Mazepin kiakadt csapattársára az időmérőt követően

A Haas két versenyzője, Mick Schumacher és Nikita Mazepin az utolsó két helyen zárták a Holland Nagydíj időmérő edzését. Ha ez a kudarc még nem lenne elég, egy csapaton belüli viszály is feszültséget szít, Nikita Mazepin szerint ugyanis márkatársa, Mick Schumacher szándékosan tette tönkre a gyorskörét a Q1 végén.

A két versenyző épp utolsó gyorsköreikre készült, amikor az utolsó kanyar felé közeledve Schumacher – mint később kiderült – mérnöke jóváhagyása után megelőzte orosz csapattársát, annak érdekében, hogy gyorsabb kivezető kört tudjon teljesíteni, ugyanis túl hidegek voltak a gumijai. Az éppen gyorskörön lévő Sebastian Vettel viszont pont e művelet kivitelezése közben érte utol a két amerikai versenyautót, minek következtében keményen fékeznie kellett, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett baleset a dologból.

Az időmérő edzést követően természetesen a versenybíróság is megvizsgálta az esetet, végül azonban nem osztottak ki büntetést. Mint az indoklásban az olvasható, az érintett kanyarban hat autó torlódott fel, így ez nem meríti ki a szabályok által írt “szükségtelen feltartás” fogalmát. Ezzel azonban még nem ért véget a történet: Mazepin az időmérőt követően a sajtó előtt fakadt ki, mondván, csapattársa szándékosan tette tönkre a gyorskörét.

“Hogy őszinte legyek, nagyon ideges vagyok” – idézi az orosz a motorsport.com.

“Önök is tudják, hogy működik ez egy Forma 1-es csapaton belül: az egyik hétvégén te vagy az első, a kedvezményezett autó, aztán a következő hétvégén meg a csapattársad. Ezen a hétvégén engem illetett volna meg ez az előjog. Korábban Imolában, amikor a második lettem volna, megelőztem Micket, amiért alapos fejmosást kaptam a csapattól. Ezúttal ez velem már másodszor fordult elő, a csapattársam ugyanis megelőzött, így belekerültem a feltorlódott autók közé.”

“Szándékosan elba***ta a gyorsköröm!”

(Nikita Mazepin Mick Schumacherről)

“Nem vagyok túlságosan elragadtatva, mert ha ez egyszer megtörténik, azt rá lehet fogni, hogy véletlen. De amikor már másodszor fordul elő ugyanaz, az szándékos. Nagyon felb***tam magam ezen a dolgon, nem szabadna ilyen feszültségnek lennie a csapaton belül” – fogalmazott.

A Sky Germany ezt követően megkérdezte Schumachert is, hogy mit gondol csapattársa hozzászólásairól.

“Fogalmam sincs, hogy Nikita miről beszél. Túl hidegek voltak a gumijaim, és miután a szabadedzéseken kiderült, hogy nekem gyorsabb kivezető körre van szükségem, megkérdeztem a mérnökömet, hogy megelőzhetem-e Nikitát. Meg is kaptam a jóváhagyást, ami alapján elmentem mellette, majd a kör későbbi részében még Landót is megelőztem. Szóval nem tudom, hogy a saját boxcsapata mit mondott neki, de semmilyen oka nincsen ebből ekkora drámát kerekíteni, mert ettől még nem ment tönkre a gyorsköre. Valószínűleg meg fogjuk ezt beszélni a csapaton belül és talán Günther is kifejti majd a véleményét, de megítélésem szerint én semmit nem csináltam rosszul” – vélekedett a német.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email