🇳🇱 F3: Martins nyerte a második futamot, mindkét bajnokaspiráns nullázott

A Formula-Renault Európa-kupa tavalyi bajnoka, Victor Martins nyerte az FIA F3 zandvoorti hétvégéjének második futamát, miután élvezetes csatákat követően legyőzte a pályán minden ellenfelét. A francia pilóta ezzel megszerezte első győzelmét a sorozatban, valamint feljött az összetett pontverseny 3. helyére.

A futamot a Carlin izraeli versenyzője, Ido Cohen kezdhette az első rajtkockából, aki első komolyabb együléses sikerére hajtott. Korábban sem az Euroformula Openben, sem a Toyota Racing Series-ben nem tudta megváltani a világot, és az Olasz F4-ben is többnyire csak közepes eredményei voltak, úgyhogy ez a pole-pozíció nagy lehetőség volt számára. Talán ezt a nyomást nem bírta kezelni, a második helyről nekilóduló Clément Novalak ugyanis a Tarzan-kanyarba már elsőként fordult. A 3. helyet eleinte tartotta Oliver Caldwell, a Hugenholtzban azonban már Frederik Vesti volt előrébb, sőt a kör közepén Martins-nek is sikerült elmennie a brit mellett. A bajnoki éllovas Dennis Hauger a rajtot követően megtartotta 6. helyét, míg az első számú kihívó, Jack Doohan visszaesett három pozíciót és csak tizedikként fordult rá a második körre.

A rajt – itt még Novalak vezet [kép forrása: Formula 3 hivatalos Twitter oldala]

A 3. körben rövid időre pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Lorenzo Colombo beleállt az egyik falba. Az olasz pilóta balesetét megelőzően Hunter Yeany-vel ütközött, csakúgy, mint a délelőtti nyitóversenyen Johnathan Hoggard. A Charouz versenyzőjét azért a megmozdulásáért meg is büntették, plusz három rajthelyet kapott erre a versenyre.

Az újraindításkor Vesti megpróbálta megelőzni Cohent, eközben viszont nyitva hagyta a Hugenholtz belső ívét, amit kihasználva Martins bevetődött és elcsente a 3. helyet a dántól. Az MP Motorsport versenyzője ekkor Cohen nyomába eredt, majd a 14. körben, a DRS segítségével simán állva is hagyta az izraelit, így már a 2. volt. Cohent egy körrel később Vesti is megelőzte, de Martins sem állt meg, a következő körre Novalakot is utolérte, és szinte lemásolva előző manőverét, át is vette a vezetést. Ezt követően gyújtotta be a rakétákat Hauger is: a norvég a 18. körben végre-valahára megelőzte a Caldwellt, majd a következő körben, azzal a lendülettel Cohen mellett is elment, így már a 4. volt, miközben bajnoki riválisa, Doohan csak a 8. helyen haladt.

A 20. körben azonban borult minden, amikor Amaury Cordeel egy teljesen ártalmatlan szituációban megpördült a célegyenes végén és a sóderágyban ragadt. Jöhetett ismét a biztonsági autó, majd miután az kiállt a mezőny elejéről, az utolsó két körben elszabadult a pokol. Caldwell megelőzte Cohent, hátrébb pedig Doohan hibázott és elmentek mellette ketten, nevezetesen David Schumacher és Arthur Leclerc. Cohen a Hugenholtz kanyarban kívülről visszaelőzte Caldwellt, majd annyira lendületbe jött, hogy rögtön megpróbált Hauger mellé is bemenni, ez azonban rossz döntésnek bizonyult. A két autó összeért, Cohen első szárnya letört, Hauger pedig defektet kapott, így a biztos 4-5. hely helyett egyikük sem szerzett pontot. Nagy esély adódott viszont Doohan előtt, de ő sem tudott élni vele, ugyanis nagy igyekezetében kicsúszott és végül csak a 19. lett.

Cohen és Hauger ütközése – az izraeli kapott egy háromhelyes rajtbüntetést a harmadik futamra

A kavarodásból David Schumacher profitált, aki valahogy előre verekedte magát a 6. helyig, majd az utolsó kör elején vezetéknevéhez méltó vezetést bemutatva még Caldwell mellett is elment. Martins-t viszont senki nem zavarta, a francia magabiztosan szerezte meg első futamgyőzelmét a sorozatban. Mögötte Novalak és Vesti futottak be, Collet az utolsó négy futamon harmadszor lett negyedik, az 5. helyet pedig a már említett Schumacher csípte meg. A maradék pontszerző helyekre Caldwell, Leclerc, Crawford, Nannini és Sargeant futottak be. Idei legjobb eredményét érte el Oliver Rasmussen, Rafael Villagómez, Tóth László és Zdeněk Chovanec is, akik ugyan pontot nem szereztek, de bizonyára értékes tapasztalatokkal gazdagodtak. Filip Ugran ugyancsak eddigi legjobb teljesítményét produkálta és a 12. helyen ért célba, azonban utólag kapott egy tíz másodperces büntetést, mert a futam végén kiforgatta Jonny Edgart.

A második futam végeredménye

Folytatás holnap 10:45-től a harmadik futammal, melyet Dennis Hauger kezdhet a pole-pozícióból.

Címlapkép forrása: Formula 3 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email