🇹🇷 GP: Valtteri Bottas fölényesen nyerte a Török Nagydíjat!

Valtteri Bottas senkitől sem zavartatva, fölényesen nyerte meg a végig esős körülmények között zajló Török Nagydíjat a világbajnokságban újra az élre álló Max Verstappen és a remek versenyhajrát produkáló Sergio Perez előtt. Lewis Hamilton csak az 5. helyen végzett.

A futam során a levegő hőmérséklete 15-16-, a pályáé 18°C volt. Miután az eső a futamot megelőző este és a rajtot megelőző órákban is esett arra lehetett számítani, hogy az extrém-esőgumik jelentik majd a főszerepet a futam során, de végül mindenki az intermediate gumikon rajtolt. A páratartalom 96 százalék volt, ami szintén megnehezítette a körülményeket és a pálya száradását, ami végül azt eredményezte, hogy nem száradt fel a pálya, bár jelentős esőutánpótlás nem érezett.

A rajton senki nem vesztett rajta, viszont az ezt követő egyes kanyarban Pierre Gasly jobb első kerekével ért össze a kanyarkülső ívén forduló Fernando Alonsoval, így megforgott és az utolsó helyre esett vissza. Alonso egyébként ugyan ebben a körben megpróbált elmenni Mick Schumacher mellett, akivel teljesen hasonló módon ért össze, mint korábban az AlphaTauri tette azt ővele. A manőverekért mind Gasly, mind pedig Alonso egy +5 másodperces büntetést és 2-2 büntetőpontot kaptak, amit a versenyzők a boxkiállások alatt le is töltöttek.

A verseny során a hátulról feljövő Carlos Sainz és Lewis Hamilton szolgáltatták a legnagyobb izgalmakat és a leghajmeresztőbb előzéseket. A hétszeres világbajnok az első 20 körben fel tudott zárkózni Sergio Perez mögé az 5. helyre, míg Carlos Sainz a 19. helyről indulva már a pontszerzők között tudhatta magát. A spanyolnak az összes megmozdulása tiszta volt, viszont egy komolyabb összeérés Sebastian Vettellel már a határon volt számára. A versenyigazgatók nem vizsgálták az esetet.

A verseny hajrájához érkezve az volt a nagy kérdés, hogy vajon meg lehet-e csinálni boxkiállás nélkül a versenyt? Az utolsó 15 körben már csak Charles Leclerc, Lewis Hamilton és Esteban Ocon volt, akik nem cseréltek kereket. Az elképzelés nem volt ördögtől való, hiszen a korán új gumikra váltó Daniel Ricciardo nem nyert sokat a húzásával, miután nem tudott körönként szignifikánsan gyorsabb lenni a riválisainál.

A Mercedes biztonsági okokra hivatkozva többször is kérte Lewis Hamiltont, hogy jöjjön ki kerékcserére, viszont a hétszeres bajnok úgy érezte életben tudná tartani a gumikat a verseny végéig is. A csapat viszont meggyőzte Hamilton, aki 7 körrel a vége előtt jött ki friss intermediate gumikért.

Hasonló cipőben járt Charles Leclerc is, akit viszont a csapat kérdezett meg, hogy el tudna-e menni a végéig. Sajnos a Ferrari monacói versenyzője többször is elfékezte a gumijait, így a 47. körben az addigra már kereket cserélő Valtteri Bottas visszavette tőle a vezetést. Egy körrel később Leclerc megkapta a friss gumikat, de a szemcsésedő gumik miatt, a nagy versenyhajrát bemutató Sergio Perez elvette végül a monacóitól az utolsó dobogó pozíciót.

A verseny végére Esteban Ocon maradt az egyetlen versenyző, aki be tudta fejezni a futamot azokon az abroncsokon, amiken elrajtolt, és még pontot is szerezett csapatának! Fernando Alonso a megforgást követően nem tudott előre jönni, és csak a 16. helyen ért célba.

A következő versenyt két hét múlva rendezik meg az Amerikai Egyesült Államokban, Texas államban, Austinban (október 22-24.).

(Címlapkép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala)

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.