🇷🇺 F3: Doohan nyerte az időmérőt Szocsiban

A nyitóversenyt már ma megrendezik!

Meglehetősen furcsa helyzet állt elő az FIA F3 oroszországi fordulójának időmérő edzésén. A legjobb időt eredetileg Clément Novalak autózta, így őt ünnepelhették szurkolói, néhány perccel a leintés után azonban kiderült, hogy egy transzponderhiba miatt összekeveredtek az eredmények. A pole-pozíciót így mégsem a brit-francia szerezte meg…

A reggeli szabadedzésen az MP Motorsport nyitott az élen: Caio Collet volt a leggyorsabb 1:54.087-es idővel, mögötte pedig csapattársa, Victor Martins végzett, kevesebb mint egy századdal lemaradva. A 3. helyre az ART Grand Prix autóját Frederik Vesti hozta be, az ő lemaradása néhány ezred híján már három tized volt, majd következett Ayumu Iwasa, Matteo Nannini, Clément Novalak és Logan Sargeant. A bajnokságot óriási előnnyel vezető Dennis Hauger csak 8. lett, de érdemes hozzátenni, hogy az utolsó gyorskörén két lila szekort követően szaladt bele a forgalomba. Az újonc Ayrton Simmons első F3-as edzésén a 29. helyen végzett.

A szabadedzés részletes eredményei

Ilyen előzmények után vágott neki a mezőny a szezon utolsó időmérő edzésének, melyre a pálya állapota nagyon sokat javult: az F2 és az F1 is tartott egy-egy szabadedzést időközben, a felrakódott gumi mellett pedig az aszfalt hőmérséklete is majdnem kétszeresére, 33°C-ra emelkedett. Jack Doohan próbálkozott először gyorskörrel, az ausztrálnak azonban meggyűlt a baja a forgalommal és túlkormányzottságra is panaszkodott. Hét perc után rövid időre piros zászlóval megszakították az edzést, amikor Jonny Edgar elveszítette uralmát autója fölött és a 14-es kanyarban a falba rohant.

Az újraindítást követően Doohan az élre állt, míg Hauger csak 13. volt, és csak elképesztő lélekjelenlétének köszönhette, hogy a 13-as kanyarban nem törte össze autóját. Gyors gumicseréket követően Doohan megerősítette vezető pozícióját, az igazi meglepetés azonban a jenzeres Johnathan Hoggard szereplése volt, aki teljesen váratlanul a 2. helyre jött előre, egyetlen századdal lemaradva Doohantől. Utóbbi már-már a kezében érezhette a pole-pozíciót, az utolsó másodpercekben azonban csapattársa, Clément Novalak javított és megnyerte az időmérő edzést!

Ezt gondolta legalábbis mindenki, ugyanis miután az eredményjelző rendszer frissült, Doohant helyezték a pole-ba, Novalak pedig végül 2. lett. Hoggardtól a 3. hely is óriási eredmény, de nem panaszkodhat Juan-Manuel Correa sem, aki közvetlenül csapattársa, Frederik Vesti mögött végzett az 5. helyen. Hauger végül a 9. helyre hozta be autóját, míg a nyitóversenyt Victor Martins kezdheti majd az első rajtkockából.

Az időmérő edzés frissített eredménye

Az időmérő edzés alatt pedig hivatalossá vált, hogy 2022-ben egyetlen szezont követően a Formula-2 és a Formula-3 is visszavált a régi, kétfutamos formulára, és a két széria futamai és közös hétvégéken lesznek. Az egyetlen időmérő edzés a vasárnapi futamok rajtfelállását fogja meghatározni, míg a szombati verseny fordított rajtrácsos lesz. A változtatást az illetékesek azzal indokolták, hogy az egymást követő fordulók között túl sok idő telik el, a mostani szocsi versenyeket követően például legközelebb majdnem három hónap múlva, Szaúd-Arábiában állnak rajthoz az F2-esek.

A nyitóversenyt eredetileg holnap reggel rendezték volna, az időmérő edzés közben azonban megerősítést nyert, hogy a bizonytalan időjárás-előrejelzések miatt a futamot előrehozták mára. A rajt magyar idő szerint 16:25-kor lesz esedékes.

Címlapkép forrása: FIA F3 hivatalos honlapja
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email