Az új régmúlt dicsősége – avagy: így láttuk az Olasz Nagydíjat!

2021-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői, valamint ugyanezt kérjük követőinktől is. Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az év tizennegyedik felvonása, avagy: így láttuk a Olasz Nagydíjat!

Szilárd: “Nem tudom ki hogy van vele, de nekem marha unalmas volt az egész sprintkvalifikációs futam és a futam is leszámítva a végeredményt és a Verstappen-Hamilton összeüközést. A sprintkvalifikáció csak arra jó, hogy akik elöl vannak rajtaveszthetnek, de akik hátul vannak, azok nem nyerhetnek nagyot vele. Mesterséges izgalmak. Remélem nem sok helyen lesznek ilyen hétvégék jövőre. Maximum Monacoban menne el egy ilyen, vagy Zandtvoortban, ahol nehéz előzni és inkább vonatoznak, mintsem versenyeznek a fiúk. A futamról amúgy nehéz mit mondani szerintem, elég egyértelmű volt, hogy ha a McLarenek le tudják rajtolni Verstappent, akkor csőbe lehet szorítani a Red Bullt,és ez meg is történt. Hamilton bakija pedig sokba került a britnek, hiszen nem tudtak kicsekkolni az élen, pedig nagyon meg lehetett volna rá az esély. A McLaernt pedig mintha csak erre a pályára tervezték volna. Ricciardonak pedig rendkívül jót tett a nyári szünet. A méhészborz visszatért! Norris hozta a legjobbját és kivédekezte Hamiltont, míg Bottas bizonyította, hogy tud ha tud, de mindig tudja, amit tud. Leclerc és Sainz maximumot hozott ki a Ferrariból, ahogy Alonso és Ocon az Alpine-ból is. Stroll azután, hogy kirakta Vettelt a pálya szélére szerzett pár pontot az Astonnak, míg Giovinazzi kijátszotta magát a saját helyéről. A bajnokság még mindig szoros, úgyhogy ez az év összességében nagyon jó hajrának ígérkezik!”

– 3,5/10

– a nap versenyzője: Ricciardo

– a nap balfékje: FIA (a versenyigazgatók)

– a hétvége pillanata: Verstappen összeütközik Hamiltonnal

Andris: “Néhány éve Czollner Gyulával beszélgetve azt elemeztük, hogy a McLaren és/vagy a Williams juthat-e egy Brabham vagy egy Lotus sorsára, azaz a régmúlt dicsőségei után eltűnhetnek-e lassan a süllyesztőben. Most az egyik csapat kettős győzelmet szerez, a másik meg megint pontszerző – egyik sem a semmiből. A McLarenre nincsenek szavak, szimpátiám nélkül is elismerném, hogy rettentően kellett ez a sportnak. Norris vastagaon megérdemelte volna, de Ricciardo önbecsülése szempontjából is kiváló helyre ment az arany. Amúgy is egy klasszik jó futam volt, amihez – Pérezzel szólva – semmit nem tett hozzá a sprintizé, legalábbis élményben semmiképp. Az apró buta hibákat sajnáltam kicsit, ellenben a Verstappen-Hamilton ütközés már most megmutatja, hogy ez a harc a legnagyobb klasszikusokéhoz fogható. Az sem tetszik, hogy nem versenybalesetként kezelték, gyanítom, hogy Verstappen első körös manőverét is “hozzácsapták”. Komoly Netflix-évadnak nézünk elébe! Hajrá régi jó Forma-1!”

– 7/10

– a nap versenyzője: Ricciardo

– a nap balfékje: AlphaTauri

– a hétvége pillanata: a kezüket véresre tapsoló Tifosi, mikor Ricciardo olaszul szólal meg

Daniel Ricciardo visszatért a régi kerékvágásba és 2018-as Monacói Nagydíj után megszerezte saját első győzelmét, 2012-es Brazil Nagydíj óta a McLaren első győzelmét és a 2010-es Kanadai Nagydíj óta a csapat első kettős győzelmét.
[kép forrása: A Formula-1 Hivatalos Twitter oldala]

