A “toyotás mészáros” duplázott Silverstone-ban, Sutton pedig ellógott a bajnokság élén!

A múlt hétvégén, szünet nélkül folytatódott a Brit Túraautó-bajnokság szezonja Silverstone-ban. Miközben pedig a futamok talán nem hozták a szériában megszokott izgalomfaktort, panaszunk nem lehet a hétvége kimenetelére. Sajnos az utóbbi időben egyre később kerülnek fel az internet “ügyes-bajos helyeire” a futamok, szóval lassan meg kell szoknotok, hogy a beszámolók is majdnem egy hetet csúsznak- elnézést kérek érte!

Mielőtt a hétvége eseményeire térnénk, fontos kiemelni, hogy “megérkezett a jövő” a BTCC-be! Ugyanis a 2013-as bajnok Andrew Jordan kicsit túlozva rajthoz állt (ugyanis nem vett részt az időmérőn és a boxból indult mindhárom versenyen) az új, hibrid hajtású Toyota Corollával, amit a Speedworks Motorsports indított a két, teljes szezonos autója mellett. Jordan többször ki is hangsúlyozta, hogy nem versenyezni van itt, nem fog semmilyen adok-kapokba belekeveredni, hanem céljuk, hogy lássák miként muzsikál az új technika a mezőnyben. Tehát egyfajta éles teszt is volt ez az autónak, azonban a szériát vezető Alan Gow sem rejtette véka alá, hogy promóciós céllal is áll rajthoz Jordan és a Toyota. A bajnok picit viccesen ki is jelentette Steve Ridernek, hogy nagyon jó ismét a paddockban lenni, sok jó baráttal, és néhány “ellenséggel” is találkozni (a foe szót használta). Akik követik a szériát, nekik nem újdonság, hogy Andy a legtöbb csapattól elég viharos körülmények között távozott a szériában.

Egy ikonikus Toyota és a jövő egymás mellett, Silverstone-ban

Butcher a zseni!

A toyotás skót, akinek szezonja kimondottan peches volt eddig, két héttel ezelőtt Croftban pedig végképp utolérte a balszerencse az időmérős motorhibával, végre egymásra talált a Fortunával és az összes edzés megnyerése után behúzta az időmérőt is, kevesebb mint egy tizeddel győzte le a Tom IngramAiden Moffat kettőst!

Ingram szája is fülig ért a kvalifikáció után, hiszen a Hyundai eddigi legnagyobb hátránya pont az időmérős forma volt, míg a Croftban az élmenők közé felnövő Moffat ezúttal is bizonyította, hogy két heti tempója nem csak egyszeri fellángolás volt.

Végre minden összeállt Rorynak egy szombaton- és vetítsük előre, hogy vasárnap is!

A Top Ten Showdown-ban Cook-Lloyd-Turkington-Rowbottom-Sutton-Jelley és Plato szerezték meg a maradék rajthelyeket, ami jól mutatta a Vauxhall Astra váratlanul jó formáját, míg az élmenők közül egyedül Jake Hill zárt kimondottan rossz szombatot. A fordos versenyző nem tudott jól összeszokni a ballaszttal, és csak a 22. pozícióból várhatta a lámpák kialvását az első versenyet.

Az időmérő részletes eredményét itt tekinthetitek meg.

Illetve a rajtrács a vizuálisabb típusoknak is 🙂

Butcher rommáverte a mezőnyt az első futamon!

Mindenki tudta, hogy nem az első futamon fogjuk a legtöbb eseményt és adok-kapokot látni, ennek ellenére kíváncsian vártuk, hogy lesz-e aki megverje Butchert vasárnap délelőtt. Nos, a rajtnál Tom Ingram jött el jobban és a Hyundai versenyzője meg is tudott egy rövidebb ideig lógni a toyotástól, azonban ez csak rövidebb “pünkösdi királyság” volt, hiszen az egyértelműen látszott, hogy a kevés ballaszttal rendelkező Butcher útjába nem fog sokáig állni Ingram. Az előzés pillanata nem is volt túl harcias, ahogyan Ingram a dobogó előtt nyilatkozta, látva Butcher tempóját nem is igazán akart sokáig kakaskodni, saját bajnoki esélyeit szem előtt tartva.

Ingram mögött egy igencsak hosszú vonat alakult ki, a dobogóra aspirálók közül pedig a rajtjához képest kettőt javító Dan Lloyd volt a legjobb pozícióban, viszont meg kellett dolgoznia a pódium alsó fokáért a nagyot közdő Moffattel szemben, aki ismét erőből autózott a legjobbak között. A skót mögött futott be a maradék három bajnoki aspiráns, Cook-Turkington-Sutton sorrendben, a címvédő pedig elcsípte a leggyorsabb kört (és az ezért járó plusz pontot is), így maximum ballaszttal sem veszített túl sok pontot kihívóival szemben. Jake Hill pedig a mezőny végéről nem tudott csodákat tenni a nehéz Forddal, csupán a 21. helyen meglátva a kockás zászlót.

