A soha nem volt verseny – avagy: így (nem) láttuk a Belga Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizenkettedik felvonása, avagy: így nem láttuk a Belga Nagydíjat!

Sajnálatos módon nagyon nehezen lehet értékelni egy olyan nagydíjat, amit elmosott az eső, viszont sporttörténelmi szempontból mérföldkőnek számít, hiszen a sportág 1950 óta íródó történelme során sosem volt még olyan, hogy több mint három óra várakozást és két felvezető kört követően csupán három kört megtéve hirdessenek eredményt egy versenyen, és ráadásul úgy, hogy csak egy kör számít az értékelésben, mint megtett versenykör. Így tehát nem tudunk mást tenni, mint az egész hétvégét értékelni!

A 2021. évi Belga Nagydíj volt a sportág történetének legrövidebb nagydíja a maga 3 perc 27 másodperces és mindössze 6,880 km-es versenyével. [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

A teljes versenyhétvége folyamán (így a betétszériák eseményein is) hozta a szokásos kiszámíthatatlan időjárással rendelkező formáját Spa-Francorchamps. A pálya ugyanis az Ardennek kellős közepén helyezkedik el, és a sűrű erdős hegyvidék saját jellegzetességéből adódóan saját mikroklímával is rendelkezik, ami alapvetően meghatározza a hely időjárását. A hegyek között a szél kavarog, a felhők gyorsan összeállnak és akár nagyon rövid idő alatt képes rengeteg csapadék esni. A helyszín másik jellegzetessége, hogy nagyon nagy területen fekszik. A pálya a maga 7,004 km-es hosszával a leghosszabb versenypálya jelenleg az F1-es naptárban, ami néha azt is jelenti, hogy ha jön az eső, akkor az egyik felén még körökig száraz is maradhat. Viszont amilyen gyorsan tud jönni az eső, olyan gyorsan tovább is tud tovahaladni… Ha akar.

A pénteki nap még felszáradó pálya fogadta a versenyzőket és szinte 100%-ban száraz pályás akciókat láttunk a belga aszfaltcsíkon. A szombati napon már az interek és az esőgumik is előkerültek, míg vasárnapra nem maradt jó gumi, amit fel lehetett volna rakni azokra az extrém körülményekre. [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Száraz aszfalton úgy tűnt, hogy a szoros taktikai csatára készülhetünk majd a futamon a Mercedes és a Red Bull pilótái között. A vörös bikák a második szabadedzésre ugyanis extrém alacsony leszorítóerővel készültek, amivel Verstappen és Perez rendre gyors is tudott lenni az egyenesekben, míg a Mercedes Hamilton és Bottas autóján is kicsit jobban a második, kanyargós szektorra készítette fel a versenyautóit. Ezzel szemben a Ferrari mintha megint csak a Hungaroringre készült volna, olyannyira nagy leszorítóerős csomagot használtak, miután ők eleve esős körülményekre számítottak a hétvége során. Nagy volt tehát a csodálkozás az olaszoknál, amikor mind Leclerc, mind pedig Sainz kiestek a Q2-ben a végig esős időmérő során, és csak a 11. és 13. rajthelyeket szerezték meg maguknak, amiket másnap csak azért tudtak pontokra váltani, mert három pilóta kiesett előlük (Bottas és Norris 5 helyes rajtbüntetések miatt, és Perez a rajtrácsra kivezető körön történt balesete miatt).

Mr. Szombat ismét megmutatta miért járna már ki neki az a Mercedes ülés, és miért nem Valtteri Bottasnak kell hívni majd 2022-ben Lewis Hamilton csapattársát. [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

A harmadik szabadedzés és az időmérő már teljesen vizes körülmények között zajlott, ami előrehozta azért azokat, akik mondhatni picivel a többiek előtt járnak. A legnagyobb elismerést és ezzel a hétvége legjobbja címet is büszkén kiérdemlő George Russell akkora meglepetést okozott a második rajthelyével, amit nem kell szégyellnie senkinek. A brit rengeteg kockázatvállalással érte el ezt a szenzációs eredményt… akkora kockázatokat is elvállalva, amit a világbajnoki címért küzdő Lewis Hamilton és Max Verstappen még csak mérsékelten sem engedhet meg magának, hiszen a nagy rizikónak nagy ára is lehet, de annál nagyobbat kamatozik, ha összejön! Russellnek jól pörgött tehát a rulettkerék az időmérőn, de a másik esőben remeklő sztárnak, Lando Norrisnak ugyan ilyen mértékű kockázatvállalás már nem jött ki ennyire szerencsésen. Ami ténylegesen egy pole pozíció is lehetett volna a McLaren britjének, az végül egy horrorisztikus balesettel végződött az Eau Rouge kanyarkombináció tetején. Szerencsére Norrisnak semmi baja nem lett, de felhozott ezzel a balesetével több olyan veszélyre felhívó témát, amikről mi is értekeztünk már. Erről szóló cikkünket >> ITT<< el is olvashatjátok.