Gergő: “Nem volt egy kimondottan izgalmas futam, de annyi feszültség és kiszámíthatatlanság volt benne, hogy a második fele mégis az lett. A fő téma persze megint a versenybíróság lesz. Semmi értelmét nem látom Verstappen büntetésének, teljesen indokolatlannak érzem az egészet. A Silverstone-ban látottak fényében főleg teljesen abszurd az egész, az FIA újra bizonyította inkompetenciáját és következetlenségét, amely már a délelőtti F2-es futamon is látszott Ticktum meg nem büntetésénél. Mindezzel együtt valahol pozitív, hogy egy ilyen izgalmas szezonunk van, tapintható a feszültség a két versenyző között. Rég láttunk ilyet a Forma 1-ben. Verstappennek szerintem innentől leszállt a vörös köd, viszont minden eddiginél komolyabb pszichikai nyomásnak lesz kitéve az ehhez legjobban értő ellenfele által. Abban reménykedem csak, hogy nem fog egyikük sem megsérülni, illetve hogy később majd nem egy ilyen véleményes eset fogja a világbajnokságot eldönteni. Amúgy Ricciardo ellentmondást nem tűrően vezetett, Norris pedig rendkívül szimpatikus volt, ahogyan örülni tudott csapattársa sikerének. Bottast szintén dicséret illeti, bár én Pérez büntetését sem feltétlenül érzem jogosnak. A Magyar Nagydíj után egyszer már leírtam, hogy rohadt gyorsan meg kellene változtatni a büntetések szabályozását, a ma látottak fényében ezt még nyomatékosabban mondom. Teljes inkonzisztencia, nevetséges…”

– 7/10

– a nap versenyzője: Ricciardo

– a nap balfékje: FIA (a versenyigazgatók)

– a hétvége pillanata: Verstappen összeütközik Hamiltonnal

Gergely: “Monza nem hazudtolta meg magát, ebben az évben is olyan eseményeket láthattunk, amelyek még jó ideig beszédtémát fognak szolgáltatni – az más kérdés, hogy a futam 85%-a inkább vonatozásról szólt, de érezhető volt végig a feszültség. Daniel Ricciardo erőből nyert versenyt a McLarennek, amelyre a wokingiak 9 évet vártak, és amely miatt Lando Norris valószínűleg erősen féltékeny csapattársára. Bottas az utolsó helyről lett dobogós, a felszabadult finn ezen a napon úgy teljesített, ahogyan azt talán mindenki elvárta volna tőle… És akkor a fő attrakció: Hamilton és Verstappen ezúttal kétszer is összecsapott, és ezúttal is ütközés lett a vége, amelyért a hollandot büntették végül. Éles a bajnokság, de… emlékeim szerint ennyi ütközés nem volt két bajnokaspiráns között régebben, tapintható a feszültség kettejük között, remélhetőleg – ha lesz még ütközés -, nem egy ilyen eset fogja eldönteni a világbajnokságot. Amellett, hogy Hamilton hátrányra nem nőtt tovább, a brit hálás lehet a glóriának – az eszköz valószínűleg egy súlyos sérüléstől óvta meg. Érdemes megemlíteni Russellt, aki a Mercedes-es szerződését egy újabb pontszerzéssel ünnepelte meg.”

– 6/10

– a nap versenyzője: Ricciardo

– a nap balfékjére: Giovinazzi

– a hétvége pillanata: Ricciardo és a shoey ismét a színen

Valtteri Bottas bár a sprintkvalifikációt ls a vele járó három pontot behúzta magának, csak a 19. helyről indulhatott, amit csapattársának balesete okán tudott dobogóra váltani. Az Alfa Romeós szerződéssel kivirágzik az utolsó Mercedeses futamokra a finn? [kép forrása: A Formula-1 Hivatalos Twitter oldala]

Csaba: “Kezdjük ezzel: úgy is mindenkit AZ érdekel, szóval szerintem versenybaleset volt, a 3 rajthelyes büntetést indokolatlannak érzem. Most, hogy már a Hamilton rajongók nem olvassák tovább, az egész hétvégét több oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészt rengeteg izgalmat kaptunk, közben azonban mégis egy rakás környi vonatozást láttunk. Egyszerűen a legtöbb helyzetben az egyenesben elől levő pilóta volt a gyorsabb és beállt a vonat… Lehet pl. azon vitatkozni, hogy Hamilton nem akarta-e túltúlni a lehetőségeit az amúgy lapos sprintkvalifikáción, de a verseny aztán megmutatta, hogy sokkal több kör alatt is rohadt nehéz előzni ha nem éppen Bottas vagy egy űrtechnikával. A finnt amúgy minden dícséret megilleti, valahogy mintha leesett volna a súly a válláról amint jövőre nem kell ülésért harcolnia. A vonatozás közepette ugye láthattuk a McLarent ismét a csúcsra érni – ami nem kizárt, hogy akkor is meglett volna, ha egyesek nem játszanak kicsi a rakást. Ricciardo végre a régi önmagát mutatta, Norris pedig nagyon szimpatikus módon tudott rülni csapattársa sikerének. jó volt ezt látni!!! Pérez végre összeszedett tudott lenni, miközben az Alpha Tauri a pokolba süllyedt. A zseniális festést felvillantó Alfa hétvégéje sem volt sokkal pozitívabb, pedig a tempójuk ismét meglett volna. Negatív úton folytatva, ismét megtudhattuk, hogy Stroll egy k*csög, Mazepin egy idétlen, szegény Vettel pedig pechszériás – az elmúlt két futamon úgy pattogtatták a pályán riválisai, mint egy ping-pong labdát. Zárjunk egy pozitívummal is:  Mr. Saturday Russell ismét bizonyította, hogy Mr. Sunday lett belőle – mém amit még a Williams hivatalos felületei is megosztottak  És zárszóként, bár kevés komoly akció volt a pályán, annyira feszült volt a hangulat, hogy alig tudott az ember elmenni a képernyő elől!”    

