Lehullt a lepel az F2-es és F3-as 2022-es naptárakról is!

Rekord hosszúságú naptárak, de vajon minden rendben van velük?

Tegnap Csaba kolléga már kifejtette a véleményét a jövő évi F1-es naptárral kapcsolatban, ezzel egyidőben pedig az FIA bemutatta a két legfőbb utánpótlás kategória kalendáriumát is, amelyek szolgáltak egy-két érdekességgel.

A Formula-2-es naptár ugyanis a sorozat történetének leghosszabbja lesz, 14 forduló, ami visszatérve a kettő versenyes lebonyolítási rendszerhez 28 versenyt takar, ami azért elég tetemes szám.

A szezon a Közel-Keleten fog indulni, akárcsak idén, jövőre is Bahreinben, majd az előrehozott dzsiddai pályán jön a folytatás (nagyon biztosak ebben a helyszínben, annak ellenére, hogy egy-két szimulátoros pályaterven és vonalvezetésen kívül semmit nem tudunk még, főleg, hogy mennyire lesz majd megnyerő a végeredmény).

Aztán számomra örömhír, hogy Imolába is ellátogat majd a mezőny, végre egy klasszikus pálya, amit hiányoltam évek óta ebből a bajnokságból. Aztán a kevésbé kedvelt Barcelona, Monaco és Baku (habár utóbbin azért láthattunk már a szériában izgalmas versenyeket). Nyáron a kimaradhatatlan Silverstone következik, visszatér a naptárba Spielberg, valamint a szeretett Hungaroringünk. Akárcsak nyár végén Spa-Francorchamps, ami nem is tudom felfogni, hogy idén hogyan maradhatott ki. De itt már egy egy hónapos nyári szünettel is kell számolnunk. Az őszi hajrá Zandvoorttal kezdődik, egy újabb frissen behozott pálya, ilyen téren azért szerencsére jó irányba tart ez a bővítés. Szeptemberben még idénhez hasonlóan Monza és Szocsi látja vendégül a mezőnyt.

Aztán elérkeztünk a már megszokott problémához, miszerint ismét nem sikerült normálisan kitölteni a rendelkezésre álló időt. Szocsi után ugyanis majd két hónapos szünetet követően, majd csak Abu Dhabiban gurulnak pályára az F2-esek. Tény, hogy az ideihez képest némileg kevesebb a kihagyás, de nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani, hogy ne legyenek ekkora szünetek. A versenyzőknek sem jó, mert kiesnek a ritmusból (ezért járnak jól azok, akik párhuzamosan máshol is versenyeznek), és a nézőknek is zavaró, mert ekkora kihagyással nem biztos, hogy mindenre emlékezni fognak. Logisztikailag nem látok semmi kiugróan szembetűnő furcsaságot, de egy európai helyszínt beszúrnék októberre, ha rajtam múlna. És nem muszáj mindenféleképpen Formula-1-es betétfutamnak lenni, 2017-ben láthattunk már rá példát Jerezben, hogy a kétbetét kategória önállóan is tudna rendezni fordulót. Persze értem az okot, hogy ezt miért nem preferálja az FIA, de ha már extra hosszú versenynaptárakat hoznak létre, akkor ezeket a hatalmas szüneteket megoldhatnák valahogy.

[kép forrása: fiaformula2.com]

A Formula-3-as naptár az extrém rövid ideihez képest szerencsére bővül, 2022-ben kilenc fordulón mérkőzhetnek meg a fiatal tehetségek.

A szezon Bahreinben kezdődik, de hiába írják új pályának, nem ismeretlen helyszín ez a széria csapatai számára, hiszen 2020-ban itt tartották a téli teszteket, sőt akkor is itt rendezték volna meg a szezonnyitó hétvégét, csak aztán a Covid-19 közbeszólt. De jövőre már márciusban pályán láthatjuk éles körülmények között az F3-asokat, ami szintén újdonság, hiszen rendszerint májusban szokott kezdődni a bajnokság.

Ők is megkapják Imolát, ami különösen ebben a kategóriában hozhat érdekes futamokat, majd jön a szokásos Barcelona, ami immáron nem szezonnyitó. Silverstone egy év kihagyást követően ismét a naptár tagja, majd változatlanul a Spielberg-Hungaroring-Spa trió töltik ki a nyár hátralévő részét. Zandvoort is marad a kalendárium része, aminek külön örülhet a Van Amersfoort Racing, hiszen így hazai közönség előtt versenyezhetnek debütáló évükben. A szezon pedig Monzában zárul majd, az idénre eredetileg tervezett Austin teljesen kikerült a képből.

[kép forrása: fiaformula3.com]

Kommentekben várjuk a ti véleményeiteket, hogy mit szóltok az új naptárakhoz, illetve, hogy ti min változtatnátok ha rajtatok múlna!?

Címlapkép forrása: sportscentre.live
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.