MotoGP: 2022 előttünk – 2 napos teszt Misanoban

A legtöbb szezonban ősszel látjuk először, amikor még rejtegetve, de már a 2022-es csomagokat kezdik el próbálgatni a csapatok. Idén egy olyan pályán került sor erre a szezonközi tesztre, ahova még ebben a szezonban visszatérnek.

A várakozásokhoz képest kevésbé eredményes gyártók – élén a Hondával – lényegében már félre is tették az idei konstrukciót, csak 2022 lebeg a szemük előtt. Az első napon Bradl és Marquez rótták a köröket a 2022-es fejlesztésű csomaggal, aztán Pol Espargaro és Nakagami is folytatta a munkát. Szinte minden versenyző más, és más elemet próbálgatott. Egyedül Alex Marqueznél koncentráltak az idei motorra. Vele elsősorban a beállításokra koncentráltak annak érdekében is, hogy az LCR Hondán javuljon a spanyol komfortérzete.

A Yamaha ugyan a hullámzó teljesítmény ellenére erős szezont futott tavaly, azonban Quartararo révén idén van a legjobb lehetőségük újra felérni a csúcsra, ezért a 2022-es fejlesztéseken csak Morbidelli dolgozott. Quartararoék a második misanoi versenyre készültek, a két “öreg”, Rossi és Dovizioso pedig az idei motor beállításain. Rossinál az elektronikára szerettek volna megoldást találni, Dovizioso pedig továbbra is tanulja a motort, amire a versenyhétvégén ült fel először.

A Ducatinál apróbb aerodinamikai fejlesztéseket hoztak. A mezőny talán legjobb motorjának az egyetlen gyenge pontja eddig is a kanyar volt, hiszen lóerőben párja nincs a rajtrácson. Ennek megfelelően az első napon Bagnaia megfutotta a teszt legjobb köridejét. A Suzuki hozzájuk képest lépéshátrányban, de ott is voltak apróbb változások a vázban, hogy jobbak legyenek a féktávokon. Ezen kívül jövőre várhatóan egy erősebb motorblokk fog a rendelkezésükre állni, amit egy jobb aerodinamikai csomaggal szeretnének az aszfaltra vinni.

Az Apriliánál Vinales személyében van egy idő előtt bevetett 2022-es elemük is, de Aleix Espargaro szerint aerodinamikában is tettek egy lépést előre (aminek köszönhetően a második napon a leggyorsabb is volt). Vinalesnél még az alkalmazkodás folyamata zajlik, ezért különböző beállításokat próbálgattak a motorján.

A legkülönlegesebb teszt alighanem a KTM-hez fűződik, hiszen a két jövő évi pilótájuk először kapott lehetőséget felülni a motorra. Gardner és Fernandez, akik között dől el (várhatóan) az idei Moto2-es világbajnoki cím, jövőre is csapattársak maradnak, de már a királykategóriában a Tech 3 csapatnál. Ők itt ülhettek fel először MotoGP motorra. Sem Gardner, sem Fernandez nem maradt el köridőkben a mezőnytől. Fernandez még néhány tesztpilótát is meg tudott előzni (noha tudjuk, a teszten a köridőkből nem lehet kiindulni). Ugyan Gardnernél egy bukás is becsúszott, de összességében kiválóan teljesítettek. Eközben a gyári pilóták és Pedrosa azért a fejlesztésekkel is foglalkozhattak, ugyanis idén másodszor kell kijönniük a hullámvölgyből.

A kétnapos teszt eredményei ide kattintva megtekinthetőek délelőtti-délutáni bontásban.

Képek forrása: motogp.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.