Halaszthatják a 2022-es sportszabályok bevezetését

Sajtóértesülések szerint jövőre mégsem léptetik hatályba az elsőként 2019. októberében közzétett, majd legutóbb most áprilisban frissített, új Sportszabályzatot, helyette a jelenlegit módosítanák átfogóan.

A jelenlegi Sportszabályzat egy évtizedeken keresztül tartó folyamat eredményeképp fejlődött ki, alapjait még a néhai Charlie Whiting fektette le. A szabályok lényegében egy versenyhétvége menetét követik le az első szabadedzéstől a futamig, azonban nem minden van logikus sorrendben, az előírások több helyen nehezen értelmezhetőek.

A 2021-ről 2022-re halasztott új technikai szabályok bevezetése előkészületének részeként újraírták a Sportszabályzatot is, az eredeti cél az volt, hogy összhangba kerüljön a Technikai Szabályzat felépítésével és stílusával. Az eljárásért az FIA felelt, a projekt élére a Szövetség open-wheel tanácsának elnökét, Nikolas Tombazist, valamint a szabályalkotó specialistának tartott Steve Nielsent, az F1 sportigazgatóját állították.

Nikolas Tombazis korábban a Ferrari, a McLaren, a Benetton és a Manor főtervezőjeként is dolgozott. [kép forrása: f1-fansite.com]

A 2022-re vonatkozó további szabálymódosítások részleteiről az FIA továbbra is tárgyal a csapatfőnökökkel, az elmúlt hetekben azonban olyan egyezség jött létre, hogy jobb lenne a jelenlegi szabályozási formánál maradni, és csak hozzáadni azokat a változtatásokat, amelyek a jövő évre vonatkoznak. A fő érv, hogy a jelenlegi szabálykönyvet az FIA és a csapatok is jól ismerik, mindenki pontosan tudja, hogy adott témában hol lehet rövid idő alatt releváns szabálypontot találni, ennélfogva nincs igény egy olyan átfogó változtatásra, melynek eredményeképp mindenkinek újra kellene tanulnia a teljes Sportszabályzatot. Mindemellett a sprintfutamok megjelenése is további bonyodalmat okoz, ezeknek az új szabályzatba való beépítése ugyanis sok időt venne igénybe.

A végleges döntést a csapatvezetők és az FIA jövő heti ülésén kell meghozniuk az illetékeseknek.

Címlapkép forrása: Alpine F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.