Radikális időmérő-formula, új versenynaptár és erősebb Attack Mode vár a Formula-E–re 2022-ben

Az FIA Motorsport Világtanács pénteki ülésén jóváhagyta a Formula-E 2022-re tervezett új szabálycsomagját, amely többek között a címben említett változásokat is tartalmazza!

Kezdjük a legelején: új rendszerű időmérő edzést vezetnek be, részben ejtve, részben pedig megújítva a mostani formulát. A csoportkörös rendszer megmarad, viszont miután a mezőny az Audi kilépésével 24-ről 22 autósra olvadt, a lebonyolítást is ehhez kellett alakítani. Az eddigi négy, egyenként hatautós csoport helyett a jövő évtől csak kettő csoport lesz egyenként tizenegy autóval, melyek beosztását a szezon második futamától a világbajnoki pontverseny állása határozza majd meg. Mindkét csoportban tíz perc áll majd a pilóták rendelkezésére, ez idő alatt korlátlan mennyiségű gyorskört lehet majd teljesíteni 220 kW teljesítményen. Ezt követően mindkét csoportból a legjobb négy továbbjut – futballnyelven szólva – az egyenes kieséses szakaszba, ahol már 250 kW-on küzdenek meg egymással fej-fej mellett a továbbjutásért. Mindkét ágról egy-egy versenyző jut a döntőbe, ahol megküzdenek a pole-pozícióért.

Értelemszerűen a döntő két résztvevőjéé lesz az első két rajtkocka, az elődöntő veszteseié pedig a harmadik és a negyedik. Az 5-8. rajthelyekre köridejeik alapján a negyeddöntők vesztesei rangsorolódnak, a 9. helytől lefelé pedig a csoportkörből tovább nem jutók állhatnak. Itt azonban már nem csak a köridő dönt: azok a versenyzők, akik a pole-pozíció megszerzőjének csoportjából estek ki, a páratlan rajthelyeket foglalhatják el (9-11-13-stb.), míg a második helyezett csoportjából kiesők a 10. helytől lefelé a páros rajthelyekre (10-12-14-stb.) parkolhatnak le.

Az eddigi rendszer egyik legnagyobb problémája az volt, hogy a világbajnokságban előkelő helyen álló versenyzők többnyire az időmérő elején, poros, gumizatlan pályán hajtottak pályára, ezért sokszor csak a mezőny végére tudtak a legjobbak kvalifikálni. Mivel a mezőny rendkívül szoros volt (sokszor 16-18 versenyző volt képes egy másodpercen belül autózni), ez különös nehézséget jelentett a bajnokaspiránsok számára. Az új szisztémától ennek a problémának a megszűnését várják.

Az új időmérős rendszer elvi ágrajza [kép forrása: fiaformulae.com]

Természetesen változik a versenynaptár is. A júliusban közzétett előzetes tervek szerint jövőre három új helyszín debütált volna: Vancouver, Seoul és Fokváros. Előbbi kettő meg is kapta a maga helyét: Kanadába július elején, Koreába pedig augusztus közepén utazik a mezőny (Seoul ráadásul szezonzáró lesz), a Dél-afrikai Köztársaság viszont a járvány miatt bukta a futamát, helyette pedig június elején az indonéziai Jakarta kapott egyet.

Márciusban Kína is futamot rendezhet, ennek helyszíne azonban még nem végleges. A legnagyobb eséllyel természetesen Sanya pályázik a visszatérésre, azonban a Formula-E ügyvezető igazgatója, Jamie Reigle a Motorsport.com-nak megerősítette, hogy Shanghai-jal, Shenzennel és Chengduval is tárgyalnak. Mindemellett március 5-én még egy feltételes helyszín is szerepel a naptárban, amiről még semmi komolyat nem lehet tudni, bár egyes pletykák szerint a hollandiai Eindhoven szeretne futamot rendezni.

A Formula-E 2022-es, előzetes versenynaptára [kép forrása: fiaformulae.com]

Technikai oldalon lényeges változásokra nem kell készülni a Gen2-éra utolsó évében. A Motorsport Világtanács már júliusban megerősítette, hogy a futamokon felhasználható maximális teljesítmény 200-ról 220 kW-ra emelkedik, most pedig az is hivatalossá vált, hogy Attack Mode üzemmódban is emelkedik a szufla, a versenyzők 2022-től 250 kW-tal támadhatnak az eddigi 235 helyett. Sportszabályok szempontjából az időmérő formula megváltozása mellett talán az lesz a legfontosabb újítás, hogy biztonsági autós, illetve egész pályás sárga zászlós megszakítások esetén ennek időtartama, de legfeljebb tíz perc hozzáadható az eredetileg tervezett versenytávhoz.

Címlapkép forrása: ABB FIA Formula E World Championship hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.