🇺🇸 IGTC: A Sainteloc Audi nyerte az indianapolisi 8 órás versenyt

Őrült végjátékot követően a Sainteloc Racing nyerte az indianapolisi 8 órás versenyt, ezzel jelentős előnyhöz juttatva az Audit az Intercontinental GT Challenge gyártók versenyében!

Azok után, hogy a spa-francorchamps-i 24 óráson vereséget szenvedtek a Ferraritól, az Audi kíméletlen választ adott olasz vetélytársának a Brickyardon Patric Niederhausernek, Markus Winkelhocknak és Christopher Haasénak köszönhetően. Az Audi ezzel nyolcra növelte futamgyőzelmeinek számát az Intercontinental GT Challenge-ben, ami hárommal több, mint bármely más gyártónak a sorozat fennállása során, Haase pedig öt diadalával továbbra is az IGTC történetének legeredményesebb versenyzője.

Eleinte a pole-pozícióból rajtoló 51-es AF Corse Ferrari (Alessandro Pier Guidi – Nicklas Nielsen – Côme Ledogar) tartotta a vezetést, hamarosan azonban a későbbi győztes 25-ös Audi került az élre. Winkelhock azonban a harmadik órában ütközött, majd később egy boxutcai szabálysértés miatt még egy áthajtásos büntetést is kaptak, így a táv közepe táján a 71-es AF Corse Ferrari (Alessio Rovera – Callum Ilott – Antonio Fuoco) került az első helyre. A verseny ezen szakasza egyébként meglehetősen nyugodtan telt: majdnem három órán keresztül zöld zászló mellett köröztek az autók, féltáv után azonban számos Safety Car általi megszakításnak lehettünk szemtanúi, ami változatos stratégiáknak adott lehetőséget és ezzel együtt alaposan fel is kavarta több alkalommal is a sorrendet.

Féltávig nyugalomban telt a verseny, Jason Hart kicsúszásával azonban megkezdődött az akció [fotó: SRO]

Az utolsó két órába érve még teljesen nyitott volt a győzelem kérdése, a legnagyobb eséllyel azonban a 71-es Ferrari pályázott a diadalra. Szép felzárkózást mutatott be a 3-as K-PAX Racing Lamborghini (Mirko Bortolotti – Andrea Caldarelli – Jordan Pepper), illetve az Audi és a Mercedes is versenyben volt a diadalért két-két autóval. Az 51-es Ferrari eddigre eltűnt, miután ütköztek egy alacsonyabb kategóriás autóval, amiért begyűjtöttek egy stop & go büntetést.

90 perccel a vége előtt néhány szélvészgyors etapnak köszönhetően a 89-es AKKA-ASP Mercedes (Raffaele Marciello – Daniel Juncadella – Timur Boguslavskiy) állt az élre, Marciello azonban nem sokkal később a pálya középső részén hibázott, így Niederhauser ráesett. A két autó egymás mellett haladt, zseniális műsort szolgáltatva a nézőknek, az egész csatából pedig nevető harmadikként Ilott profitált, aki az élre szökött. Niederhauser követte a britet és a következő fél órában rátapadt a vezető Ferrarira, az utolsó hatvan percbe érve ez a két autó harcolt a győzelemért, Marciello pedig a dobogó legalsó fokáért volt versenyben a 32-es WRT Audival (Dries Vanthoor – Charles Weerts – Christopher Mies), amelyet ekkor Vanthoor vezetett.

A boxkiállások utolsó körét 50 perccel a leintés előtt a Sainteloc Audi nyitotta, ezzel szinte egy időben pedig Ilott lekörözés közben, a célegyenes végén ütközött egy GT4-es autóval. Az Aston Martin felpasszírozta a falra a 71-est, melynek versenye így kevesebb mint egy órával a vége előtt katasztrofális véget ért. Ilott később a Sportscar365-nek elmondta, Mikel Miller szokatlanul korán fékezett (elmondása szerint a GT4-es autók a célegyenes végén kb. 550 méternél kezdenek fékezni, az Aston Martin azonban 600-nál már lassult), ő pedig ösztönösen úgy döntött, hogy balról próbálja kikerülni, csakhogy ezt követően az amerikai is a fal felé kezdett húzni, egy ponton pedig már nem maradt több helye.