– 7/10

– a nap versenyzője: Ricciardo és a McLaren

– a nap balfékjére: Mazepin

– a hétvége pillanata: Ricciardo olaszul próbál üzenni a rajongóknak 

A 2021-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

 1. Emilia Romagnia Nagydíj – 9,25/10
 2. Magyar Nagydíj – 8,33/10
 3. Bahreini Nagydíj – 7,86/10
 4. Francia Nagydíj – 7,00/10
 5. Azerbajdzsáni Nagydíj – 6,58/10
 6. Osztrák Nagydíj – 6,29/10
 7. Olasz Nagydíj – 6,10/10
 8. Spanyol Nagydíj – 5,40/10
 9. Brit Nagydíj – 5,00/10
 10. Portugál Nagydíj – 4,70/10
 11. Holland Nagydíj – 2,90/10
 12. Stájer Nagydíj – 2,86/10
 13. Monacoi Nagydíj – 2,00/10

Értékelés nélkül: Belga Nagydíj

A szezon eddigi értékelése: 5,71/10

Válogatás olvasói kommentekből

H. Laci: “A nap versenyzője a glória volt!”

B. Matyi: “Nagyon jó futam volt végre Ricciardo magára talált a McLarennel együtt Bottas is magához képest nagyon jól ment ahogy a 2 Ferrari is. A Verstappen Hamilton ütközésről csak annyit, hogy nagyon kemények voltak mind a ketten, de az én meglátásom szerint ez várható volt, hogy előbb utóbb kiütik egymást én ilyennek szeretem az F1-et, az ilyen pillanatikért és az ilyen test-test elleni csaták miatt. Ezért 20/10”

K. Enikő: “20 pont a 10-ből. Mennyit kellett erre a pillanatra várni. Ricciardo a nap versenyzője. Megcsinálta volna a baleset nélkül is.”

A. Elizabeth: “Én Hamilton drukker vagyok, de egészen a 2021-es évadig becsültem Verstappent is. Aztán a Horner által generált hisztéria és a mai szívtelen elsétálása után úgy érzem, Max Verstappen erkölcsileg szakadékba lépett. És ez hatással lesz az eredményeire is. Mert akármekkora harc is folyik egy győzelemért, akármekkora keménység is kell ehhez, az ember elvárna annyi önfegyelmet, hogy benéz a kocsija alá, hogy a másik megsérült-e? És akár együtt jönnek el! Mert minden győzelemhez szükséges az önfegyelem, pr, sportszerűség. Amikor Hamilton ünnepelte a győzelmét, akkor tudhatta, hogy V. jól van, csak kötelező az orvosi vizsgálat. Nehéz lesz ezután győznie, és ha majd győz sokat kell kapaszkodnia, hogy a közönség ne egy agresszív gladiátort lásson benne.”

A hétvége leglátványosabb jelenete mindenképpen a Hamilton-Verstappen ütközés volt. Szinte érezhető volt a levegőben, hogy valamikor összeütköznek, és ez most be is következett. Prost és Senna, Häkkinenn és Schumacher és még sok párost sorolhatnánk. Mindenesetre, ez a jelenet is történelemkönyvekbe illő! [kép forrása: A Formula-1 Hivatalos Twitter oldala]

T. Zoltán: “Bottas mindent visz, új csapatban lesz ,igy tehermentes versenyt mutatott. A balfék a 2 éllovas.”

L. Richárd: “Ha megnézzük az összes szoros vb csatát, akkor mindegyikben azt vesszük észre hogy a két éllovas kiütötték egymást Pl.: 1994 Scumacher és Hill, a Senna-Prost esetek többsége végződött így. Vettel-Hamilton 2017-ben összekoccant, így Hamilton defektet kapott, míg Vettel sérült szárnyal volt kénytelen menni. 2016: Rosberg-Hamilton Osztrák Nagydíj és még lehetne sorolni ezeket az ütközéseket, amik vb címeket döntöttek el, illetve kis csapatoknak, pl.: Manor, Williams, adtak pontokat. Ez az F1. Be kell vallani és hiába volt a 2020 szezonban Mercedes uralom, mégis az csak egy a sokból. A Massa-Hamilton csata is szoros volt, de ott sem Massa, sem Hamilton nem ütközött. Ott Massa hungaroringi meghibásodása döntött, hisz voltak olyan szezonok is. A lényeg az, hogy még lesz ilyen, akár jövőre Hamilton-Russell ütközést is el tudom képzelni 🏎️🏁🥇🥈🥉🎉

Címlapkép forrása: A Formula-1 Hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.