Önálló sprintversenyeket rendeznének 2022-től

A Forma 1-ben a Brit Nagydíj hétvégéjén láthattuk először a sprintkvalifikációt. Az újítást a szurkolók, a csapatok és a versenyzők is kritizálták, mondván, hogy semmit nem ad hozzá a hétvégékhez, unalmas, és nem éri meg kockázatot vállalni. Emiatt a sportág vezetése fontolóra vette a formula átalakítását, kilátásba helyezve egyúttal azt is, hogy a következő évtől akár egyes versenyhétvégék önálló elemei lehetnek a sprintversenyek.

A jelenlegi rendszer szerint a sprintkvalifikációs hétvégéken az időmérő edzés átkerül szombatról péntek délutánra, és nem a futam rajtrácsát határozza meg, hanem a szombati, 100 km-es sprintkvalifikáióét. Ez lényegében egy külön verseny, amelynek a győztese érdemli ki a vasárnapi nagydíj első rajtkockáját, és a statisztikákba is mint pole-pozíció írhatja magának jóvá a diadalt az érintett versenyző. A sprintkvalifikáció első három helyezettje ezen felül bónusz világbajnoki pontokat is kap 3-2-1 elosztásban.

Az új elképzelés szerint jövőre a sprintek már nem kvalifikációként szolgálnának a másnapi futamra, hanem önálló versenyek lennének. Az egyetlen, pénteken megtartott időmérő edzés határozná meg a vasárnapi nagydíj és a szombati sprintfutam rajtrácsát is, a sprint eredményének így semmilyen behatása nem lenne a fő futam rajtfelállására. Így a pilótáknak jobban megérné kockázatot vállalni, amit nyomatékosítva a helyezetteknek is több pontot osztanának. Ez a formátum egyúttal lehetővé tenné, hogy több helyszínen is sprinteket tartsanak a szezon folyamán.

A Forma-1 ügyvezető igazgatója, Ross Brawn a motorsport.com-nak adott exkluzív interjújában elárulta, jelenleg még csak találgatás zajlik, a végleges döntést a tél folyamán hozhatják meg.

Michael Schumacher és Ross Brawn a kétezres évek első felének kiemelkedő párosát formálták a Forma 1-ben. [fotó: Ferrari]

„Abban az ügyben, hogy önálló eseménnyé tudjuk-e alakítani a sprintversenyeket, két fő kérdés lesz: hogy hány pontot adunk a helyezetteknek, illetve hogy milyen módon állapítsuk meg a rajtrácsot. Láthattuk Silverstone-ban, hogy Sergio [Pérez] elrontotta a sprintet, aminek köszönhetően a teljes vasárnapi futama oda lett, úgyhogy a jelenlegi formula, miszerint a sprint végeredménye határozza meg a nagydíj rajtsorrendjét, elvetendő. Ugyanakkor nem biztos, hogy szerencsés már pénteken mindent eldönteni. Több elképzelés is van a tarsolyunkban, amik közül válogathatunk, ezeknek a tanulmányozása zajlik jelenleg. Az ötleteket hamarosan prezentáljuk az FIA és a csapatok elé, aztán majd meglátjuk, milyen irányba indulunk el” – fogalmazott.

Az idei évben még két sprintkvalifikációs hétvége lesz: az első most, Monzában, a következő pedig majd a november 14-i São Paulói Nagydíj lesz.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email