Josef Newgarden nyerte meg a szezon utolsó, igencsak megosztó időmérőjét!

Long Beach utcáin -pláne egy 28 autós mezőnnyel– bármikor érkezhet a dráma, de valahogy nem ilyen módon számítunk rá, és pont egy ennyire kulcsfontosságú pillanatban hozni megosztó bírói döntéseket, nem éppen a legjobb reklám egy szériának. Avagy lássuk, hogy míg Newgarden pole-t szerezve életben tartotta a bajnoki esélyeit, Palou és O’Ward miért csak a negyedik-ötödik sorból rajtolnak vasárnap este?

A sors pedig azonnal összerázta a bajnoki esélyeseket és csapattársaikat, hiszen Palou és két kihívója, valamint Dixon, Power, McLaughlin és Ericsson meg Johnson is egy csoportba került a Q1-ben, az izgalmak érdekében pedig Rossi, Hunter-Reay, valamint Rahal is itt “zavarta a levegőt”, Harvey, Daly és Chilton odlalán. Az óriási drámák azonban itt még elmaradtak, hiszen Newgarden-Dixon-Palou-O’Ward-Power és Hunter-Reay jutottak tovább, tehát nagyvonalaban mondhatjuk, hogy érvényesült a papírforma, egyeüdl talán Rossi kiesése volt meglepő, akit McLaughlin is megvert, éppen csak lemaradva a továbbjutásról.

A jó öreg pech azonban nem váratott magára a második Q1-es csoportban: a mindkét edzést simán nyerő Colton Herta éppen csak lemaradt a továbbjutásról, szóval holnap a középmezőnyből kell majd előre törnie. Mivel az élmenők jelentős része a másik csoportba került, pár váratlan, vagy szokatlanabb név örülhetett. A csoportot Rosenqvist húzta be Pagenaud és Castroneves előtt, míg Grosjean, Hinchcliffe és Jones voltak akik még örülhettek. Dícséretet érdemel Callum Ilott is, aki 5 autót megverve kilencedik lett csoportjában a Juncos Chevyvel, míg Charlie Kimball megverte csapattársát Bourdais-t, aki hát nem éppen kezdő Long Beach utcáin (bár igazából egyikük sem volt esélyes a továbbjutásra).

Colton Herta gyanúsan nem ilyen kvalifikációra számított

Az igazi fordulat a Q2-ben érkezett. Nagyon sokáig Castroneves állt vezető pozícióban, míg O’Ward és Newgarden továbbjutóknak tűntek, Palou pedig nem igazán. Ekkor viszont a falat megérintő Power a pálya mellett állt meg és Palou valamint O’Ward sem tudott javítani a körén, hogy a Fast Sixbe jussanak, sőt még hátrébb kerültek a rajtrácson. Az egyetlen probléma csak az, hogy mások bezzeg tudtak javítani a köreiken a sárga zászlós etap alatt, élen a Grosjean-Dixon kettőssel, amit páran meg is jegyeztek, hogy ugyan miként???

Emiatt az eredetileg nyolcadikként záró Palou visszaesett a 10. pozícióba, míg O’Ward az éppen csak továbbjutó hatodikról visszacsúszott nyolcadiknak. A mexikói utólag elég rendesen bíralta is a széria vezetését. Az etapot amúgy Grosjean nyerte meg Dixon és Pagenaud előtt, Pókember, Newgarden és Rosenqvist csípve el az utolsó továbbjutó helyeket (az ASMP tehát kicsit megint kitolt saját magával). A 7-12. helyekről Hinch, Pato, Jones, Palou, Hunter-Reay és Power rajtolnak majd holnap.

A Fast Six között Castvonéves majdnem végig vezetett első körével, majd az utolsó kilométereken Newgarden egy nagyon komoly időt rakott össze, két és fél tizeddel megverve a veterán Pókembert, akit pár századdal Dixon is elcsípett utolsó körén. Newgarden tehát Dixon és Castroneves elől rajtol holnap- szóval jó kérdés, hogy a Jégember kicsit beszúr-e neki, hogy Palou címesélyeit segítse. Hármuk mögül a Pagenaud-Rosenqvist-Grosjean trió várja majd a pace car eltűnését.

Az időmérő részletes végeredménye és a rajtrács beosztása itt nézhető meg.

A szezonzáró holnap este fél tízkor rajtol, reméljük, hogy minél többen nézitek majd!

Címlapkép forrása: IndyCar Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.