Az első verseny pontszerzői:

🥇Butcher🥈Ingram🥉Lloyd-Moffat-Cook-Turkington-Sutton-Rowbottom-Jelley-Plato-Oliphant-Jackson-Smiley-Proctor-Boardley

Rory mellett Tom fiúnk sem panaszkodott az első futamot követően [kép forrása: a BTCC hivatalos Facebook oldala]

Ismét Butcher nyert, de ezúttal akadt kihívója! Az eredményt (és a bajnokságot is???) azonban a bírák felülírták…

Butchert ismét minden dícséret megillet, hiszen a 75 kilót “hízó” Toyotával is hibátlanul rajtolt el, győzelmét azonban ezúttal gyanúsan Ingramnek köszönhette. Ugyanis míg a nehéz autóval a skót szabad utat kapott, a szintén küzdő Ingram a világ legszélesebb Hyundai-jával hosszú körökön keresztül védekezett a jóval gyorsabb Cookkal szemben. Nem túlzás kijelenteni, hogy a hétvége legszebb csatáját hozta a két bajnokaspiráns 6-8 körön át tartó kakaskodása, amiben Ingram mindig az utolsó utáni percen tudta menteni szűrét és pozícióját, annak ellenére, hogy Silverstone sokkal szélesebb az átlag BTCC-s pályáknál, tehát jóval több lehetőség van előzni (akár még a füvön is, ahogy Sutton megmutatta), és szokatlan látvány tud lenni a 4-5 autó egymás mellett. Az urak csatáját egy biztonsági autós fázis is megszakította, hiszen szegény Jade Edwardsra ismét rátalált FlashShedden éve idén nagyon a két véglet között mozog.

Miután ismét elengedték a mezőnyt, Ingram még néhány körön át tudott védekezni a Becketts-ben és a Wellington Straight-ben, de a jóval gyorsabb hondás végül legyűrte, így Cook az élen szép előnyt kiépítő Butcher után eredhetett. Úgy tűnt, hogy nem lesz erre elegendő köre, de végül csak utolérte a toyotást, és az utolsó körben, mindent egy lapra téve próbált bevágódni Butcher mellé a Luffieldben. A kanyart persze túllőtte az esélytelen pozícióból, és a fűre csúszva mentette második helyét. Szerencséjére Ingram a mögötte haladókat is fel tudta tartani, tehát közelében nem volt senki az esetet követően. Sajnos az esetnek sokkal komplikáltabb utóélete lett, mint vártuk volna. A fűből egy jelentős adag a Honda első splittere alatt maradt, és már a dobogó előtti nyilatkozatok során mondták is Cooknak, hogy autója nem éppen felelt meg a kötelező hasmagasság teszten. A BTC Racing versenyzőjét még a harmadik futam rajtja előtt kizárták emiatt. A csapat ugyan jelezte fellebbezési szándékát, de azóta sem tudunk semmit ennek utóéletéről.

Ingram az élete árán is megvédte dobogós helyét, amiből Cook kizárását követően egy újabb második pozíció lett, utólag pedig Turkington is kapott emiatt egy trófeát. A négyszeres-bajnok észak-ír ismét csak közepesen erős volt ezen a hétvégén, és hiába zárt Ingram és ő is jó helyen, Sutton negyedik helyével ismét minimalizálta a veszteségeit (tény, hogy csapattársa Moffat az utolsó körben elengedte a célegyenesben a 4. pozícióért). Ami az ötödik címesélyest illeti, Hill ezúttal egészen a 9. helyig előre tudta küzdeni magát, tehát reménykedhetett egy jó, fordított rajtrácsos pozícióban. Az első futamon dobogót szerző Lloyd gyengén rajtolt, és a ballaszt miatt folyamatosan esett hátra, végül csapattársa, Plato mögött végzett, a 11. helyen.

Az 2. verseny pontszerzői:

🥇Butcher🥈(eredetileg Cook második, kizárták) Ingram🥉Turkington-Sutton-Moffat–Rowbottom-Smiley-Jelley-Hill-Plato-Lloyd- Taylor-Smith- Chilton-Osborne-Goff. Illetve a kieső Proctor, aki megfutotta a leggyorsabb kört.

Bár a Power Maxed kezében volt minden, Hill örült a végén!

A sztárvendég Jordan eredetileg Jason Platot sorsolta pole-ba a fordított rajtrácsos versenyre, azonban Cook kizárását követően ez annyit változott, hogy a kétszeres-bajnok elé odakerült az első sorba csapattársa, Lloyd.

