Dráma, balesetek, karma és csapatjáték: így lett 2021 bajnoka Maxi Götz!!!

Mindig azt szoktuk mondani, hogy drámai és izgalmas szezonzárókra vágyunk, de közben feltehető az a kérdés, hogy mi árán? Kelvin van der Linde már az első kanyarban elvette Liam Lawson bármilyen esélyeit, a karma pedig később visszavágott a túl agresszív dél-afrikainál. Közben pedig nevető harmadikként Maximilian Götz húzta be a címet, aki végig sötét lovat játszott az idei szezonban. Kellett persze ehhez a Mercedes tökéletes csapatmunkája, amire azonnal kiakadt a rajongók jelentős része. Csak hát a motorsport mindig is ilyen volt, a sportpolitika a DTM-ben egy örök faktor szokott lenni. Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy Michael Schumachert sem sétaautózni küldte be a Mercedes az 1990-es szezonzáróra, a 2015-ös spielbergi “…Push him out“-ra pedig a fiatalabbak is, szóval nem tudom mi ez a váratlan rinyatenger…

A kvalifikáción a tegnapi eredmények ismétlődtek meg, hiszen újabb pole-t szerzett Liam Lawson a fő kihívó Kelvin van der Linde előtt, míg a harmadik esélyes Maxi Götz a 8. rajthelyről várhatta a startot. Közben Nick Cassidy tovább növelte ázsióját, a harmadik legjobb időt megfutva élete második DTM hétvégéjén (az elsőn egy versenyképes autóval).

Aztán a futam rajtja előtt egy bombahírt is kaptunk: az Audi Formula E-ből történő kilépését követően visszatér a DTM-be a háromszoros bajnok René Rast! Arról egyelőre nem tudni, hogy KVL csapattársa lesz-e az Abt Sportsline színeiben, vagy netán a Rosberg csapathoz kerül, az viszont biztos, hogy Rast tavalyi fő kihívóját, Nico Müllert is megtartja az Audi 2022-re!

A Dráma érkezésére túl sokáig nem kellett várnunk: a rajt utáni első száz méterek ugyan azt hozták, mint tegnap. Lawson jól indult el, amint pedig a mezőny a Dutzendteich-ba ért KVL belülről, míg Cassidy kívülről próbált előzni, a dél-afrikai manőverével pedig a falba tette mindkét Red Bull/AF Corse Ferrarit… Azóta is megy a vita, hogy vajon mennyire volt szándékos a manőver az audis részéről, a rendkívül csalódott Lawson pedig úgy nyilatkozott a futam után, hogy: “tegnap is ugyan ezt játszotta, akkor is láthatta, hogy nem működik, de csak nem tanult belőle.” A Red Bull junior pedig jogosan lehetett dühös, hiszen míg KVL és Cassidy autója nem sérült komolyabban és tovább is tudott menni, addig ő egy e ferde kormánnyal és döcögő Ferrarival volt kénytelen, két kiállásnyi hátrányból kínlódni, semmire sem esélyesen… Csapattársa hatalmas felzárkózást vitt véghez a mezőny végéről, de ez sem volt elég Lawson címének életben tartásához. Van der Linde az esetért semmilyen büntetést sem kapott, csupán az azt követő, a bírák által veszélyesnek megítélt visszatérésért “jutalmazták” 5 másodperccel. A rajongókat pedig ez is elég rendesen megosztotta.

Az élmenők koccanásával Lucas Auer vette át a vezetést, míg a verseny jelentős részén azt láthattuk, hogy KVL harcol az Ellis-Götz-Juncadella hármassal, miközben Götz autójának épségét is próbálták védeni a csapattársai. Közben Cassidy már a kiállások előtt bőven a top tízig jött fel, próbálva levadászni Lawson riválisait. A Mercedes “flotta” állt ki hamarabb – ekkor került Ellis KVL elé – viszont ahogyan tegnap is leírtam, olyan rövid a Norisring, hogy a kiállás pontosan egy körös hátrányt jelent, tehát Götz és Juncadella ugyan úgy van der Linde mögé jöttek vissza a pályán.

Miután kiálltak az audisok is, van der Linde éppen csak visszajött a pályán Götz elé, azonban hideg gumijain nem tudta jól védeni a pozíciót és erőből nekivágta autóját Götz Mercedesének a célegyenesben. Ugyan úgy tűnt, hogy mindketten megússzák, Götz éppen csak nem forgott meg, és lélekjelenlétén múlott, hogy egyenesben tudta tartani az autót. Jó fél körrel később azonban a karma visszavágott: KVL a koccanásban összeszedett egy bal-hátsó deffektet, aminek következtében megpördült és haza is vágta bajnoki esélyeit!

