WRC: Breen teljes évre aláírt az M-Sporthoz, míg Sordo és Solberg váltótársak lesznek a Hyundai-nál

Igazi hírözönt kaptunk ma reggel a Rali-világbajnokság háza tájáról, amivel kvázi rendeződtek a Hyundai sorai 2022-re, és fény derült az új Ford Puma program vezérpilótájára is!

A koreai gyártónál idén ugye Thierry Neuville és Ott Tänak futottak teljes szezont, kettőjük maradását jövőre pedig már a nyár során megerősítette a Hyundai. A harmadik autón Dani Sordo és Craig Breen osztoztak, az eredmények pedig inkább az írt igazolták. Az e havi katalán ralin Sordo kap lehetőséget (hiszen egyrészt hazai eseménye, plusz rossz sem szokott lenni a ralin), míg egyelőre arról nem tudni, hogy a szezonzáró Monza-ralira kit ültetnek be az autóba. Petter Solberg fia, Oliver az év eleji Arctic-ralin debütált WRC technikával, és a francia Pierre-Louis Loubet-vel osztoztak a Hyundai “B csapatának” autóján, R5-ös autóval indulva a többi ralin.

Ez a leosztás biztosan megváltozik 2022-re, hiszen az ír Breen három részleges szezon után elhagyja a koreai gyártót, és két évre aláírt Malcolm Wilson csapatához. Breen korábban sosem futott teljes WRC szezont, 2018-ban volt a legközelebb ehhez, amikor a Citroënnél a mexikói és francia ralikat kellett kihagyja egy bizonyos Sébastien Loeb miatt. Annak a szezonnak a végén hagyta el a franciákat, aláírva a Hyundaihoz, akikkel 9 ralin állt rajthoz azóta, az összeset a top nyolcban befejezve. Négy dobogót szerzett a kilenc ralin, jelenleg pedig élete formájában van, hiszen az észt és belga fordulókban is második lett, majd a dobogó alsó fokán zárta a múlt heti Finn-ralit.

A bejelentéssel hivatalossá vált, hogy ő lesz a jövőre startoló Ford Puma program vezérpilótája, a hibrid hajtású autót pedig pár héttel ezelőtt már tesztelte Nagy-Britanniában, a hónap végén Spanyolországban pedig egy hosszabb murva és aszfalt tesztet is teljesít majd az autóval. A jelenleg 31 éves versenyző junior éveit Fordokkal ralizta végig (R2-es, majd S2000-es, végül WRC technikával) és végre eljutott oda, hogy teljes szezonos WRC ülést kapjon, amin saját bevallása szerint 16 éves kora óta dolgozik! Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy ki vagy kik lesznek Breen csapattársai, de az értesülések szerint Adrien Fourmaux és Gus Greensmith maradására is nagy az esély.

Breen távozásával Oliver Solberg lesz Dani Sordo váltótársa jövőre. Az édesanyja miatt svéd színekben versenyző Oliver szeptember végén töltötte a húszat, és bőven van még mit tanulnia, hiszen az utóbbi három ralin odavágta a WRC2-es Hyundait. Esetében ugye a név is elég nagy súlyt rak a vállaira, tehát nincs könnyű helyzetben, a tehetsége viszont egyértelműen megvan a feladathoz. Sordoval egy autóba beültetve egyértelműen lesz kitől tanulnia, Adamoék pedig egyelőre nem erősítették meg, hogy ki hány ralit kap jövőre a kettősből.

A Rali-világbajnokság szezonja jövő hétvégén, Katalóniában folytatódik.
Címlapkép forrása: a WRC hivatalos oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.