🇨🇿 WTCR: Münnich Honda 1-2, majd Michelisz diadal a 2. futamon Mostban!

Egy nagyon zsúfolt hétvégén, majdnem 2 hónap szünet után folytatódott a Túraautó-világkupa 2021-es szezonja. A Bäckman-testvérek váratlan kilépése és Jordi Gené távolmaradása következtében kicsit foghíjas mezőnnyel érkeztünk meg Mostba. A rengeteg naptármódosítás és eltolt fordulók miatt még csak féltávnál járt az idény a cseh forduló előtt, Mostban pedig nem láthattunk valami körömlerágós futamokat. Cserében a nagyok szűk, sokak által BTCC-s pályákhoz hasonlított aszfaltcsík adott nekünk egy jó adag roncsderbit, és munkát a szerelőknek. Lanti Atyánk pedig kiemelte, hogy a szűk pálya emellett az autók közötti, igencsak nagy kompenzációs súlykülönbségeket is teljesen eltűntette. A szezonra pedig nagyon nem lehet panaszunk, hiszen 10 győztesnél tartunk 10 versenyen!

Miután a fő futamra Mikel Azcona szerezte meg a pole-t Michelisz előtt, a fordított rajtrácsos déli versenyre a helyi sztár Petr Fulín és Néstor Girolami várhatták az első sorból a lámpák kialvását. Fulín Cuprája elvileg már a felvezető körön kuplung gondokkal küzdött, és emiatt a rajtja sem sikerült a legjobban, de a dráma csak ezután jött a csapatfőnök-versenyző számára. A rajtot követően ugyanis Michelisz Norbit meglökték hátulról, ő pedig az irányíthatatlan autóval eltalálta a Muller-Fulín kettőst, a cseh pedig Nathanaël Berthon Audijával összeakadva a sóderben végezte hazai futamát. Eredetileg számunkra sima versenybalesetnek tűnt, azonban a bírák utólag nem így gondolták, kiosztva egy 30 másodperces büntetést Norbinak… Ezzel a 16. helyre csúszik vissza, elveszítve pontjait.

A kezdeti káoszt követően Néstor Girolami vezette a versenyt, csapattársa Guerrieri pedig a kilencedik rajtkockából egészen a 2. helyig mászott előre. A verseny innentől nem tartogatott valami sok izgalmat, hiszen ugyan Yann Ehrlacher megpróbálta levadászni a két Hondát az élen, nem tudott előzési pozícióba kerülni. A Münnich Motorsport tehát nagy diadalnak örülhetett, hiszen a legnehezebb autóval arattak kettős győzelmet. Néstor Girolami pedig a szezon kilencedik különböző futamgyőzetese lett kilenc versenyen!

A dobogós helyek mögött két további Lynk&Co ért célba, Muller-Björk sorrendben, míg Norbi meg tudta védeni hetedik helyét a gyorsabbnak tűnő Azconával szemben. Sajnos mint tudjuk, utólag elveszítette pontjait. Mögöttük is egy szép csatát láthattunk az előre törő Huff és Coronel között, míg szegény Tassi Attikának egy deffekt miatt ki kellett állnia, amit nem kizárt, hogy pont a csapattársával, Monteiroval történő koccanás után szedett össze. A harmadik magyar, Boldizs Bence a 15. helyen látta meg a kockás zászlót.

A két argentin barát és csapattárs dominálta az első futamot! [kép forrása: a WTCR hivatalos média felületei]
Az első futam pontszerzői, az eredetileg 7. Michelisz büntetése után:

🏅Girolami🥈Guerrieri🥉Ehrlacher-Muller-Björk-Vernay-Azcona-Huff-Coronel-Tarquini-Urrutia-Engstler-Vervisch-Boldizs-Monteiro

A 2. futam (Gergely kollégám közreműködésével):

A pole-nak Azcona nem örülhetett túl sokáig, hiszen a második kockából induló Michelisz átvette a helyét, miután a zengős spanyol elfékezte magát az első kanyarban. Eközben kaptunk egy tömegbalesetet is, kicsi a rakással fűszerezve.
A rengeteg pofont kapó, és keresztbe fordított Tarquini Elantrájának bal első kereke kitört, az irányíthatatlan autó a kavicságy felé robogott, a láncreakció elindításában részt vevő Urrutia nem tudta kikerülni a külső íven, így ő is kiesett.

