🇬🇧 MotoGP: Quartararo volt Silverstone ura, miközben Espargaró történelmi dobogót szerzett az Apriliával!

Miközben a spái eseményeket (vagy pont azok hiányát) azóta is dolgozza fel az agyunk és emészti a gyomrunk, Silverstone-ban egy jóval nyugodtabb- de egyáltalán nem eseménymentes versenyünk volt a királykategóriában.

A leosztás pedig az idén lassan megszokottá váló volt: miközben az élen ment a harc (ezúttal az Espargaró tesók között), addig Quartararo szép lassan araszolgatott egyre közelebb hozzájuk, előbb levadászva Bagnaiat- az olasz aztán a későbbi körökben úgy esett vissza mint a kő gumiválasztása miatt- majd mindkét Espargarót és el is húzott az élen.

Pol nem sokáig örülhetett pole-nak és szépen lassan be lett darálva, bár ötödik helye így is messze a legjobb idén és Marquez németországi győzelme után a Repsol Honda második legjobb eredménye 2021-ben. Nos, ha már szóba jött Marquez, a spanyol a futam elején kakaskodott egyet Jorge Martinnal, majd az adok-kapok visszaadok részét túlagresszívkedte, egy banális, nem sokszoros bajnokot idéző manőverrel kiütve mindkettőjüket…
Miközben Quartararo elhúzott az élen, a nagy előretörő szerepkörét Álex Rins kapta meg. A suzukis előbb csapattársát Mirt, majd Millert és az Espargarókat is bedarálta, megszerezve idei első dobogóját. Hasonlót mutatott az Ausztriában zseniális győzelmet arató Binder is, bár neki csak a hatodik helyig sikerült előre törnie, többek között Rossi és Nakagami kárára- akik a rossz gumiválasztás miatt hatalmasat estek vissza a 10. hely környékéről.

A verseny elején felmerült bennem, hogy vajon meddig fogja tartani a dobogót Aleix az Apriliával, ahogy azonban teltek-múltak a körök, egyre inkább úgy tűnt, hogy ez lehet a nagy napjuk. Végül Miller majdnem beleköpött a levesükbe, az utolsó körben megelőzve Espargarót, a spanyol azonban visszavágott, begyűjtve az Aprilia első dobogóját mióta a királykategória a MotoGP névre hallgat. Az utolsó Aprilia dobogót 500 köbcentiben amúgy Jeremy McWilliams szerezte, még a 2000-es Brit Nagydíjon.

Dícséretet érdemel nem utolsó sorban Iker Lecuona is, aki szépen versenyzett és hetedik helyével folytatta jó sorozatát és ezúttal nem egy káoszfutamon is megmutatta, hogy érdemes rá számítani a jövőben, bárhol is legyen az.

A pontszerzők:

🏆Quartararo🥈Rins🥉A. Espargaró-Miller-P. Espargaró-Binder-Lecuona-A. Marquez-Mir-Petrucci-Zarco-Bastianini-Nakagami-Bagnaia-Marini

Győzelmével Quartararo nagyon ellógott a bajnokság élén, hiszen Zarco és Bagnaia sem fért be a top tízbe. Mir lépett fel a bajnoki második helyre, azonban hátránya 65 pont a francia éllovassal szemben.

Moto2-ben fodult a kocka, hiszen a két rosszabb hétvégén túllevő Remy Gardner megszerezte idei negyedik győzelmét a pole-ból rajtoló Bezzecchi előtt, míg csapattársa Fernández kiesett– ezzel Gardner előnye 44 pont a bajnokság élén- a harmadik hellyel pedig idei első Moto2-es dobogóját szerezte a leggyorsabb kört is megfutó Jorge Navarro.

Folytatás két hét múlva, Aragónban.

Címlapkép forrása: a MotoGP hivatalos Facebook oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.