🇪🇸 TCR Eu: Mikel Azcona 2021 bajnoka!

A spanyol a pole-ból rajtolva, nagyon simán nyerte meg a szezon utolsó előtti futamát, miközben a vízpumpa meghibásodása miatt utolsó helyről rajtoló Girolami pontot sem szerzett egy nagyon unalmas, és pocsékul megrendezett futamon!

Meglepődünk? Nem igazán! A spanyol nagyon megérdemelte ezt a bajnoki címet, Girolami számára mégis keserű ilyen formában elveszíteni a bajnoki harcot. Egyvalakit/valakiket azonban nem fogunk megdícsérni. A rendező és a szervezők sem voltak a helyzet magaslatán

A futam alatti grafikák néha rosszak voltak, de ez ugye a legkevesebb lenne. Történt azonban, hogy a rajtnál az élmezőny jól jött el: Azcona hibátlan startját az is segítette, hogy Sami Taoufik gyengébben jött el mellette, Teddy Clairet pedig lerajtolta a fiatal marokkóit, közben pedig a spanyol cuprás simán ellógott az élen. A mezőny közepén azonban történt egy kis adok-kapok: Franco Girolami és Coronel találkoztak Felice Jelmini autójával. A Hyundai első kereke kitört, aminek következtében az olasz versenyző sóderbe rakta a teljesen ártatlan Felipe Fernández Cupráját. Az eset miatt érkező biztonsági autó nagyon sok körön keresztül a pályán volt, hiszen a spanyol bíróktól megszokott módon mentettek… Tehát förtelmesen lassan. Az igazi tragikomédia viszont akkor jött, amikor Jelmini pálya szélén maradt autóját nem tudták elvontatni. A biztonsági autós fázis 6 körön át tartott, és ennek végére sem tudták teljesen eltávoltani a kitörött kerekű autót, a pálya szélén hagyva azt, folyamatosan sárga zászlózva ott… Az ilyen szintű amatőrködést már a tavalyi szezonzáró fordulóban is tapasztaltuk Jaramában, szóval ezek a spanyol TCR Europe fordulók “emlékezetek maradnak.”

Egyesek viszont el sem jutottak az indulásig, hiszen Gilles Colombani Cupráját letolták a rajtrácsról, míg Dušan Borković Audija ott sem volt. Mindketten a technika áldozatai lettek: az Audinak motorgondjai voltak, míg a Cupra hajtása adta meg magát. A legjobb beugró Sergio López a rajtrácson ragadt, szerencséje Cupráját mindenki ki tudta kerülni és a mezőny után mehetett.

Igazából innentől számítva alig történt valami… Azcona nagyon simán nyert Clairet, Taoufik és Nicolas Baert előtt. Ők négyen végigvonatozták a versenyt. Az időmérőn zseniális 5. rajthelyet szerző Martin Ryba ma is minden dícséretet megérdemel, hiszen ugyan csapattársa, Isidro Callejas és Niels Langeveld megelőzték, hetedik helye is messze saját súlycsoportja fölötti teljesítmény volt. Azcona csapattársai már annyira nem örülhettek, hiszen Gavrilov és Leonov is minden adok-kapokban benne volt, folyamatosan hátrafelé esve. Sajnos ez a sors jutott az utolsó helyről rajtoló Girolaminak is. Az argentin a biztonsági autós fázis után a sódert is megjárta egyszer, és végül a nagy kakaskodások közepette nemhogy előre haladt volna, hanem még pontot sem tudott szerezni.

Mikel Azcona második alkalommal a TCR Europe csúcsán! [kép forrása: a TCR Europe hivatalos média felületei]
A pontszerzők:

🏅 Azcona 🥉 T. Clairet 🥈 Taoufik – Baert – Callejas – Langeveld – Ryba – Young – J. Clairet – Bennani – Gavrilov – Davidovski – Homola – Coronel – Galáš

Azcona győzelmével majdnem 100 (!) pont előnnyel szerezte meg a bajnoki címet Girolami előtt, úgy, hogy egy fordulót is kihagyott Zandvoortban WTCR kötelezettségei miatt. Ugyan ezen holnap szépíthet az argentin – még ha rajthelye nem is igazán teszi lehetővé – jól mutatja Azcona hatalmas dominanciáját ez a szám is. A spanyol mellett Tom Coronel is egy fél kontinenssel arrébb, Csehországban versenyez holnap a WTCR-ben.

A futam itt visszanézhető

A holnapi, fordított rajtrácsos futamon Gavrilov és Callejas indulnak majd az első sorból. A verseny 13:45-kor rajtol, és a széria hivatalos YouTube csatornáján lesz látható, ahol a mai futamot is vissza tudjátok nézni.

Címlapkép forrása: a Circuit de Barcelona-Catalunya hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.