Sebastian Vettel ismét jelesre vizsgázott emberségből. Elképesztő látni, hogy a 2010-es években még “idegesítő ficsúrnak” tartott német mennyi változáson ment keresztül az emberek(!) szemében. Az idő tényleg mindent megszépít! [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Ugyan Russell ellopta a reflektorfényeket mindenki más elől, de nem szabad elmenni a többiek teljesítményei mellett sem, hiszen:

 • Daniel Ricciardo legjobb rajthelyét szerezte meg eddigi McLarennél töltött karrierje során (4. hely)
 • Sebatian Vettel szintén legjobb Aston Martinos időmérőjén volt túl az elmúlt hétvégén (5. hely)
 • Pierre Gasly ismét bizonyította, hogy rá lehet építeni csapatot (6. hely)
 • Nicholas Latifi élete legjobb időmérős eredményét érte el (12. hely)
 • Esteban Ocon immáron Fernando Alonsoval egy szinten tud teljesíteni

Aztán jött a vasárnap, amin lényegében nem történt semmi.. de mégis több történt, mint valaha bármikor is! A Forma-1 ugyanis nem volt felkészülve arra, hogy holmi eső, köd és a rendkívül rossz látási viszonyok miatt szabályértelmezési kérdésekben komolyan elméllyülve kell kérdésekre válaszokat adni. Kezdődött minden Sergio Perez rajtjának kérdésével, majd folytatódott a tényleges időlimit kitolásával és felfüggesztésével, az információk részleges vagy éppen a közönség felé akadozva nyújtásával és végződött végül a szabályok abszolút felborításának érződő egykörös “versennyel”, amikért fél pontokat osztottak a ‘szombati lottósorsolás’ szerencsés nyerteseinek.

Sokak szerint ezek a szabályértelmezések több kérdést vetettek fel mintsem ezt így helyben lehetne hagyni a jövő versenyeire is, de tény, hogy Michael Mazi, versenyigazgató számára nem volt egyszerű feladat egy ilyen sporttörténelmi esettel megbirkózni. Mint külső szemlélőnek, első látásra a közvetítésből az jött le, hogy maga a versenyigazgató sem tudja a sportszabályokat… és a csapatok tudják jobban és kell kijavítsák azt az embert, akinek pont az lenne a feladata, hogy betartassa a szabályokat és maximálisan és hiánytalanul ismerje azokat. Persze, nem lehet elmenni amellett sem, hogy Mazi még nem egy Charlie Whiting, aki több mint 30 év tapasztalatával ült a versenyigazgató székben az ausztrál előtt, egészen 2019-es tragikus hirtelenségű haláláig, de a válaszaiból kiérződő hezitáció alapjaiban kérdőjelezi meg azt a közönség részéről, hogy alkalmas-e egyáltalán a pozíciójára.

A nagydíjat követően Stefano Domenicali a szavát adta, hogy az F1 vezetése az FIA vezetésével karöltve újragondolja a jelenlegi versenymegszakításokra vonatkozó szabályokat, a kialakult helyzet abszurdsága okán. [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

“Értékelésre” így csak Gergely kollegánk adta a fejét, aki viszont nagyon egyszerűen és jól leírta ezt az őskáoszt:

“Sajnos az időjárás nem tette lehetővé a futam lebonyolítását, pedig jó esély volt arra, hogy kitűnő küzdelmet láthassunk. A bajnokság állása ezeknek a kiosztott félpontoknak köszönhetően döntően nem változott, ennek ellenére lehetne miről beszélni a belgiumi hétvége kapcsán, elég csak Michael Masi alkalmatlanságára, Norris óriási balesetére, vagy Russell fantasztikus szombati teljesítményére gondolni, ami végül egy ezüstérmet hozott számára – ugyanakkor az ember szájában keserű szájíz maradt, nem ezt szoktuk meg. A pályán lévő nézőknek pedig óriási tisztelet, amiért egész nap kint voltak, és az utolsó pillanatig várták a hétvége fő eseményét, a végül lényegében elmaradó nagydíjat, nálam ők az erkölcsi győztesek.”

 • Nap versenyzője: Alan van der Marwe és Bernd Mayländer (medical car & safety car)
 • Nap balfékje: Perez, aki az egyébként is katasztrofális helyzetet tovább tetézte csapatánál
 • Hétvége momentuma: Vettel és Norris szombati esete, alighanem inkább az év momentuma

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 3. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 4. Francia Nagydíj – 7,00/10
 5. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 6. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 7. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 8. Brit Nagydíj – 5,00/10
 9. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 10. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 11. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,93/10

Ha a megtett köröket nézzük, akkor tényleg Alan van der Marwe kellett volna, hogy megnyerje ezt a versenyt. Dehát, úgy is kizárták volna mert ugye miért ne? [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Válogatás olvasói kommentekből

Gy. János: “A hétvége kb. szombatig tartott érdemben, az időmérő izgalmakban túltett néhány versenyen. A hétvége pillanata: Vettel megállt Norris mellett. Hétvége legjobbja: Williams (dupla pontszerzés) / Russel (első dobogó). Hétvége lúzere: Az összes szerencsétlen, akik megvették a jegyet és kimentek szétázni 3 kör biztonsági autó erejéig! Ha pilóta, akkor meg talán Bottas, szokásos miatt.”

K-T. Attila: “Russel jól járt ezzel, hogy nem volt igazi verseny, így lett egy szuper eredménye ezen a hétvégén. Az időmérős eredménye után a hétvége egyik legjobbja volt.”

K. László: “Remek futam volt, mikor lesz az ismétlés? 🤔 szeretném újra végignézni. 😅😅😭😭😭😭

K. Ádám: “Hamilton szimpatizánsként azért egy kicsit örülök, hogy most nem ő állt a dobogó tetején. 3 napig olvashattam volna minden kommentszekcióban, hogy mekkora mázlista, hogy verseny nélkül nyert, vagy a Mercedes megvette a FIA-t, stb. Az élet mindig döntetlenre játszik…. Bízom benne, hogy ezt észben tartjátok majd, amikor legközelebb számára alakulnak kedvezően az események.”

K. Balázs: “Ez most a Forma-1 szégyene!!! Ezért egy pilóta sem érdemelt volna pontot!!!Nem tettek érte értékelhető tevékenységet!”

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!


Címlapkép forrása: XPB Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.