Leszállt a Narancs köd! – avagy: így láttuk a Holland Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizenharmadik felvonása, avagy: így láttuk a Holland Nagydíjat!

Szilárd: “Hála a jó istennek leszállít a narancs köd Hollandiában! El sem merem képzelni mi lett volna akkor, ha Lewis Hamilton nyeri a versenyt. Valószínűleg nem lenne életben, de még annál is valószínűbb, hogy kő-kövön nem maradt volna a helyszínen és Hollandi egyes részein, az biztos. Végül azonban ‘happy end’ lett a vége a versenynek, ami szerintem egy percig nem volt verseny. A Mercedes próbálkozott olyan startégiával, ami régen rossz volt. Komolyan azt hitték, hogy ezzel a startégiával le lehet győzni Max Verstappent és a Red Bullt hazai pályán? Nevetségesen naiv volt a Mercedes ilyen téren. Egyedül Bottas ‘ellenkezése’ tetszett. Ha tökös lenne, és nem kutya módjára viselkedne mindig, amikor megkérik, akkor még talán azt mondanánk, hogy bajnoki alapanyag lehetne. Ez az Alfa szerződés nem is jöhetett volna neki jobbkor. Jót fog tenni neki. Gasly zseniális volt megint, de a Ferrari is elégedett lehet, bár a pilóták negatív visszajelzése azt sugallta, hogy ebben a futamban jóval több is volt számukra. A McLarent így is most jól eltángálták, hiszen Norris csak egyetlen egy pontocskát tudott szerválni. Az Alpine-okkal abszolút számolni kell mostantól minden versenyen. Alonso és Ocon is kiváló formában vannak. A futam amúgy nagyon lapos volt, és unalmas, leszámítva a remek beszólásokat a futam alatt, és néhány előzést, de összességében Monaco szintű vonatozás volt.”

– 2/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Mercedes

– a hétvége pillanata: Verstappen beszólása GP-nek Hamiltonról – “Is he complaining about something or what?”

Andris: “Én két dolgot nem tudok megérteni. 1. Hogyan szavazhatták a nézők (hacsak nem a mexikói lobbi indult be) Pérezt a nagy versenyzőjének, amikor nagyjából abból állt a teljesítménye, hogy hülye hibát követett el az edzésen, béna hibát a verseny elején, majd a helyzetből kihozta azt, amit tkp. kötelező volt ezek után (és amit szerintem ebben az autóban még nagyon sokat kihoztak volna). 2. Hogyan hívhatta Wéber Gábor ezt a versenyt az év egyik legizgalmasabbjának? Ha nem tudnám, ki ő, arra tippelnék, hogy a többit nem láthatta… A hangulat remek volt, szerintem a pálya is csudás, igazi régivágású, “büntetős” aszfaltcsík – sajnos emiatt nem is nagyon mertek vitézkedni a versenyen a fiúk. Voltak egyéni teljesítmények, de tipikusan olyan futam volt, amin a néhány taktikai ügyeskedésen kívül semmit nem tudnék felidézni. Csak a hangulatot, az mesés! Verstappen úgy nyert, ahogy kellett, a Mercedes pedig vitézül megtett mindent, amit tudott.”

– 3/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékje: Perez

– a hétvége pillanata: A holland nézők hangulata

Gergő: “Én élveztem a futamot, hangulat szempontjából mindenképp az év legjobbja, még ha a versenyzés minőségéről ez nem is mondható el. Így utólag átgondolva egy kicsit mesterségesen kreált feszültségnek tűnik, amit a Mercedes csinált, de az is tény, hogy akármivel próbálkoztak, a Red Bullnak mindenre volt válasza. Noha volt a versenynek olyan szakasza, amikor Hamilton meg tudta közelíteni Verstappent, a hazaiak kedvence mégis uralma alatt tartotta a hétvégét, és összességében sima, teljesen megérdemelt győzelmet aratott. Bottas nem volt valami erős ma sem (és akkor finoman fogalmaztam), Pérez pedig ezzel a 8. hellyel mentette a menthetőt, de neki sem sikerült bizonyítania ezúttal sem, hogy megérdemli azt a 2022-es ülést. Alonso ellenben remekelt, Gasly-t pedig nem nagyon láttuk a képen, de a 4. hely mellett ne menjünk el szó nélkül. Legalább ugyanennyire észrevétlenül tűnt el Giovinazzi a pontszerző helyek közeléből, többet vártam tőle. Jövőre remélhetőleg a versenyzés színvonala is felér a hangulathoz.”

– 6/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékjére konkrétan nem tudok mit mondani, ellenben a hétvége balfékje: Pérez

– a hétvége pillanata: Verstappen beszólása GP-nek Hamiltonról –“Is he complaining about something or what?”

Max Verstappen lesöpörte hazai pályán az összes ellenfelét a pályáról és visszavette a vezetést a bajnoki pontversenyben. Kitart-e Verstappen ereje az év végéig? [Kép forrása: Red Bull Racing Honda hivatalos Twitter oldala]

Gergely: “Fesztiválhangulat, verseny nélkül – nagyjából így tudnám összefoglalni a naptárba visszatérő Holland nagydíjat. Verstappen hazai közönsége előtt feltörölte a pályát a Mercedesekkel, akik egy gyengécske próbát ugyan tettek a holland megfékezésére, de ennek nagyjából semmi értelme nem volt. Mögöttük sem volt mozgalmas az élet, Perez a boxból rajtolva pontokat mentett, a McLaren elképesztően küszködött, Gasly mesteri vasárnapot zárt. Ennél csak jobb jöhet Monzában.”

