🇪🇸 TCR Eu: Gavrilov nyert, hatalmas pech a Brutal Fish-nél!

Vasárnap véget ért a TCR Europe 2021-es szezonja, és mivel Mikel Azcona már szombaton behúzta a bajnoki címet (a cseh WTCR fordulóban indulva vasárnap), eléggé kis figyelmet kapott a széria a mai napon. Mondhatni kissé jogosan is, hiszen a barcelonai aszfaltcsíkon nagyon ritkán látni jó versenyeket, és ez a hétvége sem a jó futamok, hanem inkább a rendezői/szervezői hibák miatt marad emlékezetes.

Az időmérőn a fordított rajtrácsos első sort Klim Gavrilov és Isidro Callejas szerezték meg. Mögülük Jack Young, az SLR két marokkói versenyzője, valamint a harmadik Brutal Fish hondás Martin Ryba várhatták meg a piros lámpák kialvását. Dušan Borković, aki tegnap motorgondok miatt nem indult, ma sem állt fel a rajtrácsra (gyanúsan az a 21. rajthely sok csodát nem tartogatott neki), míg Coronel WTCR kötelezettségei miatt a Comtoyou ma egyetlen Audival versenyzett.

A rajt után nagyjából a fent említett sorrendben is jöttek el, egyedül az SLR Hyundaiok baja gyűjt meg kicsit a két Clairet testvérrel, a futam pedig teljesen ellaposodott az élmezőny számára. Cserébe kárpótolt minket a középmezőny, ahol a csapatfőnökök roncsderbijének lehettünk szem és fültanúi. Ugyanis a tegnap magához képest briliánsan versenyző Martin Ryba és Evgenii Leonov törtek-zúztak. Ennek főleg a harmadik csapatfőnök Viktor Davidovski, illetve Sergio Lopéz itták meg a levét, Leonov pedig még a “jutalmul kapott” áthajtásos büntetés után is folytatta a futamot és agresszívkedést.

Közben az élen az égvilágon semmi sem történt… Gavrilov egy nagyon sima győzelmet aratott, miközben Jack Young a senki földjén haladt a második helyen. Csapattársa Callejas eközben feltartotta a jobb tempóra képes Bennani-Taoufik kettőst, akiket a két Clairet testvér követett, a TCR Europe vonat vagonjainak sorában. A dráma három körrel a leintés előtt érkezett, ugyanis Young a sorozatos pályalevágások miatt kapott egy áthajtásos büntetést (mi sem értjük, hogy ezzel ugyan milyen előnyt nyert a senki földjén autózva). Az utolsó előtti körben teljesítette azt, éppen csak visszatérve az utolsó pontszerző helyre… A baj azonban csőstől jön, szokták mondani. Young büntetése után Callejas lett a második Gavrilov mögött, őt azonban utólag kizárták, mivel Hondája nem érte el a kötelező súlyminimumot. A második helyet így Mehdi Bennani örökölte meg, a harmadikat pedig Taouf… ja nem. A fiatal marokkói egy baleset okozása miatt kapott 30 másodpercet “ajándékba”, ugyan úgy mint az eredetileg hatodik helyen célbaérő Jimmy Clairet. A francia ezzel a pontszerzők közül is kiesett, míg a marokkói éppen csak kap egy egységet. Tudjátok még követni? Mert lassan mi sem. 😅

A mezőny végéről rajtoló Franco Girolami ma szépen fel tudott zárkózni, a nyolcadik helyen meglátva a kockás zászlót, a sok büntetés miatt végül pedig egészen az ötödik pozícióig lépett előre. Callejas és Taoufik büntetéseivel Teddy Clairet lett a harmadik, míg Gilles Colombiani 10., ami számára egy óriási eredmény. A Brutal Fish Racing pedig egy dupla dobogó helyett savanyú szájízzel távozik Barcelonából. A Sébastien Loeb Racing viszont nem, hiszen ők behúzták a csapatbajnoki címet, tény hogy 4 autóval nem volt egy annyira ördöngős feladat.

Az SLR húzta be a csapatok bajnokságát idén [kép forrása: a TCR Europe hivatalos média felületei]
A pontszerzők, miután mindenkit IS megbüntettek:

🏅Gavrilov🥈Bennani🥉T. Clairet-Langeveld-Girolami-Galáš-Homola-Baert-Jelmini-Colombani-Pussier-Young-López-Fernández-Taoufik

Gavrilov a győzelem után arról beszélt, hogy a gyengébb szombati futamot követően egész éjjel az autó beállításain dolgoztak, ami meg is hozta a várt eredményt. Az orosz összességében egy elég nehéz éven van túl, viszont pozitív gondolatokkal várja a jövőt, és 2022-ben is a szériában maradna.

Coronel távollétében Niels Langeveld zárta összetett harmadikként a szezont Azcona és Girolami mögött, azonban a holland nem lehet a legelégedettebb idei évével, mint ahogyan címvédő csapattása, Bennani sem (a marokkói összetett 5. lett). A tavaly nagyon meggyőző első szezont teljesítő (bronzérmes) Nicolas Baert sem futott valami jó évet, végül hetedik helyen zárva a bajnoki tabellát.

Az összetett első 10 helyezettje:
Versenyzőcsapat/autópontszám
Mikel AzconaVolcano Motorsport (Cupra)432
Franco GirolamiPSS Racing (Honda)353
Niels LangeveldSLR (Hyundai)295
Tom CoronelComtoyou Racing (Audi)258
Mehdi BennaniSLR (Hyundai) 252
Teddy ClairetClairet Sport (Peugeot)247
Nicolas BaertComtoyou Racing (Audi) 242
Jimmy ClairetClairet Sport (Peugeot) 220
Sami TaoufikSLR (Hyundai) 216
Jack YoungBrutal Fish Racing (Honda)205

A tabelláról jól kivehető, hogy míg az első hármas mind-mind külön “vizeken hajózott”, addig a többiek között nagyon szoros volt a bajnokság, és vegyük oda a 11. Isidro Callejast is, aki egyetlen ponttal zárt csapattársa, Young mögött. A szezon ennek ellenére nem volt valami meggyőző, amit meghatározott Azcona dominanciája. Az elemzéseket sokáig lehetne még folytatni, az viszont jó kérdés, hogy mit hoz a jövő a széria számára, egy ilyen felemás év után.

A mai futamot itt tudjátok visszanézni:

Címlapkép forrása: a TCR Europe hivatalos média felületei
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.