Ezen a ponton Cassidy vezette a versenyt, de az új-zélandi még nem állt ki, reálisan pedig az Auer-Ellis-Götz trió haladt dobogós helyeken. Cassidy a boxlátogatást követően az ötödik helyre jött vissza, Dani Juncadella mögé, azonban a spanyolnak is volt egy 5 másodperces büntetése, tehát tudta, hogy megkergetheti Götzt. A Mercedesnél nagyon hamar kapcsoltak, és két és fél perccel, valamint a ráadás körökkel a leintés előtt rászóltak Ellisre és Auerre, hogy itt az ideje lassítani, hiszen Götz bajnok lehet, ha megnyeri a futamot. Ez is történt, Cassidy pedig ugyan megpróbálta követni a németet, a Dutzendteich-ban összekoccant a határozottan védekező Ellis autójával, hazavágva mindkettőjük versenyét és dobogós esélyeit.

Gyanúsan nem rá számítottunk, hogy az idei szezon bajnoka lesz!

Maxi Götz tehát a gyors reagálásnak és jó csapatmunkának hála nyerte meg a futamot és lett bajnok, természetesen KVL hathatós “segítségével” (aki majdnem őt is kiütötte), azonban nehéz kérdés eldönteni, hogy mennyire érdemelte meg mindezt. Egyértelműen ő volt “Mr. Stabilitás” a bajnokésélyesek közül, a Nürburgringet leszámítva pedig mindig hozott legalább egy dobogót (bár két ottani negyedik helye sem rossz eredmény). A szezon első három futamát követően nem volt hetediknél rosszabb helye, bár Lawson négy pole-ja és 10 dobogója emellett is tiszteletet parancsoló. Én úgy fogalmaznék, hogy pechjei vették el a címét, amiből az F2-ben is bőven kijutott neki idén, hanem nagyon durva előnnyel bezsebelhette volna a bajnoki aranyat. Mondhatjuk azt is, hogy a szerethető figura lett ugyan a bajnok, de a hatalmas jövő előtt álló fiatalért mindannyian elhullattunk pár könnyet!

Götz mögött Auer lett a második, aki picit bánkódhat, hiszen a csapatutasítás nélkül simán behúzta volna idei harmadik győzelmét. Eredetileg Juncadella szelte át harmadikként a célvonalat, de 5 másodperces bütetésével Maximilian Buhk állt a dobogó alsó fokára. és Mike Rockenfeller is átlépte a negyedik helyért. A Cassidy-Ellis koccanás után az új-zélandi kiállt az eléggé megviselt Ferrarival, míg a svájci éppen elcsípte az utolsó pontszerző helyet. A címesélyeit tegnap elveszítő Marco Wittmann jól halászott a zavarosban, és végül 7. lett a káoszos futamon.

Azt nem tudtuk, hogy a HRT csapatnál dolgozik a “Michelin Ember” 😅😀 [kép forrása: DTM]
A pontszerzők:

🏅Götz🥈Auer🥉Buhk-Rockenfeller-Juncadella-Maini-Wittmann-Abril-Flörsch-Ellis

A csapat és gyártói pontversenyben már a futamot megelőzően eldőlt a cím sorsa, tehát egyedül az összetett címért izgulhattunk- a sors pedig adott is bőven drámát. Hét teljes szezonos autójával a Mercedes simán behúzta utóbbit, míg Lawson és Albon kitűnő szezonjával a Red Bull/AF Corse lett tegnap a csapatok bajnoka.

Az egyéni pontverseny végső állása (első 10 helyezett):

versenyzőcsapat/autópontszám
Maximilian GötzTeam HRT (Mercedes)230
Liam LawsonRed Bull AF Corse (Ferrari)227
Kelvin van der LindeAbt Sportsline (Audi)208
Marco WittmannWalkenhorst Motorsport (BMW)171
Lucas AuerHTP Motorsport (Mercedes)152
Alexander AlbonRed Bull AF Corse (Ferrari) 130
Phillip EllisHTP Motorsport (Mercedes)129
Mike RockenfellerAbt Sportsline (Audi) 89
Daniel JuncadellaGrouppeM Racing (Mercedes) 77
Nico MüllerTeam Rosberg (Audi)56

Abban viszont mindenki egyetért szerintem, hogy egy nagyon izgalmas, akciódus és emlékekkel teli szezont zártunk! A DTM elérte a célját a GT3-ra történő váltással, kíváncsian várjuk, hogy létszámban és csapatokban mennyit nő majd jövőre a rajtrács, és reménykedünk benne, hogy a Porsche is megérkezik 2022-re!

Címlapkép forrása: Maximilian Götz hivatalos Facebook oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.