🇷🇺 F2: Ticktum sima rajt-cél győzelmet aratott a nyitóversenyen

A Williams junior pilótája, Daniel Ticktum a pole-pozícióból rajtolva teljesen sima győzelmet aratott a Formula-2 szocsi hétvégéjének első és egyetlen sprintversenyén. A bajnoki címért csatázó Oscar Piastri és Guan-yu Zhou egyaránt nulláztak, míg az összetettben harmadik Robert Shwartzman egy dobogós helyezést tudott szerezni, így teljesen nyílt maradt a küzdelem az év végi elsőségért.

A verseny a Safety Car mögött kezdődött meg, a rajtrács egyik oldala ugyanis teljesen vizes volt még, míg a másik sor száraz, így igazságtalan lett volna az állórajt. A zöld Aston Martin két kör után hajtott a boxba. Az első helyről nekilóduló Ticktum megőrizte a vezetést a két hiteches autó előtt, az első percekben senki nem akart fölösleges kockázatot vállalni a még nem üzemmeleg slick gumikon. Aki folyamatosan esett hátra, az érdekes módon a bajnokságot vezető Piastri volt – az ausztrál nem igazán találta az ideális íveket, többen elmentek mellette.

Ez az egy apró hiba két pozíciójába került Piastrinak.

A 4. körben Bent Viscaal autója állt meg, ami miatt rövid időre előkerült a virtuális Safety Car, majd néhány kör múlva ismét, amikor a 3. helyen autózó Liam Lawson falnak csapta autóját! Az újraindítás után Pourchaire előzte Boschungot, valamint Hughes szórakoztatta kicsit Shwartzmant, de végül nem tudott pozíciót nyerni a brit. Vips folyamatosan zárkózott fel Ticktumra, és közben megkezdődtek a leggyorsabb körre irányuló próbálkozások is, amire Daruvala fázott rá, az indiai három körrel a vége előtt megpördült az 5. helyről.

A pozíciók tekintetében mindenesetre már nem történt változás: Ticktum simán nyerte az amúgy meglehetősen lapos futamot Vips és Shwartzman előtt, míg Piastri a 9. helyen végzett, így nem tudta tovább növelni előnyét. Jake Hughes a 4. helyen zárt, megszerezve saját és a HWA legjobb F2-es eredményét.

Az UNI-Virtuosi számára tragikusan alakult a verseny: Felipe Drugovich már a boxból kivezető körön rommá törte az autóját, és Guan-yu Zhou sem tudott elrajtolni, ő szintén úton a rajtrácsra pördült meg. A kínai kiesésének komoly vonzata lehetett volna az összetett pontverseny tekintetében is, Piastri azonban nem tudta kihasználni ellenfele botlását.

A Virtuosinak felejthető napja volt, Drugovich és Zhou már a rajtrácsra sem jutottak el.

A folytatásban: holnap reggel 8:55-től jön az F3-asok harmadik futama (ténylegesen a második, de amúgy a harmadik), 10:20-tól az F2-es főverseny (a második sprintfutam elmarad), 14 órakor pedig elrajtol a Forma 1-es Orosz Nagydíj!

Címlapkép forrása: Formula 2 hivatalos honlapja
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email