Hozzájuk hasonlóan búcsúzott Huff is, a kavicságyban ragadva, aztán Tassi is kiesett. Ekkor Michelisz-Azcona-Guerrieri álltak az élen, az igazán nagy nyertesek pedig Magnus és Engstler voltak, akik fejenként 10 helyet jöttek előre a káoszban. Érkezett viszont a piros zászló a kavicságyba szorult autók, és a pályára hordott sóderbánya miatt.
A verseny egy kisebb, 10-15 perces szünet után folytatódott, és a biztonsági autó mögött indult újra a mezőny, lehűlt gumikkal a cseh naplementében. Az elveszített körök miatt kaptunk néhányat pluszba, így egy 11 körös táv várt a mezőnyre.


Az újraindítást követő első körben Girolamit kiütötte Björk, Azcona és Norbi pedig a pálya két utolsó szektorában meglógott a harmadik Guerrieritől. Innentől aztán olyan sok esemény nem is történt, szóval a leglényegesebbeket emeljük ki. A nyolcadik körre Azcona nagyon utolérte versenyzőnket és tapadt Norbira, a könnyebb Cupra az első szektorban bődületesen gyors volt, míg Boldizs Bence feljött a pontszerző 15. helyre. Egy körrel később azt láthattuk, hogy kialakultak a párok – a leggyorsabb köröket folyamatosan futó Azcona tolta le Norbit, Ehrlacher pedig Guerrierit próbálta becserkészni. Ekkor érkezett a versenyigazgatóság részéről az első büntetés: Vernay áthajtásos büntetést kapott, hiszen a három perces táblánál még nem voltak kerekek az autóján. A Hyundai elsőszámú bajnokesélyese nem éppen szép szavakkal “üdvözölte a döntést”, Lantiék szerint ezért gyanúsan meg is kapja majd a morális megrovását, ami Guerrieri esetében az elmúlt években “közmunka volt.” Persze akkor az argentin nem kapált, hanem az FIA-nál segített be oktatási programokban.

Eközben a pályán csendes körözést láthattunk, miközben Boldizs feljött a 14. helyre Vernay büntetése után. Az utolsó percek annyira eseménytelenek voltak, hogy a 15. körben arról lehetett beszélni, hogy milyen szép képek készülnek az autókról a lemenő nap fényében… Eközben a Michelisz-Azcona duó már 8 másodperc előnnyel vezetetett a többiek előtt. A futam legvégén Girolami is a boxba kényszerült a Björkkel való találkozás eredményeként, amivel Boldizs feljött a 13. helyre. Mivel azonban Björk is a boxba kellett látogasson az eset után, a felnyíló motorházteteje miatt, egy elég enyhe büntetéssel úszta meg. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy MICHELISZ NORBI MAJDNEM 2 ÉV SZÜNET UTÁN FUTAMOT NYERT CSEHORSZÁGBAN!

A 2019-es malajziai nyitóverseny után tudott ismét győzni Norbi! Díja, hááát egy műanyagtokban levő, aranyszínű, rezgő mű****hoz hasonlított 😅 [kép forrása: Michelisz Norbert hivatalos Facebook oldala]

Azcona a leggyorsabb kört megfutva lett második, míg a hazai sztár Fulín legalább ezúttal korrekt pozícióban, a 11. helyen zárva a versenyt. Csak beugróként nem szerezhetett pontokat.

A második futam pontszerzői:

🏅Michelisz🥈Azcona🥉Guerrieri-Ehrlacher-Berthon-Müller-Engstler-Vervisch-Magnus(WTCR Junior győztes)-Coronel-(Fulín ugyan 11. lett, de nem kaphatott pontokat)-Monteiro-Boldizs-Vernay-Björk-Girolami

A cseh fordulót követően Ehrlacher 122 ponttal vezeti a bajnokságot, a 105 egységet gyűjtő Urrutia előtt, míg a Vernay-Guerrieri kettősnek 99 pontja van. Mögöttük is igazán szoros a verseny, hiszen Girolami 94, Muller 91, Azcona 89, míg a Vervisch-Magnus-Björk trió 84 pontos.

Ezúttal pedig (a WTCR-ben kissé szokatlanul) nem lesz semmilyen szünet, hiszen jövő héten már Franciaországban versenyzik a mezőny, a kb. mindenki számára teljesen ismeretlen Pau-Arnos pályán.

Címlapkép forrása: a WTCR hivatalos média felületei
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.