King Cook VII of Thruxton – egy megcsúszott beszámoló margójára!

Augusztus utolsó hétvégéjén, idén második alkalommal látogatott a mezőny Thruxtonba, Csaba azonban annyira el volt éppen havazva- és a versenyeket is csak a következő hét végén látta- hogy esélytelen volt bármit írnia. Mivel azonban jövő hétvégén folytatódik a bajnokság, úgy gondoltam miért ne hoznék nektek egy kis utólagos beszámolót, a vasárnap reggeli kávé mellé, egy kis böngészésre amíg várunk az F2-es főfutamra.

***Kicsit itt a disclaimer résznél maradva, a Josh Cookról látható, hátööö finoman fogalmazva is giccses képet a BTCC dizájnerei alkották, de mi is elnézést kérünk miatta! 😅A sztori dióhéjban: az ugyancsak Thruxtonban rendezett szezonnyitó fordulóban két versenyt nyert a BTC versenyzője, majd két hete még egyet, ezzel beérve a pálya rekordtartóját, Gordon Sheddent (7). Plusz amilyen pocsék hétvégéje volt a háromszoros bajnoknak, “igazi trónfosztást” láthattunk.***

Dan Rowbottom szerezte meg a pole-t Thruxtonban!

Felidézve a szombati eseményeket, Dan Rowbottom idén második alkalommal szerzett pole-t az időmérőn Jake Hill és jövendőbeli Cook király előtt, míg a realisabb bajnoki esélyesek közül Ash Sutton a hetedik, Turkington a kilencedik, míg Ingram a 12. rajtkockát csípte el.

A három futam:

Az öröm azonban nem tartott sokáig, hiszen Rowbo eléggé benézte a rajtot, a Hill-Cook duó mellett Oliphant is megette és a versenyen csak visszafelé esett, végül a hatodik helyen célbaérve. Az említett hármas innentől egymás között rendezte a győzelem sorsát- Cook két zseniális manőverrel előzte meg riválisait, onnantól pedig megállíthatatlanul menetelt a győzelem (és királyság ) felé.
A trió mögött a szokásos, BTCC minőségű adok-kapok ment, az élen az előre törő Suttonnel. A tabellát vezető infinitis végül Rowbot is levadászta, az ötödik helyen zárva a futamot. A dobogóról Butcher maradt éppen csak le, míg a kakaskodásban Dan Lloyd összeszedett egy 5 másodperces büntetést, amivel a top nyolcból a 11. helyre esett vissza.

A pontszerzők:
🏆Cook🥈Hill🥉Oliphant-Butcher-Sutton-Rowbottom-Morgan-Proctor-Plato-Ingram-Lloyd-Turkington-Shedden-Chilton-Jelley

A második futam rajtja nagyjából hasonlóan nézett ki, Dynamics hondás szempontból azonban hatalmas drámát hozott, hiszen Rowbo és Flash is kiestek technikai gond miatt pár kör után…
Cook az első helyről jól jött el, és még 10 kör után is vezette a versenyt 75 kg ballasztja ellenére. Volt azonban egy bizonyos Ash Sutton, aki finoman lopta a távolságot és az utolsó 5 körre esett Cook nyakára, aki meglepően sokáig tudta tartani a címvédőt, azonban végül nem tett fel fölöslegesen mindent egy lapra, hiszen második helyével is bőven a bajnokesélyesek között találta magát. A dobogó, de több nem volt benne lapot ismét Oliphant kapta a kártyaosztásnál, míg Jake Hill csúszott le éppen a pódiumról.
Az igazi peches azonban Ingram volt, aki az ötödik helyig előre jött a futamon, majd pár száz méterrel a kockás zászló előtt szenvedett deffektet a Hyundai, egészen a 12. pozícióig visszacsúszva.

A pontszerzők:
🏆Sutton🥈Cook🥉Oliphant-Hill-Butcher-Turkington-Proctor-Morgan-Plato-Lloyd-Smiley-Ingram-Moffat-Jelley-Butel

A fordított rajtrácsos futamra Adam Morgant húzta pole-ba Sutton, aki már így is rommáverte csapattársát Chiltont a hétvége során, azonban a java csak most jött.
A versenyt azonban az izgalmak helyett sajnos a nagy balesetek és biztonsági autós fázisok határozták meg. A rajt után az amúgy is pocsék hétvégét futó Shedden beleszállt Jade Edwards Hondájába, abban a kanyarban falba rakva szegény hölgyversenyzőt, ahol a szezonnyitón Andy Neate is tette vele ugyanezt. Gyanúsan nem Thruxton lesz az ő kedvenc pályája..
Kicsit később Ollie Jackson, Sam Smelt és Paul Rivett is felfedezték a pályá nem versenyzésre használt részeit, mindez pedig maximálisan segítette Morgant, akit Turkington elég rendesen megkergetett a győzelemért. Volt is egy elég necces pillanata az utolsó körökben, amikor nem tudta bevenni az első kanyart, a levágás ellenére azonban a bírák nem vizsgálták és megtarthatta győzelmét.

A dobogó alsó fokán a meglepően stabil szezont futó Senna Proctor zárt, Hill és a minimálisat mentő Ingram előtt . VII. Cook király ebben a pozícióban is zárt, míg riválisai nagy örömére Sutton ezúttal “csak” 10. lett.

A pontszerzők:
🏆Morgan🥈Turkington🥉Proctor-Hill-Ingram-Butcher-Cook-Plato-Smiley-Sutton-Lloyd-Oliphant-Moffat-Rowbottom-Jelley

a BMW-k háborúját hozó futamon igazából mindenki elégedett lehett a dobogón [kép forrása: a BTCC hivatalos Facebook oldala]

Konklúziók egy mondatban? Thruxton továbbra is egy hondás pálya- egy BTC hondás

Sutton továbbra is nagyon simán vezeti a bajnokságot 210 ponttal, mögötte azonban jó sűrű az üldözőboly:
Ingram- 180p; Cook 173p; Hill 171p; Turkington 169p

❓❔❓Szóval maradjunk annyiban, hogy elég nehéz megjósolni, hogy ki is lesz a címvedő reális kihívója idén. Az azonban lassan bizonyos, hogy a 131-144 pont között álló Morgan-Butcher-Rowbottom-Shedden-Proctor ötöst kihúzhatjuk– bár utóbbinál érdemes kiemelni, hogy kihagyta a szezonnyitó hétvégét és Snettertonban még csak ismerkedett a Hondával.

Címlapkép forrása: a BTCC hivatalos Facebook oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.