– 1/10

– a nap versenyzője: Gasly

– a nap balfékjére: a hétvége alapján Mazepin

– a hétvége pillanata: Verstappen beszólása GP-nek Hamiltonról – “Is he complaining about something or what?”

Csaba: “Hollandiának kell az F1, vagy az F1-nek Hollandia? Jó kérdés, hogy mi a legjobb konklúzió a hétvégére. Nagyon mélyre-menő elemzést ne várjatok tőlem, mert egy esküvő miatt szombatból semmit sem láttam, a mai futam első köreit pedig buszon, szakadozó nettel és jellel, szóval akadnak foszlányok a fejben  Amit viszont láttam, az alátámasztja a kérdést, hogy Verstappen miatt lenne-e ennek a pályának keresnivalój az F1-ben. A hangulat már-már Monza legjobb éveit idézte, de az össztermék elmaradt. Nekem pedig a rendező sem nyerte el tetszésem, hiszen pl. az Alonso-Sainz csatából sem láttunk szinten semmit, és voltak még hasonló hiányosságok. Max amúgy fenomenális volt hazai pályán, egyértelműen hétvége embere számomra, őt leszámítva pedig Gasly, Alonso mai és Giovinazzi időmérős formája mellett inkább csak negatív meglepetések voltak. Szegény Kimit még túl hamar is búcsúztattuk, bár Kubica beugrásától csodát senki sem várt igazából.”    

– 2,5/10

– a nap versenyzője: Verstappen

– a nap balfékjére: az Aston Martin, mint csapat

– a hétvége pillanata: A holland közönség a befutókor, 36 év után újra F1-et kapva!

Bármit próbált meg a Mercedes a Holland Nagydíjon, semmi sem volt elég a Red Bull ellen. A német márka így is növelte az előnyét a csapatok bajnokságában miután Perez betlizett és csak a 8. helyen végzett a rossz időmérő után. [kép forrása: a Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team hivatalos Twitter oldala]

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 3. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 4. Francia Nagydíj – 7,00/10
 5. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 6. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 7. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 8. Brit Nagydíj – 5,00/10
 9. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 10. Holland Nagydíj – 2,90/10
 11. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 12. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,68/10

Válogatás olvasói kommentekből

R. Roldand: “Nyilvanvaló hogy miért került a versenynaptarba! Ennek ellenére az év legrosszabb, és legunalmasabb futama volt!”

S. Richárd József: “Alapvetően jó volt nézni ezt a futamot. Hangulatos pálya véleményem szerint. Komoly versenyzés nem volt, szerintem 10/5 ez a futam. Nem volt olyan rossz. Azért elől is volt pici izgalom. Verstappennek végig tökéletesen kellett menni, mert különben lecsapott volna Hamilton.Nap versenyzője nálam emiatt is: VerstappenNap lúzere: Bottas. Egyszerűen nem való top csapatba.

N. Éva: “Egy szóval: unalmas☹

V. Richárd: “Vegyes érzéseim vannak. A pálya zseniális, imádom az ilyen vonalvezetésűeket. Már az F3 versenyein is lehetett látni, hogy itt bizony nehéz lesz előzni, így nem volt meglepő, hogy kevés volt az előzés az F1-ben. A futam egy jó közepes volt, azért kellett ehhez a simának látszó győzelemhez Verstappen zsenije és a Red Bull jó taktikája. Értékelésre nálam egy 10/6.A nap versenyzője szerintem Alonso és Verstappen volt, de Gaslynak is jó futama volt. A nap lúzere címért Perez és Bottas áll sorba szerintem.”

B. Erika: “Az időmérő és a szabadedzések izgalmasabbak voltak.”

A Ferrari nem volt túl rossz, mégis tragikusan írták le a pilóták a végeredményt. [kép forrása: a Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala]

M. Ádám Tamás: “Annyira nem volt kevés előzés, bár sok sem. Azért volt pár nagyon szép előzés az egyes kanyar kijáratán, izgalom is volt elég pl Vettel kicsúszása. Összességében a hangulat, a pálya stílusa miatt simán 10/7.5 nálam. A nap versenyzője számomra Gasly a negyedik helyért, de Perez lenne nálam is ha az első etapban nem teszi tönkre a kemény keveréket. (Akkor ráadásul a végére Verstappen számára is lett volna róla elég infó).”

N. László: “Abszolút nem volt izgalmas futam. Némi izgulni való akkor volt, amikor Lewis közelített Maxra, de nem jött össze több sajnos. Erős a Redbull s vele Verstappen is. Sebaj mindent bele bajnok #LH44💪😎 Tetszik hogy ilyen szoros a bajnokság”

Az Alpine lehet a AlphaTauri fő kihívója a bajnokság ötödik helyéért, miután a kis bikák csak fél lábon ugrálnak Gasly jóvoltából, addig az Alonso-Ocon páros rendre erős eredményeket tud hozni.
[kép forrása: az Alpine F1 Team hivatalos Twitter oldala]

K. György: “Szenzációs pálya, közepesen unalmas verseny, csodálatos végeredmény. 6/10”

H. László: “Ez a szomorú a Formula 1-ben: hiába jó a pálya, hiába korrekt a szervezés, hiába vannak igazán lelkes szurkolók (és hozzájuk tartozó hazai hős), hiába szoros a vb, a verseny attól még lehet unalmas. A mai ennek egy tökéletes példája.”

Köszönjük, hogy ellátogattál blogunkra! Várjuk a véleményeket a Facebookon, hogy az olvasottak közül mivel értetek egyet legjobban, és mivel legkevésbé!

Címlapkép: Max Verstappen hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.