Callum Ilott versenye egy meglehetősen véleményes szituációban ért véget. Én nem kívánok állást foglalni, tegyétek meg Ti! [fotó: SRO]

A biztonsági autó alaposan felkavarta az állóvizet, a vezetést ugyanis Vanthoor vette át, a második helyre pedig Jules Gounon ért oda a 99-es Craft-Bamboo Mercedesszel (Maro Engel – Luca Stolz – Jules Gounon). A francia pilóta versenye azonban a zöld zászlót követően hamar befejeződött, előbb ugyanis a célegyenes végén ütközött a lekörözött Robin Frijns-szel, majd a kör későbbi részében még Ben Barnicoattal is, miközben a mclarenes a körét próbálta visszavenni. Az újabb biztonsági autós fázist követően Vanthoor négy másodperces előnnyel vezetett Niederhauser előtt, a WRT-t azonban nem sokkal ezt követően megbüntették, így a harmadik óta óta először a Sainteloc állt a mezőny elejére.

Ezt követően újabb változás már nem történt: Niederhauser 11,958 másodperces előnnyel szelte át a célvonalat Marciello előtt, ezzel megszerezte a Sainteloc Racing első komolyabb nemzetközi győzelmét a 2017-es spái 24 órás óta. Haase és Winkelhock akkor is a győztes egység tagjai között voltak, utóbbi azonban ezúttal nem ünnepelhetett együtt a csapattársaival, utolsó etapjának teljesítése után ugyanis elhagyta az Indianapolis Motor Speedwayt, hogy felesége mellett lehessen, amikor az életet ad közös gyermeküknek. Innen is gratulálunk és jó egészséget kívánunk a családnak! Az AKKA-ASP számára a 2. hely is figyelemreméltó eredmény autójuk késése után, míg a dobogó legalsó fokára a K-PAX versenyzői állhattak fel, miután Bortolotti, Caldarelli és Pepper szinte tökéletes versenyteljesítménnyel győzték le a Lamborghini tempóhiányát.

A Saintelocot majdnem kettős öröm is érte, a pályán ugyanis a csapat 26-os egysége (Aurélien Panis – Nicolas Baert – Lucas Légeret) megszerezte a Silver Cup kategóriagyőzelmet, később azonban több más autóhoz hasonlóan ők is kaptak egy 53 másodperces időbüntetést, mert az egyik caution alatt behajtottak a lezárt boxutcába. A kategóriagyőzelmet így a 77-es Compass Racing Acura (Mario Farnbacher – Matthew McMurry – Ashton Harrison) örökölte meg, míg a Pro-Am osztályt a 75-ös SunEnergy1 Mercedes (Kenny Habul – Martin Konrad – Mikaël Grenier)-, a GT4-es értékelést a 36-os BimmerWorld BMW (Bill Auberlen – James Clay – Chandler Hull) nyerte.

A részletes eredményeket >> ide kattintva << tekinthetitek meg.

A futam itt teljes egészében visszanézhető – az Ilott – Miller incidens 7:38:00-tól

Az eredményeknek köszönhetően az Audi előnye a gyártók pontversenyében 42 pontra nőtt a Ferrari előtt, és mivel a dél-afrikai szezonzárón legfeljebb 44 pont szerezhető, gyakorlatilag elkönyvelhetjük az ingolstadtiak bajnoki címét.

Az Intercontinental GT Challenge sorozat következő állomása a kyalami 9 órás verseny lesz december 2-án.

Címlapkép: Keith Riizzo / SRO
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.