Igazán kíváncsian várhattuk, hogy az amúgy tempóban nem a legjobb, de az élről rajtoló két Astra mire megy majd a nap utolsó versenyén. A rajtnál pedig hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk, hiszen Plato nem kapta el a legjobban a startot, és azonnal a dobogó alatti helyeken találta magát. Lloyd cserében sokkal jobban kapta el a rajtot és néhány körön keresztül tudta is tartani a vezető pozíciót, azonban akadt egy érdemi kihívója, a hétvége során addig damage limitation módban versenyző Jake Hill személyében. A duó egymásra találásával meg is kaptuk az egy futammal korábbi Ingram-Cook csatát “kicsiben”, és bár Hill nem volt annyival gyorsabb riválisánál, mint Cook néhány órával korábban, a fordos ügyes lesipuskásként megszerezte a vezetést még a 10. köre megelőzően.

A forgatőkönyv viszont egy váratlan lapra nyílt ki: Hill gumijai ugyanis elég hamar elfogytak, így az előzés ellenére egyáltalán nem tudta lezárni Lloyd Astráját, a következő, bő tíz körben pedig azt láthattuk, hogy megfordult a kergetőzés és Lloyd próbálja hibába hajszolni riválisát. Hill azonban meg tudta őrizni hidegvérét a kulcspillanatokban és az utolsó körökre már Llyod alatt is elfogytak a “megsarcolt” abroncsok.

Kettőjük mögött ismét egy ExcelR8 Hyundai játszotta a feltartósdit, ezúttal azonban nem Ingram – aki a ballaszt és nem ideális gumikeverék miatt a top tízen kívül haladt – hanem Smiley. Az idén még dobogóra nem álló versenyző előbb Stephen Jelley-vel szemben kellett keményen védekezzen, majd megkapta a nyakára a mezőny “elsőszámú fegyverét”, Ash Suttont jó gumikon és egy nem nehéz autóval. Ugyan Smiley daliásan védte helyét és igyekezett minden áron megtartani a dobogót, Suttonnel szemben kevésnek bizonyult. Arra azonban elégnek bizonyult ez a néhány környi feltartás, hogy a címvédő ne tudjon a futam végére beleszólni a Hill-Lloyd csatába, akiket egyre fenyegetőbben kezdett megközelíteni. Ash azonban tudta, hogy nincs értelme mindent feltenni egy lapra (idén már sokkal inkább ez a megközelítés jellemzi szezonját, a megszokott, takarodjatok az utamból hozzáállás helyett), hiszen Turkington csak a nyolcadik, míg Ingram csupán 12. helyen haladt ekkor, és ott is zárták a futamot. A mezőny végéről rajtoló Cook pedig ugyan az első körökben tudott nyerni 10 pozíciót, ezt követően beragadt a 18. helyre és még a pontszerzésről is lecsúszott.

A pocsék hétvégét kezdő Hill a csúcson zárt!

Hill tehát idei második győzelmét aratta, mentve a menthetőt. Diadalával pedig két egységgel át is lépte Turkingtont az össztettben, tehát még bőven életben tartotta bajnoki esélyeit. Sutton dobogójával azonban ismét túlteljesítette az elvártakat is, 36 pont előnyből várva a doningtoni fordulót jövő hétvégén. Az első két futamon domináló Butchernek sem tett jót a ballaszt-előnytelen gumi kombó, éppen csak elcsípve pár pontot a 13. helyen.

A fordított rajtrácsos verseny pontszerzői:

🥇Hill🥈Lloyd🥉Sutton-Smiley-Jelley-Plato-Moffat-Turkington-Rowbottom-Jackson-Oliphant-Ingram-Butcher- Taylor-Smith- Goff

Bár futamot ugyan ismét nem nyert, a hétvége összesített győztese gyanúsan Sutton volt!

Ránézve a bajnoki tabellára, Sutton 285 pontja tiszteletet parancsoló, míg az Ingram-Hill-Turk trió (249-247-245 p.) maximálisa egymás nyakán lohol. Az ezúttal egy bírói döntés miatt hátráltatott Cooknak már csak 222 egysége van, szóval (szomorúan ugyan, de) reálisan lehet ki kell húznunk a bajnoki esélyesek közül a hondást.

A hétvége egészét tekintve pedig hosszú fordulók óta először – vagy csak mi szoktunk hozzá a jó teljesítményéhez? – nem volt meggyőző Senna Proctor, és az emlegetett Shedden mellett kiábrándító hétvégét zárt Adam Morgan is.

A bajnokság állása a vizuális típusoknak.

Folytatás jövő hétvégén, a Donington Parkban!

Címlapkép forrása: a BTCC hivatalos Facebook oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.