November 21-én jön a Katari Nagydíj!

2023-tól pedig tíz éves szerződést kötöttek a Forma 1-gyel.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a november 21-i üres helyet Katar fogja betölteni a versenynaptárban! A Losail International Circuit először adhat otthont – éjszakai – Forma 1-es versenynek.

A Katari Nagydíj bejelentése már régóta a levegőben lógott, a szükséges kereskedelmi szerződések megkötése miatt azonban egészen máig húzódott. A Forma-1 története során először a november 19-21-i hétvégén látogat a közel-keleti országba, 2023-tól kezdődően pedig egy tízéves szerződést kötöttek, szóval Katar egészen 2032-ig vendégül látja majd a Száguldó Cirkuszt (elvileg már zajlik egy új pálya tervezése). Jövőre a labdarúgó-világbajnokság miatt nem lesz verseny az országban.

Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia után Katar a negyedik közel-keleti helyszín lett a Forma-1 versenynaptárában. A sportág tehát újabb lépéssel nyitott a régió felé, Stefano Domenicali pedig elmondása szerint kimondottan büszke arra, hogy egy világjárvány közepén ki tudtak alakítani egy 22 versenyes szezont.

A Losail International Circuit 2004-ben nyitotta meg kapuit, azóta állandó helyszíne a MotoGP Katari Nagydjíának. A verseny 2007 óta éjszakai, ez volt egyébként a MotoGP történetének első pályája, ahol sötétben rendeztek futamot. Top kategóriás autóversenyt mindazonáltal keveset rendeztek itt: 2009-ben a GP2 Asia tartott itt egy fordulót, 2015 és 2017 között pedig a WTCC látogatott el Katarba.

Az FIA versenyigazgatója, Michael Masi elmondta, Steve Nielsen (az F1 sportigazgatója) a Magyar Nagydíjat követően tett látogatást Losailban, melynek során összeállításra került egy lista, hogy miket kell kijavítani a helyszínen egy F1-es futam megrendezéséhez. Ezen a listán szerepelt a boxbejárat módosítása, néhány rázókő és szalagkorlát átalakítása, illetve új vendéglátó épületek létesítése a paddockban. Ezek a munkák az elmúlt hetekben mind elvégzésre kerültek, úgyhogy most már semmi nem állhat a Katari Nagydíj útjába.

Tom Coronel visz el minket egy körre Losailban

„Nagyon sok az egyenes a pályán, ugyanis a MotoGP számára épült, de összességében nem sokmindenre emlékszem. Mindenesetre ideális helyszíne lesz a Forma 1-nek!” – nyilatkozta az Autosportnak Sergio Pérez, az egyetlen pilóta a jelenlegi mezőnyben, aki pályafutása korábbi részében versenyzett Losailban.

Címlapkép forrása: autosport.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email