Jones- Palou- Rosenqvist- Castroneves- Newgarden

Címlapkép forrása: Marcus Ericsson hivatalos Facebook oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.