Átalakul a DCR? Eladó a Carlin? Hinch-IMSA? Uborkaszezon 6. rész

Bő két hét után folytatjuk az IndyCar-Uborkaszezon cikksorozatunkat, amelyet ismét Marshall Pruett legfrissebb értesülései inpiráltak. És annak ellenére, hogy hatalmas pilótabejelentésekről nem tudunk beszámolni (gondoltuk naívan), igencsak izgalmas dolgok alakulnak a háttérben!

Hosszú hetek pletykáit követően végre bejelentette a Rahal Letterman Lanigan Racing, hogy sorozatban négy, összesen pedig 5 szezon után elhagyja a csapatot Takuma Sato. Bár korábban arról is lehetett olvasni, hogy Sato csak egy részleges szezont futna jövőre, egyre erősödnek azok a pletykák, amelyek Dale Coyne csapatával hozzák szóba a japán vetaránt. Pruett már arról beszél, hogy nagyon meglepődne, ha a bejelentés nem történne meg a közeljövőben. Sato helyére lassan másfél hónapja nyílt titok, hogy Jack Harvey fog érkezni az MSR-től, a harmadik RLL Honda kapcsán viszont azóta is a levegőben lógnak a kérdések. A Ferrucci-Lundgaard-Askew trióból jelenleg a dán tűnik favoritnak a 45-ös autóra, hiszen Pruett értesülései szerint egy elég komoly anyagi háttérrel érkezne, amit az Alpine biztosít a számára. Itt pedig feltehető a kérdés, hogy hol éri meg a franciáknak Lundgaard magukhoz láncolása, hiszen Zhou és Piastri miatt valószínűleg sosem jutna el az F1-ig, a Renault/Alpine pedig nincs jelen az amerikai autópiacon. Persze az sem zárható ki, hogy szerepet szánnak neki a 2024-ben induló hypercar programjukban.

***Csaba a jövőből: amint ez lenni szokott, pár órával a cikk megírása után be is jelentette Jack Harveyt az RLL. 😀 Annyi azonban változott az értesülésekhez képest, hogy nem a 30-as, hanem a HyVee által támogatott 45-ös Hondába jelentették be a brit versenyzőt, aki több évre írt alá a csapathoz.

Sok szép emlék, és egészen jó eredmények után válnak el Sato és az RLL útjai!

Visszatérve a Sato-DCR szálra, a japán elvileg Coyne-ék 51-es, a Rick Ware Racinggel közösen indított autójába érkezne. Az igazi váratlan fordulat azonban a másik DCR Honda körül alakul. Ugye ezt közösen indítjak Jimmy Vasser és James Sullivan csapatával. Vasser pár hete arról beszélt, hogy egy évet még el szeretnének tölteni a DCR oldalán, mielőtt saját kezükbe veszik az IndyCar programot (ahogyan tették azt az IMSA programjuk esetében is idénre), azonban jó kérdés, hogy lesz-e erre lehetőségük? A madárkák ugyanis azt csicsergik, hogy az Indy Lights címről éppen csak lemaradó David Malukas a családi csapattal, a HMD Motorspors-szal (a rövidítés apjának kamionos cégét takarja- Henry Malukas Drivers) érkezne a DCR-hez, technikai partnerként. A szálakat tovább bonyolítja, hogy elvileg pár európai versenyző is érdeklődik az ülés iránt. A döntés pedig Coyne kezében van: szövetségre lép a HMD-vel, vagy beültetnek egy több pénzt hozó európai juniort, aki akár még Vasseréknek is megfelel???

Van jövő a Carlin számára a szériában?

Bármelyik is történjen, elvileg a HMD és Vasserék is nézelődnek máshol is egy technikai partnerség után, Pruett szerint pedig a Carlin, a Juncos Racing, vagy talán Foyték lehetnek az érdekelt csapatok. És akkor térjünk is át a Carlin szálra. A csapatfőnök Trevor Carlinnal egy elég részletes interjút is olvashattok a témában a Raceren, én azonban csak a lényeget szeretném összegezni. Az elmúlt két hétben elvileg eladta Indy Lights autóit a csapat, és az IndyCar gárda is tulajt válthat, ha a megfelelő összeget felmutatja valaki, vagy pedig technikai partnertként beszáll egy komolyabb büdzsével egy másik csapat. Carlinék legnagyobb gondja, hogy míg tavaly ilyenkor biztosan tudták Max Chilton maradási szándékát, jelenleg a sötétben tapogatóznak ezügyben. Az remélhetőleg senki számára sem újdonság, hogy a Chilton család pénze áll a csapat legtöbb programja mögött, ennélkül pedig nem igazán van maradási esélyük Amerikában. És ugyan a csapat meg Dan Ticktum is arről beszélt, hogy egy közös IndyCar folytatás milyen szép lenne, ehhez nincs egyelőre meg az anyagi háttér egyik fél részéről sem. Szóval Trevor Carlin nagyon nem bánkódna, ha a HMD vagy a Vasser-Sullivan Racing bekopogna mostanában.

Jelenlegi és ex. andrettisek 2022-ben:

Pár nappal ezelőtt egy részletes cikket olvashattatok tőlem, amelyben bemutattam az idei Indy Lights bajnok Kyle Kirkwood évét. A negyedik Andretti ülésbe pedig azóta sem jelentettek be senkit. Pruett szerint a hónap végéig ő, és az anyagiak miatt favoritnak tartott Devlin DeFrancesco is kap majd egy tesztet a csapattól. Kérdés, hogy esetleg kap néhány futamot jövőre andrettiékkel Kirkwood, vagy sokkal többre is számíthatunk? Pruett maga úgy fogalmazott, hogy “…ha megvalósul pár opció, amiről hallottam, Kirkwood akár az év újonca címért is harcolhat 2022-ben.”

Jó kérdés, hogy mekkora segítség lehet Kirkwood számára az 1.3 millió dolláros ösztöndíj, amit Lights címéért kapott?

Ami az idei Andretti versenyzőket illeti, Hunter-Reay kapcsán semmi újdonságról sem tudott beszámolni a szakíró. Hinchcliffe esetében viszont azt csicsergik a madárkák, hogy az IMSA Sportautó-bajnokságban tárt karokkal várják, és a GT kategóriában köthet ki jövőre. Nem utolsó sorban pedig említsük meg az idei Indy 500-on, három év szünet után visszatérő Stefan Wilsont. Wilson Indy 500-as programját Andrettiéknél a Cusick Motorsports segítette, Pruett pedig arról hall már egy jó ideje, hogy Don Cusick és a versenyző valami nagy dobáson dolgoznak. Elvileg egy részleges, vagy teljes IndyCar szezon lenne a cél, egyelőre azonban nem találnak csapatot ehhez. Viszont olyan szinten tartanak már a tervekkel, hogy ha nincs is partner, a következő 1-2 évben a Cusick Motorsports független gárdaként is megjelenhet a rajtrácson!

Címlapkép: Jake Galstad/LAT Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.